Ako ste začali učiť dieťa po anglicky?

alex2019
18. feb 2023

Ahojte, chcem sa spytat ako ste vase deti zacali ucit po anglicky. Teda za predpokladu, ze vy po anglicky viete a teda sa s nimi mozete bavit v cudzom jazyku resp ich nejak ucit. Totiz, my sme to so starsim synom nejak neriesili, ma teraz skoro 4 roky, ale on veeelmi dlho nerozpraval tak mi prislo zbytocne ho este mylit s dacim dalsim. Teraz po roku co zacal hovorit, hovori uplne perfektne, neuveritelne sa rozbehol. Preto si aj myslim, ze uz by bol cas aj na anglictinu. V skolke zial anglictinu nemaju a ma viacero kruzkov tak dalsi kam by musel chodit mi uz pride vela. Na kruzkoch kam chodim s mladsim (ktory sice nema ani 2 roky ale uz teraz vidno, ze jazykovo to bude ovela lepsie) si vsimam ze su rodicia, ktori s detmi hovoria obojjazycne hoci z ich prizvuku je jasne, ze nie su native speakers (tj mohly by s nimi hovorit aj slovensky). Mne je to stale troska take cudne, na druhej strane ak to funguje tak preco nie. Preto sa chcem spytat ako ste s detmi zacinali s anglictinou, ci ste s nimi hovorili, pustali im rozpravky, robili nejake aktivity. Dakujem.

elmivelmi
18. feb 2023

@alex2019 suseda tak od babatka hovorila s detmi,ona prekladatelka,ang jazyk dobry ,prizvuk horsi.Ale deti vedia.My sme dali deti do angl skolky ale tiez ich ucia slovenske ucitelky,co vedia angl,a dost hovoria v skolke po slovensky.Ale tak dcera nastupila ako 4,5r a zaklad vie aj vyslovnost ma celkom ok.Uz len v tom pokracovat.Platime ale dost na to,ze sa tak hovori aj dost slovensky,hlavne medzi detmi a dokonca aj ucky s detmi😡Ale tak ked nemaju konkurrnciu.

vroni
18. feb 2023

Za týchto podmienok vobec nijako. Iba ak nutne chceš naučiť dieta zlu angličtinu so šialeným prízvukom. Prečo by sa mal štvorročný učiť angličtinu? Aby vedel vymenovať päť farieb a naratat do 10? Ak už to považuješ za také strašné podstatne, nechaj ho pozerať anglické rozprávky.

andreatytler
18. feb 2023

@alex2019 Nas syn sa od narodenia ucil slovensky a anglicky tak ze som na neho rozpravala oboma jazykmi podla toho ako ma napadlo. Slovensky vacsinou ked sme boli sami aby muz rozumel, lebo on rozprava len anglicky. Vobec dieta nepomylis ani nepopleties, ono bude miesat slova na zaciatku. Bude zamienat gramatiku, napriklad pouzivat slovenske sklonovanie na angliske slova . Pojdeme carom (autom) do obchodu. Je to uplne normalne a neskodne. V Kanade je 80% deti dvojjazycne a od narodenia sa na nich rozprava 2 (alebo aj 3) jazykmi. Nikto to neriesi. My sme mali oneskoreny astup reci a odbornicka mi povedala ze to urcite nie je preto ze sa uci oba jazyky naraz. Nemusis ani dodrziavat ziadne pravidla o tom ze jeden rodic jeden jazyk a tak. Ak niekto rozumie dvojjazycnosti deti, tak to je urcite odbornik v krajine kde je to kazdodenny jav. Povedala ze kazde jedno slovo co sa dieta nuci je prinosom. Je uple jedno v akom jazyku to je.
Podla mna najlepsie je zacat na dieta rozparavat... ono sa neskutocne rychlo chyti. Kludne mozes do toho zapojit vysvetlovanie, prekladat niekedy.. ukazes jabloko a povies Apple.

maryetta
18. feb 2023

Moj prvy sa naucil z detskych pesniciek a takych tych videi. On napr farby dlho vedel iba po anglicky.
Teraz ma moj najmensi 2r4m a tiez sa chyta po anglicky. Podla tej anglicaniny. Taktiez farby. Pocitat do desat a nejake tie frazy. S muzom sme sa zhodli ze pre deti je asi lahsie povedat “red” nez cervena.

