Je to anorexia?

sunny8
5. feb 2017

Ahojte baby mam dlhodoby problem s prijmom potravy a s traviacim traktom. Inak som zdrava nic okrem travenia ma netrapi. Zacalo sa to este ked som chodila na zakladnu hlavne cez sviatky ze ked som videla to mnozstvo jedla naraz tak som za tyzden za dva pozobala kus zo vsetkeho ale o normalnych ranajkach obede a veceri ani zmienka. Potom sa to stavalo uz aj castejsie ze som jedla raz do dna (tiez to trvalo 1-2tyzdne) niekedy ani to jedno jedlo denne. Schudla som z 55kg na 45kg. A odvtedy sa mi vobec nedari pribrat. Nemyslim si ze mam psychicke problemy stres ANO nemyslim si ze som tucna ani nic podobne ale keby este trosku som schudla nevadilo by mi to. Mam obdobie paru dni po sebe kedy sa doslova prezieram po tom hladovani a to prejde a zasa nemam potrebu jest aj ked mam fyzicky narocnu pracu. Pitny rezim tiez nic moc. Potravinove alergie nemam takze mozem jest akoby cokokvek no niekedy sa ma drzia hnacky aj 2-3dni hlavne po slanine zemiakovom salate a tazkych jedlach. Niekedy len nie vzdy ked to zjem. Stolicu mam normalnu okrem toho aj pravidelnu. Mam velky stres momentalne z prace z domu zo vsetkeho tazke obdobie ale je to aj v case kedy ma netrapi nic s tym jedlom. Kolegyne mi hovoria ze je to nabeh na anorexiu ked na mna pozru a vidia kazdu kost. Ja sa tak nevnimam. Nechcem to nechat zajst pridaleko. Bolia ma dva zuby na kazdej strane jeden cize zasa s tym jedlom nic moc a strach zo zubarov nepusti 😬 takze pokial ma nebudu boliet az na nevydrzanie nepojdem do zubarky moc sa bojim po zlej skusenosti no 😑 chcem vediet aj vas nazor podla tohto opisu co si myslite a ako zacat zmenu ako to zlepsit ako sa donutit k nejakemu rezimu viem ze treba jest radsej menej a castejsie vynechat slane vyprazane mastne a sladke jedla ale zas na otruboch a soji nevyzijem. Potrebujem maso ryzu zemiaky. Dakujem 😉 pochvaly necakam ale ani zbabranie potrebujem fakt iba radu a poznat vas postoj k veci viac hlav viac rozumu 😘😉

mia_von_prag
5. feb 2017

Nemyslím, že sa u teba jedná o anorexiu, anorexia je psychická porucha súvisiaca so skreslenou predstavou o sebe. Anorektičky odmietajú potravu, lebo si myslia, že sú tučné. Čo u teba asi nie je, pretože si uvedomuješ svoju váhu a zamýšľaš sa nad tým.

Čoho by som ale ale u teba bála je nezdravý stravovací návyk spolu so stresom. Ak to tak pojde ďalej, možu nastať problémy s trávením - hnačky, zápchy, celková únava, problémy s menzesom atď. Zdravá strava je zložená aj z masa, rýb, zemiakov, ryže, ovocia, zeleniny, ovsených vločiek, jogurtov atď. Never tomu, že máš žiť len na sóji.

Odporúčam www.kaloricketabulky.cz aj vo forme aplikácie v mobile, ktorá slúži nielen na chudnutie/proberanie ale hlavne ukažuje koľko bielkovín, tukov, sacharidov a vláknin prijímaš. Nastavíš si svoju hmotnosť a tvoju cieľovú, opdľa toho ti prepočíta, koľko gramov čoho prijímaš. Na začiatku sa to zdá veľa administratívy okolo zapisovania, ale skús len pár dní 2-3 aby si videla svoje návyky.

Ten stres odporúčam riešiť, čo ti ho sposobuje? Stojí to za to? Ako by si mohla lepšie zvládať stres? Čo tak obrátiť sa na kouča? Užiť si dovolenku?
Držím palce!

moni244
5. feb 2017

Mas dost skreslenu predstavu o jedle, podla mna by si to mala riesit s odbornikom, neviem, kolko mas rokov, ale si na dobrej ceste znicit si zdravie

fidorka7
5. feb 2017

navštív odborníka na stravovanie, ten Ti poradí čo ďalej, a ak treba, odporučí i psychológa. sama sa do poriadku nedáš. Pre Teba v tejto fáze existuje podľa toho čo píšeš len biele alebo čierne, nič medzi tým /slané, mastné, vyprážané verzus sója a otruby, hladovka verzus prejedanie atd./. V prvom rade musíš zmeniť postoj k jedlu a sebe samej a na to potrebuješ pomoc. Len nechápem, kde bola doteraz Tvoja rodina a okolie. Držím palce.

