Hiátová hernia

ingaje
30. nov 2020

Ahojte. Potrebujem poradiť. Už som mala 2 x tento rok epizódu kašľanie dlhodobého bez choroby. Pobehala som pluciara, alergologia, rtg pľúc mi robili, spirometriu, všetko ôk. Orl lekár mi nasadil noplazu, lebo som jej hovorila ze často oddrham lebo mi niečo vadí v krku. Do 2 týždňom mi kašeľ prešiel. Často sa mi však grga, vracia sa mi postava donust.Dráždi ma to v hrdle, akoby som tam mala hlieny. Dnes som absolvovala gastroskopiu a bola mi zistená sklzava hiatova hernia. Dr. Mi pridál do liečby prokinetika. Ale zevraj hrozí operácia. Mate s tým niekto skúsenosti?

majamat
30. nov 2020

@ingaje moja mama to ma roky a zije s tym v pohode. urcite vhodna strava to moze zlepsit,
este by ma zaujimalo, kolko mas traviacich stiav a kyseliny? Nolpaza a podobne leiky sposobuju znizovanie tvorby zaludocnej kyseliny a je to oblubeny liek dr. ak ma niekto traviace tazkosti. no moze urobit viac skody,a ko uzitky, vracanie stravy, rpipadne palenie zahy moze kludne sposobovat nedostatok zaludocnej kyseliny a ked ju este Nolpazou znizia, tak hroza.
ja to mam aj na sebe odskusane, mne na toto pomaha kysla voda zo zavaranych uhoriek. no trba to s nou opatrne, lebo ked je travenie rozhadzane, tazsie sa stabilizuje. teda trva to niekolko dni.

ingaje
autor
3. dec 2020

@majamat , Ďakujem, že si sa ozvala. aj ona má sklznú hiatovú herniu? prosím vedela by sa mi ozvať ona, aby som zistila od nej, čo jej pomohlo a ako? mňa tak bolí žalúdok, že už neviem, čo jesť.. stále grganie.. operáciu nechcem, ale ani lieky jesť dlhodobo. Moja mailová adresa je: inga.jenisova@gmail.com... prosím daj jej ju a budem vďačná, keď sa mi ozve, že ako s tým zvláda žiť.

ingaje
autor
3. dec 2020

@majamat ešte som zabudla odpovedať na tvoju otázku.. netuším, koľko mám tráviacich štiav... to viem ako zistiť? zatiaľ mi robili len endoskopiu a že ak to lieky nezlepšia tak poto ma dr. pošle na 24 hodinovú ph metriu.

majamat
3. dec 2020

@ingaje joj, kdeze. mama je dochodkyna, nema mail a ani net. nikdy neriesila co jej pomohlo. proste vsetky tieto chornicke zalezitosti byvaju obcas horsie a obcas lepsie. mama mala navacsi problem s leikmi, ju bolievala krcna chrbtica, od lekarov dostala analgetika a potom jej byvalo zle. tak sa dostala na gastro.
a teda nemala ziadnu speci dietu za tie roky, iba sa niekedy stravuje striedmo, ked ma problemy.
a kolko mas traviacich stiav obycajne vidi aj dr. pri endoskopii. ja mavam problemy s travenim. hlavne stazene travenie, tlak v zaludku, pocit na vracanie a zrejme mam aj reflux. mama aj chronicky kasel, co tiez moze s tymto suvisiet. aked mam takto blbe obdobie, tak mi pomaha jest, ci skor pit kysle. to mi zlepsuje travenie a evidentne mam malo traviacich stiav, to moze sposobit nedostatocne a spomalene travenie, tlak v zaludku, co vyvola navrat stravy do pazeraka a teda aj palenie zahy, hoci je kyseliny malo.

da sa urobit aj domaci test, ale nie je uplne spolahlivy, lebo mne vysiel zakazdym inak.
tu ieco o tom mas https://www.badatel.net/nedostatok-zaludocnej-k...

ingaje
autor
3. dec 2020

@majamat jasne chápem... Ty máš tiež chronicky kasel? Koľko u teba trvá? Ja mesiac kašlem potom dobre a zase... Stále mám pocit niečoho v hrdle, grga sa mi stále. Po liekoch už necítim žeby sa mi vracala potrava, ale lepšie mi teda nie je. Už si ako hypoxhonder pripadám.

lasoninka
3. dec 2020

@ingaje ja tom operovali má vo Vyšných Hagoch

majamat
3. dec 2020

@ingaje kaslem 25r.

ingaje
autor
3. dec 2020

@majamat koľko?????? Akože stále? To ti robili aj nejaké vyšetrenia ze prečo?

