Odklad školskej dochádzky

mima3256
8. mar 2017

Dobry deň.mate skusenosti s odkladom a marcovych deti?sym bude mat v marci 6 rokov.psychologicka nam na zaklade testov doporucuje odklad.vraj je to take na zvazenie.maly zaostava v grafomotorike,vraj nema ziadny zaklad na citanie a matematiku?logopedicka mi hovorila,ze je velmi sikovny.ma velku slovnu zasobu ze do skoly v poho moze ist.teraz neviem,ci mam dat odklad.ci mu to vela neurobi.to by uz mal 7.5 roka ked pojde do 1.triedy.bojim sa ze mu to potom bude robit problemy v puberte.

rakahaka
8. mar 2017

Ja by som ho dala do skoly, podla mna sa zabehne, 7,5 roka mi pride vela na prvu triedu.

nnjago
8. mar 2017

Ja s tým skúsenosť nemám, na zápis musíš ísť tak či tak, rozhodneš sa ešte. Myslím, že psychologička vie určite lepšie posúdiť pripravenosť.Tie testy Vám robili v CPPPaP?

katulienkax
8. mar 2017

Inac taká len moja úvaha ze vlastne načo musia deti toľko toho vediet pred nástupom do skoly kedysi to vobec nebolo potrebné a môj oco mi vravel ze do prvej triedy nevedel vobec nic kedže skolky vtedy neboli a skončil vysokú elektrotechnickú. A este pridali 9 tried základnej tak co potom učia na tých školách... Ze už deti musia prist take múdre. A aj tak nevedia nájsť prácu po skončení škôl !

sissik
8. mar 2017

ked psychologicka neodporuca, tak by som nedavala
chlapci su vseobecne pohodlnejsi a moze mat problemy. moja mala v triede spoluziaka, ktoremu odporucili odklad a rodicia ho aj tak zapisali a prepadol.
dalsia spoluziacka vraj mala tiez mat odklad, sa cudovali, preco to jej mame nikto nepovedal, napr. pri zapise. Teraz sa trapi s ucenim a demotivovana 3 a 4.
navyse v triede je 10 deti s odlozenou skolskou dochadzkou.
ak je situacia podobna aj v inych skolach - co moze byt ale aj nemusi - a dieta nema predpoklady na zvladnutie prveho rocnika, mozete mu aj uskodit

katarinapekna
8. mar 2017

@katulienkax aj za socializmu fungovali psychologovia a vyšetrovala sa skolska zrelosť.

katulienkax
8. mar 2017

Ano za mojich čias hej ale ako vravim kedysi dávno nie ( moji rodičia) aj tak ľudia končili vysoke.
Ale mne skôr vadia tie nároky na deti v dnešných časoch a aj tak je to cele nafigu, kedže mnohí majú napriek tomu problem s prácou.

alenah31
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lorela
8. mar 2017

@mima3256 Je to na zváženie, veru. Predstav si aj druhú polohu veci; dieťa nastúpi do 1. ročníka, medzi 7 ročné a takmer 7 ročné deti (lebo taký je dnešný trend) a tiež môže mať problém vďaka tomu, že drvivá väčšina spolužiakov bude staršia.
Psychologička z centra je špecialista, testy neklamú, dôverovala by som jej.

lucyliu
8. mar 2017

a nemas moznost ho dat do pripravneho rocnika?
osobne by som tiez nedala, ak to psychologicka neodporuca. nejde o to, co dieta vsetko vie, ale ako je na tom aj po inych strankach.

jelenciatko
8. mar 2017

Ahoj,moja mladšia dcérka odklad mala a neľutujem.Sama som na nej videla,že nie je pripravená ísť do školy.Testy sme ani nerobili.Teraz v septembri nastupuje a keby bolo na mne,ešte by som ju nechala v škôlke.Zato staršia dcérka testy robila,odporučila nám pani "odborníčka",že nie je schopná ísť do školy,že bude mať problémy s čítaním,matematikou,že je slabá v grafomotorike,atď.Ja som ju však do školy dala.Od prvej triedy najkrajšie číta a s písaním tiež neboli starosti.Dnes chodí do štvrtej triedy a ja svoje rozhodnutie neľutujem.Sama sa musíš rozhodnúť,poznáš si svoje dieťa najlepšie a vidíš,či na to má.Prajem správne rozhodovanie a určite sa nedajú ovplyvniť okolím.Držím palceky.👍

