Tvorba mlieka mi po pár dňoch klesá

thinna33
11. okt 2015

Rodila som cisarskym, na tretí den sa mi spustilo mliecko, vsetko bolo ok aj elektricku odsavacku mi v porodnici požičali, doma som si kupila tiež eletkricku a odsavala asi 2x za den tak do 80ml z oboch prsnikov a zaroven kojila novorodenca so žltačkou, ktorého mám budiť každé tri hodiny a krmiť. Najskôr som ho nechala na prsnikoch tak zhruba do hodiny striedaním na oboch, lebo mi pri tom zaspával kvoli tej žltačke. Ked po uložení do postielky sa prebral, tak som odstriekala a dala mu vypiť Lovi flaškou 0+, ževraj nie je dobré dávať novorodencovi flašku ale zo striekačky mi to vobec nešlo kedže otvára od začiatku ústa velmi naširoko, je taký savý, nemá problém s prisatím na prsník ani pri kombinácii s tou flašou. Teraz má týždeň a 4 dni a robím to tak stále lebo pýta vela jesť a aj po tom hodinovom kojení mu neni dosť, je podvýživený tak mu dávam všetko mlieko čo mám aj po odsatí, všetko vypije.
V noci som však pri takomto systéme odsala už len 50ml z oboch a dnes ráno len 30ml, čo mu bolo málo a stále plakal, trvalo dlhšie kým zaspal už som mu nemala čo dať.

Chcem sa Vás teda skúsenejších mamičiek opýtať:
1. Či môžem naďalej odsávať elektrickou odsávačkou a ako často, či tých 2x za deň a raz za noc nebolo málo prípadne vela, či to nie je dôvod že mám teraz menej mlieka.
2. Či nevadí používanie po dokojení dokrmenie dieťaťka odsatím mliekom flaškou.
3. Či môžem začať jesť homeopatiká Ricinus na zvýšenie tvorby laktácie
4. Ako má vyzerať jedálniček aby bolo všetko v poriadku
5. Či môžem po dokojení začať používať Babylove Bio sušené mlieko z DMky, teda kombinovať mu s mojim alebo sa to nesmie?

Žltačka už asi ustupuje lebo pri kojení je aktívnejší a menej zaspáva, skor sa stále mixluje a ťahá tak nenažrano, nikdy mu z prs nestačilo ani po dlhšom kojení, stále musel dostať aj odsaté.

Poradťe mi prosím najbližšie ho mám budiť za 2 hodiny čo iba hodinu spí a už sa hrozím toho, že nemám pre neho nič, mlieko sice určite bude dovtedy ale bojím sa že zase menej. Za ako dlho sa vlastne mlieko vytvorí po odsatí?

Ďakujem!!

pribinak
11. okt 2015

najlepsie by bolo, keby ten styl papania videla laktacna poradkyna, treba, aby sa pravidelne dojcil v noci, vtedy sa tvori hormon prolaktin

thinna33
autor
11. okt 2015

dojčím ho každé tri hodiny bez ohladu na to či je deň či noc, dávam si budík. Už som z toho velmi unavená 😒

pribinak
11. okt 2015

nepises ako dlho je na prsniku, musi byt distatocne dlho, aby pil aj zadne mlieko, to je hustejsie a sytejsie.
ake ma kakanie? pokial nie je zelene, tak je ok, ze pije dobre

pribinak
11. okt 2015

prsia casom nebudes mat take naliate ako v porodnici, casom sa totiz tvorba prisposobi dopytu
ak ma viac ako 5-6 mokrych plienok, tak je dostatocne hydratovany a je to ok

thinna33
autor
11. okt 2015

úplne mokre vyslovene ani nie sú, ale pásik že cikal je vždy zelený ked po troch hodinách prebalujem, pravidelne predtým ako idem krmiť. Kaká zakaždým, taká žltá praženica, nevracia vôbec aj odgrgáva.

thinna33
autor
11. okt 2015

prisatého ho nechávam dokopy na oboch prsníkoch striedaním cca hodinu, neviem či je už to nie je moc dlho, ale ked je stale hladný.. A ani to nikdy nestačí, najradšej by bol ešte dlhšie 🙂 Vybrali mi ho dva týždne pred termínom, tearaz má len 2650 gramov ale u pediatra ho vážili a pribral 110 gramov po prepustení z nemocnice.

pribinak
11. okt 2015

@thinna33 zlta prazenica je super, papa dobre ;)

thinna33
autor
11. okt 2015

hej take uplne riedke to ma ako riedka praženica 🙂

pribinak
11. okt 2015

@thinna33 hodina je fakt dlho, skus menej mozno tak 20 min, ale nech nespi, nech papa a potom na druhy prsnik
a skrat tie 3 hod napr na 2

thinna33
autor
11. okt 2015

dobre a čo to odsávanie elektrickou odsávačkou? môžem tiež po dokojení či radšej ručne alebo pákovou?

