Nedostatok materského mlieka

21. apr 2024

Ahoj, som 3 týždne po pôrode a mám pocit že mám nedostatok mlieka. :( na začiatku som si musela stále odsávať koľko ho bolo, prsia som mala nonstop naliate a tvrdé a teraz také ,,uši loveckého psa” :D keď si stlačilmntak mlieko vyjde. Tiež sa mi ale zdá bábätko také menej spokojné pri dojčení. Pijem nenormálne množstvá vody, dosť jem, meltu kávu pijem, aj čaj pre dojčiace matky ale nejako nepomáha.

spolumatka
21. apr 2024

Ahoj ,
Ak máš po ruke / telefóne najbližšiu laktačnú určite sa spoj
Možno ide o zlé prisatie bábätka a podobne
Treba aj sledovať počet pocikaných plienok pokiaľ sa ti zdá ,že bábätko nie je dostatočne napapané
My sme mali tak cca okolo tých 3 týždňov aj rastový špurt myslela som si ,že mám mlieka tiež málo
Malá sa chcela len kojiť proste nonstop na prse zdalo sa mi ,že mlieko sa ani nestíha tvoriť
Ale tak to vtedy potrebovala a prispôsobovala sa aj ponuka dopytu
Takže možno ide aj o niečo podobne
Každopádne treba byt v klude a pestrý jedalnicek a dostatok tekutín skús aj homeopatiká na zvýšenie laktácie

ktochytavzite
21. apr 2024

ak probera dieta tak neries,castejaie prikladaj a nabehne to.mne osobne laktacna neporadil vobec ja som len stale prikladala.Nemusis mat naliate prsia aby v nich mlieko bolo.

matullienka
21. apr 2024

Ono možno ide aj o rastový špurt, vtedy treba viac prikladať. Tie dni som mala pocit, že nerobím nič iné len kojim. A aj tvorba mlieka sa postupne upraví, čiže pocit preplnených pŕs zmizne.

anavixy
21. apr 2024

Chyba ti zakladna vedomost, a to ze v prvych tyzdnoch je bezna nadprodukcia mm, zena musi casto aj odsavat, mlieko zamrazit, prsia su tvrde a plne, tvorba sa po par tyzdnoch ustali, prsia prirodzene zmaknu ALE to absolutne neznamena, ze zrazu ma malo mlieka. Nepotrebujes mat tvrde naliate prsniky ani cakat kym sa ti pred dojcenim naleju, prsniky sa nikdy uplne nevyprazdnia, cim viac z nich bude dieta efektivne sat (pripadne sa odsavat), tym viac mlieka budu produkovat (produkcia funguje na priamej umere cim viac sa vezme, tym viac sa vytvori). Toto je zaklad a najviac efektivny sposob ako zvysit produkciu mlieka, ziadne caje, bylinky, litre tekutin a vsakovakych speci potravin nefunguju tak, ako caste dojcenie (aj v noci). Dieta rastie, budu sa objavovat rozne “strajky”, rastove spurty, vecer tzv cluster feeding, to su vsetko veci na ktore je dobre byt teoreticky pripravena, aby si potom nemusela stresovat, ze nieco nie je v poriadku, lebo vsetko toto su normalne, bezne a prirodzene veci. To, ci mas dostatok mlieka sa nehodnoti pocitom, ani tym ci dieta este vypije flasu umeleho mlieka po dojceni alebo ci taha cumel a vacsinou ani placlivostou/spokojnostou dietata, ale tym, ci dieta prospieva na vahe, ci dostatocne moci (a teda nie je dehydratovane). Je ok dojcit aj kazdu 1-2h, obzvlast na zaciatku je caste dojcenie normalne, aj ked narocne. Odporucam zistit si viac info o dojceni, ulahcis si tym zivot s babatkom 🙂 ak mas ig, najdi si profil vasa laktacna konzultantka a lipirea blog napr (su to laktacne konzultantky-zdravotnicky z institutu pre podporu dojcenia, nie mamila, prakticke ukazky a info su ok aj z mamily, tie teoreticke odporucam hladat u zdravotnicok z institutu, pripadne aj vyhladat ich pomoc). 🍀

maryetta
21. apr 2024

Presne po 3tyzdnoch je akuratny cas aby sa tvorba mliecka ustalila. To je prave ze dobre aby sa netvorilo prilis vela a hrozil napr zapal prsnika.
Babatko moze byt nespokojne aj preto ze uz mliecko netecie prudom. Teda nejde samo ale same sa musi potrapit a tahat. Nevadi. Pozlosti sa a pride na to aj same 😉

ivangeline
21. apr 2024

Babatko nebude vzdy pokojne a nie je to len nedostatkom mlieka. Ak pribera. Coskoro bude kontrola u pediatra,ci? Tak neries. Prsia nebudu nonstop naliate. Mlieko vsal pojde stale. A aj keby pomenej. Proste bude castejsie pytat a cuckat. Znova sa tvorba zvysi. Ked bude prilis,bude cuckat zas menej casto,lebo na jedno dojcenie bude mat dost.