Dá sa zvládnuť narcistická porucha aj bez odbornej pomoci?

30. apr 2024

Ahojte, viem ze ide o sukromnu zalezitost, cize chapem ak sa nebude chciet vela zien vyjadrit. Zaujimali by ma osobne alebo akekolvek skusenosti s ludmi s narcistickou poruchou, idealne ci ju mate niekto diagnostikovanu a ako ste sa s nou naucili zit alebo ju zvladat. Da sa to vobec zvladat bez odbornej pomoci? Mam totiz podozrenie ze nou trpim a zial, coraz vacsi pocit, ze moj zivot velmi ovplyvnuje.

0silvia0
30. apr 2024

Narcistu s takouto sebareflexiou ako mas ty aj tazko najst, ani sa mi nechce verit, ze by si nou mohla trpiet. Ale ak mas podozrenie, bolo by fajn to riesit s odbornikom.

autor
30. apr 2024

@0silvia0 uz mi to parkrat bolo povedane/naznacene, beriem ze je to spektrum a mozno to nemusi byt úplne extrem u mna. Ale tazko povedat

akje
30. apr 2024

@autorka ahoj 😊 pokial viem, ludia s touto poruchou robia asi vsetko, ale urcite medzi to nepatri uvedomenie si, ze tym trpia a chcu to riesit ;)
Myslim, ze prave si si sama vyvratila, ze tym trpis 😊
Ak citis, ze je nieco zle, objednaj sa k psychologovi, povedz mu, co ta trapi, najlepsie ti poradi a urci diagnozu ;)

0silvia0
30. apr 2024

A preco si myslis, ze trpis touto poruchou? Ako sa vnimas ty?

enmery
30. apr 2024

Ak ňou naozaj trpíš, len ťažko to zvládneš sama. Bez toho, aby si si zničila všetky vzťahy naokolo. Osobne poznám jedného chlapa s narcistickou poruchou a ako ty, si uvedomil, že má problém. To je už brutálne veľký krok u narcistu.Odvtedy prešlo 7 rokov, je v rukách odborníkov a žije pekný usporiadaný život s priateľkou a synom. Takže vyhľadaj odborníka psychológa, uvidíš, či Ti Tvoje podozrenie potvrdí a navrhne, čo ďalej. Cesta von z toho vedie-len musíš chcieť. Držím palce.

luccija
30. apr 2024

Narcista povie, že všetci ostatní majú problém🙂
Prečo si to myslíš?dnes sa hneď každému sa nálepka manipulátor, psychopat, ak nechce súhlasiť s druhým.

red_cat
30. apr 2024

Presne ako Ti ženy predomnou napisali - clovek s narcistickou poruchou osobnosti sa nikdy nai len nezamysli nad tym ze by mohol mat tuto poruchu..
Vsetci ostatní su prenho psychopati, chori ludia, mali by sa dat liecit.. nie su prenho dost dobrí..atd. Otázka znie- nevltlacil Ti tento názor na samu seba niekto z Tvojho okolia? partner napr? to by skor poukazovalo na jeho manipulatorstvo a pripadný narcizmus

pehavcek
30. apr 2024

Suhlasim s dievcatami.Narcis by toto o sebe nikdy nenapisal.Ani by nad tym nepouvazoval.Ale ak mas nejake tazkosti vyhladaj odbornu pomoc.Mozno mas nieco ine na com sa da s odbornou pomocou pekne popracovat.

mimka1402
30. apr 2024

To nie je pravda, že si narcis neuvedomí. Veľa z nich o tom tušia, ale odmietajú si to priznať. Je skvele ze si to uvedomuješ, už len aby si našla dobrého terapeuta. 🙂
Je veľa narcistov, ktorí majú aj sebareflexiu ale majú obavu to riešiť aby neboli odsúdení.

autor
30. apr 2024

Zial, ja som presne ten clovek, co si nevie priznat chybu a vini zo vsetkeho vsetkych naokolo. Ono hlavne s odstupom casu si to zacinam uvedomovat, tymto mojim spravanim som si sabotovala niekolko vztahov. Velky problem je aj chybajuca empatia, zlahcujem city ludi naokolo, ja sama ani neviem ci som skutocne mala niekoho s tych ludi naozaj rada ci nebodaj milovala. Ako by som skor len vyuzivala ich pozornost, kym mi to vyhovovalo, potom postupne ten vztah sabotovala a este to hodila na nich...

