Náladovosť 2,5 ročnej dcéry

nikasv29
12. jún 2015

Dobry den mamičky chcela by som sa poradit ohľadom správania sa našej dcérky. Ako som už písala ma 2,5 roka doteraz to bolo zlaté,vysmiate dievcatko sem tam trucovala ale dala si vsetko vysvetliť a ukludnila sa..No cca pred dvoma tyzdnami zacala mat podľa mňa obdobie vzdoru a nevieme ako to riesit uvediem priklad.Rano vstane klasika vypije mlieko mojkame sa,tulime sa,rozpravame sa ako s jej spinkalo atd.vsetko je v pohode.no pride moment,ked chce ist von na prechádzku ale ja musim este napr.dovarit alebo ist vyvesat pradlo a vtedy to zacne. Normalne sa oduje a zacne vykrikovat,nelubim mamu,obcas vie aj capnut rukou,zacne vrieskat po dome,stale opakuje ze ma nelubi proste robi v tej chvili vsetko na truc aby ma provokovala. Nema problem to urobit ani v obchode ci niekde medzi ludmi. Vacsinou to riesim tak ze ju dam do izby n postel a vysvetlujem ze musim dovarit a potom pojdeme von ze sa nepekne sprava ku mame a ze to sa nepatri takto spravat medzi ludmi atd. a odídem.po chvili ma zavola mamka prepac,lubim ta Eliska uz bude dobra. je klud no cez den m talych vystupov aj 5-6. stale sa to opakuje a konci rovanko ze sa ospravedlni a je v pohod normalne sa hra...lenze pred tym nic tak nerobila,akuart brala atb.biseptol n bakteriu v moci mysleli sme,ze to moze byt aj z liekov,ze je nesvojaal nepreslo to a ani to nemala kde vidiet mam pocit ze sm niekde s manzelom zlyhali,snazime sa ju vychovavat slusne,nerozmaznavat. skromne no nejako s na to vymika z ruk..

sisaha
12. jún 2015

@nikasv29 normalny jav, zvykaj si, v puberte to bude 100x horsie 😀

bosoriak
12. jún 2015

@nikasv29 Nevymyka, proste skusa, co si moze dovolit. Ja by som sa ani neunuvala s vysvetlovanim nejakym dlhym, jedenkrat jej vopred povies, ze musis dovarit a az potom pojdete von. Ona sa oduje, vykrikuje a podobne, ty si ju nevsimas, pripadne na nu obcas nieco povedz normalnym tonom a ked dovaris, tak pojdete von. Ak ta udrie, pouzi dobru metodu - s dobrou naladou sa spytas, "Aha, hrame sa hru na udieranie?" a udri ju naspat. Rovnako silno. U nas to zabera na 100% - ziadny krik, plac ani nic, je to hra. Dieta velmi rychlo pochopi, ze to boli.
Vsetko v pokoji, s laskou a s trpezlivostou, ale neustupovat. Je to uplne normalne obdobie, povedala by som, ze este len zacina, takze je to dobre na trening. Detom v tomto veku (a vlastne asi v ktoromkolvek) nezalezi na tom, co POVIES, ale co UROBIS. Vsimaj si aky je vysledok jej spravania - ak je vysledkom to, ze vsetko nechas tak a venujes jej plnu pozornost, potom tvoja dcera presne vie, co robi. Ak vsak vysledkom jej spravania bude, ze si dorobis svoju povinnost a az potom sa jej zacnes venovat, nebude mat jej spravanie zmysel.

Vela zdaru.

timea7
12. jún 2015

@nikasv29 je to normálne, jednoducho skúša. Tiež by som sa nezdržovala vysvetľovaním, ona už veľmi dobre chápe, že nemôže byť všetko tak a vtedy, kedy ona chce. S kľudným hlasom jej povedz, že najprv navaríš, potom pôjdete von, že sa kľudne môže odúvať, jačať, tebe je to jedno, na veci to nič nemení. Určite to nie je z liekov. Treba si len stáť za svojím, nezvyšovať hlas, ona pochopí, kde sú hranice. Udrieť späť určite nie, chyť jej ruku a veľmi dôrazne jej povedz nie, to nesmieš, to ma bolí. Na vety neľúbim ťa nereaguj, ona ťa tým vydiera, keď zistí, že to nemá účinok, prestane. Je ale dôležité, aby takto postupoval aj jej otec, babka...skrátka všetci dospelí, ktorí s ňou prichádzajú do styku. Ak urobí cirkus vonku, okamžitý odchod domov, daj jej najavo, že si nahnevaná, ale už sa k tomu nevracaj. Na druhej strane je dobré,aby sa aj ona mohla zúčastniť "plánovania" - pôjdeme do obchodu tadiaľto, alebo cez park? Chceš ísť na preliezky, alebo.....nechaj ju rozhodovať v určitých veciach. Nevymyká sa ti to z rúk, neobviňuj sa, vychovávať deti sa učíme všetci za pochodu na tom vlastnom.

