Mozgová príhoda

atka3
5. máj 2013

Rada by som bola keby ste mi niekto podali poprípade vymenili skúsennosti. moja mamina dostala mozgovú porážku,má len 61r. bola pri vedomí,ale zatiahlo jej reč,ľavá ruka je nehybná a ľavá noha ide ťažko. odštartovala to prá ve zistená cukrovka /16/ a lieky, ktoré brala 2 dni a začali príznaky.momentálne je v nemocnici..zaujíma ma vlastne všetko.napr: ako zlepšovať stav,čo robiť,akú stravu,na čo si pozor dávať,rôzne rady,pomôcky,prírodné liečivá.

hradnapani
5. máj 2013

@atka3 tak s tymto mame, zial, skusenosti. Ale netreba sa lakat, aj ked to na prvy pohlad nevyzera velmi dobre. Rec i pohyb sa daju rehabilitaciami dat pekne do poriadku, to je velmi dolezita sucast liecenia a obnovy.
vela zavisi aj od toho, ako rychlo dostala pomoc, Cim skor, tym lepsie vyhliadky.
co sa tyka stravy a prirodnych liekov - kedze tam ide aj o cukrovku, neda sa to povedat takto na dialku... ale na mozog su vyborne vlasske orechy, vrelo odporucam cerstvo (!) pomlete lanove semienka (treba ich skonzumovat max 15 minut po namleti)...

atka3
autor
5. máj 2013

@hradnapani no tabletky začala brať v piatok, v nedelu už začali prvé príznaky/bledosť,únava,slabosť,bolesti hlavy/v pondelok začala mierne reč a v utorok som už s nou išla a poobede už ruka,noha a reč. teraz bude týžden,ako je tam,tak zhánam informácie.ako rozhýbať ruku. reč len tak že sa rozprávame dlho, chôdzu cvičíme.cit v ruke má,ale nechytí nič do nej,nestisne.bojím sa o nu,aj ked vyhliadky bývajú na uzdravenie dobré.hlavne že žije.

cuculik1
5. máj 2013

@atka3 moja svokra je mladsia ako tvoja mamka a ma za sebou uz tri mozg. Porazky. Po jednej stratila schopnost pisat, rozpravat....ale po rehabilitacii sa dalo vsetko do poriadku....je pravda , ze ma aj po rokoch stale slabsiu ruku , ale nie je to nijako vidno a v podstate potrebuje len pomoc, ked potrebuje s rukou vykonat nieco na co je potrebna hruba sila. Inak sa po vsetkych dala naozaj do poriadku. Tvoja mamka to urcite zvladne, chvilku to potrva , ale bude fit. No a co sa stravy tyka tak zaklad je samozrejme racionalna strava , menej zivocisnych tukov viac zeleniny....drzim palce. Viem, ze mas strach. Ja som si presla onkologickym ochorenim mojej mamky, toho casu je vyliecena no viem, ze choroba blizkych je narocne obdobie.

hradnapani
5. máj 2013

@atka3 to sa podda, neboj sa o nu. Hlavne, aby ste mali dobreho rehabilitacneho lekara alebo sestru, ktori vam vsetko ukazu, co a ako cvicit. Nam sa osvedcil aj rehabilitacny cvicitel z Ados-u (agentura domacej starostlivosti) co chodil k nam domov s nou cvicit, lebo v tej nemocnici tu rehabilitaciu dost odbijaju. Cvicit, cvicit, cvicit... telesnym cvicenim sa dostava do kondicie aj mozog a to jej pomoze aj na tu rec.
treba na to cas, chvilu to potrva, ale je velka sanca, ze sa uzdravi, mozno pretrvaju nejake drobne nedokonalosti (slabsia strana, ruka, noha, mozno nejasnejsia rec, ale v zasade ma sancu na dobry dalsi zivot.

grettka
5. máj 2013

hlavne neupadat psychicky. Ak bude mat depkove myslienky, treba ich dat prec. Treba pozitivne mysliet. Vtedy dokaze aj maly uspech velmi povzbudit.

zuzulica
6. máj 2013

@atka3 najdôležitejšie je začať čím skorej rehabilitovať,je to drina,ale dá sa z toho pekne dostať.Držím palce 😉

zemruska
6. máj 2013

Noja starka je po mizgovej. U nas zasiahlo pravu stranu recove centrum cit neciti ked cika a kaka mame plienky lezi nerozprava staropamat zachovana ponodlit sa napr vie ale ked sa nieco spytas neodpovie len ano nie neviem nono. Lezi vyse roka chodit uz nebude ale trenuje sa s nou stale zut nevie vsetko sa jej mixuje chlebik len ako dietatku malicke kusocky ale bojujeme,srdiecko je silne a my ju len tak nedame (ma 73)

