Ako vníma svet 1,5-ročné dieťa?

3. aug 2023

Chcem aa opýtať, nemám skúsenosť nevysmejte ma. Že ako sa správa a ako vníma okolie 1,5 ročné dieťa? Budúci rok by sme chceli ísť na dovolenku a malý bude mať rok a pol. Užijeme si s ním dovolenku? Vtedy už dieťa chodí a zaujíma sa? Chceli by sme potom ešte na jednu dovolenku ale len s mužom na pár dní, že by malý bol u starých rodičov. Zvládol by to tam? Akú starostlivosť potrebuje tak staré dieťa?

h2
3. aug 2023

1 a pol ročné už chodí, ale zase nerátaj s tým, že dokáže byť dlho na nohách. Niektoré deti v tom veku už rozprávajú, svet ho zaujíma určite. Či zvládne pár dní u starých rodičov, veľmi závisí od povahy, niektoré dieťa zvládne v pohode, iné môže plakať. Je dobré, keď je dieťatko na starých rodičov zvyknuté, trávi s nimi dostatok času a majú dobrý vzťah.

autor
3. aug 2023

@h2 a ako je to so stravou prosím ťa? Už môže papať všetko, alebo stále sa len prikrmuje?

struhanka
3. aug 2023

Všetko závisí od povahy a naturelu dieťaťa. Jedno je smelé, odvážne, iné potrebuje dohľad od rodičov, aby sa cítilo isto. Jedno vyhľadáva sociálny kontakt, teší sa zo spoločnosti, druhé je introvert… Mnohé deti vo veku 1,5 roka pobehujú, sú zvedavé, všetko chcú vyskúšať, ochytať si, spoznať. Niektoré rozprávajú, spievajú si, tancujú. Je dôležité pestovať častý kontakt so starými rodičmi, aby to v prípade potreby s nimi zvládlo. Predikovať, ako to bude o rok, je pri takom malom dieťati nemožné.

milanemila
3. aug 2023

Toto je extremne individualne a naozaj kazde dieta je ine. My sme s dcerou cestovali od nejakych 5 mesiacov, ako 10 mesacna (uz chodila) pri mori vnimala vsetko, hrala sa s pieskom, pacilo sa jej more a vlnky. Ja som ju v 1,5 roku este kojila, takze celu noc bez nas nebola a zas aj pri tomto zalezi od dietatka (ale aj od teba ci sa na to budes citit) a od toho aky vztah bude mat s ludmi kde ju chces nechat a ci bude na nich zvyknuta.
Dovolenka s 1,5 rocnym sa da podla mna uzit, vybrala by som nejaky mensi hotel a idealne aj so stravou (my teraz ked mame malicke deti chodime normalne all inclusive do resortu, nech sa nemusime o noc starat), vecer nam mala pospala v kociku, tak sme sa mohli poprechadzat. Fakt talemu malemu staci plaz, slnecnik a mozno nejake male ihrisko.
Ja osobne by som 1,5 rocne dieta nenechala “same” na niekolko dni. Zalezi aj od toho ako ti bude v noci spavat, moze sa este dost budet/ale nemusi.
Neriesila by som to takto dopredu, ved pockaj a uvidis aky bude. Spolocna dovolenka bude urcite fajn no a to nechanie u starych rodicov neviem neviem mozno tak na 1 noc 🤷🏼‍♀️

petamich
3. aug 2023

urcite si to uzije 🙂 nas maly napr. miluje vodu, mal necely rok, ked sme boli pri mori 1x a velmi sa mu tam pacilo (to este nechodil), 1.5 rocne uz je cca. vsetko co my, sla by som do all inclusive rezortu, bude sa dat urcite vybrat

my sme boli s muzom lyzovat na par dni, ked mal 1.5 roka, svokrovci prisli strazit k nam (pred tym uz sme trenovali, ze svokra uspavala, potom ho strazili jednu noc a pod.), najmensi problem nebol ale tak maly je na nich zvyknuty a ma ich rad

h2
3. aug 2023

Tak aj čo sa týka stravy, je to individuálne. Nerada by som v tomto písala z vlastnej skúsenosti, lebo môj syn bol, čo sa stravy týka, tak trochu mimo normálu. Ale rok dopredu nevieš, či budeš ešte dojčiť atď.

