Zlé správanie 5-ročného syna

8. jún 2023

Ahojte, zaujímala by ma najma skusenost mamiciek, ktore maju deti -chlapcov vo veku 5-6r. Alebo si presli niecim podobnym. Syna od mala s manzelom jednotne vychovavame. Snazime sa vzdy volit zlatu strednu cestu - v zmysle som aj prisna, dosledna, ale rovnako syna vypocujem, snazim sa byt chapava a empaticka.
Dost som zaskocena tym, ako sa posledne 2 mesiace sprava. Presli sme si kvalitnymi vzdormi, je tazka povaha od mala.. ale toto je zase o inom. Miestami mam pocit akoby mal predpubertu. Odvrava strasne, vela x nerespektuje ani na x krat ked mu nieco poviem. Konci to potom placom a krikom z jeho strany, pretoze ja si trvam na svojom a nemozem mu vo vsetkom predsa len ustupovat.Neviem teda, ci je chyba vo mne a mam byt este prisnejsia( mala som prisnu vychovu, mama voci mne bola tvrda, nebola v mnohych ohladoch taka chapava, nevypocula ma a to dost ovlyvnilo mna v tom, ze taka nechcem byt.)
Alebo je to zase nejake obdobie, ktore prejde.
V skolke ho doteraz vzdy chvalili a zopar x sa mi uz postazovali, ked uz bol naozaj zly.
Dakujem za odpovede.

zorkahorka
8. jún 2023

Moj syn bude mat coskoro 6. Obdobie vzdoru brutal, je od narodenia tvrdohlavy, trucovity, nervacik. Neznasa prikazy, zakazy - skratka prisnu vychovu, ktoru spominas a ktoru praktizujem i ja. Je to POVAHA, ktora vyzaduje iny pristup.
V skolke je ale poslusny (len semtam dake mensie staznosti), rovnako aj pri inych je anjelik

autor
8. jún 2023

@zorkahorka no presne ako moj a niekedy mam dojem, ze vsetko co som od mala robila a viedla ho tak a tak je momentalne uplne ... proste akoby som ho iste veci neucila. Ide si svoje. Ja chapem, ze chce aj svoje presadit. Robievam to stylom, ze mu dam moznost bud to alebo to ... aby mal aj on moznost volby. Nie len, ze mu nieco nakazujem. Ale niekedy nepomaha ani to.

misinka20tv
8. jún 2023

Ahoj tiež to mame podobne. V máji mal 6, ale posledný polrok katastrofa. Je citlivý za všetko fnuka, nechce veľmi jest, nechce sa mu obliekať ponožky kvôli tomu chytá hysterie, topánky si nechce obúvať, na nič neposlucha aj keď mu poviem x krát po sebe, neuprace po sebe hracky. Jedine co ho zaujíma, kedy môže pozrieť rozprávku, alebo si zobrať nenapadne mobil,lenze ten mu dovolím max na 5 min.Ked mu niečo poviem, že ideme robiť to a to, alebo to a to si po sebe uprac, nepočúva alebo sa hneď nato rozuri a trucuje.

autor
8. jún 2023

@misinka20tv s tymi rozpravkami to mame podobne. Lenze ja nechcem, aby " visel" iba na tom. Od mala som ho zapajala do domacich cinnosti .. no a teraz, ked chcem ho niecim zaujat, zapojit ho, ked sa napr.neda ist von pre zle pocasie a aby nam ubehol cas tak niiiic nechce, on " nevlaaadze" a podobne. No ide ma porazit miestami :D .

autor
8. jún 2023

Este by ma zaujimalo ako reagujete akk teda to mate podobne... ked syn chyti ten svoj hysak a zacne revat, kricat akoby som ho z koze drala. Ja sa snazim zachovat pokojne, ale ma chvile ked ma od zlosti ide capnut. A toto uz je nieco, co ja ako rodic neakceptujem.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zorkahorka
8. jún 2023

@autorka poslem ho do izby, aby sa tam ukludnil, lebo nie som zvedava na jeho cirkus. Odmietne a reve dalej, napokon dupotom odide, tresne dverami a este do nich od jedu aj kopne🤷‍♀️ uplne ho to vyprovokuje este k vacsiemu heroickemu vykonu 🙈
Ale prisla som aj na lepsi pristup: odidem z muestnosti ja, to zabera viac
Ked spominas na tie veci, ktore akoby odrazu zabudol a nerobi ich... ano, ja mojmu musim pripominat,ze po vycisteni zubov si musi usta vyplachnut, lebo to prestal robit. Pritom niekolko rokov to robil automaticky 🙈 hrozne ma to vycerpava

autor
8. jún 2023

@elizabet173 to, ze " nevladze" je len vyhovorka lebo to nechce robit.jeho najviac bavia konstruktivne hry.. potom si zvykneme citat knihu, ma aj elektronicke pero albi a rozne knizky k tomu. Seeem tam ked ma chut si nieco tvorime - malujeme, vyfarbujeme. Alebo plastelina atd . Snazim sa kade co vymyslat. Zalezi na co ma naladu

sasitimi17
8. jún 2023

Baby ako dlho sa cez bežný deň po škôlke venujete deťom, hráte sa s nimi a tak ?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
zorkahorka
8. jún 2023

