Matka je Slovenka a deti nevedia po slovensky. Je to podľa vás normálne?

24. sep 2022

Mám pár otázok. Je to podľa vás normálne? Budú niekedy ovládať slovenčinu? Už majú 6rokov. Aký je ich materinský jazyk? Mama sa s nimi rozpráva len jazykom krajiny kde žijú.

selest
24. sep 2022

Uplne bezne, dolezite je ze ovladaju jazyk krajiny v kt ziju..

diewcatqoo
24. sep 2022

A ty si kto, ze to riesis? Je to snad rozhodnutie rodicov, akym jazykom budu s detmi rozpravat.

autor
24. sep 2022

@selest ja som bola v tom, že také deti vedia viac jazykov

autor
24. sep 2022

@diewcatqoo zaujíma ma to, mala som si to radšej vygoogliť? Máš odpoveď? Nie. Tak nechápem načo komentuješ

diewcatqoo
24. sep 2022

Asi si zabudla, ze toto je verejne forum 🤷‍♀️

janinah
24. sep 2022

Moje vnúča slovensky bude vedieť nedokonale,ale dorozumieme sa,jeho matka moja dcéra s ním hovorí po slovensky,jeho otec španielsky,tretí je jazyk krajiny kde žiju a 4tý bude angl...celkom mišmaš,ale zvládne to.Keby nevedelo slovensky ani ceknúť,tak by ma to mrzelo,ale nič s tým nenarobím.

liloastitch
24. sep 2022

Je to normálne. Priateľova sestra tiež deti slovenčinu neučí, na sk jazdia raz ročne na návštevu starkej, tam ona tlmočí. Nepredpokladá, že deti budú niekedy chcieť žiť na sk. Keď starká umrie tak sem už jazdiť nebudú, načo ich zaťažovať slovenčinou. Nie je to svetový jazyk, ktorým sa všade dorozumieť.

januska12323
24. sep 2022

Veď to je vec rodičov.

selest
24. sep 2022

Ako ktore, na to nie je ziadne pravidlo, je to na rozhodnuti rodicov. Dolezite je ovladat 100% jazyk krajiny kde ziju, studuju atd. Vytvaraju si najviac soc. vazieb a tak o ten jazyk maju aj deti najvacsi zaujem. Samozrejme ziadny jazyk navyse nie je na skodu, vacsina deti kt som poznala v zahranici vedelo slovensky pomenej, niektore len rozumeli, rozpravat velmi nechceli. Ine zasa rozpravali uplne plynule. Je to na rozhodnuti rodicov a vlastne aj deti ci vobec maju zaujem. Keby vobec nevedeli slovensky je to ich vec a je to ok..

bombulka1987
24. sep 2022

@autorka Ich materinským jazykom je teda jazyk krajiny, v ktorej žijú. Je to rozhodnutie matky, pre ktorú je evidentne dôležité aby vedeli jazyk krajiny kde žijú a nie jej rodný jazyk. Taktiež mnoho ľudí žijúcich na Slovensku má napr. predkov rozprávajúcich maďarsky a napr. oni síce rozumejú, no svoje deti už nenaučili a je to ich osobné rozhodnutie prečo. Niekto zas žije na Slovensku, obaja rodičia sú Slováci no od malička jeden z nich rozpráva s dieťaťom anglicky - pričom prakticky je to zbytočné keď nikto s takto malým dieťaťom anglicky na Slovensku rozprávať nebude. Takže na tvoju otázku či je to normálne - neexistuje ako to zhodnotiť, čo v tomto prípade je normálne, nenormálne by isto bolo to, keby deti nevedeli jazyk krajiny v ktorej žijú a zrejme už aj chodia/budú chodiť do školy. Evidentné len je, že tebe vadí rozhodnutie matky. A slovenčinu raz ovládať môžu, ak to budú chcieť.