fidorka7
5. feb 2017

@mia_von_prag nemyslím, že si v tomto štádiu pomôže sama zapisovaním nejakých kalórií, zjavne má divný postoj k jedlu, sebe samej a nezdravé stravovacie návyky.

judithd85
5. feb 2017

ja si práveže naopak myslím, že mášmentálnu anorexiu...už len ten výrok, ktorý si napísala: "Nemyslim si ze mam psychicke problemy stres ANO nemyslim si ze som tucna ani nic podobne ale keby este trosku som schudla nevadilo by mi to." mylím, že ešte trošku schudnúť z váhy 45 kg pri výške, ktorú len tipujem plus mínus 170 cm, je naozaj skreslené vnímanie samej seba. Nie som síce psychiatrička, som lekárka a počas štúdia sme prešli aj psychiatrickým oddelením a skúškami. Moja sestra má tiež diagnostikovanú túto chorobu a ako keby som videla ju... určite treba navštíviť svojho obvodného lekára a on by mal zvážiť, či ťa pošle k psychiatrovi. Ja by som tak urobila. Veľmi držím palce

fidorka7
5. feb 2017

@judithd85 tiež si myslím, že tam je problém už v psychike, keďže nemá alergie na potraviny ani iný zjavný problém, prečo nejesť alebo jesť tak málo a nárazovo veľa... toto je o PSYCHIKE, nie o TELE.

judithd85
5. feb 2017

a ešte si skús vypočítať BMI, pri tvojej váhe a mojej odhadovane výške tvojho tela, je BMI 15,57, čo je kategorizované ako podváha. Norma je až od BMI 20.

angels23
5. feb 2017

@sunny8 ahoj urcite si mlada teda podla toho ako pises 🙂 v prvom rade si treba dat dokopy v hlave co chcem a v druhom rade si dat jedlo ako povinnost a z povinnosti to bude zaluba a naucis sa jest. Cesta zobkat nikam nevedie treba sa ktomu jedlu donutit aj ked proste nechces. Nehovorim o mega porciach ale zacat mensimi pravidelnymi zvysovat a tvoje telo si bude casom same pytat. Ja ked som bola mlada som nemala anorexiu ani nic podobne len som tancovala a nemohli sme byt tucne takze som jedla minimalne v 25 rokov som si uvedomila ze jedlo je zaklad fungovania

tuusfatum
5. feb 2017

Ahoj mas nechutenstvo. Mne velmi pomohol B komplex alebo si kup Pangamin..zlepsi sa to..ja som sa do jedla vyslovene musel nutit hnusilo sa mi...
Anorexiu nemas ta sa inac prejavuje...

Drzim palce

moni244
5. feb 2017

Inac, ked mas taky strasny problem s jedlom, preco riesis zahradu a co nasadit? Mala by si sa na ine zamerat

natalkanasta
5. feb 2017

@sunny8 Ahoj, no ci mas alebo nemas anorexiu to ja neviem, ale v kazdom pripade mas nezdravy postoj / vztah k jedlu, nie je to normalne! Ja ti nevravim, ze sa mas vykrmit, ale pri 45 kg si mysliet, ze este trosku schudnut by si chcela, to neni ok!!! Hlavne cele to tvoje stravovanie je velmi chaoticke, nemas vytvorene zakladne navyky, nicis si zdravie! Sup hned zajtra k obvodakovi nech ta posle za odbornikom. Ty sa musis naucit jest. Normalne pravidelne zdravo jest!

alaguema
5. feb 2017

@sunny8 podľa mňa to je porucha príjmu potravy a vnímanie samej seba po telesnej stránke asi celkom poriadku nebude, ak si pri aktuálnej hmotnosti myslíš, že pár kíl dole by neuškodilo. Nemusíš sa nevyhnutne vidieť tučná, aby sa tvoj problém mohol nazvať anorexiou. Aj tá prebieha u každého trochu inak. Ja by som to riešila s psychológom.

juliet86
5. feb 2017

Ahoj. Skus poguglit diagnozaf50 pripadne umabel.cz byt tebou vyhladam psychologa pozri napr institut virginie satirovej. Pripadne ak si este mlada tak ipcko.sk ak mas dobru vseobecnu tak sa zver jej. Chod za odbornikom. Drzim palce. Moja naj kamoska ma poruchu prijmu potravy. Na mase ryzi a zemiakoch nie je nic zle. Klido mi napis ip ak potrebujes podporu. Ty to zvladnes

senta_sofia
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dijka123
Autor odpoveď zmazal
Zobraz