beethoven
6. máj 2013

ahoj, pri mozgovej porazke hrozi recidiva, preto sa pacientom odporuca robit prevencia. Ta spociva v zlepseni zivotospravy, jest jedla s nizkym obsahom soli a zivocisnych tukov, vyhybat sa fajceniu, pokusit sa znizit nadmernu hmotnost a zvysit aktivny pohyb, dolezite je aj uzivat pravidelne lieky a chodievat na lekarske kontroly. Posielam ti aj jeden clanok o moznych zdravotnych komplikaciach, okrem motorickych problemov postihnutie pamate alebo reci, a ako by sa mali v tomto pripade spravat rodinni prislusnici http://www.zdravie.sk/clanok/31879/zivot-po-nah...

katy2
6. máj 2013

@atka3 moj manzel dostal ischemicku mozgovu prihodu (upchatie cievy na krku - zastavene okyslicovanie mozgu) pred 3 rokmi. 😔 😔 😔 Mal 46 rokov. Bolo to v auguste 2010. Ostal uplne paralyzovany na lavu stranu, uplny vypadok reci a neschopnost pohybu. V nemocnici na JIS neuro bol 3 tyzdne - uplny leziak, plne plienkovany, krmeny a pod. Potom bol prelozeny na normalne oddelenie na neuro, zacala rhb, pomaly sa rozhybaval aj rec naskocila.... Potom bol prevezeny na Rhb oddelenie na mesiac, tam sa postupne zlepsoval do tej miery, ze domov som ho brala na vozicku - dokazal sediet a s velkou pomocou sa postavit. Doma sme vybavili rehb sestru, chodila denne a stav sa zlepsil natolko, ze k vianocnemu stromceku siel po svojich a sam. Dodnes absolvoval 4x intenzivnu rehabilitaciu. Stav je stabilizovany, zlepsil sa, priechodnost cievy sa takmer uplne upravila liekmi. Chodi doma sam, vonku s palickou alebo s podporou niekohodruheho, rec je vcelku dobra - trochu to poznat ale minimalne, najhorsie je ruka, tak je v krci a nepouzitelna..... Ale sme stastni, ze je tak ako je. Je na trvalom invalidnom dochodku a TZP so sprievodcom. Mame vybaveny aj parkovaci preukaz a pobera kompenzaciu na bezin. Dolezita je dobra liecba - teda dobry a skuseny neurolog, pripadne aj inetrnista a kardiolog - kontrola tlaku, hematolog - zrazanlivost krvi, angiolog - kontrola ciev a samozrejme dobra rehabilitacia. Dodnes mm cvici sam 3x DENNE....
Drzim palce, aby sa stav postupne zlepsoval a prajem vela trpezlovosti a sily....

joannas
6. máj 2013

@katy2 ako dlho ta sestra uvas s mm cvičila?aj moja mama je tiež po MP ☹

katy2
6. máj 2013

@joannas chodila od oktobra asi do februara - ale fakt denne, okrem soboty a nedele... vybavovali sme ju cez ADOS - preplacala poistovna na zaklade odporucania z rhb a neuro..... dovera hradi dennu domacu rhb a vseobecna 3x tyzdenne....

joannas
6. máj 2013

@katy2 ale mislim že ako dlho bola uvas?lebo aj k mame hodila ale bola len 5minut denne ☹

katy2
6. máj 2013

@joannas na hodinku... ona ho postavila na nohy.... aj po schodoch ho naucila chodit... bola zlata....

joannas
6. máj 2013

@katy2 a unas 5minut 😠 pojdem tam zavolať že čo to ma znamenať, 😠

elise
6. máj 2013

ja so mala cievnu mozgovu prihodu ale našťastie mi do 20 minut podali infuzku v nemocnici takže je to bez následkov (pon rehabilitácii sa mi upravil aj kutik ust aj reč) ja som brala kopec liekov ale mne sa počas pn podarilo otehotnieť tak som bola viacej sledovaná. v strave som odvtedy vynechala kuracie mäso (nechuti mi) vynechala som redkovky, rajčiny a papriky - nerobi mi to dobre. čo sa týka iných výrobkov vela pijem bylinkove čaje a mala som aj homeopatikum, pila som magnezium a veľmi mi pomohol kontakt s ludmi.

hradnapani
6. máj 2013

@joannas dobry rehabilitacny cvicitel cvici s klientom minimalne pol hodinu!! 5-minutovka po MP proste nestaci! jedine ak by naucila cviky aj vas a cvicili by ste s mamou vy, ale to by ste tiez museli aspon tu pol hodinu cvicit, idealne aj viac. A hlavne, tie cviky sa musia postupne dynamicky menit, aby sa prisposobovali tomu, co pacient uz dokaze... to za 5 minut nikto nikoho nenauci :(

chymenitta33
6. máj 2013

Ahojte...

