Kde kupujete škôlkarom tenisky s klasickými šnúrkami?

annm81
23. nov 2022

Ahojte, kde kupujete škôlkarom tenisky s klasickými šnúrkami? Učia sa dnes deti v slovenských škôlkach viazať šnúrky? Keďže sme to nášho predškoláka naučili, s veľkou slávou sme mu za odmenu sľúbili nové tenisky, šli do obchodu a nič. A výnimkou dvoch či troch párov, ktoré nesedeli, bolo všetko na suchý zips alebo elastické šnúrky s jednoduchým dotiahnutím. Mne sa ale marí, že za mojich čias sme v 4.-6. rokoch už bežne viazali šnúrky, či ma klame pamäť?

veronikaszabova
23. nov 2022

@annm81 v skolke? To maju deti naucit rodicia, nie ucitelky.

Snurovacie kupujeme v Sportisime

slavomira236
23. nov 2022

@annm81 majú Adidas na šnúrky moje deti mali aj skechers má dcérka na šnúrky normalne

bozenas
23. nov 2022

Aj ja som kupovala v sportisime.
Až taká samozrejmosť to nie je dnes, že deti vedia viazať šnúrky. V synovej triede kde je 21 žiakov (prváci), vedia viazať asi piati. Pred týždňom si mali doniesť na výtvarnú šnúrky, vyrobili si nejakú maketku topánky, kde si navliekli šnúrku a učili sa viazať. Syn s ďalšími, ktorí viazať vedia sedeli mimo a modelovali si z plastelíny. Tiež ma to prekvapilo, že to deti neovládajú 😕

gabika128
23. nov 2022

@annm81 keďže kupujem na internete značky ktoré poznáme, tak sa vždy dá vybrať aj so šnúrkami aj bez. Výrobcovia ale reagujú na dopyt a ten je skôr na suchý zips. Ja sama ako dospelá, mimo športových topánok mam rada také nazuvacie, bez šnurok. Určite v dnešnej dobe to veľa detí dlho neovláda, keďže nemusia a topánky majú na suchý zips. Zaujíma ma však ako to riešia deti na telesnej 🤔

andrea_82
23. nov 2022

@gabika128 náš syn bol jeden z tých, ktorý dlho nevedel zaviazať šnúrky. Vďaka suchým zipsom to bola vec, ktorú v živote nutne nepotreboval. Aj na telesnej mal tenisky so suchým zipsom.

jerrz
23. nov 2022

@gabika128 Aj tenisky sú na suchý zips. Tiež nemám rada snurky a vyhybam sa im, radšej rýchlo zips šup a hotovo. Strata času. Sú dôležitejšie veci ako viazania šnúrok. No chápem zas aj že to patrí k takým zrucnostiam všeobecným, ale zas keď sa človek zamyslí, či naozaj je to tak potrebné?

majka176
23. nov 2022

@gabika128 Moja dcéra je druháčka a minulý rok mala na lepáky a teraz má klasické cvičky🙂

gabika128
23. nov 2022

@majka176 na cvičky som úplne zabudla. Pri malých deťoch 😂 skôr som myslela na vonku keď už chodia, beh atď, skok do diaľky. Nemám v tomto ešte prehľad.

gabika128
23. nov 2022

@jerrz tak klasickú maličku a uzol častejšie využívam ja osobne mimo topánok, čiže je to asi potrebná zručnosť, vedieť urobiť uzol alebo mašličku. Som zvedavá kedy to budem učiť syna, nie je veľmi zručný zatiaľ 😂

annm81
autor
23. nov 2022

@veronikaszabova My sme to dieťa naučili doma. Keďže v zahraničnej škôlke, kde chodieva, sa to neučia, zaujímalo ma, ako je to na Slovensku. Nás to v škôlke učili, ale možno sa to už zmenilo a dnes sa to už necháva úplne na rodičoch. Vďaka za tip - športové obchody som nejako minula a zatiaľ pozerala len bežné predajne obuvy.

@slavomira236 Vďaka, nejaké adidas sme skúšali, ale tie nám nesadli. Drvivá väčšina čo sme videli v obuvi boli na suchý zips a zopár na tie elastické šnúrky - pozerali sme veľkosti 30-31.

