Moje 5-ročné dieťa je manipulátor

janhe
20. mar 2019

Baby presli sme si od narodenia tazkymi vecmi s malou este je to aj nase prve dieta a poslednej dobe zistujeme resp sa zacina krystalizovat ako manipulator. Na nas vsetko zanechalo stopy tym ze sme schybili vo vychove asi teda uz si to o sebe myslime. Mysleli sme od zaciatku ze po tom cim si vsetkym presla si zasluzi vsetko-ano viem chyba. Vzdy sme jej behali za ritou ale nie preto ze sme chceli ale museli sme lebo bola fyzicky slabsia a labilnejsia ako ine deti. Za to sa to vykonpenzovalo inteligenciou je extremne mudra ale za to aj sprepacenim vych.canek. To ze sme za nou behali nam to ostalo. Uvedomujeme si to ale nevieme uz z toho vycuvat. Manipuluje s nami tak ze ani nevieme ako a kupime jej co chce. Rozkazuje nam ale normalne prikazom. Ked mame navstevu nevie sa spravat, uz ju to nudi tak sa zacne obliekat a ze uz ide domov. Alebo niekto jej nieco povie urazi sa. Ked sa na nu nahnevam za to zacne plakat a srdcervuco sa ospravedlnuje a uz je to ok zrazu. Ked sa jej niekto nieco pyta povacsine nepocuva a ide si svoje. Skace do reci. Mysli len na seba je totalne narcisticka. A najhorsie ze ked sme neni s nou a ona je trebars s babkou povie jej tajne ze sme zly 😭😭😭 mozte ma ukamenovat zasluzime si to. Ale najhorsie je ze my sme taky neni, my sa chovame slusne aj sme tak vychovany. Je to hrozne a sme z toho zufaly. Ona tak manipuluje asi ze ona je aj zaroven fakt dobra v skolke sa sprava absolutne slusne, ucitelky ju chvalia aka je mila a vychovana 🙈 ku zvieratkam je uplne mila a a aj k ludom. Viem ze nas lubi vie to dat casto najavo. Ale vidite ze uz aj ja som z toho rozdvojena zmatena. Je uzasne mile dievcatko no zaroven silny manipulator.
Povedzte mi kludne narovinu budte zle ale ziadam vas uprimne pomozte mi aj dat rady co robit a ako mame vychovavat zdanlivo to nevieme. Asi sme neschopni rodicia. Ja aj muz to chceme zastavit skoro ma skoro 5rokov. Pre niekoho rozmaznana pre niekoho dieta, no pre nas co sme nauceny zit inak je to naozaj des. Ja osobne neviem predpovedat co si o tomto celom pomyslite. A som z toho nesvoja 🙈

sissy27
20. mar 2019

@janhe no je to len na vás, či jej chcete ustúpiť alebo nie. U mňa by dostala po zadku a bol by pokoj, môže sa zdúvať, plakať, hádzať o zem koľko chce.
Proste jej nedajte to čo si zmyslí - v obchode poviem nie a odchádzam, aj keby som ju mala vliecť vreštiacu po zemi. Na rozkazy by ma ani nehlo reagovať - normálne by som sa tvárila, že nepočujem.
A samozrejme neváhala by som sa obrátiť aj na dobrého detského psychológa.

janhe
autor
20. mar 2019

Ona sa mi praveze v obchode sprava slusne ona sa nikdy nehadzala o zem ani nic.To je to. V obchode ani neprikazuje.ona nas manipuluje ked sme sami a nema to kto vidiet.
Dokonca aj dostane po riti ked uz to zajde daleko. Ona nas vie oblbnut bez placou slovami a recami 🙈

beky1813
20. mar 2019

Povedat nie a trvat na svojom.

janhe
autor
20. mar 2019

Nad tym psychologom som uvazovala ale najprv som skusila ci niekto neporadi ze vyskusame a potom ked tak urcite to nenecham az do puberty to vobec

tyrkysova_kobyla
20. mar 2019

@janhe ste dospeli ludia a rodicia, mate svoje dieta vychovavat. Nie ze "ona nas manipuluje, ona nas oblbne", vy sa nechate manipulovat a oblbnut

sissy27
20. mar 2019

@janhe ešte by som ako tak pochopila, že na verejnosti ťažko znášaš, ak sa pleskne o zem a vreští, tak radšej spravíš čo ona chce. Ale doma? 😀 Tak takú nehrali. Proste NIE a môže si slečinka oči vyplakať, bolo by mi to srdečne jedno. A čo vám vlastne také robí doma? Lebo to si fakt neviem predstaviť.

