Nepriamy prenos Covidu-19

klara7227
3. feb 2022

Ahojte, chcem sa opýtať tých, čo tomu rozumejú alebo majú skúsenosť. Môj známy má manželku chorú na kovid, avšak on je zaočkovaný a je negatívny. Hoci sa každý deň testuje, býva s ňou v spoločnej domácnosti. Už som o tom počula viac krát, že nemusí sa nakaziť, ale predsa len by nemal by byť v karanténe s ňou? Doktorka alebo neviem koho sa pýtal, mu povedala, že keď je zaočkovaný, že môže veselo chodiť medzi ľudí. Ja sa však obávam nakazenia, aj keď zaočkovaná som, kontaktu s ním sa nejde vyhnúť, nakoľko spolu pracujeme. Akože nechytám z toho paniku, ale cítim sa, akoby som bola v priamom kontakte s nakazeným a nie je mi to príjemné. Predsa len to môže prenášať, no nie?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
anjelicek26
3. feb 2022

Nemusi a ani to neni logicke... testuje sa, priznaky nema, doma urcite oddelili izby... tak infekcny pre okolie proste nie je... syn mal Omikron teraz desat dni dozadu pozitivny pcr a aj tak to doma s nas nikto nechytil, takze infekcne pre ockovanych to zasa tak nebude, je to o stasti...

klara7227
autor
3. feb 2022

Práveže je logické, že to môže prenášať, kedže je zaočkovaný, tak sa to uňho neprejavuje, to neznamená, že nemôže to preniesť na zdravých ľudí. A taktiež on nemusí mať omikron, vrátila sa aj delta. Proste mi príde rozumné ostať doma, keď mám doma nakazenú manželku.

pininka1
3. feb 2022

@klara7227 zial tak to dali. Mne povedala pani z hygieny ze oni odoorucaju aspon tri dni ostat doma ak ide o rodinneho prislusnika, ale to je len odporucenie. My mame teraz syna nakazeneho,muz volal do roboty, je zaockovany a kazali mu radsej ostat doma na pn. Ale to je vojsko, oni su furt extra. My kebyze nemame v robote tiez karantenu tak normalne chodim kedze som trikrat ockovana a testy mam negativne.

deginko
3. feb 2022

@klara7227 áno mohol by to preniesť keby bol pozitívny a infekčný, ale zjavne je negativny a ako si povedala tak sa testuje..tak ako to môže na teba preniesť?je bez príznakov ale ani to zatiaľ nechytil...tak nemá čo preniesť..či myslíš,že to prenesie na oblečení?tak to myslíš?

veronikaszabova
3. feb 2022

@klara7227 ako to ma na teba preniest, ked je negativny?

deginko
3. feb 2022

@veronikaszabova veď tomu ani ja nerozumiem 🙂

marseillefan
3. feb 2022

@veronikaszabova lebo ak sa testuje domácim antigénovým testom, tak môže byť kľudne pozitívny...

veronikaszabova
3. feb 2022

@marseillefan pise, ze sa denne testuje. Tak pochybujem, ze keby bol poz., Zeby to ani jeden test nezachytil...

kingstonka
3. feb 2022

@klara7227 ty si to asi predstavuješ tak, že bude pozitívnu a infekcny, ale preto, že je zaockovany mu test pozitivitu neukáže? Nie , aj zaockovanemu test ukáže pozitivitu a je super ze sa v takej situácii testuje každý deň.

anjelicek26
3. feb 2022

@klara7227 pozri infekcny pre okolie je, ked ma pozitivny test. Dovtedy to netreba hrotit.

klara7227
autor
3. feb 2022

Lebo neverím tiež všetkému, čo povie. Ja som chcela len názor niekoho, čo naozaj vie, ako to je, nie hneď že sa do mňa pustíte ako supy. Veď a čo keď sa vôbec netestuje, len s ňou nevie vydržať doma. No aby ste vedeli, tak vkuse, ale strašne kašle.

veronikaszabova
3. feb 2022

@klara7227 prosim ta, neprehanaj

klara7227
autor
3. feb 2022

Ja to vôbec nehrotím, ja sa normálne pýtam. Ja do roboty chodím, len si dávam rúško.

marseillefan
3. feb 2022

@veronikaszabova nižšiu vírusovú nálož ti AG nezachytí... a infekčný môže byť, nikde nie je napísané, pri akej vírusovej náloži je človek infekčný a pri akej už nie. Takže riziko tam určite je. Ale súhlasím s tým, čo napísala @viestta... omikronu sa možno nikto nevyhne.

kingstonka
3. feb 2022

@klara7227 tak to sme nevedeli 🙂, že kašle... v tom prípade už pre neho platí, že ako kontakt očkovaný s príznakmi ma byt v karantene.

klara7227
autor
3. feb 2022

@veronikaszabova Kde konkrétne preháňam? Čo chodím v skafandri? Pýtam sa úplne normálne.

