Môže mať 1,5-ročné dieťa obdobie vzdoru?

5. apr 2024

Ahojte, mam otázku na skúsenejšie mamičky. Mam doma jedno dieťa - 1,5r chlapca. A zamýšľam sa nad tým, či už u neho prišlo obdobie vzdoru alebo ako chápať jeho správanie. Vec sa ma tak ze si všetko vydobija plačom, krikom a hádzaním. Je schopný aj mňa bit či kopať, keď niečo zakážeme, dostáva hrozne amoky. Ak si niečo nevydobyje alebo nie je po jeho vôli, to je konečná. Spustí plač až sa dusi, kope, všetko naokolo zhadzuje, no je neovladatelny. Vôbec neviem ako chápať tieto stavy. Veľa sa mu venujem, prakticky od rana do večera, máme vela aktivít, trávime dlhé hodiny von, veľa vysvetľujem, ukazujem, veľa veci robí so mnou. Ale tomu správaniu nerozumiem. A miestami som už zúfalá a dochádzajú mi nervy :((

amelia89
5. apr 2024

ano to je obdobie vzdoru. moj mladsi syn zacal dokonca pred 1.5 rokom. vela trpezlivosti prajem 👐🏻

majlo1234
5. apr 2024

Moze pomaly zacinat, a ak nevie este rozpravat, mozno je to pre neho jediny sposob, ako si presadit svoju volu. Jeho spranie je standardne u malych deti, skor je vynimkou, ze sa s tym matka nestretne 🙂 nic to nemeni na tom, ze je to hrozne a tazke, ale treba sa obrnit, pevne nervy a trpezlivost 😊

autor
5. apr 2024

Ale poraďte, ako reagovať? Vysvetľovanie nepomáha, jeho vreskot normálnym hlasom neprehluším. Ak zvýšim hlas, vrieska ešte viac. Ak ho chcem objať, začne ma driapať. Žiadne tresty neuznávam, ani nepoužívam. Mam to len ignorovať? Denne je takýchto stavov veľa, prakticky pri všetkom čo mu zakážem. Fakt neviem, čo robiť.. Hrať sa nechce, vysvetliť si nenechá, vkuse len hľadá, kde by čo urobil, náročky rozlieva vodu/caj, vypluva jedlo, hádže ho o zem, nič ho dlho nebaví. Potom na všetko prehnane reaguje. Ja fakt neviem..

barbora0308
5. apr 2024

Skus odvodenie pozornosti, pri niektorych detoch (napr. aj u mojho to pomaha). U nas zacalo obdobie vzdoru tiez skoro cca. v rovnakom veku. Ziadne vysvetlovanie nepomahalo, vzhladom na to, ze este samozrejme nechapal. Odvodenie od pozornosti ale casto zabralo. Teraz ma pomaly 2 roky a uz zacina vnimat a chapat vysvetlenie, prikazy a zmenu tonu hlasu, je to ovela jednoduchsie zvladnutelne. Obcas vsak stale zafunguje odvodenie pozornosti, hlavne na ihrisku, ked ideme domov 😁.

lsimo
5. apr 2024

Jasné a niektoré deti ho mávajú aj v 30tke a samozrejme aj v puberte to je zase ďalšia etapa života 😀

negymama
5. apr 2024

tie nasilu objatia ja neuznavam. dieta v amoku to este viac rozzuri.
Ak hadze jedlo, hned bez kriku odloz jedlo a komentuj to...Hadzes jedlo na zem, tak ho odlozim, to iste hracky. Ak robi zle v nejakej aktivite, na ihrisku , v obchode, ak sa da okamzite to ukonci. Ideme domov, lebo hadzes piesok... a hned odchadzate. Ziadne plane vyhrazky, ktore on po case ignoruje.
snaz s byt s nim co najviac vonku, idealne nejaky velky park s chodnikami, vziat mu odrazadlo, nech sa vybeha, unavi. Ked uvidi ine deti sa vozit, tak to to nalaka robit to tiez.
Menej sa mu venuj ako hraci partner, viac ako mama. Teda priklad nehraj s nim hry, kde ty prehravas, alebo on ti prikazuje co mas robit a riadi hru. tak straca v tebe autoritu a oporu. Skor mu vecer citaj /ak sa da/, alebo s nim zdielaj bezne cinnosti, trebars upratovanie, zmyvanie dlazky, vynasanie kosa a podobne.

negymama
5. apr 2024

a nenechaj sa nikdy bit, ci stipat. Drz mu ruky a povedz mu, ze toto robit nebudes. drz mu ruky dokedy treba. Ked si nieco vydobija placom ci krikom, tak mu to nedaj. Bud pokojna ale viac dosledna.
mala som takeho syna co zacal skoro so vzdorom, sikovny mudry ale natura nervacka. hadzal taniere s jedlom o zem. Mala som pocit, ze cim viac sa mu venujem, tym viac si na mna dovoluje. Ihriska odmietal, celkove nechcel byt vela vonku, neznasal cudzie deti. nastastie sme sa cca ked mal 1 a tristvrte roka prestahovali na dedinu a tam sa skludnil, rad bol v zahrade, cele dni sa miagal s blatom, alebo hadzal listy a kamienky do nadrzky s vodou.