lindusss2016
20. mar 2019

Ja to.u tiez nerozumiem, ako ta oblbne 5 rocne dieta, aj keby bolo nadpriemerne inteligentne

janhe
autor
20. mar 2019

Dakujem viem ako to myslite ale preto som tu pisala ze potrebujem radu lebo nevieme ako na to naozaj
Neviem ako vam to vysvetlit. Na rozkazy jej mozme povedat nie. O to sa aj snazime. Ale ako jej mame povedat nie vtedy ked vlastne nerozkazuje ale chova sa normalne a pritom to nejako dociely. Tam nejde o tu kupu hraciek az tak to proste viem zamedzit. Ale ide skor o to spravanie navstevy, a to ze ked sa jej niekto pyta tak ona ho vobec nepocuva a robi si dokonca si aj vravi svoje uplne odveci lebo ju proste sebecky nezaujima niekto iny.
No na druhej strane ju kazdy chvali aj cudzi ze aka je slusna ja som z toho hotova
Sami vidite ze ja to ani popisat poriadne neviem co vlastne ona robi a pritom je to moje dieta.
Ja ju poznam a zaroven nepoznam.
Ona uz od 1 roka prejavovala znacne davky inteligencie co aj psychologovia potvrdzovali pravidelne. A teraz je fyzicky rovnocena s vekom ale psychicky je napredu a ja to proste nestiham.

benit
20. mar 2019

Nastolit pravidla a hranice a trvat na tom. Zo zaciatku to bude pre vas tazke, ale urcite sa vam casom ulavi. Pekne je vysvetlit nove pravidla, ktore sa budu dodrziavat, uistit sa, ze pochopil. Treba vsak na nich aj trvat, neudtupit. Inak zasa pociti vasu slabost.

janhe
autor
20. mar 2019

😂 ako mi mozte poradit ked vlastne ani sama neviem co chcem ze? 😂
Opytam sa to jednoducho ako docielit aby bola menej narcisticka, panovacna.
Preco ked neni s nami povie o nas ze sme zly?

majcika
20. mar 2019

@janhe na otazku ze preco ste zli sa konkretnejsie moze opytat ta osoba, ktorej to dcera povedala.

lindusss2016
20. mar 2019

@janhe ja si myslim, ze sa chova ako uplne normalne decko. Este tomu proste nerozumie, ze musi hladiet aj na zaujmy druhych a ide si po uspokojovani svojich potrieb. skor mi pride, ze vy mate na nu vysoke naroky, ze ziadate, sby sa spravala vyspelo, pritom je to 5 r dieta.

janhe
autor
20. mar 2019

@lindusss2016 dakujem uprimne aj toto ma napadlo

lavender273
20. mar 2019

@janhe

Nemam sice ziadnu skusenost/ radu cim by som ta povzbudila, len mi to trosku pripomina synovca mojho muza. Od mala narocne dieta, podobne co opisujes. Rodicia tiez urobili par chyb (ale kto je dokonaly vsak) ktore nepomohli veciam. Ja so ho nemohla vystat, 6 rokov bol fakt nevystate dieta. A potom nastal zlom a zmena o 180 stupnov. Uplne ine dieta,dobry, vtipny, da sa s nim normalne rozpravat. Bez toho aby rodicia nieco menili. Mozno to je len nejaka faza, skusa ze kde su hranice. Len chcem povedat ze urcite aj ty zmen nejake veci, lebo ona si tolko dovoli kolko ty povolis. Drzim palce 🙂

lindusss2016
20. mar 2019

@janhe a ze povie babke, ze ste zli.... no... ja by som tomu ziadnu vahu neprikladala. teda nechcem nic hovorit, vasu babku nepoznam, ale napr.moja svokra sa snazi zo seba robit tu najlepsiu, ako s nou mala rada travi cas, ako sa vie ona najlepsie postarat atd. Pritom vidim, ze ked ma na vyber, vzey si vyberie mna. Sice som si ista, ze moja svokra malu netlaci do nejakych reci, ale neprekvapilo by ma, keby ju vasa babka ovplyvnovsla tym smerom, ze rodicia su zli a ona je dobra... uz som tu o tom neraz citala

janhe
autor
20. mar 2019

@lavender273 dakujem musime sa naozaj asi aj ny vzchopit a povedat nie a zaroven ale nemat na nu vysoke naroky

