Potyčka deti v škôlke

16. apr 2024

Ahojte. Dnes sa v nasej skolke “ pobil” moj 4rocny syn so spoluziakom. Moj syn spoluziaka udrel prvy, no proste hanba. Urobil mu modrinnu nad obocim, ze ho buchol s nejakou hrackou. V satni sme sa stretli aj s rodicom a tam som dostala riadny vyplach…. Asi 100krat som sa ospravedlnila, aj syn sa osprsvedlnil, aj pred nim som synovi razne hovorila, ze to prehnal a nechcem, sby sa to opakovalo… aj ruky si podali, ale rodic mal na moju osobu dost agresivne az vyhrazne slovne spojenia typu, ze si to nabuduce s mojim synom vybavi on, ze dufa, ze mu da otec doma bitku a ze mam byt prisna na neho a take… odisiel bez pozdravu, ostala som v satnu ako obarena. Co som mala urobit podla vas? Zbit syna pred spoluziakmi? Aj keby mi to radite nikdy by som mu to neurobila💔
Ucitelka zhodnotila, ze to otec syna prehnal, lebo ze su to chlapci. Mna to nesmierne mrzi, po prichode domov, ked sme to vsetci traja prebrali mi to nedalo a volala som aj matke syna… nedviha mi. Napisala som aj sms, neodpisala. Normalne mam strach ist rano do skolky, co ma caka. Neviem, na co sa mam nachystat….

viestta
16. apr 2024

Normalne chod do skolky a normalne s nimi komunikuj. Ked nebudu komunikovat, tak ich ignoruj. Ked budu agresivni, tak sa ohrad.

autor
16. apr 2024

@viestta a ako sa mam ohradit, ked jak sa hovori “su na koni”?

veklipo
16. apr 2024

Prečo by si mala mať strach? Normálne pôjdeš a budeš niesť následky synovho správania. Stalo sa čo sa stat nemalo, mne osobne by ospravedlnenie stačilo, inému nemusí, a nepomohlo by ani odškodné. Takže hlavu hore, takých situácii ako matka ešte zažiješ. Dôležité je, aby syn pochopil, ze toto je absolútne neprípustne. Ja by som zvolila aj nejaký trest. Samozrejme nie bitka, ale napr tyzden bez TV. Niečo, čo on pochopí ako vážny trest.

viestta
16. apr 2024

No jednoducho. Ze deti si to uz medzi sebou vybavili a ty svoje dieta nebijes a nedovolis aby ho bili cudzi.

banalu
16. apr 2024

Preco tvoj syn udrel druheho chlapca?
Bolo to prvy krat co tvoj syn vystupoval voci inym detom agresivne?
Mali uz v minulosti problem?

andreatytler
16. apr 2024

No sila. Urcite to poriadne prehnal a ty si urobila vsetko spravne. Asi by som bola presne tak isto ako ty sokovana a neschopna reakcie, ale spravna reakcia je taka ze v momente co zacala byt debata prilis agresivna alebo neprijemna, si ju mala razne skoncit a ist prec. Ak by neprestal, volat policiu. Niekedy je takze urcit ze kedy uz je ten rozhovor za hranicou slusnosti. Ale v tomto pripade to bolo urcite v momente co sa zacal vyhrazat ako si tvojho syna vlastnorucne poda.

Ale kde, vobec nie su na koni. Taketo veci sa detom stavaju stale. Zajtra moze prist domov tvoj syn s modrinou. Urcite nebudes vyvadzat ak budes vidiet ze toho druheho rodica to trapi a ma uprimnu snahu to riesit. Jedinny problem by bol ak by si ty situaciu brala na lahku vahu alebo neprijala zodpovednost za to co sa stalo.

Musis sa poriadne nastvat za to co ti urobil a ak sa odvazi zajtra co i len dalsie slovo, pekne ho tam spacifikuj.

autor
16. apr 2024

@banalu prvy krat, nie nemali nikdy medzi sebou nic

andreatytler
16. apr 2024

Podla tej reakcie otca, by som sa necudovala ak povodny podnet na hadku medzi detmi prisiel od toho druheho chlapca.
Aj si to so synom prebrala ze preco ho udrel. Deti sa nemlatia len tak bez priciny.

solange7
16. apr 2024

Dufam, ze si jej aspon napisala, ze si neprajes aby sa ti vyhrazal jej manzel. Teraz by sa ti mal ospravedlnit on a nie ty chodit so strachom do skolky.

beata_k
16. apr 2024

Tak bol otec rozculeny. Doma isto vychladol. Mozno ho to aj mrzi, ze vypenil Normalne chod so synom zajtra do skolky.

