Odstránenie klobúčikov

mionag
19. feb 2023

Zdravim vas. Syn ma 6 tyzdnov. Doteraz je len ma mojom mlieku. Nemozem povedat ze plne kojeny, lebo aj odsavam a sem tam šupneme cievkou z chladnicky odsate ked treba. Problem je v tom ze pouzivam klobuciky. Zacali sme po strihnuti uzdiciek ked sa mi tri dni nechcel prisat, az klobuk pomohol. Aktualne sa snazim ich odstranit ale je to hrozne...maly rici tak ze sa az zajakava a chripi..neviem ci sa nam to vobec podari. Bradavky mam take ze vobec nic z nich netrci co by mohol chytit-neviem ci su to vpacene alebo ploche...ešte dodam ze mi tvrdnu prsia sem tam lebo sa mi upchavaju mliekovody.
Preto otazka:
1. Podarilo sa vam odstranit klobucik? Ak ano tak akym sposobom? Ked mu davam cievkou a bradavku kntomu tak on ledva koncek chyti- vobec nie dvorec. A pritom v porodnici sa vedel prisavat, az laktacna nam to po.... tym ze nas poslala strihat tie uzdicky.
2. Da sa dojcit aj s klobukom dlhodobejsie? Aspon 3 mesiace bez toho aby som sa predavkovala senovkou?
Vdaka za rady

226lenka
19. feb 2023

@mionag ahoj. Môj syn má 3 mesiace. Od začiatku dojčíme len s klobúčikmi, už v pôrodnici nás tak naučili lebo sa mi nevedel prisať. Skúšala som si ho bez klobúčika prikladať, ale nechcel, nevedel, len ričal. Až pred nejakým týždňom sa mu podarilo prisať, ale zle a mňa z toho strašne boleli bradavky. Tak stále dojčíme s klobúčikmi. Skús si ho stále pred dojčením prikladať bez klobúčika.

lienkka89
19. feb 2023

@mionag ahoj, s prvým problémom nepomôžem. Ja som sa snažila odstrániť klobuciky dlho. Boli sme už tak pol na pol. Vždy keď už som nemala také naliate prsia som malej dala bez klobucika a išlo to. Len ona má strašne malú pusinku a nevedela otvoriť ústa. Preto som začala s klobucikmi. A akonáhle začali ísť zuby, keď som sa priblížila bez klobucika ani ústa neotvorila 🙄
Teraz má rok a pol, ešte kojím stále a s klobucikmi. Takze ide to aj dlhodobo.

anavixy
19. feb 2023

Treba tu bradavku najprv odsavackou povytiahnut a tak prilozit. Ani tak to nejde? Pripadne nechat dieta sat cez klobucik a az potom dat klobucik prec-bradavka je povytiahnuta, dieta nie je uplne hladne a nervozne. Ale ak mas makky dvorec, vie sa prisat aj bez bradavky, pred prilozenim si urob kvetinkovu masaz dvorca. Nic ine nez spravna technika prikladania tomu nepomoze, dolezite je vsetko, ako drzis dieta, ako podopieras hlavu, ako pritlacis dieta k prsniku… a niekedy ani dokonala technika nepomoze a inak nez cez klobuciky to nepojde a je to uplne v poriadku, dolezite je ze moze pit materske mliecko, je jedno akym sposobom, hoci kazdy iny sposob, nez priamy, je narocnejsi.

mionag
autor
20. feb 2023

@anavixy
@lienkka89
@226lenka dakujem vam. Aspon za podporu. Je uz na mna vyvijany taky tlak, hlavne od laktacnej ze nesmiem ich pouzivat, ze mi klesne tvorba a ze sa mi nadalej budu upchavat mliekovody. Ona za tym vidi len klobuciky. Viem ze mozu k tomu prispieť, ale upchavali sa mi aj pri prvej dcere ked som ich nepouzivala. Je to hrozne, minuly tyzden sa mi upchali 4x. Aspon kvoli tomu ich chcem eliminovať...ale vcera uz som bola na tom tak, ze som si povedala ze ked mlieko stratím tak stratím. Aj tak som z toho všetkého okolo kojenia a vo chvíľach ked mam prsnik stvrdnuty upchatý velmi nervozna, kričím na staršiu dcéru ktora je cela nešťastná...nestojí to za to. A ktovie, mozno motyka vystreli a potiahneme este nejaky tyzden.