vreckovka2
5. apr 2024

Skus predchadzat amokom. Skus sa zamysliet, co vsetko naozaj treba nutne zakazat a co mozno nie je az tak nutne. On je vo veku, kedy chce skusat, objavovat, sledovat vsetko. Ak mu vsetko, alebo vela toho zakazujes, tak moze byt z toho frustrovany. A ste v jednom kole. Chce rozlievat vodu? mozes ho dat do vane/sprchoveho kuta/na terasu/na travu. Dat mu lavor s vodou, nejaky poharik a nech rozlieva kolko chce. Chce hadzat jedlo? Dobre, tak podme jest von a vonku ho mozes hadzat. Ale nebudes mat dost na jedenie. Nas vypluval preto, lebo som mu dala vela do ust, alebo v nevhodnom case. Nemal dojedene este. Jedlo hadzal tiez jeden cas, ako prislo, tak odislo. Upratali sme to spolu. Ak rozlial, tak sme to spolu utreli. Ano, niekedy aj 5krat za den. Pri vela veciach vies najst alternativu s ktorou by mohol byt spokojny on a aj ty. Zo zaciatku to mozno bude s amokmi, ale ked pride na to, ze vymyslite nejaky sposob ako to spravit inak, tak si na to zvykne. No a ked uz k amoku pride. Tak ja som sadla vedla neho a cakala. Obcas som ponukla naruc a cakala dalej. Po nejakom case chcel ist na ruky, ponosit sa a upokojil sa. A ten cas sa postupne skracoval. Co bude neskor, neviem.

angeli121212
5. apr 2024

Ja sa ti vyjadrím len k tomu ze náročky rozlieva vodu a hádže jedlo, mne to príde také normálne no 😂 mám maleho rok aj tri mesiace a keby mu nechám pohár s vodou sto percent ho vyleje proste mu dám napiť a beriem ak vymýšľa, bez Veľkých emócií len poviem že som odložila, ak vypluva jedlo a odhadzuje ho vyberám ho zo stoličky so slovami, že dojedol lebo nie je hladný keď hádže na zem.

monicatko20
5. apr 2024

Nám začalo tiež pred 15 mesiacom..doktorka sama povedala, ze žiaľ začalo skorej..pomáhalo jedine to, že som odviedla jeho pozornosť niečím, čo ho zaujímalo.
Knižky napríklad.. pomaličky sa to teraz v 19 mesiaci ustálilo..nebudem tvrdiť, že máme po..ale pekne sa naučil, že jeho záchvaty k ničomu nevedú.. ja som zvolila taktiku ignoracie štýlom, že keď jačí, idem robiť niečo zaujímavé (samozrejme pre neho) a tak prestane a pridá sa 😊 potom sa ho pekne spýtam, či je lepšie sa pekne hrať, alebo ideme ďalej plakať 🤣 s plačom ešte ukazuje, že sa chce hrať.. zachviľu zabudne 😊 podarilo sa nám minimalizovať záchvaty, fakt sa ,,rozčertí,, už len minimálne 😇

fizbo
5. apr 2024

Akokeby som citala o mojom synovi presne, aj rovnaky vek. Maly terorista mi chce stale diktovat co sa bude kedy robit, skoro kazda aktivita konci revom lebo on sa este chce hrat alebo byt vonku a tak. Je to na porazenie, snazim sa s tym vysporiadat nejako tak ako pise Vreckovka. Navyse ja som zase tehotna, takze brat ho na ruky velmi nechcem, no on si to dost vyzaduje. No… podla vsetkeho este bude aj horsie :D

majlo1234
5. apr 2024

Ostat v klude, opriet sa o stenu, dychat zhlboka, nechat to prejst. Ja napriklad na sebe mam odsledovane, ze to lepsie zvladam doma, takze ak syn spusti vonku, okamzite ho odnasam domov, aby som mala pre seba lepsie podmienky na kludne zvladnutie. Tiez sa nechce objat, a este raz zjape, aby som isla prec, ale nikdy to tak nemysli. U nas pomohla hlavne doslednost vo vsetkom, a potom cas

pettom19
5. apr 2024

@fizbo moj je presne taky isty. Polku nervov mi treba dostat ho von, lebo on sa nebude predsa obliekat, a potom druhu polku nervov treba na to, aby ho clovek dostal dnu, lebo on chce byt von. To len jeden priklad 😄. Samozrejme, vzdy je pri tom huronsky rev. Ale presne diktator je uplne vystizne slovo. Desim sa, co bude neskor, ci to este moze byt horsie, lebo je to strasne vycerpavajuce 🫣. Hlavne ked len chodi akp bludny Holandan, nic ho nebavi, ani hracky, ani mne pomahat, len hlada, aku zlobu by spravil 😄.

gabka123123
6. apr 2024

Samozrejme. Skús si prečítať knihu vychovávame deti a rastieme s nimi. Zisti si o vývine svojho dieťaťa a ako reagovať. Pozri si niečo o rešpektujúcej výchove