Rozprávky pre 2,5 ročné dieťa

salome123
11. jún 2013

baby, vyse 2,5r dcera ma rada ked jej citam jednoduche rozpravky. myslite, ze uz su pre nu vhodne zjednodusene rozpravky ako Aladinova carovna lampa alebo Snehulienka... mam kus pochybnosti, lebo este taka mala nedokaze rozlisit, ze carovat sa neda alebo ze trpaslikovia neexistuju. nechcem jej sposobit nejaku traumu 😅 myslim, ze to su rozpravky pre starsie deti, ci nie? alebo nemate nejaky dobry tip na rozpravkovu knizku vhodnu pre jej vek?

kvetinka245
11. jún 2013

podľa mňa tieto rozprávky ešte nie sú pre ňu. ja osobne by som vynechávala rozprávky ktoré obsahujú nejakú mágiu, alebo niečo také moc nadprirodzené. skôr by som šla do rozprávok ktoré sú o zvieratkách, alebo rozprávky ktoré obsahujú náučné témy, situácie.

hradnapani
11. jún 2013

@salome123 ked tak premyslam,existuje vobec nejaka rozpravka, kde by nebolo nieco tajomne, magicke, "nerealne"? Ved ani zvierata nerozpravaju ludskou recou a predsa su toho plne knizky. Podla mna sa tomu neda vyhnut.
Skor ide o to, ako je dana rozpravka spracovana, ci je podana primerane veku. Niektore spracovania mi pridu od veci a zohnat skutocne zvladnutu detsku knihu (po grafickej, obsahovej i jazykovej stranke) je snad umenie.
Ja vela cerpam z kniziek, leporel, z mojho detstva, ktore sa este zachovali (Ako tahali babka s dedkom repu, Dreveny zamocek, O zlatej rybke atd), Minule som kupila Rozpravocky do rucicky a minimalne po ilustracnej stranke ma velmi potesila. A tie rozpravky su napisane naozaj jednoducho.

hradnapani
11. jún 2013

@salome123 a napriklad Pan Mrkvicka z Detskeho knihkupectva pana Mrkvu odporuca napriklad tieto knizky http://www.mrkvicka.sk/rozpravky/eshop/6-1-Rozp...
v podstate v kazdom netovom knihkupectve su uvedene vhodne kategorie podla veku, takze da sa aj takto vybrat 🙂

kvetinka211
11. jún 2013

@salome123 to ste tak na pomedzi leporela a prvych kniziek s tenkymi stranami. My mame vselijake knizky, vzdy ked vidim nejaku schopnu tak kupim lebo je ich fakt malo + este mame aj vselijake osvedcene z detstva, vtedy bolo viac dobrych kniziek. Klasika Moj Macik, Dada Dodo a zajace, Trubi auto za nami, Pik pak pok ...
S tych novsich neviem nazvy, vzdy si precitam v knihkupectve ci to dava zmysel a ci je to pekne nakreslene.

A potom pre vacsie Gulko Bombulko, Cacky hracky ... podla toho aku ma trpezlivost, aky dlhy a aky zlozity text vydrzi pocuvat. Ale nemyslim si ze by dietatku uskodili magicke veci v rozpravkach, prave naopak. Pokial jej necitas necenzurovaneho Dobsinskeho, tak nie je co pokazit 😀