Nárok na materskú a rodičovský príspevok

maryanna
6. apr 2013

Ahojte, chcem sa opýtať. Ked som bola tehotná s prvým dieťaťom tak kedže som bola študentka, nemala som nárok na materské, iba na rodičovský príspevok od prvého dňa po pôrode. Teraz som opäť tehotná, a myslela som si že to bude to isté - rodičovský po pôrode, ale som živnostníčka, síce si neplatím poistenie ale akurát som sa dočítala niečo také na nete:
,,Za predpokladu, že matke - živnostníčke nevznikne nárok na materské či už dôvodu nesplnenia podmienky poistenia v patričnej dĺžke, príp. nezaplateného nemocenského poistenia, má rovnako ako matka - zamestnankyňa nárok na rodičovský príspevok a to od prvého dňa, kedy nastúpila na materskú dovolenku. "

Z toho vyplýva že ked mi začne materská tých 6 týždňov pred pôrodom tak si môžem zažiadať o rodičovský? že nie až po pôrode ale už namiesto materskej. Ale možno tomu zle rozumiem, keby ste mi niektorá vedeli poradiť ako to je prv než si to budem zisťovať na sociálke, či vôbec mám sa ísť pýtať.🙂 dakujem

zalka
6. apr 2013

No čo sa týka rodičovského príspevku, tak sa informuj na úrade práce a nie na sociálnej poisťovni. Logiku to tvrdenie má. Takže určite by som šla za tým.

gapa
6. apr 2013

neviem, kde si to čítala, no je to chyba, podla mna.
Nárok na RP máš vždy len z dôvodu STAROSTLIVOSTI O DIEťA (narodené) a ak dieťa nie je na svete, tak ho poberat nemôžeš (až od mesiaca narodenia dieťaťa, tj. je jedno, či sa dieťa narodí 1.1. alebo 31.1., máš nárok na celý rodič.príspevok za január).
a ani zamestnankyna matka, nemá taký nárok. Zamestnaná matka by mohla v tomto období poberať nemocenské. Pre szčo to platí len v prípade, že jej v den vzniku pn trvá povinné nem.poistenie szčo (tam 270dní poistenia nie je potrebných splniť, ako pri nároku na materské)

zalka
6. apr 2013

@gapa no ona to čítala zrejme tu http://www.profesia.sk/cms/kariera-v-kocke/odch... dáva to logiku, ved si vezmi napr. zamestnankina ak nemá nárok na MD, ale nechodí do práce čo je bez príjmu temer 2 mesiace kým sa jej narodí dieťa? Fakt to dáva logiku.

gapa
6. apr 2013

@zalka
nesúhlasím, mýli sa.
vadí mi aj použitie termínu materská dovolenka v súvislosti so szčo. Právnička by to podla mna nemala takto používať, lebo tento pojem upravuje len Zákonník práce, ktorý neupravuje živnostníkov, aj ked bohužial iný termín na to obdobie neexistuje a aj na žiadostiach o materské sa spomína nástup na md (pre všetkých poistencov)

zalka
6. apr 2013

@gapa dobre ... ako fakt by ma zaujímalo z čoho žijú babenky zamestnankine, ktoré nie sú na PN ... a nastúpia na materskú dovolenku ale na materskú nárok nemajú ... fakt ma to zaujíma ...

gapa
6. apr 2013

@zalka
práve som čítala jeden taký prípad, no už neviem kde (skáčem cez 3stránky). Nie je takých vela a to ti ani nehovorím, aký je problém potom so zdravotným poistením, napr. aj u mamičiek študentiek, čo sa nezaevidovali na up a sú tehotné. Tie si dokonca aj zdr.poistenie musia platiť do dna pred pôrodom.
A aj u mamičiek zamestnankýn čo nepoberajú materské ani nemocneské do pôrodu (ale mzdárky im samozrejme nahlasujú poberanie materského, aj ked to tak nie je, no oni to neskúmajú)
(sú také nedoriešené veci v zákone)

zalka
6. apr 2013

@gapa hm... no som zvedavá čo zadávateľka zistí na UP .. vytlačila by som si na jej mieste ten článok .. a šla sa pýtať na UP priamo ... a dúfam že napíše ako pochodila na UP @maryanna

gapa
6. apr 2013

som zabudla dopísať, že študentky, "čo sú pn" (napr. som raz čítala, že si zlomila nohu) a nezaevidované a tehotné. Ale ukončiť pn zväčša chvalabohu nie je problém.
Ale to som už dosť mimo témy.