igiana
11. okt 2015

@thinna33 Ahoj, podla mna by si ho mala kojit castejsie, 3 hodinovy interval je velmi dlhy, tak kojila moja mama za komunizmu, inak nesmeli a stratila mlieko. Ja som mala babyvak ( pripadne si kup satku) v ktorom som nosila deti aj pri uspavani a boli cely cas na prsniku, kedy chceli a ja som si popri tom mohla varit a pod. Maleho nechaj teraz prve dni tak dlho na prsnikoch ako on chce, uvidis ako ti nastartuje tvorbu. Vela oddychuj, var si rychle syte vyzivne jedla napr. ovsenu kasu, psenovu, zemiakovu, huste polievky. Nech maly spi s tebou v posteli (ja kojim aj pocas spanku, dam malej prsnik a spim dalej).
Odsavacka ti tak nestimuluje bradavky ako detska pusinka a velmi to citit na tvorbe. Ak vydrzis takyto rezim cca 2-3 dni, verim ze tvorba sa ti zvysi a uz si ju budes iba udrziavat. Najlepsia odsavacka je detska pusinka.

pribinak
11. okt 2015

elektricka je ok, daj pozor, aby ti nepopraskali bradavky, ja som odsavala po dokrmeni, neviem, mozno ti laktacna poradi nieco ine

sovica
11. okt 2015

Môžem napísať len moju skúsenosť. Ja som mala pri oboch deťoch na začiatku problém s kojením. Mala som menej mliečka a ešte aj zapálené "dohryzené" bradavky, takže kojenie som si na začiatku vôbec neužívala, práve naopak. Ale vydržala som a asi do dvoch mesiacov sa prsia zahojili a syna som nakoniec kojila 15 mesiacov, dcéru 13 mesiacov. Tak mi začalo odchádzať mliečko, ináč by som bola kojila aj dlhšie.
Ale k tomu kojeniu a tvorbe mlieka... Čím častejšie som prikladala, tým viac mlieka sa mi tvorilo. Normálne mám prsia A-čka, ale keď boli prsia naplnené mliečkom vyzerala som ako Pamela Anderson 🙂.
Odsávačku som používala pri dcérke cca týždeň, ale mala som stále pocit, že keď odsávam odsávačkou, tvorba mlieka je takmer nulová (a ešte to trvalo strašne dlho). Každý deň som odsala menej a menej, takže po týždni som ju išla vrátiť do lekárne a len som sa snažila dcéru prikladať cca každé dve hodiny resp. keď sa zobudila (niekedy spala aj dlhšie). Nikdy som ju na kojenie nebudila. Ale syn sa budil na začiatku skoro každú hodinu, takže keď to vyžadoval, prikladala som ho aj častejeie. Laktácia sa pekne rozbehla a do 6 mesiacov boli moje obe deti výhradne kojené. Nebolo potrebné ich dokrmovať umelým mliekom. V rastových tabuľkách boli vždy v strede.
Čo sa týka mojej stravy. Snažila som sa stravovať zdravo, ale v prvom polroku som úplne vynechala potraviny, ktoré nadúvajú a mohli by kojencovi spôsobiť bolesti bruška, prípadne nejakú kožnú reakciu (strukoviny, kapustu, citrusové ovocie, koreniny...).
Malý je na svete necelé dva týždne, takže netreba "hádzať flintu do žita" - tvorba mliečka sa rozbehne a upraví. Držím palce, aby to bolo čo najskôr a aby ste mali spokojné dieťatko a vy aby ste boli spokojná mamička 🙂.

thinna33
autor
11. okt 2015

@igiana
Aha, no dobre aj som myslela že mu tým nerobím dobre ked ho nasilu dávam preč od prsníkov.. Ale čo mpotom v noci, ako dlho ho mám nechať spať? Však aj ja sa potrebujem niekedy vyspať a každú hodinu dve v noci sa máme teda budiť?

igiana
11. okt 2015

@thinna33 no zo zaciatku by bolo dobre, keby si ho v noci kojila aspon 3x, ak ho budes mat pri sebe, nakojis ho aj v polospanku, pripadne zaspis spolu s nim, moja ma 2 roky a v noci spime spolu a ked si vypyta, dam jej prsnik a spim 🙂

Myslim si ze teraz ked mu ustupuje zltacka, tak ti mliecko nastartuje, bude sa castejsie budit, pripadne ho nebud, iba ho skus prikladat a nech sa nakoji v spanku.

