Podmieňovanie predškolskej dochádzky návštevou ZŠ

canis_lupus
11. mar 2024

Ahojte, do dnes máme dať v škôlke vedieť, či naše dieťa bude na ďalší rok navštevovať športovú predškolskú triedu. Podmienkou je, že potom dieťa musí nastúpiť na ZŠ, ktorá je spojená s našou MŠ (oboje klasika štátne). Ja som bola v tom, že bude teda normálna predškolská trieda a športová. V piatok manželovi povedali, že ak syn do tej športovej nenastúpi, bude chodiť na rok zase do tej triedy, kde je teraz, teda s mladšími deťmi, že sa otvára len tá jedna športová trieda ako predškolská. Ale veď predsa on musí byť predškolák, musí sa pripravovať na ZŠ, je to legálne?? Podmieňovať nástup do predškolskej triedy tým, že musí nastúpiť na ich ZŠ?
Nebol by problém dať ho do športovej, ale syn chodí do škôlky v inej obci, nakoľko do našej ho nevzali, ale na ZŠ by sme ho už chceli dať v mieste bydliska, aby tu mal kamarátov a vedel sám prísť domov, resp. ešte sme sa nerozhodli, kam pôjde na ZŠ 🙈
Manžel učiteľ sa už pýtal svojho riaditeľa a podľa neho toto zákonne urobiť nemôžu, lebo rodič musí mať možnosť vybrať si ZŠ sám, viete mi to niektorá prosím potvrdiť, prípadne viac info? Manžel chce poobede podpísať, že teda bude v tej športovej, ale na ich ZŠ ho potom nedať 🤦‍♀️

canis_lupus
autor
11. mar 2024

A som zrejme viem, že by som to mala riešiť s učiteľkami alebo jeho riaditeľom, ale do dnes to musíme potvrdiť a ja sa do škôlky s mladším bez vodičáku ani nemám ako dostať 😅

ivuska027
11. mar 2024

Nechaj dieťa v športovej a v aprili zapíšeš dieťa do školy v tvojej obci. Povieš, že si si to rozmyslela. A hotovo.

januska12323
11. mar 2024

Môže chodiť do MŠ kde ho zoberú, takisto aj do školy. Aké majú podmienky je na nich. Ak chápem dobre MŠ je športová a ZŠ tiež? Tak je logické, že skôr zoberú svojich z MŠ. Tvojmu z inej sa už potom nemusí ujsť miesto a nie je to žiadna diskriminácia.

canis_lupus
autor
11. mar 2024

@januska12323 práveže je to úplne obyčajná štátna MŠ aj základná, vôbec nie športová, ide len o tú jednu triedu, ja som si tiež najprv myslela, že aj na tej ZŠ potom budú nejaké extra športové triedy, ale nie sú 😃 Takto nám to podali a s tým, že budú brať deti podľa veku, takže tak či tak tam asi všetky deti z aktuálnej triedy nebudú chodiť, idem napísať manželovi, nech sa aspoň poobede opýta, čo bude s deťmi, ktoré sa tam nedostanú a majú byť predškoláci 😅

canis_lupus
autor
11. mar 2024

@ivuska027 no ak odo mňa budú chcieť niečo podpísať a potom to na mňa vytiahnú? Preto ma zaujíma, či je to legálne. My sme aj premýšľali napríklad nad sťahovaním, tak potom by sme akože čo urobili, keby sme už mali dieťa v tej triede a chceli ho dať na inú ZŠ?

zuzanaete
11. mar 2024

U nas v skolke mame tiez specificky zamerane niektore triedy a je k tomu aj pokracujuca ZS, kde je dieta automaticky prijate, ak ho tam rodicia prihlasia. Ale nikto neocakava, ze vsetky deti z danej triedy zo skolky budu pokracovaj v danej ZS. Niektori rodicia sa rozhodnu dat dieta do inej ZS. Ved situacie v rodine sa mozu menit. Tam mame ako rodicia len istotu, ze ak budeme chciet, tak deti budu moct pokracovat v danom zamerani aj na ZS. Ale povinne to nie je.

januska12323
11. mar 2024

Veď tam píšu len, že máte možnosť tam dieťa dať do tej športovej predškolskej a z toho dané povinnosti. Keď ho chcete len normálne nechať v škôlke tak im to povedzte. Predškolák bude tak isto len bez športu.

slavomira236
11. mar 2024

@canis_lupus aj ked nepojde do sportovej predskolak bude. Ak by aj ostal s mladsimi detmi stale bude predskolak. Buduu musiet dat robit to co predskolakom napriklad pracovne listy

canis_lupus
autor
11. mar 2024

@januska12323 chápala by som to, keby majú druhú triedu normálnych predškolákov, ale predškolácka je len tá jedna. Ale hej, keď som si to prečítala, aj mi napadlo, že musia potom tým pár deťom urobiť nejaký individuálny plán alebo čo, neviem, každopádne zaúkolujem manžela, nech sa poobede opýta, ako by to bolo, ak by do tej športovej nešiel.

simca06022011
11. mar 2024

Spytajte sa ako budu dieta pripravovat do skoly v mladsej triede. Lebo moja napr. bola 2,5roka v predskolskej triede, v prvej skolke ju tam prehodili,lebo sa nudila medzi detmi, v dalsej bola 2x za sebou tam... Cize zase tam nie su rozdiely ako ked ide prvak k druhakom (zakladna skola). pracu prisposobia atd, ale zase ako sa budu motivovat.. bude viac predskolakov tam? A papier co vam daju podpisat, treba zobrat domov a nastudovat. A spytat sa ze co ak sa predsa o rok rozhodnete pr einu skolu... ja predsa ako rodic mozem skolu dietatu zmenit kedykolvek, nik ma nemoze nutit tam to dieta drzat a jkeby som bola napr. na zapise.

1ryba
11. mar 2024

Daj ho do športovej. Potom ho zapíšeš do školy, do ktorej chceš. Žiadny strach.

januska12323
11. mar 2024

@canis_lupus trieda do ktorej bude chodiť nemusí byť čisto predškolská ale aj tak sa jej musia rovnako venovať, pracovné listy a podobne. Môžu to riešiť napríklad aj poobede keď už mladší odídu ale splnené bude mať tie isté veci ako ostatní.

sinusoida
11. mar 2024

@canis_lupus nie, to si len tak vymysleli, zákon káže prijať die5a do spádovej školy, kľudne povedzte OK...a potom si kľudne zapíšte svoje dieťa na také ZŠ, aké vy chcete...vy ich dopredu o tom nemusíte informovať, je to vaša súkromná vec.