Mŕtvy zub a implantát

ssandyy
15. máj 2023

Ahojte. Mám 8 mesiacov čo mi robili endonenciu a zub stále bolí, každý deň niekedy menej niekedy viac. Rozhodla som sa ho nahradiť implantatom, pretože už nevládzem. Kontorlovalo mi ho 5 zubárov a každý tvrdil že je krásne vyplnený.
Len ma zaujíma či si tým niekto prešiel? Skúsenosti? Už mám strach či aj ten implantat ma nebude bolieť ked boli to čo je mŕtve...

luccija
15. máj 2023

@ssandyy to by som nerobila, keď boli...

ssandyy
autor
15. máj 2023

@luccija vedela by si aj napísať prečo? Veľmi mi to nepomohlo

pecka
15. máj 2023

@ssandyy niečo podobné som mala aj ja po endodoncii s jednou stoličkou, päťkou dole. Mrtvy zub ma bolel počas niekoľkych ďalších rokov každú jar a každú jeseň, vždy pri prechode ročneho obdobia. Boli to neznesitelne bolesti, kedy vobec nepomahali ziadne analgetika. Bola som uplne mimo niekolko dní vtedy. Navstivila som postupne tiež niekolko odborníkov, nevedeli mi s tym vobec pomoct. Krcili ramenami, ze no, nevieme to presne pomenovat, to sa tak obcas stava...... To mi bolo s prepacenim prd platne.
Az raz, ked som bola CR v Brne na navsteve, tiez to na mna prislo, az tak, ze som v bolestiach nevladala ani chodit, dostala som sa tam na urgent a tam mi jedna stomatospecialistka povedala, ze zial, niektore zuby po vybrati nervu trpia takzvanymi fantomovymi bolestami. Sami zubari nevedia na to prist, preco to tak je a preco tak zuby reaguju. No a zial, bude to boliet stale. Odporucila mi zub vytrhnut a az po prelieceni diery, potom si dat urobit korunku. Hned ako som prisla z CR domov, som do toho isla, objednala som sa na trhanie, aj ked moja dr. s tym nesuhlasila, bola som neoblomna. Fakt sa tie bolesti nedali zniest. Po vytrhnutí, koren som mala vykruteny a na koci korena bola taka akokeby kostička. Tak neviem, doteraz, ci korenova vypln s naslednym vybratim nervu nebola vykonana dobre, kedze ten koren bol taky divny, alebo co. Nedozvedela som sa to. Ale ked odoznela bolest po vytrhnuti a naslednom zahojeni. Bolesti konecne prestali. Neuveritelne. Kto nezazije, nepochopi. Korunku som si dala urobit az po dalsich dvoch rokoch.

0silvia0
15. máj 2023

@pecka korunkou myslíš implantát či mostík?

pecka
15. máj 2023

@0silvia0 implantát

luccija
15. máj 2023

@ssandyy neviem niečo tam musí byť zle zápal ďasna, vedľajší zub, nervy chytene, kanáliky ...pokým by som sa nezbavila bolesti nerobila by som implantat

ssandyy
autor
15. máj 2023

@pecka fuuu takže presne vieš o čom píšem. Síce nemam až také bolesti ako opisujes ty. Ale mám ich každý deň a niekedy ma odrovnaju tiež. Tiež som sa Dočítala že proste niektoré mŕtve zuby bolia vždy.
Moj zubár odporúča hneď po vybrati zuba nasadiť implantat a teda nie som s tým nejak stotoznena. A prečo si si dala implantat až po 2 rokoch? Ten ťa už asi neboli čo? 😀
Ináč ďakujem ti veľmi krásne za odpoveď. Ja mám ešte jeden mŕtvy zub a ten necítim vôbec už dlhé roky. Takže preto viem ze to bude proste tým zubom a teda trpieť už nechcem
Už mi to za to nestojí. Myslela som že časom odznejú bolesti Ale prd. Nič neodznieva

ssandyy
autor
15. máj 2023

@pecka môj zub je 6 hore. Vôbec by ani nebolo vidno dieru ale nechcem byť bez zuba a je to dosť veľký zub.

ssandyy
autor
15. máj 2023

@pecka toľké roky si sa trápila. Tiež si asi dúfala že to prejde a nič. Keby si mohla vrátiť čas isto by si ho dala vytiahnuť hneď 😀

pecka
15. máj 2023

@ssandyy ano, keby clovek vedel, ze to nebude lepsie len horsie, tak urcite si ho dam skor vytrhnut 😀 Len ono, to malo fakt stupajucu intenzitu bolesti, po case.
A preco az po dvoch rokoch implantat? No veru, mozno to boli uz aj tri 😀 No, lebo som si uzivala, ze ma nic neboli, a chcela som mat "pokoj" 😀 Diera medzi zubami mi az tak nevadila. Nevyskierala som az tak siroko 😀

mirit
15. máj 2023

Mala som rovnaky problem, zub mal zahnuty koren a nieco tam zostalo. Bolesti sa stale vracali, tak som si ho dala vytrhnut a asi po roku som si dala spravit implantat.