anjelicek26
24. sep 2022

Moje deti vedia slovensky minimum, nieco porozumeju, ale ucit ich to neucim (maju ucitelku raz v tyzdni), mna to absolutne netaha ucit ich slovencinu "s principu", ze dalsia rec... podla toho, ako sa ta krajina vyvija - nechcem aby ani nahodou, aby tam v buducnosti zili, tak na co ich budem ucit tu rec, ktorou hovori minimum ludi? Dve ine reci, co sa ucia plus rec s domu - nemcina - im bohate staci... doslapujem si na poriadnu anglictinu a francuzstinu, casom prijde spanielcina...urcite nie nevyuzitelny jazyk ako priorita len kvoli tomu, ze ho viem ja 🙄 Moji rodicia hovoria nemecky vyborne, takze nevidim nejaku dramu v tomto a kvoli 2-3 tyzdnom rocne na Slovensku skutocne nebudem drilovat slovencinu na top uroven, aby "zamachrovali" pred susedmi ci co... na co, fakt na co... viem, ze su zeny, ktorym na tom zalezi a ktore planuju sa vratit na Slovensko a deti to ucia...ale my v tej situacii nie sme... ja vzdy, ked toto niekto vytiahne poviem - nuz a kolkymi recami hovoria tvoje deti aktivne? A potom je ticho...

hederamonstera
24. sep 2022

No mne to pride divne a smutne. Ale kazdeho vec. Mame taky priklad v rodine, matka bola dokonca slovencinarka, utiekli za sociku do USA, ich deti boli vtedy male a neucili ich slovencine. Podla mna je to hanba, uz len to, ze sa nevedeli dohovorit s rodinou na SK.

zuzinka888
24. sep 2022

Pre deti je materinsky jazyk ten ktory ich uci / rozprava/ ako prvy mama. V tvojom pripade ten v ktorej krajine ziju- kedze neuvadzas o aky ide. A je to rozhodnutie rodicov. Ak mama tento jazyk pouziva minimalne - neplanuje sa vratit tak je pre deti " zbytocny". Aj kolegyna sa uci po anglicky - ma tam vnucata.- deti rozumeju po slovensky len nejakym " povelom" a nikomu to nevadi.

enziii78
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dskjhfdlkdjhl
24. sep 2022

Mne pripada divne, ze sa cudzi ludia staraju do toho, do coho ich nic nie je. Dolezite je, aby dieta dobre ovladalo jazyk krajiny, v ktorej zije.

marca12
24. sep 2022

Ano je to normalne. V prvom rade maju vediet jazyk,akym sa rozpravaju v danej krajine a az potom jazyk matky. A ked sa rodicia rozhodnu,ze nebudu rozvijat jazyk matky,tak je to len a len ich vec a teba je do toho velke makove houby

martul
24. sep 2022

@anjelicek26 ja zase nepochopím, prečo si myslíš že druhí to robia,, kvôli susedom ". A načo ich teda zatazujes raz do týždňa učiteľkou keď je to zbytočné a je minimum ľudí čo tak hovoria?

kakakina
24. sep 2022

Ak si ich babka, môže ta štvať že im a oni tebe nerozumejú, inak je to iba ich vec😉

autor
24. sep 2022

Aby sme sa pochopili, áno vadí mi to v tom zmysle, že im nerozumiem, ale nikoho neodsudzujem. Zaujímajú ma dôvody, alebo skúsenosti. Nehovorím, že ich má učiť po Slovensky, ale iba sa s nimi normálne rozprávať svojím jazykom doma, aby vedeli základné veci. Ja neviem čo by som robila na jej mieste. Nežijem v zahraničí, takže sa to snažím pochopiť. Normálne mám pocit, že keby som sa to opýtala niektorých žien naživo tak by do mňa sotili a kopli ma na zemi 😂

anjelicek26
24. sep 2022

@martul maju ucitelku, pretoze ich to bavi a nezatazuje, maju ju radi...rovnako maju ine extra a treningy, a nepocitam, ze s nich bude vrcholovy hadzanar, plavec, gymnasta, akrobat na trampolinach, poziarnik.... na zaklady im to staci a viac nepotrebuju.