@lindusss2016 inac je to mozne, bo moja svokra nie je zas nejaky anjelik ale neni to nic hrozne zas

janhe
autor
20. mar 2019

Lebo ked nad tym uvazujem tak svojra sa jej pytala ze no co aky su rodicia na teba.
Mala to sama od seba nepovedala

lindusss2016
20. mar 2019

@janhe jasne, nemusi byt zlq, ani ta moja nie je 😂 ale castokrat maju potrebu dokazovat, ako su lepsie nez my, tak ma to len napadlo

lindusss2016
20. mar 2019

@janhe no ved to je prave to, co ona sa jej ma co pytat? Co je socialna pracovnicka, ze musi zistovat pomery u vas? Ved vas pozna, snd to vidi aj sama, nema malemu decku co davat taketo otazky a motat hlavu

fokuska
20. mar 2019

@janhe Poradila by som psychologa. Vela ludi, ktori su nadpriemerne inteligentni to maju trosku inak so socialnymi schopnostami - napr. to obliekanie na navsteve, ze ona ide domov, nemusi rozumiet, ze je to neslusne.
Zober si takeho Sheldona Coopera v Big Bang Theory - myslim si, ze psycholog by vedel urcit, o co presne ide a aj vas nasmerovat ako s tym dalej pracovat.

janhe
autor
20. mar 2019

@fokuska ano pozeravala som to viem o com hovorite
Veru ze ma to nenapadlo. Tiez mu tam museli vysvetlivat co je spravne a co nie. Asi sa budem muset castejsie priklanat k tomu a jen vysvetlovat ze co nie a co ano alebo ako spravne na danu situaciu

sajmiona
20. mar 2019

Ja ta uplne chapem a presne viem o com hovoris. Nie je to take strasne aby si s nou hned bezala k psychologovi. Skratka sa sprava uplne ako normalne decko, ktore prislo nato ako na vas. Ani vy sa nemusite citit uplne ako neschopni. Davate jej az moc v tom vidim problem. Nemozes sa na nu tak pozerat ako na dospeleho je to este dieta a ono nechape samo od seba , ze musi niekoho pocuvat ked hovori a byt ticho alebo posluchnut dospeleho. Toto vsetko ho vy dvaja musite naucit a ine nepomoze len vysvetlovat. Ty to od nej cakas automaticky, ze by to mala mat v sebe . Nejednaj s nou ako s dospelou , ktora by mala vsetko chapat a spravat sa tak. Musis s nou jednat ako s deckom , ktore ty musis ucit a vychovavat dufam, ze som to pochopitelne napisala. Ona ten zaklad nema zly, nikomu neublizuje nebije deti a nic zle nerobi len vyuziva svoje vyhody. Ona je panovacna a trochu ju musite okresat, lebo neskor sa sama velakrat popali ked si stale bude mysliet, ze vsetko ma byt po jej. Moj brat bol presne taky isty , nikomu nic zle nerobil ani nerobil v obchode sceny. Ale mal v sebe take nutkanie ist vzdy na mamu takym rozkazovacnym tonom a vedel, ze dosiahne svojho. Stacilo by keby si mama na tom trvala , ze no ked si toto takto pytas nic nedostanes a naozaj mu to nekupila tak by po case pochopil. A ver mi, ze v mojej dcere vidim presne to iste. Tiez je to jedno strasne dobre decko pol kriveho slova som na nu nikdy nepocula. Ale tiez ma presne take tiky , ze skusa na nas. Len ja uz viem ako to dopadlo u bracha, ze ma 25rokov a este stale si mysli , ze vsetko sa bude tocit okolo neho a bude podla jeho predstav tak som na dceru uz prisnejsia.

janickacrazy
20. mar 2019

@janhe Podľa mna úplne najlepšie vo Vašom prípade by bolo mať druhé dieťa. Ja mám druhého syna podobnej povahy, tiež nadpriemerne inteligentný, ale dosť sebecký a veľmi mu prospelo, ked sa nám narodil tretí syn, lebo on si furt myslel, že celý svet sa točí len okolo neho.

hettinka
20. mar 2019

@janhe to decko má 4 roky a vy so sebou necháte manipulovať?
Najvyšší čas stanoviť pravidla a začať ich dodržiavať. Ak skáče do reči, prerušia ju, jasne jej povedz, že sa rozprávaš s iným človekom a musí počkať. Oblečie sa na návšteve? Ok, nech čaká oblečená v chodbe aj hodinu.
Niečo chce? No nekúpim, kým neuznanam ja za vhodne. A musí si to zaslúžiť.
Pomoze dôslednosť a rovnaký prístup oboch rodičov.

