Deti a peniaze

nkajuska
13. mar 2012

Zdravím 🙂

Chcem sa spytat, aky mate nazor na temu "Deti a peniaze", ake mate skusenosti:
- s vreckovym
- so zarabanim si.
Akou "pracou by si deti mali zarabat? ...myslim, ze domace prace, ci ucenie by malo byt samozrejmostou. No nas okrem zberu papiera nic ine nenapadlo.

Nasa dcerka bude mat teraz 5 rokov a rozmyslame, ze by sme ju zacali zoznamovat s peniazmi, setrenim a pod. Tak budem vdacna, za vase nazory, skusenosti, postrehy.

Dakujem!
.karolina

sisinka76
13. mar 2012

Ahojky 🙂 moj Samko ma tiez 5 rokov a uz asi rok mu davame take "vreckove" ale takou formou,ze kazdy tyzden dostane 50 centov,cize za mesiac 2 eura. ale ked je v tom tyzdni zly,nedostane nic. a papierove mu nedavame,lebo to pre neho nema hodnotu,cim viac minci,tym lepsie 😉 a ked chce,moze si za tie peniaze kupit co chce, nehovorime mu,ze toto smie a toto nie. ale vzdy mu poviem,kolko to stoji,ako dlho trvalo,kym si to nasetril... raz si v Draciku vybral auticko za 8 eur,tak som mu povedala,ze ako dlho si setril a aj tak to chcel. a ked som pri pokladni vyberala z jeho penazenky mince,tak uz pri stvrtej 50-centovke mi hovori - maminke, uz jej viac nedavaj /predavacke/ 😀 ale pekne sme zaplatili a ODVTEDY sa zakazdym pyta,kolko minci musi dat a pekne si rozmysli,ci tu hracku potrebuje alebo nie 😀 takze tento system u nas fici. a navyse sa pyta uz aj na ceny potravin, zaujima ho,ci stoji viac chlebik alebo cukriky... zlaty je a velmi chapavy 🙂

bets
13. mar 2012

ja zatial nedavam vreckove. ale deti maju svoje peniaze, ked napr. dostanu od starych rodicov a tak. podla sumy sa s nimi dohodnem, ze kolko si ja odlozim a co im za to kupim, lebo nieco potrebuju a kolko im zostane a mozu si odlozit a kupit co chcu.
tym, ze maju nejake vlastne peniaze, naucili sa hospodarnosti, vsimaju si ceny, vedia si spocitat kolko este potrebuju penazi, ked chcu nieco vacsie.
zaroven ich ucim, ze peniaze musia mat odlozene v penazenke na urcitom mieste, ze nemaju do skoly nosit velku sumu penazi, ze peniaze sa nesmu povalovat po lavici a pod.
myslim, ze sme na dobrej ceste a uz sa dlho nestalo, ze by v skole pohodili peniaze a tie sa stratili.
zarabanie si v ich veku zatial neviem predstavit, neviem co by take mohli robit. vyborne vysledky a pomoc v domacnosti nemotivujem peniazmi.

nibiru
13. mar 2012

urcite by som v ziadnom pripade nedavala peniaze za domace prace potom sa ti može stat že bez penazi ti doma nic nerobi mozno ani po sebe neuprace domace prace maju bit samozrejmost.osobne som videla pripad moji mladsi bratia mi sme museli vsetko oni len za odmenu a doteraz po sebe upracu len mrmlanim a to su dospeli tiez to budeme riesit formou ze ak dostane od babky dedka odlozime jej a moze si kupit co chce ale samozrejme s rozvahou inak jej kupim co bude potrebovat,chciet celkom sa mi paci ako to robi sisinka76 budem sa inšpirovat uz len koli narabaniu a važenia si hodnoty penazi. ....

hoogy
13. mar 2012

@nkajuska nas maly nema este ani 3 a ma svoju sporkasu a uz si z nej aj raz vybral peniaze na vlacik. my to neriesime zarabanim si za nieco alebo tak. ked najdem nejake drobne vo vacku alebo tak dam mu a poviem mu nech si odlozi. do kopy je su to asi 2e za mesiac tak asi priblizne. ked si rozmysli ze nieco velmi chce moze si peniazky vybrat a kupit si nieco. samozrejme ze sa najprv o tom rozpravame. je dobre ked deti vedia hodnotu penazi aj co je to setrit si peniaze.