minenkak
30. apr 2024

A možno si len sebecka sviňa ako ja ,nestresuj

soldi
30. apr 2024

Najdi si na nete roba tomsika, napis mu email. On robi diagnostiku osobnosti online zameranu na poruchy osobnosti. A hned budes jasna.
Lebo narcisticka porucha osobnosti a narcisticke crty osobnosti su dve rozdielne veci. Prva sa riesit neda, druha ano

red_cat
30. apr 2024

@minenkak milujem :D:D:D
Ale presne.. to nemusi byt hned porucha osobnosti.. proste taka povaha, nezavisla, sebecka, tvrdohlava :D

supermario
30. apr 2024

Veru tak, ten skutočný diagnostikovaný narcis si ani neuvedomí, ani nemá záujem niečo zmeniť na svojom správaní, pretože ho považuje za najlepšie možné a tým pádom má túto kapitolu uzavretú. Možno, že máš len sebecké tendencie. Prvý krok si však urobila, čo je dobré. Začala si o tom premýšľať a hľadať pomoc. Takže si na dobrej ceste byť menej sebeckým človekom, alebočo 🙂

karolinakovac
30. apr 2024

Pokiaľ máš sebareflexiu a nemáš problém sa nad tým vôbec zamyslieť, tak narcistickou poruchou netrpíš. Každý človek má nejaké narcistické črty, ale byť narcistickou osobou je úplne čosi iné. Ak chceš, napíš nejaké príznaky ktoré pasujú na Teba, prečo vôbec si myslíš že máš tuto poruchu?

karolinakovac
30. apr 2024

Tieto prejavy ktoré píšeš vyzeraju len skôr na nejakú traumu z detstva / nedostatok pozornosti od rodičov, ktoré si kompenzujes od iných ľudí. Uberala by som sa týmto smerom.
Napríklad ja mám s tým tiež problém, vyhľadávam pozornosť a teším sa jej zvlášť od mužov, bojujem s tým a darí sa mi v tom. Pramení to z detstva, keď som nemala emocionálnu podporu rodičov.Ale zase empatiu mám extrémne vysokú.

autor
30. apr 2024

@karolinakovac praveze detstvo som mala velmi pekne, mozno prave naopak az prilis vela pozornosti? Skor mi napada ze som si na to zvykla a teraz aj ked uz clovek so mnou nechce velmi mat nic spolocne (ma napr pocit, ze som mu nejako ublizila) neviem a nechcem sa s tym zmierit, stale hladam nejake cesticky ako sa pripomenut, kludne zmenim celu svoju osobnost pred nimi na zaklade toho, co viem ze cakaju a chcu. Ako by mi vadila ta predstava, ze sa cezomna niekto o koho ja uz nemam zaujem, preniesol. To mi napriklad napada v suvislosti so vztahmi. Mam problem udrziavat klasicke priatelstva, v podstate ziadne nevydrzi dlho, nedokazem dostatocne o tie osoby prejavovat zaujem, lebo som v kontakte s nimi malokedy uprimna a ich pozornost ci zaujem nejako nepotrebujem. Jediny rozdiel je asi rodina, tam je to jednoduchsie, prirodzene ma maju radi a nevadi mi posnazit sa aby ma mali este radsej napríklad.

jana_eyre_2
30. apr 2024

Určite by si mala ísť za odborníkom, ktory ti pomôže odhaliť o čo sa presne jedna aby si to mohla spracovať.. narcitsticka porucha osobnosti sa vyznačuje aj tym, že si ju človek neuvedomi, resp.nikdy neprizná.. u teba môže ísť o úplne iné problémy spojené s mnohými faktormi..

autor
30. apr 2024

@jana_eyre_2 samozrejme, mozno to je nieco uplne ine. Len teda v kombinacii toho co som citala aj co mi uz ludia povedali, tak by mi to mozno sedelo na narcizmus.

0silvia0
30. apr 2024

Akoze nepotrebujes urcite osoby k zivotu, nemas zaujem o ich spolocnost, ale vadi ti, ak oni sa ti nejako nepripominaju a nezobronia o tvoju spolocnost? Lebo pises rozporuplno. Vadi ti, ze niekto s tebou nechce nic mat, ale ked ty s niekym nechces nic mat tak je to ok?
Neviem kolko mas rokov, ale mne to skor pripada, ze si este prilis mlada a osobnostne nedozreta

konicekmodry
30. apr 2024

Píšeš-
Mam problem udrziavat klasicke priatelstva, v podstate ziadne nevydrzi dlho, nedokazem dostatocne o tie osoby prejavovat zaujem, lebo som v kontakte s nimi malokedy uprimna a ich pozornost ci zaujem nejako nepotrebujem’