@bozenas Takže sa to učí minimálne na nejakých školách na prváckej výtvarnej. Ja som to brala ako samozrejmosť, že do školy ide dieťa s tým, že vie zaviazať šnúrky. Pamätám si spolužiaka zo základnej, ktorý mal suchý zips aj v treťom ročníku a bol kvôli tomu všetkým na smiech.

@gabika128 Možno skúsime niečo pozrieť z internetového obchodu. Takto sme kupovali topánky za pandémie. Len som si potom pripadala trocha ako cvok, keď som došla na predajňu vrátiť desať párov topánok a jeden som si nechala.

@andrea_82 Paradoxne práve na telesnej mi to príde lepšie na suchý zips. Aspoň u mladších školákov, kde si nemusí vedieť dostatočne pevne utiahnuť uzol a aj ľahko prehliadne, že sa mu šnúrka rozviazala - menšie riziko, že si rozbije pri behu nos.

@jerrz Tak zas vedieť viazať uzly sa hodí aj inde ako na šnúrkach, nie?

poopsie
23. nov 2022

Máš to trochu pomýlené, zaviazať šnúrky učí rodič a keď to tvoje dieťa ovláda, kľudne mu kúp aj so šnúrkami, keď budeš mať šťastie 😉

poopsie
23. nov 2022

V školskom vzdelávacom programe pre MŠ nie je daný výkonový štandard o viazaní šnúrok, je len o sebaobslužných činnostiach.... A ja si pamätám, že nás rodičia učili viazať šnúrky... Tak isto ani učiteľky na ZŠ neučia decká viazať šnúrky... Lebo to by potom vedeli aj tí tretiaci čo som ich mala v ŠKD minulý rok

bozenas
23. nov 2022

@annm81 nemyslím, že sa to učí v škole (môj názor je, že to majú naučiť rodičia), ale vzhľadom na to, že učiteľka zistila že deti to neovládajú tak to zahrnula do výtvarnej. my sme to syn naučili keď bol v škôlke a tam sa to aj v rámci rozvoja jemnej motoriky učili. áno, je pravda, že dnes máme možnosť kúpiť obuv, ktorú nemusíš viazať, ale ja to beriem ako nejakú základnú zručnosť, ktorú má dieťa ovládať.

annm81
autor
23. nov 2022

@poopsie Ako vravím, za mojich čias sa to minimálne v niektorých škôlkach učilo - minimálne v tých dvoch, kde som chodila ja a môj súrodenec. Preto ma zaujímalo ako je to dnes. A ako vidím, zjavne sa to neučí, keď to nevedia ani tvoji tretiaci.

@bozenas Ak to bola iniciatíva učiteľky, ktorá zistila, že deti to nevedia, tak je asi škoda, že sa to v tých škôlkach neučia. Lebo zjavne potom väčšina rodičov to doma nerieši. Tiež si myslím, že by to dieťa malo zvládať ako jednu zo základných zručností, veď predsa uzly nezaväzujeme len na topánkach.

bozenas
23. nov 2022

@annm81 áno, súhlasím.

nwnw
23. nov 2022

@annm81 A3 sport a neuci to ucitelka,ale rodic.
Do skolky nedavam take, lebo by sa zblaznili ucitelky.

majka176
23. nov 2022

@gabika128 No tak tieto veci sa robia vo vyšších ročníkoch, tak predpokladám že dovtedy sa viazať šnúrky naučia😄

nwnw
23. nov 2022

@annm81 planujem toto kupit

annm81
autor
23. nov 2022

@nwnw Áno, toto sú tie, ktoré som označila ako elastické sťahovacie šnúrky. Po suchých zipsoch sú tieto najbežnejšie, aké sme videli v obchodoch.

lenkakravcova
23. nov 2022

@veronikaszabova U nás to v škôlke učia v súčinnosti s rodičmi. Práve aktuálne. 🙂

lenkakravcova
23. nov 2022

@annm81 Myslíš tenisky, ako na vonku. Alebo tenisky do triedy na viazanie?

annm81
autor
23. nov 2022

@lenkakravcova Vonkajšie tenisky. Našli sme zimné šnurovacie topánky - tie sú zdá sa bežné. Keďže u nás je ale dosť teplo, aj väčšinu zimy nosievame len tenisky.