Držím Všetkým palčeky, nech je "postihnutý" aký kolvek ale hlavne že je. My sme to štastie nemali ani 10 ani 8 rokov dozadu ked sa jednalo o moju krstnu mamu a mamičku.
čím skôr treba rehabilitovať ak sa to v danom prípade dá. Dôležité je mat správnu liečbu a trpezlivosť.
Pri resp. po mozgovej príhode dochádza najčastejšie k nasledujúcim príznakom:
oslabenie alebo úplné obmedzenie pohybu končatín na polovici tela
poruchy výslovnosti, porozumenia reči alebo úplná strata schopnosti rozprávať
zhoršenie stability sedu, stoja a poruchy chôdze, neobratnosť pohybov končatín
“zanedbávanie” jednej polovice tela, neuvedomovanie si jednej polovice tela
poruchy prehĺtania, obtiažne prehĺtanie tekutín
poruchy močenia alebo vyprázdňovania
ťažkosti s pamäťou, s myslením a riešením problémov
zhoršenie zraku alebo poruchy videnia (dvojité alebo neostré videnie, výpadky zorného poľa)
stuhnutosť
ťažkosti so sebaobsluhou a bežnými dennými činnosťami
Úlohou lekára (neurológa, ale často i rehabilitačného lekára, logopéda a ďalších odborníkov), ktorý vás ako prvý po cievnej príhode ošetruje, je diagnostikovať presný rozsah postihnutia a určiť, či je pre pacienta rehabilitácia vhodná a akou formou je vhodné ju aplikovať. Väčšine pacientov po cievnej príhode sa stav (a miera postihnutia) postupne zlepšuje. No rýchlosť tohto zlepšovania a rozsah celkového zlepšenia môže rehabilitácia ovplyvniť výraznejšie než najdrahšie a najmodernejšie lieky!

pon3
10. júl 2013

mam 16 rokov a prekonal som cievnu mozgovu prihodu stať dokažem len pri zábradlí a pod. Sam neprejdem veľa ani z palicou len cez naš chodnik. na dvore. mam to od 12 rokov presnejsie 12 a pol mam za sebou 3,5 roka. mam oslabenu pravu ruku aj nohu a na tvari lavu stranu chcel by vediet ze do akej miery sa upravia problemy z koordinaciou a videnie mam horsie ocny lekar povedal ze casom sa to upravi ale mne sa to zda uz dlha doba .ak poznate niekoho kto to prekonal napiste mi rad by som sa dozvedel niejake informacie. dakujem

thaus2013
22. júl 2013

@atka3 Zavolaj mi na 0908 041816, stačí prezvoniť-zavolám naspäť. Viem ťa skontaktovať s pani doktorkou, ktorá má dobré výsledky s cukrovkou, ale aj s mozgovými príhodami, bez chemických liekov.

jaruska12345
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gunter
17. feb 2014

ahojte manzel dostal cievnu mozgovu prihodu minuly tyzden ako 42 rocny upchatu cievu mu prepchavali v ba a naspet ho dali do trnavy mal dost velky opuch mozgu a zvetsene srdce bol tyzden v umelom spanku dnesny den je treti co mu prestali davat sedativa a prebudzaju ho nevie mi niekto poradit ake su postupy pri takoto cosi zetial reagule len na drazdivu bolest tak ze mrasti tvar dycha napolovicu pristroj a napolovicu sam

kveta
17. feb 2014

@gunter To, ze reaguje na bolest je dobry priznak. Pri preberani z komy sa reakcia na bolest objavuje ako prva.

gunter
17. feb 2014

ale stale nechce otvorit oci kolko moze trvat takyto stav dakujem za odpoved velmi vela to pre mna znamena

laskamoja123
22. feb 2014

kto ma zujem o bližsie info o prevencii a riesenia problemu, ked to čitam uz mlady ludia v dnesnej dobe maju hrozne vysledky, ci tlak, cholesterol, upchatie ciev atd. Pracujem s bunkovou výzivou, mam krasne vysledky. Kto m zaujem preposlej aj knihu lakarky s ktorou pracujem pomocou nasich produktov.