lucustek
13. mar 2012

nas maly ma tiez este len 3 roky a ma svoju pokladnicku... nedavame mu tam nejake velke sumy len 1 alebo 2 centovovky. stale ked mame plnu penazenku tychto drobnych tak ich jednoducho dam malemu a on si ich odlozi... teraz si peniazky setri uz od septembra a ma vyzbieranych skoror 8eur ...potom ked nieco bude chciet pojdeme ich zmenit a kupit co chce 🙂

argyro
13. mar 2012

O zarábaní v tomto veku sa ešte nedá hovoriť, zarábať si môžu študenti SŠ na brigádach.. určite by som peniaze nedávala za známky alebo upratovanie, a takisto by som to, či vreckové dostane nepodmieňovala tým, či dieťa bolo "dobré" alebo "zlé", dieťa sa má správať dobre nie preto, aby dostalo peniaze, ale preto, že je to tak správne alebo že ono samo cíti, že to má tak byť..Je to to isté, ako nedávame čokoládky len vtedy, keď je dieťa "dobré" atď.

hajanka
13. mar 2012

Ahoj, moj Adrianko si odklada peniazky uz nejaky ten rocik, mozno tak od cca 5r. dostava za nejaku pomoc doma, u babky, u dedka, na narodeniny, meniny ako darcek, alebo niekedy aj "len tak" 🙂 ide o tzv. vreckove, ktore vsak nie je pravidelne, nejde o nejake zarabanie si.

Peniazky potom uziva podla vlastneho uvazania. Zo zaciatku (ked bol mensi) ich vedel minut (kupit si, vybrat si) prvu hracku (somarinku) co mu padla do jeho ocka 😉 ale po case pochopil, ze ked minie a nic z tej veci nema, peniazky sa mu nevratia. Pocitat vedel pomerne skoro, takze si vedel vyratat. Teraz uz vie "gazdovat" s peniazmi celkom pekne, odklada si, rozmysla, co mu treba, co nie, co chce to si vyberie, kupi... ak kupi zle, pouci sa na vlastnej chybe a nabuduce o to viac si to premysli. To je myslim si dost dolezite aby deti pochopili.

! Naopak, za znamky alebo slusne spravanie nikdy peniaze nedostaval. Ani nebude. Dostavat peniaze za ucenie pre mna urcite nie je samozrejmostou, skor naopak. Motivaciou k uceniu ma byt nieco ine ako len vidina penazi. Toto je pre mna akasi skareda forma podplacania, ktora k nicomu dobremu nevedie. A to eeee. Neuci sa predsa pre peniaze. Alebo, nesprava sa slusne kvoli peniazom, toto je podla mna uplne ten najhorsi sposob vychovy, ako aj budovania vztahu deti k financiam a celkovo co sa vychovy a spravania tyka. Nastastie, taketo nieco on nepozna.

beruha
13. mar 2012

Ja súhlasím s hajankou. V žiadnom prípade by som deťom nedávala peniaze ako odmenu za učenie. . . A ani peniaze od rodiny ako dary pre malé dieťatko určite nie sú vhodné. Treba sa opýtať rodičov čo dieťatku treba a nie mu dávať peniaze. . .To si ani neviem predstaviť moje deti ako im rodina gratuluje a namiesto darčekov dostanú peniaze . . . 🙂 ako by sa tvárili. Podľa mňa je vhodným časom na nejaké prvé vreckové až čas keď dieťa nastúpi do školy. Dovtedy podľa mňa úplne stačí nejaká symbolická pokladnička 🙂

nkajuska
autor
13. mar 2012

Dakujem za vase prispevky 🙂

je to pre mna povzbudenim, ze sa mame do toho pustit a ucit nasu Zuzku sporeniu si peniazkov. Dnes som uz kupila peknu farebnu pokladnicku 😉

Dufam, ze ste ma zle nepochopili, pretoze my sme tiez toho nazoru, ze upratovanie, domace prace a skola, ucenie - to by mali deti robit pretoze je to spravne a dobre a nie za odmenu.