mimla
12. jún 2015

Poznáme. Ono je to veľmi pekná teória že do zblbnutia vysvetľovať a vysvetľovať a ono to dieťa raz pochopí. Podľa mňa tiež stačí povedať raz, možno niekedy dvakrát. Ale vysvetľovať siahodlho komukoľvek -dieťaťu, dospelému- vo vrcholnom hysáku čokoľvek nebýva produktíne. Áno existuje istá raritná kombinácia rodič-dieťa, kedy to zafungovať môže. Ale väčšinou, čo môžem sledovať vo svojom okolí fungujú nefaľšované emócie. Ak teda rodiča dieťa vytáča, tak svoj hnev neskrýva. Netvrdím, že nekrotí, ale ani neskrýva. Ak to rodiča rozosmutňuje, tak to tiež neskrýva. Mňa toto správanie napríklad vytáča. A preto zavelím odchod do izby, tam sa môže vyzúriť koľko chce. Má to dovolené. Interval strávený v izbe nebýva dlhý, ale asi je nutný na spracovanie emócií. Potom ešte niekedy dôjde a pýta sa ohľadom veci, v ktorej sme sa nepohodli a keď je v akom takom kľude, môžeme sa spolu baviť. U nás tieto absolútne hysáky pomaly poľavujú, ale zase objavuje čistá ignorácia, kedy čokoľvek poviem je úplne odignorované. Je to zaberák. Mám zatiaľ len jedno dieťa, druhé je iba na ceste, ale už teraz niektoré dni premýšľam, kedy ma odvezú.

sofiadurovic
12. jún 2015

presný príklad toho čo mám doma akurát moja dcérka už má tri roky a správa sa takto cca pol roka 🙂 🙂 🙂 niekedy si myslím že to už nevydržím a fakt poriadne dostane na zadok ale vždy to dáko prechodíme myslím v tom lepšom svetle že sa jej to vysvetlí prípadne pobudne chvílu v kúte kde má čas porozmýšlať nad tým ako sa chová a šup ide sa ďalej a občas ako radia aj ostatné maminky dostane po rukách výchovnú potom je plač a ospravedlnenie a dookola vela trpezlivosti prajem čaká nás krásne obdobie vzdoru a koniec v nedohladnu 🙂 🙂 🙂

monise
12. jún 2015

Presne to iste mam doma,malý ma 2a pol a uplne rovnake reakcie,vybuchy zlosti,kolkokrat to predychavam aj 6 krat denne.Ale trpezlivost hlavne a pekne to napisala timea7,tak to realizujeme aj my.Ale viem ze to raz skonci,uz viem podla starsej dcery....je to normalny jav vo vyvoji.Tak vela trpezlivosti prajem.

siska53
12. jún 2015

@nikasv29 normalka..chce si presadit svoje..strucne vysvetlit..ona musi pochopit,ze aj ini maju potreby a povinnosti na doriesenie..len tym,ze je mala,este potrva,kym to pochopi.. Viem,o com hovorim,mam 5r.a3r.deti..
A napt.vidim,ze maly uz ma 5a je to ine,nez bolo.. Ale idealne je,ked vie skor,co sz bude diat..nrma rad nahle zmeny,ale aj to sa lepsi.. Teraz je v horsom obdobi prave dcerka (nastupila aj do skolky,takze horsie spravanie vyplyva aj z toho), takze prezivame nieco podobne...ale pre mna to uz nie je nove..a nacitala som viac knih o vychove,co mi pomaha,ked nezabudnem 🙂.

sosanna88
12. jún 2015

@nikasv29 uplna normalka...moja ma tolko isto ibaze je to naopak. toto zacala robit cca v roku a pol, v dvoch bol vrchol a teraz je ,,vzdor,, na ustupe....uz sa s nou da dohodnut, uz chape vyznam slova pockaj...predtym som sa mohla aj na hlavu postavit.
proste pre tvoje dieta existuje iba to ,,hned,,
prejde to neboj. a bude ine...mozno aj horsie 🙂
vela trpezlivosti prajem