Skutočné nemá nárok na RP pokial sa dieťa nenarodí.

zalka
6. apr 2013

@gapa ešte že PN sa dá celkom jednoducho získať ak má človek možnosti sa zamestnať. Ale sila takto ostať bez príjmu úplne.

daniela_4
7. apr 2013

tak toto by aj mna zaujimalo....ak by si nieco ohladom toho zistila prosim daj vediet...pretoze ja ked som sa tu nieco pytala na socialke tak mi nikto k tomu nevedel nic povedat....takze som bola dost sklamana z chabych informacii ...

gapa
7. apr 2013

@daniela_4
skús cez poradnu soc.poistovne napísať otázku, čo ti odpovedia (teda neviem, či si szčo, či zamestnanec, podla mna szčo sú jasný,nič nedostanú, ak nie sú pn)

daniela_4
7. apr 2013

@gapa som zamestnana. vyskusam..idem to kuk..dakujem

zalka
7. apr 2013

@daniela_4 si zamestnaná? si tehotná? a nedosiahneš do dňa pôrodu 270 dní?
Od kedy máš pracovný pomer? Kedy máš termín pôrodu? Koľko bajočko dní Ti chýba?

gergeja
7. apr 2013

@maryanna ja som narok na matersku nemala a rodicovsky mi zacali vyplacat az po narodeni dcerky.takze cca 6 tyzdnov,co som bola na materskej,som bola uplne bez prijmu...

daniela_4
7. apr 2013

@zalka ano som zamestnana...a dnes by som mala nastupovat na matersku...ide o to ze ja mam dost dni.len materska sa vyratava z predosleho roku a tam som do septembra bola vedena len na 4hodiny a od septembra uz na 8.neviem ci to vyjde do materskej.preto som sa zaujimala tiez o ten rodicovsky prispevok...

daniela_4
7. apr 2013

@gergeja ak dobre tomu rozumiem ked sa ti narodila dcerka od toho okamihu ti prinalezil ten rodicovsky prispevok?nie az po tych 2mesiacoch ako to je ked sa pobera materska.a ten rodicovsky je zhruba 200e,ze.

zalka
7. apr 2013

@daniela_4 jaj, no nárok na MD vzniká to bez pochyby .. ak máš splnenú podmienku 270 dní poistenia . Ale u teba ide skôr o to, že do septembra si mala oveľa nižší príjem ...
To Ti spravili dodatok v septembri ku zmluve? Alebo pôvodnú zmluvu ste zrušili, odhlásili ťa zo SP a nanovo nahlásili do SP a dali novú zmluvu?

gergeja
7. apr 2013

@daniela_4 neviem,ake 2 mesiace mas na mysli...od nastupu na matersku do narodenia mi nedal nikto nic,az po.rodicak je skoro 200e

daniela_4
7. apr 2013

@zalka to bol dodatok...ziadne odhlasovanie...ano ide mi vlastne o to...ci to budem mat dostacujuce.

zalka
7. apr 2013

@daniela_4 záleží od výšky mzdy akú si mala v roku 2012 .. lebo sa to spriemeruje ... a ak bude tvoja MD nižšia ako 199,60 eur .. tak ju budeš tú nizku MD poberať do pôrodu .. a potom požiadaš o doplatenie do výšky RP .. po narodení dieťaťa.

daniela_4
7. apr 2013

@gergeja no pisala si ze ked sa ti narodila mala dostavala si rodicovsky....lenze v tom case sa zvycajne pobera materska...preto ma zaujimalo ci si HNED od NARODENIA dcerky poberala ten rodicovsky prispevok alebo az neskor ako zvycajne po materskej nastupuje ten rodicovsky prispevok...

gergeja
7. apr 2013

@daniela_4 hned ten rodicovsky.na matersku som nemala narok

daniela_4
7. apr 2013

@zalka aha...tak vlastne takto to funguje...lebo ja som sa toto pytala u nas na socialke a pozerali na mna.nikto mi nevedel v tej veci,k tomu co som povedala nic povedat.poradit.tak som z nich bola zhrozena...takze neostanem uplne bez prijmu...to som potrebovala vediet.. a budem potrebovat vlastne nejake papiere od zamestnavatela ked mi budu vyratavat tu matersku?asi dokladovanie prijmu za predosly rok.myslim...

daniela_4
7. apr 2013

@gergeja uz rozumiem...ty si nesplnala nejake veci.ked ti nevychadzala materska.ja to mam trosku ine.ja splnam len mi vyjde nizsia ako je to minimum....inak taka zaujimava vec.citala som dnes.ze nezostala by si bez prijmu keby si bola pn.keby si si vybavila ze si na rizikovom.to sa uz v dnesnej dobe asi da lahko.tak by si poberala aspon cosi...

zalka
7. apr 2013

@daniela_4 no ved žiadosť o MD si dala zamestnávateľovi, on to posunie na SP ... a vyrátajú ti MD.
A hovorím ak bude MD nižšia ako 199,60 eur ... tak po narodení dieťaťa treba ísť na UP a žiadať o doplatok k MD. do výšky RD.

daniela_4
7. apr 2013

@zalka
mna este len tusim piatok vypisali z pn...jedine co som zatial davala zamestnavatelovi len ohladom poberania nemocenskeho. .takze potom treba ist na urad prace a nie soc.poistovnu?

zalka
7. apr 2013

@daniela_4 od kedy si bola na PN? v akej výške bola vyplácaná?

daniela_4
7. apr 2013

@zalka od 22.2.2013. a este mi nic neprislo...ani od zamestnavatela.ani zo soc.

zalka
7. apr 2013

@daniela_4 hm... tak od zamestnávateľa malo prísť vo výplate za február .. teda v marcovom výplatnom termíne a SP pošle až v apríli, lebo až v marci bol 11ty deň PN ..