tinki
14. mar 2012

@nkajuska No ja si myslím, že treba pristupovať k tomu tak, aké to dieťatko je. Niektoré chápu významu peňazí skôr, niektoré neskôr. Kamarátkina dcéra už ako 3 ročná si vedela nasporiť na niečo, čo chcela. Moja má už 4 a pol a keď dostane nejakú mincu, tak musím dávať pozor aby si ju odniesla do pokladničky, lebo ona "má dosť peňazí, tak rozdáva"...podľa jej slov. Mamka ja mám skoro plnú pokladničku, mne už netreba.. 🙂
A viac ju teší keď dostane napríklad 2 x 0,50 ako 1 x 2 eurovku. Nevie si predstaviť, že za jednu mincu si kúpi viac ako za dva menšie. No a dostáva ich vtedy, keď príde výplata. Rozdelia sa peniažky a aj ona dostane. Ja si myslím, že niektoré domáce práce majú byť samozrejmosťou, ale sú niektoré, za ktoré by aj mohla byť odmena. Niečo čo sa nerobí pravidelne, ale detská pomoc by bola vítaná..Napríklad teraz pred sviatkami, keď sa viac upratuje, tak si myslím, že to až tak charakteru neublíži... 🙂

mirka285
14. mar 2012

hm,tak ja som asi divna,ale moj syn ma 15 rokov a vreckove dostava az teraz posledny rok...vsetko,co potreboval som mu kupila,ak chcel ist s kamaratmi na kofolu v lete alebo na pizzu,povedal mi to a peniaze dostal,proste vzdy ich dostaval podla potreby a mojho uvazenia...nemyslim si,ze dieta by malo byt hodnotene alebo odmenovane od rodica peniazmi a uz vobec nie 5 rocne 😝

renab
14. mar 2012

@mirka285 vôbec nie si divná, ja som takto fungovala pri deťoch dovtedy, kým si nezačali zarábať sami na brigádach. Vtedy sme im otvorili účty a na ne si ukladali peniaze sami (aj tie čo dostali) a sami si ich aj míňali. A funguje to aj teraz, keď sú na VŠ. Peniaze im pošlem a tie si rozdeľujú podľa potreby a vôbec nemám pocit, že by nevedeli hospodáriť.
Najmladší druhák má síce svoju pokladničku, ale vreckové nedostáva vôbec, má tam len peniažky, ktoré dostal od starých rodičov. Okrem toho má vždy pár drobných v peňaženke, ktorú nosí do školy, lebo cestuje a keby sa mu pokazila karta, aby sa dostal domov, prípadne aby si mohol kúpiť v škole zošit, resp. pero, ak mu pochybí.

nkajuska
autor
14. mar 2012

Ja si tiez nemyslim, ze ste divne. Ja som tak fungoavala cely zivot. Tiez som dostala vsetko potrebne, a ked som chcela ist na zmrzku, na vylet, alebo som chcela tricko, mama mi podla zvazenia dala. Vreckove som nikdy nedostavala a od VS som si zacala aktivne zarabat a riesit veci sama. A teraz normalne fungujem 🙂
Pri dcere sme o tom zacali uvazovat, pretoze si nevie veci velmi vazit (a to teda nedostane vsetko o co si poziada..., skor naopak, vzdy velmi zvazujeme co jej kupit a vysvetlime jej, preco nieco dostala a preco nie, vacsie darceky dostava len na narodeniny a Vianoce). Uz sa nam 2x stalo, ze mala vysnivanu hracku, o ktorej hovorila 2 mesiace, dostala to potom na Vianoce a na narodeniny a o dva dni ani nevedela, ze to ma, a konik a hovoriaci havinku ostali na policke. Napadlo nam, ci by toto nebola cesta, ako ju viac naucit si veci vazit... A je mi tiez jasne, ze kazde dieta je ine, ona proste taka je, ale to neznamena, ze jej nemozeme pomahat a usmernovat ju.

renab
14. mar 2012

@nkajuska nemyslím si, že také malé dieťa pozná hodnotu peňazí a aj keď si možno vie spočítať, čo koľko stojí, čo je drahšie, čo lacnejšie, ale tú prácu, za ktorú tie peniaze dostaneš, nevidí. A to si dieťa neuvedomuje.
S hračkami by som to riešila nasledovne: polovicu (alebo nejakú časť hračiek) by som vždy odložila niekam na 2-3 mesiace a takto ich vymieňala. Keď má dieťa veľa hračiek, samo nevie, s čím sa má hrať. A to isté by som použila aj vtedy, keď by si hračky neupratovala. Nechceš - odložím. Keď si to rozmyslíš a budeš si hračky pekne upratovať - dostaneš.