Hodnotenie detí v škôlke

katarinanad
4. mar 2018

Milé maminy, veľmi by ma zaujimal vas nazor a skusenost. Moja dcera 4,5 chodí do zmiesanej triedy v skolke, kde su deti od 3 do 6 rokov. Deti su rozdele pri vyplnani pracovnych zositov do troch skupin pretoze aj pracovne zosity maju na troch urovniach. Uciteky hodnotia deti ktore vyplnia vsetko spravne hviezdickou, deti ktore sa pomylia nedostanu nic. Uvediem priklad, maju spajat napr. postavicky nejakych povolaní s vecami, ktoré s tym povolanim suvisia a v ten den to preberaju, alebo ucia sa o materialoch (drevo ,sklo, kov) a maju spajat hotove vyrobky ktore su z rovnakeho materialu. Dcera sa vzdy pomyli, este neurobila spravne cvicenie a tak este nedostala hviezdiku. Doma kvoli tomu plakala. V osnovach skolky a aj na stranke skolsky portal som sa docitala o hodnoteni detí, a maju byt hodnotene ustne (teda nie pisomne). Co si o tom myslite ako to funguje u vas v skolke. Dakujem za cenne informacie.

mircalla
4. mar 2018

V prvom rade - zmiesana trieda 3-6 rokov? To je dost divne takto davat deti do jednej triedy. S tym som sa este nestretla. Hodnotenie - osobne som proti v tomto veku, deti to zbytocne stresuje. V skolke sa maju v prvom rade hrat, rozvijat motoriku, kreativitu zrucnosti, nadvazovat vztahy s inymi detmi a nie robit cvicenia a byt hodnoteni Syn robil toto len v predskolkom rocniku a hodnoteni neboli, rodicia dostali verbalnu spatnu vazbu. Cudna skolka.

stanislava29
4. mar 2018

@mircalla je to asi mala dedinska skolka s malym poctom deti

katarinanad
autor
5. mar 2018

@mircalla presne s Vami suhlasim, dieta to stresuje, dnes sa idem o tom porozpravat s ucitelkou, ze ked tak nech hodnotia len predskolakov, ani spat som nemohla kvoli tomu, lebo hoci je to malickost, nie je to prvy krat co sa mi nepacil ich postul......bohuzial 3-6...ani mne sa to nepaci, je to vo velkej skolke s asi 7 triedami, a takto im vysli dve tiriedy, prvá 3-6 a druha 3-5, no uznajte nemohli to este predsa len nejak prepojit, ved do dvoch tried ich roztrusili, napr. mohlo bit 3-4 a 5-6 ... ale to ucitelky nemozu za to, no napr. uz dvakrat mi hovorili, ze napr. nepozna cisla, alebo ze jej nesla uloha a to odpocitavanie vo forme tvarov, mala ich v kazdej kolonke nakreslit o jeden viac....ucitelka akoby ani nechapala ze moja dcera to ze to nevie je normalne, ze este nejde do skoly a este je vo veku ked ju to nemusi zaujimat, povedala mi ze jednoducho nie kazdy ma na to hlavu !

jana_eyre
5. mar 2018

no myslim ze je namieste porozpravat sa s ucitelkou, naozaj je to pre deti uplne zbytocne stresujuce a nechapem naco je to potrebne..

brujaria
5. mar 2018

Moja dcéra bola trojročná s predskolakmi a nemali sme najmenší problém... v triede boli zo štyri takéto decká a zvyšok 5-7 rocne. To nie je o veku, to je skôr o učiteľoch. Dokonca to bolo oveľa lepšie ako rok na to, keď začala chodiť s rovesníkmi. Čiže ja by som sa rozprávala s učiteľkami.
Mimochodom vedľa v triede sa kamarátkinej dcére stalo čosi podobné, učiteľka ju stále komentovala, ako nestíha za ostatnými deckami a podobne.. nakoniec prišli na to, že je najmladšia z celej triedy a bolo po probléme. Zrazu už bola šikovná.

