Poradíte ohľadom kŕmenia 7 týždňového predčasne narodeného syna?

mila19
13. aug 2014

Milé ženy, už si neviem rady.
Syn je predčasne narodený v 8.mesiaci, (sekcia) pôvodne 1700 gram
teraz má 7 týždňov - 3240gram, beží týždeň plánovaného dátumu narodenia.
24 dní bol v nemocnici kŕmený sondou a neskôr aj fľaškou. Mlieko som odsávala a nosila.
Problém je v našom fungovaní. V nemocke bol nastavený na každé tri hodiny, potom doma sa to pomenilo a z 8 jedení je teraz tak 6-7.
Malý mi na prsníku zaspáva, rýchlo sa unaví, kŕmim ho aj 50 minút, je správne prisatý aj ťahá ako má.
Za ideálnych podmienok keď sa mu chce. Má kŕmenia keď sa mu teda nechce vôbec napríklad v noci, niekedy doobeda.
Logicky, ak si mám byť istá, že je najedený dotlačím ho mat.mliekom z fľašky.
Mali by sme dávať prášok na fortifikáciu mat.mlieka.
Prvý-druhý týždeň to v celku vyhovovalo, pretože som bola schopná si mlieko odsávať každé 3hodky , ďalšie som ho skúsila nechať len na prsníku respektíve meniť pomer medzi fľašou a prskom a vyhýbať sa fľaške, odsávanie som zredukovala tým pádom
výsledok zníženie tvorby mlieka, slabe priberanie,co pri predcasniatkach teda nie je ziaduce.

Podľa mojich prepočtov a váženia - toľko co má pit cca 80+ml nemá šancu vytiahnuť pri jednom krmeni momentalne zo mňa. Podarí sa mu tak 60 ml.
Ako čerešnička na torte - už druhý týždeň nevie zaspávať, procedúra 2 aj viac hodiny...Kým zaspí... Hladný?
Rodina k nám nechodí-riziko infekcie-muž príde až večer, maly by mal mat 3-4hodinove intervaly v papaní, tak kým celý proces prebehne, nestihnem poodsavat a je hore.
Poprosím teda názory ohľadne nasho kumulovaného problému a dojčenia za každú cenu prípadne ako si poradiť. Dakujem

darina1952
13. aug 2014

@mila19 ahoj, aj ja som mamou nedonoseného bábätka a viem, že začiatku sú ťažké. V tvojom prípade, keď dieťatko prospieva - teda priberá nie je potrebné aby pilo "predpísané" množstvo mlieka. Napapá sa koľko potrebuje a nie je potrebné dokrmovanie odsatým mliekom. Takže ho nechaj na prsníku tak dlho, koľko si na napapanie vyžaduje.
Neviem aký prášok máš do mlieka pridávať - takže to radšej konzultuj s lekárom ktorý ti to nariadil, čo v prípade že nebudeš dokrmovať z fľaše (teda ako nahradiť práškový preparát do mlieka iným - napr. kvapkami priamo do pusinky a podobne.)
Čo sa týka zaspávania, chce to len čas. Nakoľko šlo o predčasný pôrod, je jeho organizmus ešte nezrelý a tak sa "trápi" so spracovaním potravy. A to je príznačné pre večerné koliky a podobne. Mne v tomto veľmi pomohol Baby Calm - sú to kvapky-koncentrát výťažkov z anízu, fenyklu a mäty, alebo nech ti detská lekárka predpíše Sab Simplex - tie pomáhajú bábätkám pri ťažkostiach s trávením.
http://www.mojalekaren.sk/babycalm-kvapky-konce...
http://www.adcc.sk/web/humanne-lieky/detail/sab...
V prípade, že si už z toho neustáleho kolotoča kŕmenia a zaspávania unavená, tak využi niektorého člena rodiny (mamu, sestru...) a daj im malého vonku na 1-2hodinky pokočíkovať a ty si zatiaľ oddýchni. Aj predčasne narodené deti majú chodiť na prechádzky a pri dodržaní hygieny zo strany návštevy ti môžu prísť pomôcť aj domov - požehliť, upratať, navariť 😉

monicka9
13. aug 2014

Moje dievky (tiež som bola po sekciach)nechceli piť moje mlieko z prsníka len z flasky ale odsavanie je vycerpavajuce a moje deti chceli papať každé 2 hodinky😣 tak mi jedna mamička poradila kojit cez silikonovy klobucik. Tak som vyskusala a zabralo to úplne super od vtedy som kojila len cez klobučik😊 prvú dcérku 1,5 roka a druhu takmer 1 rok s klobucikom😊 po večernom kojeni ale plakavali tak po mojom kojeni dostali aj trochu nutrilonu do flasticky. Boli spokojne a nočné papanie aj počas dňa bolo už len kojenie cez klobučik😊

marthuska
13. aug 2014

Pri kojeni malinkeho bud, bud postekli na nosteku alebo popod bradicku, lebo ked sa ma napapat, nech taha. Ak zaspi v strede papania, je to kontraproduktivne. Prajem vela sil🙂) mam tiez skor narodene moje prve najvacsie stastie na svete. Ani sa nenazdas, a budete papat ako lusk🙂) ver mi. Cez den jedno spanie spi s malinkym. Nemas upratane atd? No a co. Ty musis byt hlavne fit🙂)

luba41
13. aug 2014

máš skotrolované prisatie laktačnou? prechod z flašky na dojčenie nie je pre dieťa jednoduchý ..aj ono sa musí naučiť dojčiť z prsníka..ak stále kombinuješ flaša prsník, môže ho to pri prisatí mýliť..dieťaťko má mať interval krmení taký, aký ono vyžaduje..aj každú hodinu alebo polhodinu-dojčenie na požiadanie nie je o sledovaní hodín...tých 80ml každé 3 hod.je celkom dosť..skús sa venovať len jemu, spolu spite, dojči po ležiačky, túlte sa, stláčaj prsník pri dojčení, meň polohy na dojčenie /futbalová/, striedaj prsníky aj viackrát pri dojčení...nos v šatke, dojči za jazdy..uvidíš, že to bude lepšie.. skús aj skupinu https://www.modrykonik.sk/group/2015/ sú tam aj prečasniatka 😉
http://www.mamila.sk/pre-matky/dojcenie-a/predc...