Ako sa u vašich detí prejavuje obdobie vzdoru?

siska259
17. sep 2019

Baby prosim ako sa u vasich pokladov konkretne prejavuje obdobie vzdoru. My mame 2,5 r. a moja matka tvrdi, ze reakcie dietata nie su normalne a ja uz fakt neviem ... vdaka za kazdu odpoved 🙂

pininka1
17. sep 2019

A čo také robí? Môj starší mal taký vzdor, že kdekoľvek sme prišli, zbil každé dieťa bez príčiny ktoré bolo na blízku. Robil cirkus keď sme mali ísť preč, bežné mi utekal. Keď mali vystúpenie v škôlke, recitoval ako malý Boh, ale keď sa skončilo, prišiel ku mne a zbil aj mňa. Nepomohlo nič, ani bitka, ani zákazy. V 4 rokoch to našťastie prestalo a dnes je z neho super chalan, výborný student.

sapetka
17. sep 2019

Aj ja mam pocit ze je to niekedy cez.. ale neboj sa kazde dieta je ine, kazde ma iny temperament a kazde inak (ne)zvlada svoje emocie. Treba len vdrzat, ja to beriem ako svoju skusku trpezlivosti, no nie vzdy to zvladam😏

janinah
17. sep 2019

Nijako..tri deti a nijaké obdobie vzdoru som nezaznamenala.

siska259
autor
17. sep 2019

@pininka1
@pininka1 place a vresti, este nerozprava takze niekedy ani netusim co chce a zjavne ani ona nie, kedze ju vezmem.nech mi ukaze a len rozhadzuje rukami. Nerobi to casto, ale ked ju to chyti tak vresti a reve, hadzanie do zeme nepoznam, ani vonku mi toto nerobi. V skolke bez problemov.

pininka1
17. sep 2019

@siska259 jemine, nevie rozprávať, tak.co má chudiatko robiť. To mi príde ako keď mi sesterkina svokra povedala že mala 4 deti a ani jedno tak neplakalo. No blbosť ako traky. Ženy veľmi často zabúdajú a rady prekrucaju.

siska259
autor
17. sep 2019

@pininka1 Ja s tym problem nemam, beriem to ako sucast vyvoja. S mojou mamou je to tazke, ale uz po tych rokoch zacinam o sebe pichybovat asi 😉 uz sa ale planujem odstahovat, hadam sa aj dieta skludni ...

jaja23
17. sep 2019

Mňa by zaujímalo ako dlho toto obdobie trvá. Malý ma 15 mesiacov a zdá sa, že to začalo. Hádzanie o zem, buchanie hlavy o nábytok, niekedy nie je šanca dat ho do kočíka, stoličky.. Nič... Zle je keď ide jest, zle je keď sa ide pre baliť, zle je keď sa ide obliecť, všetko je zle. Už aj von urobil scénu, našťastie bol s nami tatino, tak ho on niesol domov, ale kričal, hádzal sa... Fuuu a to ma 15 mesiacov, dúfam, že to netrvá do 3 rokov mama Mia..

pininka1
17. sep 2019

@siska259 tak tak, aj malý cíti že to nieje ok. Takže mu to určite len prospeje.

mischelin89
17. sep 2019

Moj syn ma 2 a ma zachvaty niekolkokrat denne, takmer vzdy, ked mu nieco nedovolim. Obcas sa hodi o zem a tam sa vala v kriku a slzach, inokedy chodi za mnou a vrieska ale ja k nemu ist nesmiem. Ked dostane takyto zachvat kazde moje slovo to zhorsuje. Skratka vzdy ked nieco pviem, rozreve sa nanovo, aj krby uz bol takmer kludny. Verim ze ked pochopi, ze fakt v tych vrciach nepovolim, ze to prejde same. Je citlivy, ma emocny pretlak, dako to von dat musi...minule na mna v auparku chceli volat socialku... Pretoze som synovi odmietla kupit taky traktor ako mal nejaky chlapcek na chodbe... :D

