Vzdorovité 18 mesačné dieťa

mata2014
21. apr 2015

Konikarky, poradte. Mam 18 mesacneho synceka a ma obdobie vzdoru...Syncek sa zacne ´hnevat a hadzat o zem a bacha si ruckou po hlavke ci po tvaricke...kedysi pomahalo zaujat ho knizkou ci sme sli do okna a uz to nepomaha. Teraz v poslednej dobe aj zle spava....pekne ide spat o 8 vecer a uz o 1 v noci je hore a vôbec nechce spyt chce sa hrat ci pozriet si rozpravku...a rano o 5 zaspi na 2 hodky. Cez den spi asi 1,5 hodky.

timea7
21. apr 2015

@mata2014 asi ťa vytočím odpoveďou, že je to normálna fáza v jeho vývoji, ale je to naozaj tak. On nedokáže ešte zvládať svoje emócie, je príliš maličký. Je to jeho prejav vzdoru, niekedy bezmocnosti, ale aj sebapresadzovania. Skús si ho nevšímať, otoč sa, odíď z miestnosti, samozrejme, ak vieš, že si nemôže ublížiť. Začni spievať, alebo pusti hudbu, začni niečo robiť, možno ho to zaujme a pribehne a zabudne. Pretože má viac podnetov okolo seba a niektoré nedokáže spracovať, tak aj zle spí, ale v noci s ním hovor minimálne, nerozsvecuj svetlo, či chce spať, alebo nechce, rozprávka sa pozerať nejde, ani sa nejde hrať, v noci sa spí. On časom zistí, že si hádzaním sa o zem a udieraním sa nič nevymôže, snaž sa, aby mal čo najmenej príkazov a zákazov, aj keď je to niekedy ťažké.

mata2014
autor
23. apr 2015

@timea7 dakujem...musim iba vydrzat...v poslednej dobe ked sa v noci casto budi a zvycajne stava pred 6 rano, tak mi zaspava tak medzi 9,30 az 10,30...predtým chodil normalne spavat o 12...a potom poobede uz nespi a je nervozny k veceru....moze aj toto suvisiet s tym vzdorom?

timea7
23. apr 2015

@mata2014 s tým vzdorom ani nie, tým on prejavuje svoje želanie, svoju nespokojnosť, nepokojný spánok súvisí, s tým, čo som ti písala, má oveľa viac podnetov, ako pred pár mesiacmi, viac vníma, musí to spracovávať, posunula by som mu doobeda spánok aspoň na 11,00 - choďte von, hrajte sa, zabav ho, poobede je bez spánku príliš dlhú dobu, niekedy deti nemôžu zaspať aj preto, že sú príliš unavené, aj keď je to paradox.

kaktusik
23. apr 2015

To iste mam doma aj ja... niekedy mam pocit, ze potrebujem nekonecnu trpezlivost. Najhorsie je, ze ak som nervozna ja, tak je aj dcerka. Snazim sa preto byt v klude a cuduj sa svete, aj dcerka je taka kludnejsia. Vela chodime medzi deti, hrame sa, su dni kedy sa jej venujem takmer nonstop. Vtedy je aj toho vzdoru menej, snazim sa jej vela vysvetlovat. Ale ak ma prave zachvat zlosti, skusam jej spievat. Ak nepomaha, tak si ju nevsimam a ono to vzdy do 5 minut prejde.