m.i.r.i
8. mar 2017

urcite dajte este pretestovat a rozhodnut sa mozete az do konca augusta...lebo je pravda, ze dieta vie za pol roka toho este velmi vela dobehnut, ale zas na druhej strane ak v porovnani s rovesnikmi je vyrazne pozadu, tak mu to moze veru uskodit ak do skoly pojde
Ja osobne nie som zastanca odkladov a podla mna je to zas len moderny vystrelok dnesnej doby..samozrejme pri zavaznych pripadoch, detoch s diagnozami a podobne niet o com, ale inak je to zas nieco moderne cim rodicia radi predlzuju detom detstvo a sebe pohodlie..velmi casto to tak je a to je potom ten kamen urazu v pripadoch ako je mozno tvoj syn..lebo teraz su triedy plne deti co mali byt v skole o rok skor uplne normalne a aj takych co mali odklady z inych dovodov..a potom sa stane to, ze pride dietatko ako tvoje, co mozno este nevie citat, nema super motoriku, mozno v niecom zaostava a nevie sa uplne sustredit a aj napriek tomu, ze ma 6.5 r a vsetky tie jeho vlastnosti by za normalnych okolnosti boli normalne akceptovane v 1 rocniku, tak taketo dieta je potom za pomale, nedostacujuco sustredene, nestiha...v triedach su uz teraz bezne deti aprilove-majove a plno letnych, ktore sli do skoly ako 7 a viac rocne...mnohe z nich stravili posledny rok v skolke nudou a naucili sa citat, su vyspelejsie, o hlavu vyssie ako o rok mladsi rovesnici...preto je naozaj na zvazeni a daj si maleho radsej viac pretestovat a tiez na zapise si zisti ake deti nastupuju s nim do triedy -- ci mali viaceri odklad a aki su vyspeli - pretoze naozaj tvoj maly moze potom v skole postradat..a radsej nech ide o rok neskor a bude on ten najstrasi a najsikovnejsi.....je to podla mna na hlavu tento system, ale je az neuveritelne ake vedia byt v triedach rozdiely, ked vidite dievca v prvom rocniku co sko 7.5 rocne do skoly a chlapca junoveho co je od nej o 1.5r mladsi a o celu hlavu nizsi...k tomu chlapci viac vystrajaju, neobsedia, menej sa sustredia a mas jasne kto bude v triede cisty jednotkar a sikovny a kto bude za nedozreteho, nesustredeneho a pomalsieho...

susanne6
8. mar 2017

aj môj malý bude mať odklad, je majový a vek vôbec neriešim. Sama som učitelka v Mš a vidím ten rozdiel. On ho bude mať koli hypotomii, je menší a slabší ako rovesníci, ale ani v garfomotorike to nie je sláva, tiež je moc hravý a detský, takže ani kolegyne neodporúcali. Moj najstarší mal tiež odklad, bol sice augustový, ale nelutujem.

lorela
8. mar 2017

Inak, jedna známa takisto ignorovala odklad, a to má dievčatko narodky v auguste a nedopadlo to dobre. Jednak je suverénne najmladšia v triede, a čo je horšie, zle zvláda školu. A to sa jej rodičia mimoriadne venujú, čo sa týka učenia, denne trávia nad ním až 2 - 3 hodiny a ide to veľmi ťažko. Učiteľka navyše dáva jej pätorky a dievčatko už začína mať vážny problém so školou...

moni244
8. mar 2017

ísť na zápis a ešte raz na testy v auguste, veď je len marec, nechápem tento nový trend dávať deťom odklady, ak to nie je fakt nutné a tobôž nie marcovým deťom, to čo potom čaká moju? je januárová, takýmto tempom budú chcieť, aby aj ona nastúpila neskôr, nie?

lorela
8. mar 2017

@moni244 Vás by to postihnúť nemalo, podľa mojich informácií, tak sa odklady týkajú zhruba detí od marca po august vrátane.

saurian
8. mar 2017

@mima3256 moj starsi je aprilovy, odklad mal. doporucili v cspp.
nemusis sa rozgodnut hned, zvlast ked je to na hrane - na konecne rozhodnutie mas az do polky augusta, takze mozes skusit zopakovat testy a uvidis, rozhodnes sa potom.
ak by si sa aj rozhodla o odklad, tak nemaj obavy kvoli tomu ze bude o rok starsi, to je v pohode, to neries.