ivkasolteska
17. sep 2019

@siska259 mozno sa to zlepsi ked mala zacne rozpravat.teraz sa inak nevie vyjadrit.aj moj maly je nervak od mala,trucoval uz okolo 1.roka.ked sa hadzal o zem,len som ho prekrocila a ignorovala ho.potom si vsetko zacal vynucovat krikom.a teraz ked zacal chodit do skolky,ani nehovorim co vsetko vystraja.rano ma take nervy,ze vrieska,bije ma,nechce sa obliekat,obuvat,do hola sa vyzlecie,atd.uz niekedy aj ja pochybujem ci je to ok.ale je pravda ze aj ja na nho nechtiac prenasam svoje nervy,hoc sa snazim zachovat pokoj,v podvedomi to riesim stale.ked som ja v pohode,je aj on.neplati na nho ziadnen "teror",natlak,len sa nejakym sposobom dohodnut.kazdy den ma uci tpezlivosti🙂 nuz deti su rozne.mam dvojrocnu neter,a tu som pocula plakat len parkrat,a netrucovala asi nikdy.

hettinka
17. sep 2019

@jaja23 u dcéry zo trvalo od 1 roka do 6 rokov. Extrém. Hádzala sa o zem, revala sko nepríčetná, niekedy si trieskala hlavu o zem. Nepomáhalo pekne dohováranie, ani krik. Proste si svoje musela odrevat. V škôlke tiež problémy, rok tam nechcela spat, plakavala tam.
Najlepšie zaberala predstieraná ignorancia, že sme na to nereagovali nijako a ona keď videla, že nič nedosiahne, postupne to prešlo. S najhorsie bolo miešanie sa do toho zo strany starých rodičov. Oni sa jej zastavali, venovali jej pozornosť ak revala a ona bola “na koni” a trucovala ešte viac.
Ale prešlo to, aj puberta prešla už v pohode.

Inak mladší syn to nerobil nikdy. V živote sa nehodil o zem, ani nevyplakával.

jaja23
17. sep 2019

@hettinka no amen

nikpa
17. sep 2019

@jaja23 akokeby som čítala o svojom synovi 😀 má 20 mesiacov a toto máme na každodennom poriadku, keď ideme z vonku naučila som sa jeden chvat ako ho chytím a ideme aby neublížil sebe ani mne keďže so sebou meta, hádže, bije všetko okolo. Myslím, že susedia ma z okna už len ľutujú keď to opäť vidia 🙄☺️ dúfam, že to nebude trvať dlho a som rada že nie sme len my s takým problémom lebo v našom okoli áno, žiadne dieťa nerobí to co môj keď ideme domov alebo mu niečo nechcem dovoliť

kikus238
17. sep 2019

V niektorých odpovediach ako keby som o svojom čítala. V poslednej dobe nás totálne ignoruje. Niečo mu zakazem ma nás úplne na háku, bude robiť ďalej, nepomáha hlas zvýšiť nič. Môžeme robiť čo chceme. On si bude robiť po svojom. Niečo nedostane rev. Hádzanie o zem, vrieskanie, kopanie to je posledný týždeň u nás na dennom poriadku a ja už som niekedy na nervy z neho. Uz nech to prejde a to ma 21 mesiacov. Co to bude keď bude väčší sa normálne bojím.

twoplusfive
17. sep 2019

@siska259 naša 3 ročná ešte nezačala našťastie. Nikdy sa mi nestalo že by sa hodila o zem. Ale má takú novinku že na všetko hovorí nie.

siska259
autor
17. sep 2019

@hettinka No tiez ma tie stavy netesia, ale beriem to tak, ze to asi musi byt. Problem je moja mama, ktora nikam nechodi, nic nenastuduje, ale vie vsetko. Mala 2 deti, toto sme nerobili a tak je to nenormalne. Ona ju rozmaznavala od zaciatku, naucila ju na ruky, este aj teraz ju taha, vsetko jej dovolila, malu som odplienkovala, ona jej pri kazdej prilezistosti tu plienku nacapi - lebo dieta chce! Samozrejme ze chce a skusa, kto jej ju da ... a uz sa mi dnes v skolke docikala, lebo je zblbnuta. A samozrejme, to ze som dala 2.5 rocne dieta do skolky je chyba - podotykam, ze tam chcela ist, neplace tam.