@sasitimi17 ja sa s nim nehram, on sa vie nastastie prehrat krasne sam. Nechavam mu volny program, kedze v skolke ho ma dost organizovany. Po skolke zvycajne chce ist na skolske preliezky, potom letime na trening alebo si ma dvore kope do lopty.
V zime sa pospusta na saniach, potom kuka tv alebo sa hra.

sasitimi17
8. jún 2023

@zorkahorka no za to sa pýtam lebo moje decko furt hučí aby som sa s ňou hrala :D a potom si pripadám jak zlá mater ked sa s ňou nehrám :D

zorkahorka
8. jún 2023

@sasitimi17 tak chodte semtam niekde medzi deti. My na tych preluezkach stretavame ine decka. Alebo ideme k svagrinej, tam sa decka prehraju

euka210
8. jún 2023

Vzdor a skusanie, nejake spravanie moze byt aj odpozorovane zo skolky od inych a moze skusat doma.

sasitimi17
8. jún 2023

@zorkahorka ale ved ked je pekne tak sme do vecera na ihrisku a hra sa... Hovorím ked sme doma

autor
9. jún 2023

@elizabet173 ty si to prepac, ale celkom zle pochopila. Kebyze sa hraje tak ho necham. Toto bolo v zmysle , ked vymyslaa ze sa nudii a pritom mu davam moznosti. Vela x ma trz take dni, ze napriek tomu co viem, ze ma rad nepojde to robit. A pocuvam vetu typu, mamkaaa co a budeeem robitt? Alebo si vydobija rozpravku. Ja mu ju dam, ale nie ze na tom bude visiet.
Ze ka emocie, ktore nevie spracovat tiez viem, pytala som ss ako reaguju ine mamicky.
To, ze na niektore dieta funguje posli ho do izby, objim ho... na mojho "funguje"asi tak, ze sa este viac nastve, spusti nenormlany krik, plac, udiera do dveri a objatie teda nefunguje niekedy vobec. Tu nie je rovnaky vzorec na kazde dieta.
To si trz cele napisala tak, ze som akoby uplne nechapava a tlacim na svoje dieta, nech robi co chcem ja.

autor
9. jún 2023

@euka210 ano, toto som si vsimla, ze zo skolky mava niektore reci, ktore isto z domu nema.

autor
9. jún 2023

@elizabet173 preto som sa pytala mamiciek ako to maju, ako reaguju atd. Mozno je nieco, co mi nenapadlo a " inspirujem sa" aby som to skusila inak.

zorkahorka
9. jún 2023

@autorka tak ho nechaj nudit sa. Nech ide do izby A nech tam robi, co chce. Telku davam na urcity cas, dohodneme sa, ze kedy vypnem, vtedy nevyvadza.
Musis nanho tak, aby si ho nedrazdila. Niekedy to ale inak nejde a niekedy si hovorim, ze ma pravo sa hnevat, tak ho uz necham a idem od neho prec. Tiez sa postupne ucim, ako na to. Je to tazke, lebo svojimi prehnanym vreskotom vydrazdi zasa mna. Ja stale dufam, ze z toho vyrastie. I ked... poznam o rok starsieho chlapca, a ten ma prejavy este silnejsie 🤨

katrin69
9. jún 2023

@zorkahorka 😂 Takže sa mám načo tešiť... Môj má 3 a už teraz učiteľky si s ním nevedia rady. Je na svojom kresielku a tam sedí. Ostatné deti sa hrajú. Čaká na mňa, kedy skončím v práci a prídem si poňho...
Väčšinou táto zloba je spôsobená tým, že sa mu manžel, nie ja, menej venuje. Bol týždeň, keď mal čas a jeho chovanie sa zlepšilo, aj v škôlke. No zase musí od rána do večera robiť, tak už zase má svoje chvíľky...

autor
9. jún 2023

@zorkahorka to je pravda, niekedy sa to inak neda. Ja mam trpezlivost, ale to jeho jacanie na rata a buchanie do dveri ma teda vedia vytocit. Najma ak nevie kedy prestat. Vytrvalost ma od mala v tomto dobru.