floki1994
15. máj 2023

@ssandyy mala som to rovnako ako ty...dala som zub von, preliecila to antibiotikami...ziadny zubar ti implantat neda hned...je potrebne zahojenie kosti a dasna...nasledne konzultacia ci je kost dostatocna a ci ju netreba dotvorit...mne nebolo treba...dali implantat a odvtedy mam svaty pokoj 🙂

katkaba1
15. máj 2023

Ja idem na trhanie 6tky dolnej teraz, po trhani budem brať atb. Následne budúci rok, už keď sa mi tam zápal poriadne prelieči, zahojí, tak budúci rok ak bude všetko ok idem dávať implantát.

nika3136
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ssandyy
autor
15. máj 2023

@floki1994 no práveže je to vraj najlepšie hneď po vytrhnuti nasadiť srubu. Takže áno zubár mi to vie spraviť hneď po vytrhnuti. Že sa zároveň ďasno hojí s tou srubou.
Tak neviem
Len ja s tým nie som moc stotoznena

ssandyy
autor
15. máj 2023

@pecka a nasadenie implantatu boli? Dlho sa to hojí?

ssandyy
autor
15. máj 2023

@katkaba1 a prečo ideš trhať?

ssandyy
autor
15. máj 2023

@mirit no tak nie som sama koho trápia tie mŕtve zuby
Tiež som už rozhodnúta ho dať von. Dik za reakciu

pecka
15. máj 2023

@ssandyy implantát je možné zaviesť hneď po vytiahnutí zuba pri jednom sedení

pecka
15. máj 2023

@ssandyy u mna, nasadenie cca do 40 minut, mala som lokalnu anesteziu, nebolelo. Potom ano, ale bolest v pohode, da sa zvladnut. Do styroch mesiacov sa to uplne zahojilo

pecka
15. máj 2023

@ssandyy dnes by som to urcite poriesila uz naraz, ked je taka moznost, nech sa to hojí súčasne.

floki1994
15. máj 2023

@ssandyy a to si bola u kolkych zubarov? Ja som bola na 3 klinikach si po nazor a vsade mi povedali ze sa to nesmie hned...ze je potrebne zahojenie kosti a preliecenie... zaujimave ..

guudy
15. máj 2023

Ahoj, moj manzel mal podobny problem s mrtvym zubom.
Chirurg mu spravil special zakrok, popisem to laicky, lebo inak neviem 🙂 Z bocnej strany dasna sa mu chirurgicky dostal az ku spicke korena zubu, z neho kusok odstranil. Nebola zaruka, ze to pomoze, ale bola dost velka sanca. To bola posledna moznost, co skusit nez sa zub vytrhne. Jemu to pomohlo, odvtedy ma pokoj.
Co sa tyka implantatov, nie uplne vzdy sa moze zaviest na jedenkrat s vytrhnutim zubu. Nemoze sa tak spravit napr v pripade, ze sa musi doplnat kost (rozne dovody), alebo ked je koren velmi dlhy a po vytrhnuti ostane otvorene prepojenie s prinosovou dutinou (tyka sa samozrejme len hornych zubov).

guudy
15. máj 2023

Inak hojenie kosti po vytrhnuti zubu trva zvycajne 3-4 mesiace, po doplnani kosti min 6 mes. Osobne skusenosti.
Samotne navrtanie implantatu u mna trvalo vzdy cca 10 min aj so sitim. Zalezi od skusenosti zubara. Plus 20-30 min predtym sa caka, kym zaberie lokalka.

ssandyy
autor
15. máj 2023

@floki1994 no odporučil mi to môj zubár že je to najlepšie hneď tak spraviť ked sa vytrhne zub. Samozrejme ak máš kosť v poriadku a nič iné v tom nebrani.

ssandyy
autor
15. máj 2023

@guudy áno áno viem ze sa musí skontrolovať kosť a iné veci. Len ja mám skôr obavu z toho Že keď boli mŕtvy zub či nebude bolieť aj ten implantat. Ale asi nie
To už len ja si zase scenáre vytvaram.
O takom zákroku ako robili tvojmu mužovi som teda nepočula možno bol zas inu prípad a niečo na koreni mal. Ja mám korene ok.

ssandyy
autor
15. máj 2023

@guudy prosím ťa a ako dlho si mala cca bolesti po zavedeni implantatu ?

katkaba1
15. máj 2023

@ssandyy mne sa tam spravil chronický zápal pod zubom, mám vraj trošku chytenú už aj kosť takže nejdem riskovať, endodoncia mi tu už nepomôže a bojim sa aby sa mi stav nezhoršil. Teda nič ma neboli, neopucham, taký tichý "zabijak" sa mi tam spravil.
Takže ide pekne von, preliečime a pôjde tam nový zub.

ssandyy
autor
15. máj 2023

@pecka ďakujem pekne
Idem do toho aj ja tak že si to dam naraz spraviť ... super ze ty to máš už za sebou 🙂

ssandyy
autor
15. máj 2023

@katkaba1 aha no tak ty si zase iný prípad že tam máš zápal. So zápalom by som ani ja teda neriskovala.
No mne robil zas rtg minulý týždeň
Prešiel zub po zube nič nevidel.
Čuduje sa ako ma môže bolieť ten zub ked tam nič nevidí. 30 minút pozeral na zuby a na rtg