jesenzima
3. aug 2023

My sme s 1,5 ročnými už chodili na túry :D keď sa unavili, pospali si na deke a išlo sa ďalej.. ale teda naši sú zvyknutí veľa chodiť ... Podľa mňa si s takým dieťaťom už dovolenku užiješ 🙂

autor
3. aug 2023

Ja viem že je to skoro riešiť ešte ale radi by sme si naplánovali niečo, nič konkrétne len aby som mala predstavu kam približne by sme s takým dieťaťom mohli ísť. Zvykneme si dovolenku plánovať trošku skôr a ja fakt nemám tušenie ako sa také dieťa správa 😒 viem že je to individuálne ale super ste mi to priblíži, ďakujem 🙏 a ja nekojím baby.. Super počuť, že s 1,5 ročným sa už dá dovolenka užiť. Musím nejak tých starých rodičov ešte poriešiť aby si zvykol.. Aj keď nerada ho dávam preč 🙄

h2
3. aug 2023

Ak nekojíš, tak napríklad ja som v tom veku ešte dávala umelé mlieko. Možno ty už ho dávať nebudeš, ale ak by aj áno, tak my sme napríklad mali takú mini cestovnú rýchlovarnú konvicu, ktorú sme brali so sebou. Z ponuky stravy pre dospelých budeš určite vedieť vybrať niečo vhodné pre dieťa.

pribinak
3. aug 2023

Nemusíš ho dávať preč k starým rodičom na noc, či víkend
Baby to mysleli tak, že ho máš podporovať v socializáciu, napr keď bude starsi chodiť na ihrisko aby bol zvyknutý na ľudí a deti, nebál sa ak sa mu nikto prihovorí či príde k nemu cudzie dieťa, aby sa nebál hluku

Niektoré deti ktoré malo prichadzaju do kontaktu s inými ľudmi a deťmi sú potom dosť uplakané lebo sa boja.

Ale všetko závisí aká bude tvoje dieťa povaha. Niekotre deti vo veku 1,5 roka nechcú spraviť od rodiča ani pol kroku a iné musia rodičia naháňať lebo majú vrtuľu v zadku a ušli by im aj na opačný koniec sveta

struhanka
3. aug 2023

Dieťa si odmala vytvára vzťahy s najbližšími. Netreba ho hneď dávať preč, ale je fajn ho občas nechať na pár hodín aj so starými rodičmi/s tetou/strýkom/kamarátkou/sesternicou. Môžu ho kočíkovať, postrážiť hodinku - dve, kým si zbehnete k lekárovi/na nákup/zacvičiť si/ku kaderníčke… Takto sa učí, že nielen mama a otec sú súčasťou jeho sveta, ale že ho ľúbia a vedia sa o neho postarať, môže sa spoľahnúť na viac ľudí zo svojej “svorky”. Zíde sa mu to aj do života pri nadväzovaní kontaktov a budovaní istoty vo vzťahoch. A tiež vám ako rodičom, že si budete vedieť s mužom urobiť aj čas len pre seba ako pár s pocitom, že dieťa je zaopatrené, v bezpečí a v poriadku.

jaskolka
3. aug 2023

Ako už písali, záleží od dieťaťa. Samozrejme, že 1,5 ročne vníma svet a okolie, to vlastne robí aj mladšie dieťa, ale určite nedá sa čakať, že ho bude baviť hodinu bez slova aa pozerať na stromy v lese 😊. Pozornosť udrží krátko, čiže vždy niečo iné a nové mu treba ukazovať, rozprávať. Takisto nečakať, že to bude dovolenka ako taká, že budete oddychovať a tráviť čas podľa seba, pretože jednoducho prakticky celý čas sa bude treba prispôsobiť dieťaťu,sledovast ho, behať za ním, pripadne keď bude aj sedieť v kočíku, tak tiež nebude tak, že "posadim a hraj sa"
Co sa týka jedla, tak 1,5 ročne už jedáva obvykle to, čo dospeli, akurát možno menej korenené, slané a podobne, ale vždy sa dá prispôsobiť výber v restike, či keď budete sami si varit, tak jednoducho mu odobrať jeho porciu skôr ako úplne dochutus pre vás. Alebo existuje aj hotove jedla v sklíčku, mnoho ľudí takto rieši stravu pre malé deti na dovolenku.
No a čo aa týka nechať ho u starých rodičov.. Ak je na nich zvyknuté a dobre to zvláda, tak bez problémov. No určite nie tak, že tam vtedy bolo pár hodín s vami a odrazu bum tam ho necháte na týždeň, to rozhodne nie, už vopred ho treba privykat, na deň, na dva a podobne.