bluka2
18. feb 2023

Hlavne nerob to, čo som raz videla v Petržalke. Otecko s brutálnym slovenským prízvukom (inak v pohode angličtina, len ten silný prízvuk) rozprával na asi 5 ročne dieťa iba po anglicky. Dieťa odpovedalo iba po slovensky. Bolo to dosť komické.

ikonica
18. feb 2023

Nasa pochytila cosi z anglickych videi na youtube, z anglicaniny, pesniciek... My sme ju vedome neucili, sama sa naucila... Pocitanie do 10, farby, clenovia rodiny, mena, zvierat, druhy oblecenia, ovocie, zelenina, zopar fraz..

nenne9
18. feb 2023

@vroni som ucitelka anglictiny ale suhlasim s tebou do bodky.zila som dlhsie v UK, chodila som tam aj do skoly,vystudovala som na sk anglistiku a amerikanistiku.a predsa som so svojimi detmi po anglicky nehovorila.su dospele a hovoria vynikajuco

slavomira236
18. feb 2023

@alex2019 moj sa maucil sam z videi rozpravok...ked mal 4,5 ked sa hral a autami drahou garazm rozpraval si pri toom angicky...dcerka terazala 6 nevie nic kedze nic take nepozerala a a glina ju nezaujima,teraz maju v skolke raz za tyzden pol hodiny aj tak z toho nic nevie

andreatytler
19. feb 2023

@bluka2 Tak ty si uz vela pochodila svet a vies povedat svoje o viacjazycnosti deti, ale nad tymto tvojim nazorom som prekvapena. Podla mna je normalne ze otec rozprava anglicky a syn odpoveda slovensky. Ved aj tym sa dieta uci ze pocuva, aj ked zvoli iny jazyk pri odpoved. Nas syn mi tiez odpoveda v anglictine ked na neho rozpravam slovensky. A moja anglictina ma tiez silny slovensky akcent. To je uplne jedno ci sa dieta nauci anglictinu s akcentom alebo nie. Na tom moze vzdy pracovat neskor.

sisaka
19. feb 2023

@bluka2 😂 toto poznám, ale naopak, ja na deti po slovensky a oni odpovedajú zasadne po anglicky. Už som sa rozlúčila s predstavou, že môj mladší niekedy zo seba dostane súvislú slovenskú vetu.

Osobne by ma nenapadlo učiť deti hovoriť jazykom, ktorý nie je môj rodný, nevidím v tom žiaden zmysel, akurát si dieťa môže osvojiť nesprávnu výslovnosť a ešte k tomu aj prízvuk, to sa veľmi ťažko preuča.
Kedysi som učila na zakladke angličtinu kde predchádzajúca učiteľka robila nenormálne chyby vo výslovnosti a tak to naučila aj deti. Za rok sa mi nepodarilo to deti odnaučiť, hruza…

elmivelmi
19. feb 2023

@sisaka a je chyba prizvuk?Ved nikto necaka od slovaka alebo ineho obcana ze bude mat suoer angl prizvuk.Tak nebude rozpravat ani anglican po slovensky,ani ty po cinsky.Normalna vec.Dolezita je gramatika a aslovna zasoba.Ja by som kaslala na prizvuk,podstatne je aby sli pismom aj slovom a uplne sa dorotzumejualebo mozu aj robit vo svete.

vroni
19. feb 2023

@elmivelmi, nie je to chyba. Ale naučiť sa mizerne jazyk uplne staci v škole. Netreba si tým kaziť prirodzený vzťah s dieťaťom. Lebo kým ma rodic ten jazyk naučený, nikdy ním nebude hovorit ako svojim rodným, prirodzene. Tu sa síce @andreatytler bije do hrude, ze hovorí s dieťaťom aj po anglicky a ma akcent, ale žije v anglicky hovoriacej krajine a jej dieťa tu angličtinu s akcentom po nej opakovať nebude, lebo to bude jeho dominantný jazyk. Takze si stojím za tým ze je úplný nezmysel hovorit s dieťaťom jazykom ktorý nie je pre mňa prirodzený. Dokonca ani v prípade, že sa rodina presťahuje do zahraničia, sa neodporúča rodičom hovorit s dieťaťom jazykom krajiny, aj keď ho ovládajú. Mam viacjazycne deti, z toho jedno s NKS, takže naštudovaneho o tejto téme hodne. Takze nie, rodič, hovoriaci na dieťa anglicky na Slovensku nie je prirodzený.