A ja si nic take nemyslim, jasne som napisala, ze niektore rodiny maju ine priority, chcu sa vratit na Slovensko, su v zahranici len docasne a tam to ucenie pravdepodobne zmysel ma. Kedze ale MOJI rodicia hovoria vyborne nemecky, je to vyslovene "kvoli susedom" a ich povzdychnutiu, ze ach oni nevedia, oni nerozumeju, preco ich to neuci? Presne taky typ ludi ako zakladatelka temy stretnes vsade...

autor
24. sep 2022

@kakakina samozrejme, "štve" to rodinu, to je jasné

kittykat22
24. sep 2022

prosim ta, prestan sa hrat na obet ktora sa to len snazi pochopit situaciu. Prisla si ohovarat a potvrdit si, aka je matka marha. Uz len to, ze si zalozila anonymnu diskusiu a ton v akom sa vyjadrujes, znaci o tvojich "najlepsich" umysloch. Ked ma rodina taky velky zaujem o komunikaciu v slovenskom jazyku tak existuje skype. Mozu pravidelne za detmi jazdit/lietat/volat, mat dobre vztahy s matkou deti aby ona tiez chodila pravidelne domov. Nechapem, preco zakladas diskusiu rodinnych problemov ktore sa ta netykaju. Staraj sa o vlastneho muza a deti - bude ti lepsie.

zuzinka888
24. sep 2022

@hederamonstera a nie je hanba ze rodina na Svk nevie / neuci sa druhy jazyk- svetovy? Prepac ale toto mi hlava neberie. Je xy krajin( Svajciarsko Kanada aj Holandania kde90% obyvatelov ovlada 2 aj3 jazyky. Take, ze na Slovensku po slovensky je uz prezitok. A preto sme tam kde sme. Nechceme/ odmietame sa ucit.

ddaassuullaa
24. sep 2022

A furt dokola sa niekto bude miesat do zivota inym ludom, lebo je to lahsie ako si upratat vo svojom vlastnom "mrdniku"🤦‍♀️

kittykat22
24. sep 2022

@hederamonstera prepac, ale pisat, ze je hanba ze sa deti ktore sa narodili v zahranici, maju obcianstvo, kulturu a zivot tam nenaucili jazyku a kulture ktora im je cudzia mi nepride normalne. To, ze ich matka je slovenka - to sa teraz bude 20 generacii ucit slovensky, aby mohli prist 1x do roka na halusky? Nemyslis vazne.

asocial
24. sep 2022

Je to vec rodicov, zavisi aj od toho, aky je matersky jazyk mmatky (mozno ma dva). Ja mam dvojjazycne deti, manzel s nimi hovori len scojim jazykom, taka bola dohoda. Zijeme v SR. Bola by skoda, distavaju jazyk zdarma. Zavisi vsak od okolnosti.

autor
24. sep 2022

@kittykat22 tebe šibe? Marha? Kokos tak toto je moc 🤦

kittykat22
24. sep 2022

ved mi odpis pod svojim nickom. Nemusis sa schovavat. Nech vidime aka si ty "kvalitna" matka ktora to vsetko dobre vyriesi.

evica17
24. sep 2022

Ak vie jazyk krajiny kde žije, žiadny problém. To dieťa sa bude učiť svoj materinský jazyk (krajina kde žije) a ešte možno jeden ,dva svetové jazyky, načo by mu bola nejak slovenčina, ak príde na SVK raz za rok na pár týždňov, by sa vedel dorozumieť s babkou, rodinou ? Veď aj rodina sa môže učiť nejaký svetový jazyk a budú vedieť spolu komunikovať. A na SVKoze tá mama tlmočiť, nevidím problem

autor
24. sep 2022

@kittykat22 zabudla si si dať lieky na hlavu?