Narcista práveže potrebuje pozornosť a zaujem okolia ,o to mu ide ,byt úžasným človekom navonok pred ludmi ,bude robiť aj nemožné ,aj keď tie vzťahy k okoliu budú neúprimne ,on ma tu svoju masku na tvári …On žije z energie a pozornosti ľudí ,je to také divadlo navonok .Naplno sa prejaví skôr doma pre partnerkou ,deťmi .Veď koľkokrát ľudia neverili aká beštia je narcista doma ,za dverami lebo navonok pred priateľmi sa tvári ako najlepší človek na Zemi.

autor
30. apr 2024

@0silvia0 no je par ludi, napriklad z byvalych vztahov, ktorych pozornost mi nevadi a naopak ju uvitam. Takze robim veci, ktorymi sa im mozem pripomenut, medzi recou nadhodit nieco, co viem ze ocenia, co ich zaujme. Ako by som chcela aby si povedali, ze o co prisli. Aj ked ja v skutocnosti o nich uz nemam nejaky zaujem, ci uz preto, ze viem ze sme sa k sebe nehodili, alebo som v novom vztahu. V podstate len take zahravanie sa s citmi inych ludi, kvoli neviem, takemu poteseniu z toho ze to spravim

konicekmodry
30. apr 2024

A narcista si o sebe nebude myslieť ,že je narcis,tak ako ty .Veď oni sa cítia nadľudia akoby nad nich nebolo .Nikdy si neprizná ,že ma problém ,ešte Teba obviní a pošle k psychiatrovi .Nemyslím si ,že máš tento problém skôr máš nedobrú povahu .

0silvia0
30. apr 2024

Tak toto co pises mi pripada ze si zakerna a manipulativna, ale na narcizmus to fakt nevyzera. Skus sa toho vedome zbavit, naozaj vyskusaj psychologa.

lindous
30. apr 2024

Pozri, nemyslím, že potrebuješ diagnózu (možno iba aby si to na ňu zhodila, vyhovorila a ospravedlnila si to pred sebou), aby si mohla na sebe pracovať… tým, že si si priznala problém si super začala, ak nevieš čo s tým ďalej, prečo nechceš pomoc odborníka? Tiež som mala nejaké problémy s medziľudskými vzťahmi, pár sedení mi veľmi pomohlo naučiť sa pracovať s emóciami…nemusí byť ľahké nájsť takého, ktorý ti sadne, ja som mala šťastie, niekedy to chce viac pokusov, ale odporúčam z vlastnej skúsenosti 😊

autor
30. apr 2024

Ja som este aj velky perfekcionista, samozrejme mi ide o to, aby vsetko co robim, ako vyzeram, ako sa spravam bolo 100% - tym ze to potom splnam ja, tak ano je tam urcity komplex "nadcloveka" lebo ved ked to zvladam ja, preco nie aj ostatni. Pravidelne mam pocit, ze len moje napady a postupy su tie spravne, doslova ma vie vytocit ked nie je po mojom alebo sa odo mna vyzaduje nieco navyse, o to viac, ked ja z toho nic nemam.
Celkom pomaha ked tu o tom pisem, aspon si to uvedomujem, mozno bude naozaj najlepsie najst nejakeho odbornika...

mabenn
30. apr 2024

narcista so sebareflexiou je ako jednorozec...az myticky zjav...samozrejme, aj hrana forma sebareflexie moze byt nastrojom narcistickeho sytenia sa...v prvom rade, skus sa dat diagnostikovat a budes vediet, ako na tom naozaj si, lebo tieto uvahy bez toho, len uvahami skoncia...co sa tyka terapie, ide len o zmiernenie zlych dopadov na okolie, ale pokial realne narcis si, chyba tam emocna zrelost, ktora zamrzla v nizkom veku a teda nejaka komplexna liecba nie je mozna...

mabenn
30. apr 2024

kopec ludi ma narcisticke prejavy, ako nevysporiadanu sebahodnotu..mozes byt povedzme "rozmaznana", nad-sebavedoma, nejakym sposobom pysna...ale to nie je v takom bode spektra narcizmu, aby ti to bolo diagnostikovane ako NPO - cize realne porucha...znakom riadneho narcisa byva to, ze mu okolie dokaze vyvolat narcisticke zranenie, kde on ide do nejakej formy utoku...toto myslis, ze si zazila?lebo mne sa ako narcis zatial z debaty nejavis

marsmykkok
3. máj 2024

Asperger by nesedel? Problémy v sociálnych vzťahoch, perfekcionalizmus a nejaká sebeckosť je tam vždy prítomná a aj to, že keď máš normointelekt alebo vyšší intelekt uvedomuješ si že to nie je ok.