elmivelmi
19. feb 2023

@vroni ja zasa si myslim ak mam 100%gramatiku,a 100%slovnu zasobu a nemam len akcent by som s dietatom urcite hovorila angl.Aspon nebude musiet sa angl potom biflovat.

nenne9
19. feb 2023

@elmivelmi nevadi ti ze nehovoris s detmi rodnym jazykom?nerypem naozaj ma to zaujima

milanemila
19. feb 2023

@alex2019 mam 3 rocnu, vie nejake anglicke slovicka, napocita do 10 po anglicky a nejake pesnicky si pospevuje. Netlacime ju do toho, iba si obcas pozerala tu “Anglicaninu” a sama sa zacala potom pytat, co sa ako povie. Rozmyslali sme, ci ju teraz pri presune z jasliciek dame do anglickej skolky, tu je pre mna jedno velke ALE. Predpokladajme, ze sa dieta nauci po anglicky na nejaku uroven uz pred nastupom do skoly a potom zrazu v prvej triede sa ide uplne od zaciatku. Takze ak ju dame do anglickej skolky a budeme venovat cas aj financie, aby sa jazyk naucila, potom by sme ju zrejme dali aj na nejaku sukromnu zakladnu skolu, kde budu rozne urovne anglictiny uz od zaciatku alebo niektore predmety v anglictine.
Ak jeden z rodicov nie je native speaker alebo naozaj nema perfektnu uroven cudzieho jazyka, tak mi nepripada spravne s dietatom tym jazykom hovorit. Na ihrisku stretavam jednu mamicku, kt takto hovori na syna, ale je to kazastrofa od vyslovnosti az po gramatiku obcas 🙈 skor mu tym ublizi ako pomoze.

vroni
19. feb 2023

@elmivelmi, ved v tom je problem, ze si to len dotyčný mysli. Ja som prirodzene bilingvalna s dominanciou slovenčiny a druhým jazykom by som s deťmi nehovorila, hoci mám z daného jazyka štátnicu, denno denne ho používam a kým nepoviem, ze nie som miestna, tak ma "neodhalia". Napriek tomu mi je prirodzene hovorit na deti po slovensky. Žijeme v krajine môjho druhého jazyka, deti sú opačne bilingválne, teda s dominanciou môjho druhého jazyka. Resp. trilingvalne, ale to už je fuk. Starsie ma medzičasom sj angličtinu na C úrovni, hoci sa ju začala učiť ako štvrtý jazyk v 10 rokoch. Mladšie vie farby a počítať a pár slov, hoci má angličtinu až od budúceho roka, proste nevidím dôvod akoze "hovorit" s dieťaťom mne cudzím jazykom, uplne fuk, za akého top hovoriaceho sa mam.

elmivelmi
19. feb 2023

@nenne9 ale ja nehovorim anglicky ale slovensky,pisem ze keby ovladam cudzi jazyk slovom aj pismom na 100% kaslem na prizvuk a hovorim 2 jazykmi.Ja co som mala kolegyne z Filipin,tak som sa cudovala tiez ze so synom nehovorila rodnym jazykom ,ale obaja lamanou nemcinou.Pritom otec madar,mama filipinka.Som sa jej na to pytala ci nelutuje,ze ano,lebo predsa niektore slova sa nedaju ani prelozit.