pribinak
11. okt 2015

v noci ho ani nebud, len si ho priloz na prsnik a on sam zacne sat

miaria1
11. okt 2015

Hlavne nezabudaj doastatocne pit. Mne velmi dobre pomahal feniklovy caj. Aj drobec bude mat pokojnejsie brusko, aj ty si doplnis tekutiny.

sue
11. okt 2015

Ahoj 😊 1.neodsávala by som vôbec, dojčila by som na požiadanie a kľudne aj hodinu, v noci každé tri (my sme tak fungovali do 6.týždňov
2.dieťa by som nevážila častejšie ako 1x za týždeň
3.ak je spokojný, nič nemeň

kadri
11. okt 2015

@thinna33 ako radi @igiana urcite prikladat castejsie ako po 3h. dalsia vec - odsavackou nikdy neodsajes tolko mlieka ako si dokaze vytiahnut samotne dieta, cize nestresuj, mlieko sa tvori priebezne aj pocas dojcenia. striedaj prsniky, skus zmenit polohu pri dojceni - ak kojis na futbalovu loptu, lepsie sa vyprazdnia segmenty pod pazuchou. dostatocne vyprazdnovanie prsnikov podporuje laktaciu, taktiez stimulacia bradavky satim, dostatok tekutin a oddych. navrhujem nahodit program: 24h s dietatkom v posteli, neriesit varenie, upratovanie, odsavanie. len dieta prebalit, zabezpecit kontakt s nahou pokozkou a spolu pospavat a dojcit ako si dieta praje. ak mas takuto moznost, vyuzi ju, oddychnes si a zaroven urobis co najviac pre dobre rozbehnutie laktacie 🙂

igiana
11. okt 2015

@sue na poziadanie podla mna az vtedy, ked uz nebude mat maly zltacku a ked si riadne nastartuje tvorbu, kedze sa jej znizila kvoli spavosti maleho

noname26
11. okt 2015

A spi kedykolvek mozes.spanok pomaha mliecku.A daj i o postele dietatko,prikojeni zaspis s nim budes oddychnutejsia.tiez som najorv mala v postielke.kojila som hodinu a pol.vycerpana.potom som mala v posteli malu a spala om pri kojeni.a ked odsavas nestimulujes tak dobre ako kojenim.telu chyba signal pre tvorbu.skus ju vthodit.a este tnto laktacny pokles byva bezny po vrateni sa domov do bezneho prostredia.npripust si paniku,uvolnisa.stres skodi.tieto laktacne krizy byvaju po tyzdni, troch, 6tich.po 3 mesiacoch.. Treba vtedy castejsie kojit. Prip.bylinky a spol.riesit s laktacnou.aby ona videla ako kvalitn saje ako cika ako pribera.poradi aj ohladom stravy.

ada12345
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
siska53
11. okt 2015

@thinna33 no asi by som zavolala laktacnu poradkynu,..
A treba dojcit na poziadanie idealne by mal pytat kazdu hodinu az dve

kosima
11. okt 2015

Pred nedavnom som riesila presne tento tvoj problem aj ja. Riesila som to takto:
1.prikladala som castejsie cez den, nie kazde 3 ale kazde 1,5-2 hodiny, treba ho budit. Ja som vsak striedala prsniky. Prvy som nechala cicat, dokrmila odsatym, co nevycical z prveho tak som odsala a dala po cicani pri dalsom krmeni. Druhy prsnik som nechala na dalsie kojenie aby mal o hodinu az dve co cicat a aby mu to lahko islo z prsnika a nezaspal od namahy na 2 minuty. (Taketo striedave kojenie s odsavanim mi poradili v porodnici sestricka z novorodeneckeho aby sa mi nenavreli prsniky nahle a naraz od mlieka).
Vecer a na noc som si urobila jednu 4 hodinovu a jednu 3 hodinovu pauzu aby som sa trocha prespala
2.ked som mala uz malo mlieka hlavne na vecer, davali sme umele mlieko 1x na noc aby spinkal na tie 4 hodiny
Za den, dva by sa ti mala tvorba mlieka zvysit, a tym padom bude ho viac. Ked nebude hladovat ale trosku prikrmis bude silnejsi a bude lepsie sat, zltacka uplne ustupi. Zbavis sa odsavania a uz bude len cicat. Elekricka odsavacka mi uz potom tiez tak nevysala dobre prsnik ako dietatko.
Maleho sme takto prikmovali umelym asi tyzden, potom uz zosilnel, zltacka ustupila cical uz sam a zbavila som sa aj odsavania.
Vela sil a energie, drzim palce 🙂