vroni
3. feb 2022

Keď sa testuje a je negatívny, nema co prenášať, takže nie. Očkovaný sa pochopiteľne nakaziť môže, prenášať tiež, ale nie s negatívnym testom.
Inak, dcéra práve mala omicron, doniesla si ho zo školy. Neizolovali sme sa nijako, na princípe, čo ma visieť, to sa neutopi. Normálne sme spolu trávili čas, jedli, všetko a.... Nic. Nikto. Ani očkovaný otec a ani úplne neockovany zvyšok rodiny.

veronikaszabova
3. feb 2022

@klara7227 prosim ta, v dnesnej dobe je denne taky brutalny prirastok, ze je len otazka casu kedy a kde to kazdy chytneme.

tina4931
3. feb 2022

To už je paranoja toto.

klara7227
autor
3. feb 2022

@vroni Veď preto píšem, že ja viem, že sa nakaziť nemusí, že som už o tom počula, aj priateľ bol s pozitívnou mamou a nezaočkovaný a nič. Ale ostal v karanténe, pre istotu. Mne to príde také rozumné a na mieste, že ostanem doma. Okrem toho sms mu prišla, že je pozitívny, ale tvrdí, že to zo srandy manželka vytrela dva krát. Tak myslím, že môj mierny strach je na mieste, nakoľko tú smsku som videla, ale negatívny test nie.

klara7227
autor
3. feb 2022

@tina4931 Nikto ti nekáže sa vyjadrovať 🙂

girlie_konik
3. feb 2022

@klara7227 tka to je uplne ina situacia, ak ma pozitivny pcr test a kasla. V takom pripade ma byt doma, a nie sediet vedla teba v praci!

veronikaszabova
3. feb 2022

@klara7227 zaujimave, ako pridavas fakty, ktoru su v neprospech kolegu 🙂
Ak s nim mas problem, bez za nariadenym a ten nech rozhodne, ci ma byt doma.

klara7227
autor
3. feb 2022

Ľudia naučte sa už trošku chovať. Hneď človeka urážať, osočovať, len sa chce niečo slušne opýtať. Normálne som ostala v šoku, že už na tomto fóre nezaložím tému, lebo som sa len rozčúlila a nestojí mi to zato. Ani neviete nič o mne a už zo mňa robíte paranoidnú, už si aj vymýšľam na kolegu, už blbosti riešite a to som sa iba opýtala. Tu som skončila, majte pekný deň.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
mamina0078
3. feb 2022

@klara7227 prenasat môže ale to môže aj bezpriznakovy neockovany - každý človek a predpokladám, že dodržiava aj základné opatrenia ako respirator, dezinfekcia rúk, odstup a podobne... Takže až tak nebezpečný pre okolie nie je ak aj okolie to dodržiava. A ohrozená sa kľudne môžeš cítiť aj v obchode v rade, na pošte, nikdy nevieš či predavačka ktorá ti blokuje tovar nie je ten istý prípad alebo kuriér, ktorý ti doniesol balík, tvoj šéf alebo kolega na porade... Takže dostať ho môžeš všade dokonca aj keď na verejnom mieste sa chytíš niečoho a potom zoberieš mobil do rúk a priložíš si ho na tvár pri telefonovaní alebo si pošúchaš nos tou rukou v prípade že krátko pred tebou sa niekto s covidom toho miesta dotkol po napr. zakaslani, kychnuti do dlane. Inými slovami môže byť vírus aj na akomkoľvek produkte v obchode z ktorého ho môžeš dostať ale je veľmi malá pravdepodobnosť takého presnesenia ale stále je. Preto niektorí (najmä zdravotníci) v prvej vlne aj dezinfikovali všetky potraviny z obchodov aby nepreniesli na pacientov vírus.

nevenka
3. feb 2022

@anjelicek26 no my uvidime, syn je pozitivny od nedele, my este nemame ani termin na PCR, ja priznaky nejake mam, ale ockovana nie som a 2 deti dalsie nic zatial a manzel je ockovany a jeho skriabe v hrdle 🙃. No je to loteria. My sme sa kovidu vyhybali 2 roky, doteraz som ho nemala, ale omikron uz asi chytis aj, ked dakto okolo Teba preleti rychlostou blesku 🤪

vroni
3. feb 2022

@klara7227, no, tak pokiaľ mohol mať pozitívny test, tak sú obavy namieste, potom byť infekčný môže, aj keby sa očkovať dvakrát do dňa.

viky173
3. feb 2022

@nevenka ahoj nie je to pravda, nemusis chytit omikron ak mas dobru imunitu 🙂 napriklad ja som bola aj s mojim priatelom u kamosa vecer, minimalne 4h sme u neho boli a sedeli oproti nemu, este mu nic nebolo a rano sa u neho prejavili priznaky, moj priatel ockovany 2x to chytil, slaby priebeh v podstate ho iba 2 dni bolelo hrdlo a sem tam si odkaslal a mne neockovanej nic nebolo, takze mozno fakt vakcinacia co sa tyka nakazy nic neznamena, skor asi len zabezpeci slaby priebeh