srferreira
19. feb 2023

@andreatytler lenze ono to je uplne ine ked dieta vyrasta v krajine, kde anglictina je dominantny jazyk. Autorka sa pyta na trosku inu situaciu.
Autorka osobne si myslim, ze v tvojej situacii by som AJ ucila cez rozpravky, hranim, a normalne prekladom jablko a teraz mi to povedz po anglicky, napocitaj do 5, a teraz po AJ, vela pochyti aj z telky, youtube pozri si Miss Rachel akoze jej hlas mi lezie na nervy po 10 minutach ale na deti ide dobre.
Ine je ked dieta vyrasta vo viacjazycnej rodine ako ked ho chces ucit aby vedelo do buducnosti. Gramatiku pochyti a nauci sa v skole. Slovna zasoba je zaklad potom to ide samo. Deti su ako spongia ja to vidim na mojom kt ma tri jazyky. Ale my sme v inej situacii.

srferreira
19. feb 2023

A kludne aj citaj rozpravky primerane veku, ono ta gramatika sa zafixuje. Accent by som neriesila.

ropucha6
19. feb 2023

@andreatytler ale tvoje dieta je obklopene aj native anglictinou, to je trosku ine.

janyka17
19. feb 2023

@bluka2 To že dieťa odpovedá slovensky je prirodzené aj v bilingválnych rodinách.Podstatné je že jazyku rozumie..ostatné príde časom. Nevidím na tom nič komické.

janyka17
19. feb 2023

Čím skôr.Ja rozprávam s deťmi taliansky od narodenia..Prízvuk by som vôbec neriešila.

kittykat22
19. feb 2023

@alex2019 dalsia premotivovana matka 🤦🏻‍♀️ Na cinstinu nezabudni ... To by ma zaujimalo aky super job mas, ze takto hrotis vlastne dieta. Ci si nahodou nekompenzujes svoj priemerny zivot cez vlastne dieta.
K tvojej otazke - s muzom sme zili Anglicku a vieme po anglicky s dobrym prizvukom. Ja mam ofiko certifikaty na C1 a robim teraz na C2. Studovala som na US skole, muz pre USA pracujes. Na dieta anglicky nikdy nehovorime. Nechavame to plynut v ramci skoly a youtube. Ked bude starsi a dokaze ponat slovnu zasobu, vazby a vsetko tak pojde na kurz. Ale to bude tak v 12-13 rokoch.

elmivelmi
19. feb 2023

@kittykat22 ja sa len opytam,preco to tomu chlapcovi neulahcite ekd obaja mate super angl?Potom mozte bo dat na iny jazyk.

danieladeley
19. feb 2023

@alex2019 podla mna to prilis hrotis, v styroch rokoch by som ho urcite cielene neucila anglictinu a uz vobec nie vtedy, ked zijete na slovensku a ste obaja rodicia slovaci. Naco? Moj sa zaklady naucil z rozpravok (rozumej farby, cisla, zvieratka, nie zaklady gramatiky), neskor mal hodiny ako predskolak (v ramci skolky, nie zeby som ho cielene hlasila na kurz) a teraz zacal normalne AJ v prvom rocniku. Nevidim dovod, preco by uz mal hovorit o neviem kolko lepsie od spoluziakov...Nieco take by som riesila ovela neskor, keby som videla, ze ho to bavi, tak by som ho dala na jazykovku alebo bilingvalnu skolu....ale riesit to v styroch rokoch mi pride veeeeeelmi skoro.

andreatytler
19. feb 2023

@vroni, @ropucha6
Jasne je to ine, lebo syn po mne zly anglicky akcent opakovat nebude, ale robila som uplne to iste aj keby sme zili na Slovensku. Ten akcent je uplne nepodstatny. Kazdy ma nejaky akcent. Keby si pocula indov, rusov aky maju silny akcent ale uplne suverene rozpravaju anglicky. Ani nemaju snahu sa toho akcentu zbavit.
Tato tuzba sa ucit jazyk spravne a perfektne a bez akcentu sposobuje ze ludia sa boja rozpravat. Velmi dobre poznam ako sa Slovaci ucia anglictinu v skolach alebo u lektora a aj napriek tomu ked uz vela vedia, tak nevedia prekonat ten strach a zacat rozpravat, lebo by mohli pouzit zly cas, alebo mat hrozny akcent... Tymto nenarazam na Slovensku nedokonalost. Tak isto to mozno maju aj nemci/taliani.
Pri cudzom jazyku je zaklad ze dieta pochopi ze urcita vec ma vela pomenovani a ked jedno slovo nefunguje, skusia ine slovo ktore na tu vec poznaju a skusaju.
Nejde o to rozpravat anglictinou bez akcentu, ale o to aby sa clovek prestal hanbit ak jeho anglictina nie je dokonala, lebo ma hrozny akcent... vobec, ale vobec nejde o to aby rozpraval perfeknym jazykom, ale aby ziskal sebaistotu sa dorozumiet v inom jazyku. Aby mal dobry pocit z toho ze sa vie dorozumiet.
Ked sa slovenske dieta uci slovensky, jeho vyslovnost je na prd a gramatika otrasna ale skusa, rozprava a ma dobry pocit z toho ze mu niekto rozumie.
Cuzdi jazyk by sa mal ucit presne tak ako ked sa malinke dieta uci svoj materinsky jazyk.