nwnw
23. nov 2022

@annm81 u nas vzdor sa ucit cokovek od pismenok az po snurovanie, takze ked chcem aby na kruzkoch si nerozbil hubu na snurkach, musim kupit. Tie suche zipsy sa mu pocas treningov vyzuvaju 😩. No a nie vzdy na kruzkoch bude mama..

lenkakravcova
23. nov 2022

@annm81 Tie už teraz v jesennom období v bežných obuvách majú pomenej. Kopu ich majú v športových obchodoch. Skús pozrieť tam. Adidasky, Nike, Puma určite majú šnurovacie a aj tie menej známe športové tenisky sú dosť často na šnúrovanie. Intersport, Exisport, Sportisimo, Decathlon.

poopsie
23. nov 2022

@annm81 ja si myslím, že je škoda že rodičia neučia jesť deti priborom, že ich neučia strihať nožnicami, aj viazať šnúrky....

annm81
autor
23. nov 2022

@poopsie Zas jesť príborom a strihať nožnicami učia snáď v každej škôlke... Ale trochu tuším, kam týmito komentármi mieriš. Treba si uvedomiť pár vecí. Po prvé, sú rodičia, najmä pokiaľ ide o slabšie sociálne podmienky, ktorí sa deťom nevenujú, lebo na to sami nemajú mentálnu kapacitu. A tiež sú rodičia, ktorí pracujú tak, že dieťa je od siedmej do štvrtej v škôlke. To znamená, že ráno vstane, ide do škôlky, tam trávi väčšinu času. Rodič ho vyzdvihne, idú na nákup, domov prídu pred piatou, musia stihnúť večeru, sprchu a dieťa o pol ôsmej ide do postele. Ani jedno z toho nie je môj prípad, ale nepáči sa mi tendencia mnohých pedagógov, tvrdiť, že nie sú za vývoj dieťaťa nijako zodpovední, keďže mnohé deti sú v ich starostlivosti drvivú väčšinu času.

annm81
autor
23. nov 2022

@nwnw Chápem. Ak si má ublížiť, určite je lepšie na šport kúpiť niečo, čo sa ľahko zatiahne a samovoľne nerozviaže.

poopsie
23. nov 2022

@annm81 mierim k rodičom, čo si myslia, že všetko sa má dieťa naučiť v nejakej inštitúcií 😉

poopsie
23. nov 2022

@annm81 nemáš ešte školáka, tak ani netušíš koľko času treba venovať domácim úlohám.... A vieš kedy? '' Rodič ho vyzdvihne, idú na nákup, domov prídu pred piatou, musia stihnúť večeru, sprchu a dieťa o pol ôsmej ide do postele. '' Presne v tomto čase, takže sú to prasprosté výhovorky

annm81
autor
23. nov 2022

@poopsie Nuž, vzhľadom k tomu, že v tej inštitúcii trávia mnohé deti viac času ako doma a to niektoré už od povedzme jedného roka a vzhľadom k tomu, že štát ukladá povinnosť navštevovať inštitúciu už od 5. rokov veku, tak by som akosi očakávala, že sa tam rozvoju detí tak trošku venujú. Ak má moje dieťa učiteľ len strážiť a pritom si popíjať kávičku, tak si hľadám inú inštitúciu. Napr. ak mám dieťa zo ZŠ vyzdvihnúť o štvrtej poobede, tak bolo v družine a očakávam, že si tam pod dohľadom urobilo domáce úlohy.

Ja si môžem dovoliť platiť kvalitnú škôlku a už mám podpísanú aj zmluvu s kvalitnou základnou školou... ibaže nie každý rodič má také finančné možnosti a nie každý rodič má také mentálne nastavenie, aby sa intenzívne svojmu dieťaťu venoval. Takže kopce učiteľov sú platené za to, aby učili, a oni pri tom len dozerajú. A kopce detí zo slabšieho sociálneho prostredia, alebo ktorí žijú len s jedným rodičom a podobne, hodíme cez palubu, veď samé deti si môžu za to, že sa narodili menej intelektovo vybaveným rodičom, alebo nezodpovednému otcovi, ktorí nechal matku s malým dieťaťom.