siska53
11. okt 2015

@thinna33 a okrem casteho peikladania-mne vraveli,ze flaska prekaza dojceniu tak do 2.m.,potom to uz dieta vie striedat bez toho ze by uprednostnilo flasu. Tiez som.mala.dva cisarske a dojcila som.bez problemov. Akuraz,ze mala mi tiez istu dobu sala kazde 3hodky tak som si pomedzi to odsavala. V porodnici som mlieko davala pre ostatne babatka a doma zas malemu,ale nastatsie to len obcas. Nakoniec sa naucila pit castejsie,len v noci som ju budila aspon raz,lebo ona pokial nemala kolikovu noc,tak ju prespala. Neskor som to nechala uplne na nu. Bola dost dlhoz tych slabise priberajucich,az teraz,ako mala tri roky jej vaha stupla na taky primerany stred.

Homeopatika mozu pomoct,no ja som sa snazila vela pit a aj cajov na dojcenie,plus pravidelna strava ziadne narazove vecer ked dieta zaspi. A je jedno ci som mala jedno ci dve deti. Strava slusna,normalna,akurat som vynechala strukoviny,kapustu a papriku a prve dva mesiace aj cokoladu a a paradajky. Ziadna dieta normalne vtvazena a hlavne pravidelna a to pitie! V noci som.vypila 0,8dl bezne.

Odsavala som aj tak,ze na jednom.prsniku dieta,na druhom.odsavacka. Mlieko sa da aj namrazit a vyuzit neskor na kase alebo na pripady keby ho zas bolo naor.vecer menej.
Deti maju zvacsa dva rastove spurty okolo 3.m.aokolo 6.m,kedy je prechodne menej mlieka, s tym treba pocitat.

V kazdom.pripade by som sa ale obratila na laktacnu.

miadi
12. okt 2015

taketo male babatko raz za 3h kojit je malo mala by si kazde 2h kojit alebo ak si vypyta castejsie.A neodpajaj nasilu ked aj netecie mlieko babatko sa ukludnuje cuckanim a stimuluje tak tvorbu mlieka...tisicky rokov ludia nemali odsavacku a kojili..v noci nemusis budit. Hlad babatko zobudi..Moja cez den papala skoro kazdu hodinu dve a v noci spala v pohode 5-7h vkuse..potom sa napapala a spali sme.Ma 3.5 mesiaca je ciste kojena a 3h nepapat mi cez den malokedy vydrzi.Kup si bylinkovy caj pre kojace alebo tabletky senovku a benedikt..Po porode schudla 9%porodnej vahy a trvalo to 3tyzdne dohnat..Ak chces kojit zvyknes si hlavne sa nenervac bud kludna pi vela vody a uvedom si co je pre teba najdolezitejsie.Ak to nie je kojenie zabalit to mozes vzdy.Ja som prezila kojacie maratony kde mala bola akoby cely den na prsiach iba co som jedla a dookola kolotoc.Ked mala rastove spurty..Ak vydrzis dostanes krasnu odmenu babatko sa na teba bude pri kojeni usmievat bude ti hladkat jemnucko prso a ten spokojny vyraz na tvaricke..stoji za vsetku namahu a unavu. mam aj krasne nezabudnutelne momenty vdaka trapeniu sa s kojenim a to som mala prvy mesiac popraskane bradavky aj zapal prsa vydrzis vsetko ved od toho si mama 🙂 milujem kojenie a lahke to nebolo som vdacna za kazdy jeden den co jej mozem dopriat to nalepsiej zo seba co jej mozem dat-materske mliecko

zuzka276
12. okt 2015

@thinna33 prečo si myslíš že je podvyživeny? Tiež som rodila cisárskym a zhruba v tom období v ktorom si teraz ty si malá bola schopná pýtať jesť kazdych 15 minút. Trvalo to asi do 1 mesiaca. Bola som z toho veľmi unavená. Tiež mala žltačku, po príchode z pôrodnice, tak ako v pôrodnici, ju bolo ťažké zobudiť. Dávala som jej jesť každé dve hodiny. No zobudiť ju bolo náročné. Väčšinou sa zobudila, keď som ju prebalila a opláchla jej zadok pos tečúcou vodou. To tiež asi po dvoch trich týždňoch prešlo. V žiadnom prípade nesiahni po umelom mlieku, pokiaľ teda plánuješ dojčiť. Mala som pocit, že sa mi znížila tvorba mlieka, ale bolo to iba dočasné. Nevzdávaj sa a na miesto odsatia dieťa radšej zobuď a nech sa prisáva koľko chce, aj keby si každých 15 minút pýtal jesť. To prejde.