lucik194
8. mar 2017

osobne by som isla aj na "pokec" k inej psychologicke.... hold trend na slovensku neovplyvnis, vela rodicov je pohodlnych a dava detom odklad, nech si predlzia detstvo, ale to je blbost, dieta aj ked nastupi do skoly je stale dieta a ma to iste detstvo len s povinnostami.... potom rodicia zistia ked budu mat doma 20 rocneho dospeleho ze len skoncil strednu a zacne sa obzerat po vyske a bude doma do 25 rokov a budu ho musiet zivit....
vo vacsine krajin neexistuje nic take ako odklad, proste dieta musi nastupit ci sa to rodicom paci alebo nie... a basta, zaviedla by som to hned aj tu, su len precitliveni rodicia, proste dieta je vsetko co aj je, lenze z mnohych vyrastaju len sebci a rodicia ich len oprasuju....
na druhej strane - proste odklad je len a len na Vas, ale urcite sa chodte este poradit, tiez mame doma letne deti.... viem ake to je rozhodovanie... a najhorsie je ze neviete ci ste urobili dobre alebo nie, to sa dozviete az za nejaky cas.... moze sa vam stat ze bude mat v triede 1-2 s odkladom co nie je problem ale aj polovicu triedy a to uz problem moze byt.... dcera napr. v triede s odkladom nema nikoho ....

lunnita
8. mar 2017

@mima3256 dala by som ho testovat este v juni, dovtedy je dost casu na to, aby dieta dozrelo. A tiez by som mozno vyskusala ine cpppap ak je moznost.

emilia25
8. mar 2017

Ja som minuly rok malemu vybavovala odklad buduci rok ma to caka opet s 3 synom.u nas je praveze aj rec dost problem.odporucanie sme mali aj od doktorky na zapis s dietatom treba ist a doniest papiere to aj v skolke povedia odkial vsade treba.ja som bola s 2 teraz na individualne testovanie z matiky super ale aj tak zas a opet rec nas brzdi vo vsetkom.chodim s nimi na logopediu a teraz aj zuby horne vypadli.

liv1
8. mar 2017

@katulienkax psychologovia vedia co robia. tiez sa nepytas doktora, preco dava take a take lieky, vystudoval to, ani chirurga sa nepytas preco rezal tak a nie onak. Studuju to roky, testy skolskej zrelosti su celoplosne a maju uz dlhorocnu tradiciu. Ukazu v com je dieta popredu, v com naopak zaostava. Vela ludi dalo dieta do skoly napriek tomu ze pripravene nebolo a potom sa trapili. Ano, mozno zvladli, ale mozno aj nezvladali a boli z toho len nervy, plac a nechut chodit do skoly. Pokial psycholog odporuca posunut skolsku dochadzku, znamena to ze dietatu to moze priniest ovela lepsi a pozitivnejsi start do celeho skolskeho obdobia, ktore trva naozaj velmi dlho. Ak niektore deti zjavne zaostavaju uz na zaciatku, (ale najviac sa to prejavuje v 3. a 4. rocniku vraj), aky to ma pre nich start do buducna...
Avsak. Niektore deti to behom par mesiacov dobehnu, a je mozne ze z dietatka ktore je teraz "nepripravene" bude v septembri ine dieta, alebo aj nemusi. Je dobre testovat cim neskor, alebo ich poslat este na hlbsie testovanie priamo do pedagogicko-psychologickej poradne.

hradnapani
8. mar 2017

tuto temu tiez doma riesime - ja som si myslela, ze rodicia na slovensku odklad davaju vo velkom a z vasich prispevkov to tiez tak vyzera, ale psychologicka ma vyviedla zo omylu. Praveze naopak- je viac rodicov, ktori nezrele deti davaju do skol ;)
Ano, v zahranici o niecom takom ani nevedia ALE: naroky a osnovy su o niecom uplne inom ako u nas, plus je tam doraz na individualny pristup, ine formy znamkovania atd (akoze ked som videla, co sa ucia moje netere a synovec v zahranici ako 12-13 rocni,tak som len usta otvarala,u nas to musia zvladat pomaly tretiaci na ZS).
TAkze nie je to take stereotypne tvrdenie, ako to vyzera - ze vela deti sa odklada len tak z pleziru rodicov ;)

liv1
8. mar 2017

@hradnapani uplny suhlas 🙂. Napr v triede mojej malej bola minuly rok jedina co sme odkladali. Je augustova....