jamatkaroka
17. sep 2019

Syn má tiež 2,5 a občas máva takéto záchvaty. Plače lebo mu všetko vadí, odmieta má a každá moja snaha priblížiť sa ho ešte viac rozhneva. Len plače a búcha po hračkách... Zvyčajne ho nechám chvíľu tak a keď to neprechádza, nenápadne položím niekde kde to určite uvidí nejakú sladkú drobnosť ktorú miluje a nedostáva ju často (sušenú slivku, malý kúsok kvalitnej čokolády a pod.). Nájde, spapá a je po plači. Zrazu sa s ním dá hovoriť. Ak by som mu to však ponúkla, odmietol by. Musí si to nájsť sám. 🙂 Ale každé dieťa je iné.

lucinka1988
17. sep 2019

@jaja23 to akoby si hovorila o mojom 17mesacnom s tým rozdielom, že scénky mi robí vonku pravidelne🙈

cecilia68
17. sep 2019
1gabriela13
17. sep 2019

@siska259 aj moja máva takéto záchvaty 😂keď jej niečo nedovolím. Hodí sa o zem, búcha hlavu o stenu, robí cirkus. Ja to beriem úplne v pohode, nerobím si z toho veľkú hlavu. Nikdy som ju však neignorovala, lebo to nikam neviedlo. Keď sa hodí o zem, zoberiem ju na ruky a jednoducho hovorím ku nej, že toto nesmieš lebo... Objimem ju a zároveň jej dám pusu. A zo sekundy na sekundu ju to prejde. Takže mne pomáha jedine tento postup. A všímam si, že to chápe. Rozumie tomu, že prečo niečo nesmie.

hettinka
18. sep 2019

@siska259 ja som sa neraz s mamou pohádala a verím, že keby sa do toho starí rodičia nestarali, obdobie vzdoru by bolo prešlo skôr. Lenže oni ju poľutovali a ja som bola ta zlá.

siska259
autor
18. sep 2019

@hettinka Presne a je to moja vina, lebo dieta som ja stresovala ... Moja matka vie vsetko najlepsie a nikto sa nu nechyta ...

lubi40
18. sep 2019

@siska259 mne to pride, ze ziadna stara mama nepovazuje spravanie dnesnych deti za normale ;) Casom to prejde. Dieta nevie rozpravat, preto je frustrovane, ze nevie svoje pocity nahlas vyslovit; Pomaha, ked mu ich pomozes opisat (napr. viem, ze sa chces este hrat, ale uz je cas spinkat...). Nie je to100% riesenie, ale urcite to pomoze odstranit aspon tu frustraciu.
Obdobie vzdoru, inak moja mama volala "skusa, co si moze dovolit" - trochu drsne, ale v podstate ide o testovanie hranic. treba mat tie iste pravidla a pevne ich dodrzovat a ucit dosledkom chovania (hadzes hracku - zoberiem ju; nespravas sa pekne - odchadzame...) Ak bude tvoja reakcia zakazdym rovnaka, dieta pochopi, kde je hranica.
No a nakoniec je kontrola emocii. Je velmi nespravodlive ocakavat, ze dieta bude so vsetkym suhlasit. Treba si uvedomit, ze kazdy ma pravo na emocie (hnev, smutok, radost) aj ty sa predsa nahnevas, ked sa sa nieco zle stane , takze to iste robi aj dieta. Treba mu vsak dat priestor a cas, aby pochopilo, ze emocie sa daju kontrolovat. To je, ale beh na dlhe trate.
A nakoniec, podla toho co popisujes, tak to co robi tvoje dieta mi nepride ako nieco dramaticke.

talikudelkova
12. sep 2021

@siska259 no môj má 2r5m a spokojný je hádam len keď spí 🤣 všetko chce hlavne to čo nemôže a keď mu človek neurobí po vôli robí cirkus všade kde príde a opakuje dookola iba svoje a keď mu niečo rozprávam ani nepočúva 😭🤣