Krv v moči

bbbbbbbbb
27. sep 2021

Ahojte. Chcela by som sa informovať, či niekto nemáte podobnú skúsenosť nakoľko som celkom vystrašená. Viem, že nie ste lekári a k urológovi som objednaná na piatok, ale chcem sa iba poradiť aké máte skúsenosti. Asi pred 2 týždňami som si všimla, že cikám moč viac-menej červenej farby s čím som samozrejme ihneď zašla k lekárke. Tá mi povedala logicky, že mám v moči krv a nasadila mi antibiotika na týždeň. Po týždni mi odobratú vzorku moču poslala na kultiváciu a výsledky mi prišli negatívne a následne ma odoslala urológovi, kam idem v piatok. Moč už nie je červený a po dobratí antibiotík bol bledý ako má byť, avšak odvtedy je niekedy bledý-normálny a niekedy má farbu ako coca-cola alebo také niečo, tzn. stále sa v ňom nachádza krv, čo mi potvrdila aj lekárka. Bojím sa o čo by mohlo ísť a všade čítam, že pri viditeľnej krvi v moči je dosť veľká šanca, že ide o tú hnusnú chorobu, ktorú tu ani nechcem uvádzať. Navyše mám 61 rokov, čo je už kritickejší vek pre takéto prípady. Bolesti nemám žiadne, resp. má trochu bolia kríže ale nie je to nejaké kritické a veľmi sa bojím o čo ide. V hlave mám samozrejme najhoršie scenáre a preto ma zaujíma, či máte niekto podobnú skúsenosť. Ďakujem za každý komentár.

simsalabim
27. sep 2021

@bbbbbbbbb Moja dcera mala nezhubnu cystu v oblicke a takto sa to prejavovalo. Mozes mi napisat spravu, ak sa chces nieco opytat.

simonah73
27. sep 2021

toto bol moc v 01/2019 mojej vtedy 13r dcery, pediatricka nas okamzite poslala na hospitalizaciu na kramare, tam jej robili rozne vysetrenia, dokonca hrozila aj biopsia oblicky, co nakoniec profesorka povedala, ze nie je nutne. nakoniec po tyzdni roznych vysetreni konstatovali ze asi z prechladnutia, odvtedy chodime na pravidelne kontroly, najpr v po pol roku, teraz uz druhy krat nam dali termin az zase na september buduci rok. tak otazka znie - neprechladla si niekde? ked Ta aj krize bolia. treba mysliet pozitivne a nie mysliet hned na to najhorsie. drzim palce a skore uzdravenie zelam

rooberta
27. sep 2021

A boli ta pri cikani, respektive stipe to ked cikas krv? Ak ano tak to je zapal. Horsie je ked nic neboli, nestipe a aj tak cikas krv.

simonah73
27. sep 2021

@rooberta nasu pri tej farbe nic nebolelo a ani nestipalo.

bbbbbbbbb
autor
27. sep 2021

Mňa tiež nič nebolí ani neštípe ak nepočítam to slabé pobolievanie v krížoch a presne preto som vystrašená. Dnes mi doktorka povedala, že mám krv na 2 krížiky, čo neviem, či je zlé alebo to nie je až také zlé. Snažím sa myslieť pozitívne ale vzhľadom na tie samé zlé skúsenosti na internete mi nie je všetko jedno.

mogaa
27. sep 2021

@bbbbbbbbb moč ovplyvňuje to čo zješ.....napr.aj cvikla farbí moč.....doktorka ťa mala poslať urológovi/nefrológovi hlavne ak nemáš bolesti pri močení,,,,,krv v moči nie je len pri zápale močových ciest, rovnako ti mohla prasknúť cievka alebo ak ju vidíš na papieri môže to byť zo zlatej žily....urológ vezme sterilne moč cievkovaním a ak sa zistí krv aj potom tak je naozaj z močového mechúra....nefrológ vyšetruje fukciu obličiek....

bbbbbbbbb
autor
27. sep 2021

@mogaa Poslala ma neurológovi ako som písala vyššie. Piatok som objednaná, iba som chcela zistiť, či máte niekto podobné skúsenosti, keďže na internete sú samé zlé správy a zaujímalo by ma či to môže byť aj niečím iným spôsobené. Samozrejme viem, že to mi povie iba lekár a každý prípad je iný ale zaujíma ma to pre upokojenie sa, keďže som z toho riadne vystrašená a bohužiaľ myslím skoro stále na to najhoršie.

mogaa
27. sep 2021

@bbbbbbbbb neurológovi alebo nefrológovi? neurológ s tým nič nemá.....