slniecko5
19. feb 2023

Dnes a včera deti trávili čas s english friends, vtedy vždy najviac pochytia...
Inak klasika, hudba, YouTube, filmy a DuoLingo.
V škole len základy dostávajú. Žiaľ:(.

sisaka
19. feb 2023

@elmivelmi prízvuk až taký problém nie je, ale výslovnosť a gramatika podľa mňa je, ostatní ľudia nech sa riadia podľa seba, ak im to nevadí, nech si deti učia aj zle.
Ja som hovorila dobre po anglicky a ani ma nenanapadlo hovoriť so svojimi detmi po anglicky a dobre som spravila, keďže sme sa so 4 ročnou sťahovali do Kanady, naučila sa angličtinu správne, nemusela sa nič preúčať a hovorí bez prízvuku, prízvuk má ale v slovenčine. Osobne nepoznám žiadne bilingválne dieťa, alebo dospelého, ktorí by nemal prízvuk aspoň v jednom z jazykov.
Podľa mňa je síce normálne, keď ma cudzinec prízvuk, ale nie dieťa, ktoré sa v danej krajine narodí a sa ho celý život pýtajú odkiaľ je, lebo to jednoducho počuť. Niektorym ľuďom to nevadí, mne napríklad hej.
O tom, že ľudia sú “hluchí” a nesebakritickí ani nehovorím, myslia si ako dobre hovoria a mne ide uši roztrhnúť.

@andreatytler áno, Indovia nemajú problém, ale mnohí hovoria tak, že po 5 minútach nevieš, či počúvaš niečo v angličtine, alebo prešli na Hindu…Ja mám napríklad vzdelané kolegyne, ktoré študovali v Indii od mala v angličtine a tie hovoria celkom dobre a zrozumiteľne, takže podľa prízvuku sa dá veľa zistiť. Zato keď voláme help desk koli nášmu systému, tak to tam dvíhajú niekedy Indi, ktorým nielenže ledva rozumieť, ale nerozumejú ani oni nám a musím všetko spellovať , vyslovene hovoriť A as in Apple, B as in Bob …. a aj tak to zapíšu zle 🙄

bluka2
19. feb 2023

@janyka17 to preto, že si to nepočula na tom nevidíš nič komické..

bluka2
19. feb 2023

@andreatytler nejde o to, že ten otec rozprával po anglicky a syn odpovedal po slovensky. Išlo o tu reč otca, bol na 100 míľ vzdialený od native speakra, znelo to trochu ako paródia na jazyk. Proste veľmi silný prizvuk. Na čo toto učiť deti? Jasné, že tvoj muž nech hovorí na neho po anglicky a on odpovedá ako chce...
Je tu inak jedna mamička, sú v Nemecku, hovorí a číta deťom po slovensky výlučne, napriek tomu, že vie nemecky. Deti majú v škole vzdy cenu za naj vysvedčenie, aj nemcinu, aj vsetko. Proste to odporúčajú aj odborníci, nehovoriť na dieťa jazykom, ktory poriadne nevieš. Môj názor v tomto vôbec nie je nejaký rebelsky... Ja s deťmi hovorím len po slovensky, iné jazyky sa učia od iných, tých native (spravila som C2 vo viacerých jazykoch & stále to nie je úplne ono)