sajmiona
20. mar 2019

Clovek tie svoje deti tak strasne miluje a chcem im dat prve aj posledne , ze niekedy si neuvedomi ako im tym potom vsetko stazi . Oni pojdu do sveta takym stylom, ze rodicia mi dali vsetko na zlatom podnose tak teraz to bude tak fungovat vo vsetkom a dost padnu na hubu. Aj ked ti to pride zatazko nekupuj jej zakazdym vsetko, musis ist na nu postupne. Tam ziadne bitky nepomozu . To neuznavam , ze nie a hotovo a ked cosi pipnes dostanes po riti. Preco raz mi kupia druhy krat nie? Potom je decko z toho zmatene. Musis nastolit pravidla , aby aj ona vedela co ma ocakavat a ze je teraz zbytocne si to vydobijat. My to tak robime, ze nasa velmi rada chodi do kina , ked cosi vypytuje poviem jej, ze teraz nic nejdeme kupovat za mesiac bude v kine rozpravka nech si odlozi nato korunky a ona vie , ze je zbytocne trucovat alebo vypytovat nieco . Dohodli sme sa na niecom tak si za tym stojime. A tiez na nas zaluje neboj sa :D Mama hento mama toto , ale babka vzdy musi vysvetlit preco to ta mama zakazala alebo to o co sa jedna. Netreba ich v tom podporovat, ze ty zakazes ona pobezi za babkou sa zalovat a babka polutuje . A este jej prikyvne , ze ano mama je zla . Zle ste zacali , ale stale je este vela casu na napravu a nie je to az take hrozne aby si sa tak zle kvoli tomu citila

janhe
autor
20. mar 2019

@sajmiona dakujem za pochopenie. Ano uz ako citam zistujem ze ci malo trvame na svojom, a ze na nu mame vysoke naroky a treba k nej viac pristupovat ako k dietatu. Dakujem 😊
Baby dakujem za to ze ste mi trochu otvorili oci a v slusnej forme konverzacie dakujem 😊

@janickacrazy bolo by to aj my to vieme lenze druhe nebudeme mat cize musime sa s tym inak popasovat 😊

lubi40
20. mar 2019

@janhe to, ze povie, ze ste zli nic neznamena. To skusi kazde dieta. Moj syn mi povie, ze uz nie som jeho kamarat, ked mu nechcem dat sukrik; Poviem mu, ze ja nemam byt jeho kamarat, ale jeho maminka, ktora sa o neho stara a ten cukrik aj tak nedostane. Hotovo. Bodka, bez diskusie. A to, ze sa zdvihne na navsteve a ide prec? No nechaj ju sediet pol hodinu oblecenu pri dverach a mozno si to rozmysli. Ze si vas nevsima, nechaj ju tak. Ked bude nieco chciet, povedz jej, ze nech najprv odpovie ona tebe, na co si sa pytala...
Manipuluje? Spravne fixny program, ktory pojde podla vasich pravidiel a nebude na manipulaciu cas. Dieta mi nieco prikaze - ignorujem az kym nepoprosi.
Treba si uvedomit, ze co dieta chce je pozornost, ak ju nedostane pyta si ju nevhodnym spravanim. To treba zastavit. Ak vidis, ze manipuluje a napr. ta zmanipulovala (alebo manzela), ze ste jej nieco kupili, tak v momente, ked to zistite, treba vec zobrat a vysvetlit. Akoze deti potrebuju pozornost a nasou ulohou (ako rodicov) je starat sa o ne, ale nie byt ich otrokom. Ak chces, aby bola menej sebecka a menej narcisticka, tak to chovanie zatrhni, netoleruj, ignoruj, trestaj (nemyslim fyzicky, ale nauc ju dosledkom jej chovania, nauc ju, ze to nie je pekne a nesmie sa to a ze tym chovanim nic nedosiahne). Kup si knihy o vychove, zajdi za psychologom....

hettinka
20. mar 2019

@janhe ja som jedináčik a moji rodičia má nikdy nerozmaznali. A peňazí sme mali dosť, len ja som si musela všetko zaslúžiť. Super známky, úcta k starším, žiadne neslušne správanie, musela som všetko sama robiť aj v dome, v záhrade, samozrejme vzhľadom k veku. Boli na mna veľmi nároční, dnes som vďačná.

Na svojedeti som tiež “zlá”, nemajú všetko, ak niečo chcú, musia si to zaslúžiť. Ale je to pre ich dobro.

janhe
autor
20. mar 2019

@hettinka mate pravdu dakujem
@lubi40 ano toto je ten navod ktory som v podstate potrebovala dakujem mna proste pri nej taketo zakladne veci nenapadaju ze napr obliekas sa a ides prec? Ok raz ti to vysvetlim a ked nepochopis sed si tam dokedy mi nepojdeme
Druhy x ked sa to zopakuje to iste az kym to nepochopi

evora29
20. mar 2019

Manipuláciu sa dieťa naučilo, nie je mu prirodzená. Skús ty sama nemanipulovat svoje dieta ale jednat priamo a zrozumiteľne a uvidis, ze aj ono prestane