pininka
5. mar 2018

@katarinanad ja som v takej skolke pracovala,mali sme 20 deti. Prva riadielka bola taka ako pises, deti si zbierali cervene a cierne body! A na konci roka kto mal najviac cervenych z roznych oblasti dostal akoby diplom,ini nic, to bolo placu,totol neefektivne. Druha riaditelka naopak nic take nemala, vzdy slovne ohodnotila a na kazdy vykres dala nejaku znacku,aby kazde dieta bolo motivovane, pomohla mu,ukazala ako to lepsie nakreslit,deti ktore boli vyslovene pozadu tym sa venovala aj inokedy. Ziadne dieta pri nej nemalo odklad skolskej dochadzky. Na druhej strane sa tvoja dcerka takto pripravi na skolu,lebo zial tam sa s tym urcite stretne, ze ak nespravi ulohu, peciatka nebude.

stanulienkat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mircalla
5. mar 2018

@katarinanad Este k tym vekovym rozdielom - moj syn je koniec jula, nemal odklad. Niektori jeho spoluziaci mali na jar uz 8 rokov a on mal len 6. Prisli mi tie vekovy rozdiely v skole uplne mimo uz - vyse roka, to uz uz moc. Pochopila by som, ze ti, ktore su narodene na jesen idu neskor, ale dieta narodene vo februari 2009 je v tom istom rocniku ako dieta v juli 2010?
Kopec deciek proste ide do skoly o rok neskor nie preto, ze su neni pripravene, ale to chcu rodicia. Potom su priepastne vekove rozdely v 1. tirede - aj rok a viac

dagmara17
5. mar 2018

Tak možno sa porozprávať s učiteľkou či by to nemohli hodnotiť menej prísne alebo, že sa pomýli raz tak nedostane ja neviem hviezdičku ale srdiečko alebo proste niečo iné.

pribinak
5. mar 2018

Syn mal v MS tiez rozne pracovne listy, ale ziadne hodnotenie, na spodku kazdej strany boli nalepky, kazde dieta, ktore stranu vypracovalo si mohlo nalepiť nálepku, bez ohľadu ci to bolo spravne, alebo zle
Vies co? Ja by somtaˇ urobila taky cirkus, ze by uvitelka sj riaditelka grcali !!!!!
Co to maju decko takto stresovať? Za rok to mize byt uplne ine dieta. Proste ju to teraz nemusi zaujímať.
Dcere by som povedala, ze nech povie učiteľke, ze nech si z toho nic nerobí.
Kup je nalepky hviezdičky, nalepky, nalep jej rano nejaku na čelo a nech ona nelepí nejake kamoskam na čelo a ucitelka nech di tie jej strčí do riti!!!
Tie pracovne listy maju byt zábava a nie stres

montemotherone
5. mar 2018

Zmiešaná skupina nie je problém, vie to byť veľmi pozitívne pre všetky deti. Takáto forma hodnotenia v MŠ? Veľký problém 🤔 Učiteľky si asi urobili večerný kurz a z toho polovicu chýbali...

montemotherone
5. mar 2018

@stanulienkat Nemyslíš, že motiváciou ľudskej činnosti by nemala byť hviezdička (známka, odmena...? 😉

ivuska027
5. mar 2018

Aj u nás je jedna školka, kde su ake take homogenne triedy, ale druha skolka ma heterogenne triedy. To je des podla mna, lebo trojrocne dieta ma uplne ine naroky ako predskolak, inak sa im treba venovat. Kazdopadne, nemali by ich v ziadnom pripade hodnotit. Neverim, ze existuje nejaka smernica min.školstva, aby takto stresovali 4 ročné deti. Ved to je take demotivujuce. Dieta strati chut sa nieco nove naucit. Porozpravaj sa s ostatnymi rodicmi, ci s tym suhlasia a potom s ucitelkou, vedenim skolky.

zuzka38
5. mar 2018

Ak by som vedela ze takto funguje skolka mojich deti riesila by som to rozhovorom a keď by sa sytem zmeniť nedal brala by som deti preč..otras, v 21 storočí takato skolka? Aký vzťah vybuduju tým deťom k badaniu a k uceniu?

zuzka38
5. mar 2018

@katarinanad vidím že si doma s mladsim ja by som si dcéru radšej nechala doma..predpokladam ze neni šance aby sa ssystem skveleho hodnotenia zmenil..

zuzka38
5. mar 2018

Na rodicovskom to ešte nebolo predmetom diskusie? Co je cieľom toho hosnotenia?