enoula
3. aug 2023

Je pekne planovat, ale realne uvidite budúcu jar mozno .. aky bude spac, ci zvládne cestu alebo radšej pockate dalsi rok nez s nim cestovat.. aky bude stravnik, jeho povaha atd. Aj voda, moze samu pacit ajmoze mat blok a nevojde do mora, mozno bazen samu bude pacit .. proste je veľa veci co sa neda takto odhadnúť

zuza265
3. aug 2023

U nas to bolo obdobie kedy dieta stale chodilo objavovalo a potrebovalo neustaly dozor. Uprimne - pre mna to bola aktivna dovolenka a ziadny oddych (ak neratam kym dieta spalo). Nonstop som za dietatom musela striehnut (kvoli okoliu - voda). Akoze spravanie bolo mile, uz ak som povedala nie nemozeme - tak uz sa to nepacilo. Pre mna to bola najnarocnejsia dovolenka 😂😂😂 ale bola krasna. Verim, ze su mamky, ktore by sa v tom vyzivali. Totiz naozaj dieta neobsedelo, neprehralo sa na 1 mieste. Pre mna bola lepsia dovolenka rok predtym a pre dieta rok potom (aj ja uz som bola s kazdou dalsou uplne spoko, lepsie sme si uzili spolu zazitky)♥️ uz si vedelo inak uzit to prostredie, moznosti, chapalo, vydrzalo na 1 mieste

bluemoon24
3. aug 2023

My jsme aktualne s 1,5r na Krete. Je to v pohode, cestu v letadle prospal (vyslo to akorat pres obed), pak pri dlouhem transferu z letiste uz trochu mrncel, ale zvladl to. Bude si pamatovat, ze tady byl? Ne. Ale ja si budu pamatovat, jak byl stastny. Syn uz ji klasickou stravu, snazila jsem se mu vybirat jidla jako kure, ryby, brambory, ryzi, atd. Na noc ma jeste mleko, tak jsem mu davala. Chodit vydrzi, meli jsme i kocar a nosic. Na konci leta jedeme s muzem na dovolenku sami do hor a syn bude s babickou a dedou. Nechavam ho tam s uplne klidnym svedomim - chodi tam kazdy vikend na jednu noc, miluje to tam a breci, kdyz musi domu (tam se mu venuji na 100%, tak si to uziva). Takze my jsme s tim takto v pohode.

jana_eyre_2
3. aug 2023

S deťmi sme sa prvý krát k moru dostali keď mal najstarší 3r a dcéra 1,5r - dcéra bola vždy milé, kľudne dieťa ktoré veľa chápalo a nikdy s ničím nemala problém - doteraz je taká, rozumovo na úrovni brata o 1,5r staršieho.. bude mať 10.. takže s ňou sa dalo úplne vpohode ísť k moru..

Keď sa narodil tretí tak mi bolo venované dosť nervózne a uplakané dieťa.. má dodnes náročnejšiu povahu.. prvý krát sme s ním absolvovali more keď mal 1,5r (cestoval však od malička, len kratšie vzdialenosti) a teda najnáročnejšia bola cesta tam a späť.. dovolenka ako taká bolo to isté ako doma.. on ma proste náročnú povahu..

Má rovnakych rodičov ako jeho starší súrodenci a predsa všetko inak prebieha.. tým chcem povedať že závisí od dieťaťa a okolností, nie od veku.. od veku to nezávisí absolútne vôbec..