muchacici
16. apr 2024

Myslím, že si urobila maximum preto, aby sa to urovnalo. Snažíš sa syna viesť správne, ale sú to malé deti, nechápu adekvátne dôsledky svojho konania. Úplne všetko neukontrolujeme, no dúfam, že syn videl, aké konzekvencie môže takéto správanie mať a poučí sa. Aj tak si myslím, že jednoducho neodhadol ako taký úder niečím môže zraniť. Len jedno ti poviem, že ak by sa dospelý chlap takto vyhrážal, koniec by bolo môjho kajania sa. Napísala by som jeho žene, že raz sa skúsi postaviť do môjho decka a volám naňho políciu. A tak by som išla sebaisto s týmto vedomím do škôlky. Deti to nechápu takto dôsledne, no snáď dospelý chlap na to kapacitu má. A stopro, že si nemala svoje dieťa pred druhými udrieť. Okej, urobil nesprávnu vec, nerobí sa to, vysvetlila si mu to, verejne upozornila, a už viac by bolo cez čiaru, lebo aj pre deti sú takéto záležitosti ponižujúce, keď to zažívajú pred zrakmi iných. Nič sa neboj, urobila si dosť a už nech sa to večne neomieľa, ideme ďalej, zastaň sa syna.

banalu
16. apr 2024

Tak si myslim, ze tvoja reakcia bola primerana, a oni nech skludnia nerv.
Chapem, ze to bol sok, ale tak su to deti, stat sa moze cokolvek. Ak tvoje dieta nemlati ine hlava nehlava a tebe to je jedno, nerozumiem tomu vystupu...
Ak by boli jeho rodicia nadalej komunikovali s agresiou ohradila by som sa, ze nieste vase deti a da sa komunikovat aj inak ako po sebe agresivne vrcat.

autor
16. apr 2024

@andreatytler tak zrovna tam bola druha pani ucitelka, takze neviem, co konkretne sa stalo, mna konfrontoval rodic v satni, ja som potom sla do triedy a a ucitelka bola prrkvaoena, ze to takto vyeskalovalo, ked sa podla nej nic vazne nestalo… opytam sa zajtra drihej p.ucitelky

tehotna40
16. apr 2024

Ak sa to stalo prvý krát tak je podľa mňa reakcia otca dosť neprimeraná. Iba raz by mi niekto povedal "ze si to s mojim synom vybavi" ,tak by som si to s tým pánom vybavila ja. U nášho syna v škôlke bol chlapec, ktorý deťom ubližoval opakovane, nikdy si nikto nič takéto nedovolil, normálne sme to potom riešili na rodicku s rodičmi a nie s dieťaťom. Sú to deti preboha, a že bitku, to je rozum. Bitku riešiť bitkou... Áno tvoj syn si zaslúži trest, pravdepodobne by to u nás skončilo odobratim obľúbenej hračky na určitý čas, aby si uvedomil, že sa to nesmie. Ale treba sa s nim porozprávať a pochopiť, prečo tak reagoval, bral mu ten druhy chlapec tu hračku z ruky? Robil mu nejako zle? A povedať synovi, ako nabudúce riešiť takúto situáciu...

andreatytler
16. apr 2024

Nie, ja myslim ze ci si sa opytala syna ze preco ho udrel. Nechce sa mi verit ze by len tak prisiel k tomu spoluciakovi a jednu mu taku udrel ak nemal dovod.
Proste by ma zaujimalo preco tak reagoval. Mozno chcel jeho hracku a ten chlapec mu ju odmietol dat a potom by ste sa mohli porozpravat o tom ze ako spravne riesit podobny konflikt.

autor
16. apr 2024

@andreatytler no preto som si dosla sem pre rady, nech mam istotu, ze som neni ja mimo

Keby udrie niekto mojho syna, ok nahneva ma to ale su to preboha deti… a keby vidim, ze to rodicov realne mrzi vobec sa nad tym nepozastavim… ako mna to mrzi o to viac, ze bude maz teraz nalepku bitkara alebo ine “superlativum”
Som zvedvaa zajtra

anicka329
16. apr 2024

Pracujem ako učiteľka v MŠ a takéto "spory" medzi deťmi sú bežné, zvlášť u takýchto malých detí, reagujú impulzívne. Ty si sa reagovala správne, nezastávala si syna, ale si mu vysvetlila, že sa to nemôže, určite nemusíš ísť zajtra do škôlky s obavami. A ten otecko zbytočne z toho robí drámu.