ingaje
autor
3. dec 2020

@lasoninka, ty si mala herniu? Prosím napíšeš mi viac? Ja tiež rozmýšľam ze o dám operovať ale nemám k tomu žiadne informácie. Nepomáhali ti lieky ze ta museli operovať? Alebo to bolo také zlé.? Ďakujem ti za odpovede

majamat
4. dec 2020

@ingaje na zaciatku som mavala asi 9m zvysene teploty. po 4m sucheho drazdiveho kasla som isla k dr. bola som skoro 2m na PN. vybrala som 3druhy ATB, rozne sirupy a lieky, chodila som na plucne, bola som na spiro, aj na zatazovej a nic moc sa nezlepsilo. kasel sa dostal do takeho stadia, ze mam horsie a lepsie obdobia. ked idem do schodov, do kopca, ci slapem na bicykli ( najhorsi je zaciatok, pripadne kopec ), tiez viac rano niekedy len ked chodim po byte, tak kaslem. a teda v lepsich obdobiach menej, v horsich viac. v tych horsich, ked je vlhko sa mi obcas trosku aj nos naplni. byvam pod kopcom a na *3. posch, tak to je teda fakt parada. vyjdem rano na kopec, kaslem, este aj na rovine, po par metrcoh aj 20x kychnem - nie vzdy. uplne prestavam kaslat,a z ked prejdem par stoviek metrov. ked je to lepsie, tak iba smerom do kopca kaslem, na rovine to prestava. v noci moc nekaslem. no uz sa mi stalo, ked som pred spanim jedla, ze mi jedlo a kyselina vybehli hore, ale teda aj cez den sa mi to stalo. nie casto,a le teda je to neprijemne. a pali ma zaha, hlavne od kavy z mliekom. pred rokom som zmenila stravovanie - tu kavu s mliekom som vylucila, po nasadeni to opat zacalo, prestala som pit zrnkovu kavu uplne, mleiko som nahradila sojovym prisladenym Alpro mliekom - je najlepsie. a zaha prestala palit uplne., no pri prejedeni, ci niekedy aj bezdovodne mam tlak v zaludku, blbo mi travi, pomaha mi kysle. tie zelatinove cukriky s kyslym cukrom na vrchu, tiez kvasena kapusta, alebo voda z kyslych uhoriek. paradoxne citrom mi trosku vadi.
a robila som si ten test na mnozstvo kyseliny a vyslo mi raz dobre a raz ze mam malo. no uz podla prejavou, ze mi to kysle zabera, ta druha moznost bude spravna. co je horsie, pri malo kyslej kyseline, pripadne pri malom mnozstve, sa nedostatocne aktivuje enzym, ktory stiepi bielkoviny.

majamat
4. dec 2020

a teda medzitym som chodila na plucne, chdodim na alergo. na gastre som este nebola. viem, ze by som si mala davat pozor na stravu a je tu moznost, ze mi vadi mlieko, ci nieco mliecne, pripadne aj ine potraviny. este mlieko na gastre overuju,a le ostatne nie. to skor na alergo,a le tam riesia skor alergie, nie intolernacie.
moja sestra mavala bolesti burcha a boli take silnejsie a dala si ordbrat krv ( poznamosti ) a vyslo, ze ma intoleranciu na BKM. a dost zavaznu., norma bola do 20, pristroj vedel namerat maximalne 100 a ona mala viac. cize napisali len viac ako 100. lenze ak je neikto v kontakte s alergenom stale, tak rpiznaky su dlhodobe, neprijemne,a le mozu byt miernejsie, no pretrvavajuce stale. no ak niekto alergen vyluci a porusi dietu, tak sa dostavi intenzivnejsia reakcia a teda to uz je jasne, ze ide o problem.
sestra po vyluceni vsetkeho mliecneho, po poruseni diety, ma krce v bruchu a prehana ju. ricom predtym ju vobec neprehanalo.

ingaje
autor
5. dec 2020

@majamat, no tak to nezávidím to máš veselé. A nemáš nejakú plucnu nedostatočnosť? Ta neposlali na ct? Inak mne pľúcna hneď povedala ze mam ísť na gastro sa čudujem ze ta tvoja neposlala. A hlavne keď máš tak dlhodobo problémy. 😳

majamat
5. dec 2020

@ingaje to urcite nie. ved to by sa muselo uz davno viac prejavit. hoci kaslem, niekedy mavam spirometriu ok, aj ked fukat do toho pristroja nie ej ejdnoduche a netusim, ci je mozne, ze vysledok bude skresleny a su obdobia, ze svicim, ci jazdim na bicykli a teda hoci to nie je dokonale,a le zvladam.

koalka1609
28. apr 2022

@ingaje ako si dopadla s tou hiátovou herniou?

ingaje
autor
28. apr 2022

@koalka1609, v podstate nijako. Problémy čiastočne prešli takže som neriešila

filadendron
18. júl 2022

Viete mi niekto poradiť koľko jedla denne v akom množstve môžem jesť?? A co je najvhodnejšie..

terezka1947
30. mar 2023

@ingaje prosím ťa,čo ti gastro lekár dal na tú herniu?ja cítim už pár dní také akoby pálenie záhy. Včera mi zistili tú herniu.

l2345
25. feb 2024

@ingaje ahoj, prosím ťa, čo ti nakoniec pomohlo?