hradnapani
8. mar 2017

@liv1 aj v nasej skolke bolo len jedno odlozene dieta! a vraj odporucanie mali celkovo siesti :( z toho jeden bol cez leto uspesne pretestovany a siel normalne teda do skoly.bohvie, ako to tam zvladaju ti zvysni styria...

siska53
8. mar 2017

@mima3256 sesternica deti je februarova a tiez sla o rok neskor. Vobec jej to neuskodilo.
Nas je marcovy,mal.odklad kvoli grafomotorike a nevyhranenosti,bolo to tiez na zvazenie.. Nesali sme ho,no spatne to vidim tak,ze mozno sme ho mali dat..no neviem..on by uz najradsej siel.do skoly,posledne mesiace nam.s.tym.pili usi.. Uvidime.. On prosto stale je nevyheane y,aj ked ja ho vidim na lavaka od babatka to tak bolo,no v skolke zacal zrazu pouzivat aj pravu ruku,co dovtedy nerobil. On potrebuje,aby sa nieco dialo, to mu pomaha prezit ten cas.. Uvidime,ake to bude v skole,vraj tam sa ide velmi rychlym tempom..a on teraz nejaky velky zaujem o pismena nejavi,take obdobie mal najma medzi 2-4rokom,kedy poznal takmer vsetky pismena velkej tlacenej abecedy.. A pocitame..aj sme spocitavali - na gastanoch a tak..
Ja lutujem,ze nemame prach na alternativne skolstvo - montessori a pod.,alebo na cisto anglicku skolu,tam mavaj trochu ine pristupy ako v beznom skolstve..

mima3256
autor
8. mar 2017

@moni244 ved ono to k tomu speje.nechapem naco musi vediet slabikovat slovo a dokonca z hlasok utvorit slovo.podla mna je to chore!

hipuska
8. mar 2017

@mima3256 no, dôležité je, aby dieťa dokázalo sedieť pri činnosti aspoň 20 min-lego, kreslenie.... Prváci sa učia písať, čítať a počítať do 20 bez prechodu cez 10-tku. Nie je toho vela. Ak by aj nezvladal, tak ak vieš, že sa mu budeš mať čas venovať...

Na druhej strane, syn má v triede 6 deti ktoré išli neskôr a vôbec nemajú problém so začlenenie do kolektívu. Im odklad iba pomohol. A poviem ti, je hrozné keď dieťa nezvláda v skole.

A ešte máte veľa času z rozhodovaním. Deti niekedy dosť dobehnú.my sme mali druhé sedenie so psych až v auguste a tam nám povedal a že dieťa za 5 mesiacov spravilo taký pokrok.

Ako môže z teraz dať definitívne rozhodnutie?

lorela
8. mar 2017

@mima3256 Prečo by to malo byť choré? 😕

simonka1304
8. mar 2017

pridam ak ja svoju skusenost.Syn je augustovy.Samozrejme psychologicka navrhla odklad,aj ked vedomostne bol OK,ale ze je este nevyzrety.Tak sme isli k druhej a ta povedala to iste,co prva.Celkom ma domotalo,lebo ja som nad odkladom neuvazovala.Vobec som nevedela,ako sa rozhodnut.Nakoniec som mu odklad nedala a vobec nebanujem.Syn je teraz tretiak a patri medzi najlepsich ziakov,o com som ani nesnivala.Diktaty pise bez chyb,v matematike je vyborny,vyhral matematicku pytagoriadu.Vzdy ked idem okolo budovy kde sidlia tie psychologicky,mam chut tam behnut a opytat sa ich,naco je dobre zneistovat rodicov a doporucovat odklady.Potom pomaly 8.rocni idu do 1.rocnika a v triede su vsetky mozne vekove kategorie..

senta_sofia
8. mar 2017

@mima3256 ja ked vidim,ze rodicia vybavuju detom odklad vedome,lebo tym ziskavaju vyhodu pred ostatnymi, kedze rok a niekedy az rok a pol u takychto deti je strasne vela, by som nevahala ani minutu... Nehovorim,ze je to spravne,len bohuzial je taky trend a zbytocne to skodi detom.