bluka2
16. apr 2024

Tak je to neprijemne pre rodiča dôjsť do skolky a najst si dieta s modrinou pri oku, ktorú mu spôsobil nejaký agresívny spolužiak. Blbe, že ste sa stretli, nemal šancu vychladnúť. Mne minule niekto pohrýzol syna a špeciálne som si dala záležať,aby som tých rodičov nestretla v hneve.
Špeciálne ak náhodou o tvojom synovi počuli niečo negatívne už predtým, mohol tam byt aj nejaký efekt, že sa niečo znásobilo. Aspoň na mňa to veľmi negatívne vplývalo, lebo kvôli tomu chlapcovi, ktorý pohrýzol mojho syna niekto už preradil dieta.
Neschvaľujem, neospravedlňujem jeho jednanie, ale chápem jeho pocitom. Nechce, aby si ešte raz tvoj syn dovolil na ich dieta

autor
16. apr 2024

@andreatytler ano, vraj sa tahali o hracku, az zajtra sa opytam na uplne detaily. Ale myslim, ze to nieje podstata, podstatne je, ze ho moj syn udrel a mna to mrzi o to viac, ze mu urobil modrinu

autor
16. apr 2024

@bluka2 moj syn nieje agresivny, a nie nemal s nikym predtym konflikt

autor
16. apr 2024

@anicka329 dakujem, to iste povedala aj ucitelka. Tam dufam, ze to boli len emocie

bluka2
16. apr 2024

Tak verim, že keď nemá zle meno, možno sa ti ti rodičia zajtra aj ospravedlnia

tehotna40
16. apr 2024

Autorka mýliš sa, že to nieje podstata, je to podstata prečo to urobil a veľmi zásadná a treba ho naučiť ako v takých situáciách nabudúce reagovať. Ta modrina je len následok nejakého konfliktu, ktorý tvoje dieťa nevedelo vyriešiť...

andreatytler
16. apr 2024

Presne tak. Aj ja by som reagovala rovnako a uz som veru mala moznost byt aj na jednej aj na druhej strane takze to nie su len moje planne reci. Toto sa detom stava. Nevedia ako riesit konflikty.
Nebala by som sa toho ze bude mat nalepku. Ak to bol ojedinely incitend, uz o par dni bude zase dalsie dieta ktore urobi modrinu niekomu inemu. Nalepku dostanu len deti, ktore to robia opakovane.

Aha, tak hracka. Tak to vysvetli pravidla o poziciavani hraciek a aj o tom ako riesit konflikty. Ja davam aj trest. Zatrhnem sladkost na cely nasledujuci den a ak pyta sladke na druhy den tak vravim ze nemozem, lebo udrel.

autor
16. apr 2024

@tehotna40 ved to pisem, tahali sa za nejaku hracku, mne povedal syn, ze mj bral hracku, ale to iste povefal aj jeho spoluziak. Tak som to
Myslela, ze to nieje podstatne lebo obaja hovorili to iste akurat moj zareagoval zle a udreh ho s nou

1mata
16. apr 2024

Otec je blbec. Ty aj syn ste sa ospravedlnili, tym to konci. Ked nechcu komunikovat, nepchaj sa im do zadku. Moja dcera sa hrala v skolke s dievcatami a povedala jednej, ze bude jej sluzka ( dievca to vzalo asi osobne, povedala doma rodicom) a jej tatko ma prestal upne zdravit. Ked mu to detinske spravanie nie je hlupe, jeho problem. Ty si sa zachovala spravne!!!

autor
16. apr 2024

@bluka2 myslim, ze by mi ucitelka povedala, keby syn robi zle detom, prave naopak maju ho za rozumneho a zatial len chvaly od kedy je v skolke, nic vazne. Klop klop klop

tehotna40
16. apr 2024

Ak sa natahovali o ňu chcel ho vôbec tvoj syn udrieť? Nestalo sa to náhodou?

dzejny656
16. apr 2024

Mne to príde, že to príliš prežívaš. Ja by som sa ospravedlnila, že ma to mrzí (čo si už urobila), dohovorila by som dieťaťu (čo si tiež urobila), možno by som tomu malému kúpila nejaký menší darček na ospravedlnenie a na ďalšie komentáre od daných rodičov by som mykla plecom. Čo sa tam dá viac urobit? Su to 4 ročné decká, sama mam 4 ročnú a absolutne nejake potýčky v skolke neriesim. S tým rátam že občas od niekoho dostane a rovnako ona si asi tiež občas veci vybaví ručne stručne. Je tam na to učiteľka. Určite by som im nepísala ani nevolala a nemala z toho stres.

milanemila
16. apr 2024

Deti sa poskriepia, to je normalne. Podla tvojho prispevku si uplne normalna, slusna zena a mrzi ta to a rovnako si to vysvetlila aj synovi. Mna by zaujimalo, co tomu predchadzalo, ze ho tvoj syn udrel 🤷🏼‍♀️ matka druheho chlapca ma asi zakazane dvihnut telefon/odpisat, lebo by dostala butku od toho jej agresivneho blbca 🤦🏼‍♀️
Moj brat raz takto udrel chlapca v skolke, proste silno hrackou tiez do tvare. Mama bola v soku, lebo brat bol zlaty, tuchsi chlapec, nekonfliktny, ziadne amoky nic. Rodicia toho chlapca rovnaki ako tatko, kt opisujes. Nakoniec sa ucitelka zastala mojho brata, lebo ze druhy chlapec ho dlhodobo provokoval a robil mu zle a sa to nazbieralo a vtedy 5 rocny brat mu to proste uz raz “vratil”.