marco1111
12. jún 2014

Ahojte mam otca po mozgovej poražke 2011. Ma ochrnutu jednu stranu tela. Viem ze preslo uz vela casu od kedy sa to stalo ale chcem sa spytat ci je mozne este po takej dlhej dobe 3roky nieco s tym robyt. Ci pomoze ked ho teraz nasilu budem vozit na rehabilitacie aalebo ci je mozne este aby chodili za nim domov z adosu?
Aby som vysvetlil ze preco az teraz to riesim tak to je že je tvrdohlavy a nechce chodit a vyhovara sa ze nevladze aze sa stym neda uz nic robit.ked chceme ist k doktorke je to tazke lebo nevladze a ideme len vtedy ked uz treba kvoli nejakym potvrdeniam kvoli inv.dochodku.ma 59 rokov. Nechce sa absolutne hybat. Nebyvam s nim takze neviem ho donutit cez den.Je s nim mama ktora ho do toho nechce uz nutit ze nevladze. Chodsi o barle ale z lozka ho treba dat do sedu a potom sa postavy sam a ide ale je to taka pomala chodza a vydno na nom ze nevladze. Poradte prosim vas niekto ako ho dostat do kondicie nech aspon vladze prejst okolo bloku a nech len nelezi na posteli a sem tam na toaletu. Nohu som sa mu snazil trosku ohinat ale citim ze uz ju nevie udrzat vo vzduchu aspon nejak svalom nad stehnom. Myslite ze sa to da este nejak vylepsit? Ked uz su tri roky lezania za nami? Dakujem za kazdu radu

kiki68
13. jún 2014

@marco1111 je dolezite aby cvicil,bez toho to nejde, to povie kazdy lekar. Bez toho sa zlepsenia nedaju ocakavat. Clovek musi sam na sebe chciet pracovat,aby sa vedel lepsie a lepsie hybat,aby nohy zacali lepsie posluchat. Lebo ked tym nebude hybat a rozcvicovat to,tak slachy a svaly budu odchadzat viac a viac. Uz len to,ze zide dole svalstvo,tak to sa bez rehabilitacia a cvicenia nenaberie naspat. To je dlhodoby proces.
Dolezite su aj take banalne veci,ako chodit po roznych povrchoch.Je to kvoli koordinacii mozgu a miechy a tela.

micka1144
22. mar 2015

ahojte,chcela by som poprosiť o radu.Moj otec má 74 rokov a prekonal mozgovu príhodu,má zasiahnutu tu oblast mozgu,,kde konči predlzena miechaa je tam centrum dýchania,srdcovej činnosti,krvny tlak,pohyby traviaceho systému.Nevie prehltat ani tekutiny mu nejdu dole.Začalo sa to celé s vysokym krvným tlakom ho poslali na internu ambulanciu ,tam mu tlak stabilizovali a poslali domov s tým,že na druhý den ma ist k svojej lekarke,tá ked ho uvidela tak sa zhrozila,že ho neprijali na oddelenie,teraz je na neurologii a chcela by som radu alebo povzbudenie,či sa mu upravi to prehltani,dychanine.......Ďakujem

jana_eyre
22. mar 2015

@micka1144 obaja moji rodicia mali mozgovu prihodu - otec v 40tke na pravu stranu tela, takze nastastie nemal zasiahnute recove centrum, dychat vedel sam.. ale mal ju tazku, bol v nemocnici pol roka.. mama na mozgovu porazku zomrela ako 50rocna..

je naozaj zvlastne, ze ho neprijali do nemocnice - je to zivot ohrozujuci stav, pri ktorom ak sa kona rychlo da sa zachranit vela pred najhorsim.. ale ak to spravne chapem, on mozgovu prihodu dostal asi az potom ako bol v nemocnici s vysokym krvnym tlakom?

Neboj, ak je uz pod odbornym dohladom, urcite sa mu bude stav zlepsovat.. vela urobi aj samotna psychika otca - takze nebojte sa ho povzbudzovat, byt na blizku..

moj otec ma tazke nasledky dodnes, okrem fyzickych najma psychicke - jeho tato choroba polozila najma z tejto stranky aj napriek nasemu usiliu - on jednducho nezvladol fakt, ze bol zdravy silny chlap a na druhy den leziaci nemohuci.. bohuzial jeho choroba nasu rodinu velmi poznacila a vsetci si nasledky budeme niest cely zivot..

drzim palce aby sa vsetko dalo akotak do normalu..

lyckan
16. dec 2016

Dobrý večer je tu niekto kto by nám poradil ako postupovať ďalej po mozgovej ischemickej príhode? Ako ďalej aké máte skúsenosti ... Ďakujem krásne za každú odpoveď

emamaj
20. nov 2017
Používateľ emamaj je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od emamaj.

Keďže som na vlastnej koži zažila čo to je dostať mozgovú porážku, viem o tom svoje. Bola som zúfala, bála som sa, že sa už nikdy nedostanem do bežného života, do práce. Vtedy môj syn objavil produkt Nuraid II., užívala som ho preventívne pri liečbe a výsledky sa dostavili. Neverila by som tomu, pokiaľ by som to nemala odskúšané. Chodiť som sa naučila dosť skoro, hoci lekári mali pre mňa stále iba negatívne vízie.