susanne6
5. mar 2018

som učitelka v skolke a my deti takto nehodnotíme. len slovne 🙂

lujza123
5. mar 2018

Zmiesane triedy su podla skor vyhodou. Ale to hodnotenie je strasna blbost, podla mna by sa nemalo hodnotit ani na 1 stupni ZS, zbytocne to tie decka demotivuje. Este k tomu hentake hlupe hodnotenie hviezdicka alebo nic. Keby da aspon 2 hviezdicky ako vyborne a 1 hviezdicku ako dobre, deti su radi ze aspon tu jednu hviezdicku maju.
Inac k hodnoteniam zo skolky ti poviem len tolko ze ja ked som chcela dat dceru skor do skoly (je septembrova) tak ucitelky strasne prekvapene ze naco, vsak ona je taka pomalsia a vela veci nevie, nechce robit a bude zaostavat a blablabla.
Tak sme sli na testy k psychologicke a hups zrazu sa zistilo ze dieta ma nadpriemerne IQ a nielen ze sla do skoly skor ale este aj chodi do triedy pre nadane deti. Ale v skolke ju mali pomaly za dementnu lebo im odmietla skladat puzzle ci vyfarbovat ulohy v zositoch

deti95060810
5. mar 2018

@zuzka38 cieľom je znechutiť deti...😨😉

deti95060810
5. mar 2018

u nás p. učiteĺka prižmúrila oko a hviezdičku dostal aj škôlkar s chybou....

stanulienkat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mircalla
5. mar 2018

@stanulienkat preboha,to dieťa má 4 roky? Porovnať 4 ročne dieťa zo zamestnancom je silná káva.cielom v tomto veku nie je hodnotenie

mircalla
5. mar 2018

@stanulienkat čo tým chces povedať, že jej dcéra je leniva? No comment

stanulienkat
5. mar 2018

@mircalla no hovorim, tu nieco niekto napise a potom sa tu zvelicuje. Videla si, ze som to niekde napisala, ze ma lenive dieta?? Urcite by som dala aj za dve chyby hviezdicku decku. Fakt povazujes za zivotnu katastrofu, ked tvoje dieta nedostane hviezdicku?? Nehovorim, ze v skolke sa musi hodnotit, no urcite nespadne svet, ked sa davaju hviezdiky, preboha.... Tu su vsetci psychologovia hned. No strasny dopad to musi mat na tie deti do buducna, urcite budu navstevovat minimalne psychologa. 🙂

zuzka38
5. mar 2018

@stanulienkat motivacia by mala byt ina ako znamky ci vcelicky, ty chodis do prace len kvoli bebefitom a mzde? Okrem toho tu sa jedna skutočne o skolku kde sa majú deti hrať, učiť samoobsluhe, objavovať svet a ich krasy a nie ze dostanú spatnu vazbu o tom ake sú sproste s prepacenim...

ivuska027
5. mar 2018

@stanulienkat napísala si:
Mna by demotivovalo, ze lenivy clovek je na takej istej urovni ako ja.
Keďže ja čítam s pochopením, tak v úvodnom príspevku vidím, že mamička píše, že dieťa plakalo, nie matka.

mircalla
5. mar 2018

@stanulienkat myslím,že jediná,kto tu je hysterická a preháňa si ty.hodnotit 4 ročné dieťa je príliš skoro,faktická poznámka bez hystérie a emocii

stanulienkat
5. mar 2018

@zuzka38
@ivuska027
@mircalla ok, uznavam, 4 rocne dieta je male, lebo ma tu ukamenujete.
@zuzka38 do prace chodim len kvoli dobremu pocitu, nie kvoli mzde

stromceky
5. mar 2018

Učila som v takejto triede, hodnotenie ústne, pečiatky len ako.motivacia.

jana_eyre
5. mar 2018

@stanulienkat tak ked dieta plakalo, tak to asi nejaky dopad ma.. neviem kde vidis hysteriu, skor by som povdala ze sa zbytocne rozculujes.. co si ucitelka v ms a znamkujes? mne sa slzda mierne zvlastne hodnotit rovnakym metrom 4r a 6r deti, ked je logicky kazde na inej urovni.. ale ani jedno nie je hlupe, ze si nevsimne ze tondruhe odmenene je, hoci to prve sa snazilo naiviac ako vie..