taktotedanie
20. feb 2023

U mna to iste, vydrzali sme 2 mesiace ale to som viac odsavala ako ona tahala
Laktacne mi rovno povedali, ze s takymi bradavkami dieta nenadojcim hoci sa na hlavu postavim
A ze musim dokrmit lebo si vyhladujem dieta

mionag
autor
20. feb 2023

@taktotedanie on nieje hladny. Pribera na tej "hornej hranici". Ked mam pocit ze ma malo dokrmim odsatym. Dost si aj mrazim. Ale je pravda ze ked som nebrala 3*3 tabl senovky a benediktu tak to bolo trochu horsie. No mna najviac trapia upchavajuce mliekovody. Je to otras tak zit...

saxana000
20. feb 2023

Este pockaj.je malicky.ked povyrastie bude sa vediet chytit..aj bradavky sa casom vyformuju.skus o mesiac potom o dalsi mne sa tak raz mala v noci kojila a klobuk mi v polospanku odpadol chytila sa pekne sama a odvtedy uz sme ich nepotrebovali.mala asi 3 mesiace.ale poznam baby co kojili s klobucikom aj dva roky.ale netlac to nasilu ak citis ze to nie je pre teba si nervozna a cely den sa toci okolo kojenia a odsavania s kludom prejdite na umele..hlavne aby si bola ty v pohode a babo spokojne

anavixy
20. feb 2023

Mozno uz som ti to pisala, ale ak mas ig sleduj @vasa_laktacna_konzultantka, ona nedavno davala nove (z konca roka) odporucania k liecbe mastitidy aj upchatiu mliekovodov (trochu sa to pomenilo) a @lipireablog. Na uvolnenie upchatych mliekovodov je super kolektor mlieka a epsomska sol, najdes mozno vide aj u nich, alebo si vygoogli video ako to funguje, je to zaujimave 🙂 drzim palce a tiez suhlasim, ze ked bude dieta vacsie bude to lepsie… skus este vydrzat a hlavne neries reci laktacnej, oni (cest vynimkam z mamily a veru osobne poznam aj tie vynimky, su to lekarky a su skvele!) maju naucenu “poucku” o no no klobucikoch a mnam mnam bylinkach a zlych uzdickach a tam to casto zacina aj konci.

veveant
2. mar 2023

Ahoj, náš malý bude mať tiež 6 týždňov a dnes sa mi prvý krát od pôrodu podarilo zbaviť klobúčikov. Nevedel sa už ani v pôrodnici prisať a keď mi dali klobúčiky, bola to pre mňa spása.
No keď sa mi začali tiež upchávať mliekovody, a bradavky ma už z tej odsávačky neskutočne boleli, začala som sa zaujímať o to, ako sa ich zbaviť. A úprimne nepomohlo ani kŕmenie cievkou, prosto som tie klobúčiky odložila a povedala si, že mu ich nedám. A áno, plakal, chytal záchvaty. Vždy som ho pomojkala, skúsila ukľudniť a skúsila to opäť. Musím mu ešte držať síce prsník stlačený aby si ho dokázal chytiť (jemne si ho stlač mimo dvorec, aby sa mu ľahšie vošiel do pusinky). Pomohlo mi na začiatku aj to, že ako som si stlačila prsník, tak som mu ho dávala do úst aj spolu s prstom, na môj prst sa vždy chytil a keď začal dudkať, prst som vytiahla a ostal mu len prsník.

Na upchaté mliekovody mi inak nepomohlo nič viac než teplá sprcha. Tak teplou vodu ako znesieš si sprchuj prsia, daj sa do predklonu a masíruj si to miesto kde cítiš tvrdky. Trochu si ich aj vytras v tom predklone. A hneď ako vyjdes zo sprchy odsávaj. Popri odsávani masíruj a stláčaj to miesto. Ja viem že je to hrozna bolesť, zažila som si to opakovane, ale len to pomôže. A čím skôr tým lepšie. Aby si nedostala zápal,.lebo to potom len ATB a malého budeš musieť úplne odstaviť kým sa ti to nevylieči 🙈 A skontroluj si bradavku, či sa ti tam neurobil pľuzgierik biely, ak áno, tak aj preto sa ti upchal mliekovod, vtedy to musíš prepichnut. Nebolí to. Len si poriadne vysterilizuj ihlu v liehu a pichni do toho.

Držím palce, verím že si nájdeš svoj spôsob a zbavíš sa klobúčikov. 🙏