bbbbbbbbb
autor
27. sep 2021

@mogaa pardon pomýlila som sa .. myslela som urológa.. už som z tých názvov zmätená

mogaa
27. sep 2021

@bbbbbbbbb nefrológ si pozrie výsledky prípadne ťa objedná na konkrétny termín kde treba priniesť 24 hodinový moč + ranný moč.....samozrejme vie urobiť aj sono obličiek a a sa z moču nič iné nezistí, pátra po príčine krvi, tam je to najčastejšie že neikde krváca prasknutá cievka

mogaa
27. sep 2021

@bbbbbbbbb urológ ti zoberie moč cievkovaním a vyšetrí ho...ono nie vždy je tá krv reálne v moči....

lienocka2808
28. sep 2021

@bbbbbbbbb ja ta mozno troska ukludním. Toto som presne mala vo februári 2020, zacala som mocit krv. Bez toho aby ma nieco stipalo alebo rezalo, troska ma bolelo v podbrusku, nebolo to proste ako pred tym zapaly mocoveho mechura. Zobrala som sa na pohotovost, moc bol viac menej negativny, len tak krv. Dali mi biseptol, po tyzdni krv znova. sla som urologovi ( paradoxne pocas najvacsieho covidu to nebol vobec problem aj zo dna na den) ten mi spravil sono- negativne. Stale som mala divne bolesti v podbrusku a mikroskopicku krv v moci ( uz nie viditelnu ale na papieriku som si to dokazala zistit ). Navrhol mi cystoskopiu. Tak som sla. Tam mi nasli zapal na stenach mechura, ktory nereagoval na atb,tak som podstupila liecbu kyselinou hyaluronovou. Odvtedy sa to zatial neopakovalo. Tiez som sa bala rakoviny, tak som tomu mojmu urologovi kladla rozne otazky. On mi povedal, ze za svoju karieru co pracuje (25 rokov ) nemal zenu s rakovinou mocoveho mechura, ktora by nefajcila. Aj mi to vysvetloval, nejaka latka z dymu sa metabolizuje na karcinogen, ktory prave sposobuje rakovinu mocoveho mechura. Ale ze vacsinou muzi to mavaju.

bbbbbbbbb
autor
29. sep 2021

@lienocka2808 ďakujem pekne..musím priznať, že ma to trochu ukľudnilo, aj keď ten strach tam samozrejme stále je. Už len čakať na ten piatok a uvidíme, iné mi nezostáva. I keď musím povedať, že už 2 dni bol môj moč normálny bez známok krvi viditelnej volným okom. Samozrejme počítam s tým, že tá krv tam ešte zjavne bude, len v menšom množstve.

lienocka2808
30. sep 2021

@bbbbbbbbb oki a v piatok ti budu ake vysetrenie robit? v podstate bez cystoskopie asi nic nevedia zistit. Sono je len orientacne. Este mi robili cytologiu mocu. tam sa daju zachytit pripadne rakovinove bunky z celeho vylucovacieho systemu ( oblicky, močovody, mechur).

bbbbbbbbb
autor
30. sep 2021

@lienocka2808 netuším. Idem tam prvý raz v živote, takže vôbec neviem ani ako to u takého urológa funguje ani aké vyšetrenia sa robia.

tobiasko1511
26. aug 2022

@bbbbbbbbb mozem sa opytat ako ste dopadli?

danielami
11. jan 2023

Ahojte. Chcem sa aj ja poradiť. Na preventive mi obvodná zistila krv v moči na tri krížiky. Poslala ma na urológiu. Tam znova vyšetril moč tiež potvrdil krv. Robil mi aj sono ale mala som prázdny močový mechúr takže nič nevidel. Objednal ma na cystoskopiu čoho sa dosť bojím. Je to v takých prípadoch normálne, že hneď cystoskopia? Nedá sa to preliecit ATB? Žiadne iné ťažkosti nemám, krv nie je voľným okom vidieť. Bojím sa toho vyšetrenia aj preto aby som potom nemala nejaké infekcie...😮‍💨

simsalabim
11. jan 2023

@danielami ak by to bol zapal, asi by v moci bolo aj nieco ine ako iba krv. ATB su zbytocne, ak tam nie je zapal. Cystoskopiou chcu zistit, odkial ta krv ide.

danielami
11. jan 2023

@simsalabim ďakujem za odpoveď. Tak dúfam že to bude OK ešte nikdy som na takéto vyšetrenie nebola...😛

nellciatko
6. feb 2024

@danielami ahoj môžem sa spýtať čo Ti zistili lebo ja mám to isté len mikroskopicky krv v moči.

danielami
7. feb 2024

@nellciatko Ahoj. Robili mi tú cystoskopiu ale nič také čo by vysvetlovalo tú krv tam nevidel. Poslal mi moč na nejaký ďalší rozbor ale vraj tiež v norme. Tak ma poslal na nefrologiu. Tam som bola len nedávno, zberala som 24 hod. moč, robila mi ultrazvuk ľadvín a v piatok som nosila opakovane moč na vyšetrenie,momentálne čakám kedy mi zavolá lekárka že už je výsledok a povie čo ďalej. Čiže v podstate stále nikto nevie z čoho tam tá krv je.....