Pásový opar

22. apr 2024

Dobry vecer, chcela by som sa uistut, ci dobre tomu rozumiem 🤭 ked ma niekto pasovy opar a ostatni clenovia domacnosti uz kuahne malu, tak by nemali byt ohrozeni( nakazenim sa)? Pasovy opar je infekcny len pre ludi, co este kiahne nemali a teda mozu ich dostat od osoby s pasovym oparom..tak?
Dakujem 🙂

majamat
22. apr 2024

ano, dobre tomu rozumies.

jovka
22. apr 2024

Ano , ale myslím , že ak ma niekto slabu imunitu moze sa mu to spustiť tiež, nie som ista , ale tuším som to citala ked som mala aj ja pasovy.

majamat
22. apr 2024

@jovka su to skor vynimky, vynimky. este som to nezazila, ale asi to mozne bude.
ide o to, ez aj ked dotycny prekonal kiahne, tym ze ma slaby imunitny system a pri kontakte s chorym, co ma pasovy opar sa este viac vycerpa, aby sa branil moze toto solabenie sposobit, ze sa pasovy opar spusti.
ved ten sa spusta prave pri oslabeni imunity.

anavixy
22. apr 2024

@majamat znama mi minule hovorila, ze jej svokor dostal pasovy opar ze to musel chytit v nemocnici (robili mu pacemaker tusim) a ja ze to asi nie, ze pasovy opar nechyti od niekoho, to skor z toho oslabenia organizmu sa mu vyhodilo.. a ona na to ze ale nie, ved im aj doktorka povedala ze velky pozor lebo je to velmi nakazlive 🤷🏻‍♀️ tak som nediskutovala dalej zbytocne, ale fakt som rozmyslala ci ja to viem zle alebo co a vlastne doteraz neviem a cim viac o tom citam (aj nazory a odpovede lekarov v roznych forach), tak tym menej chapem a mam dojem ze ani oni nevedia, alebo sa aspon nezhodnu 🤷🏻‍♀️😃

majamat
22. apr 2024

@anavixy pisala som sice, ze teoreticky je mozne, ze u cloveka prepukne pasovy opar ak je s niekym takym v kontakte, ale to su fakt vynimky. navyse to ani nie je o tom, ze ho dostane, iba ze prepukne, lebo je imunita vytazena. ten clovek ma pasovy opar stale z toho,c o prekonal, iba ten vonkajsi kontakt mu to pomohol spustit.

neverim, ze by sa v tomto nieco zmenilo, ze to ludia maju z prekonanych kiahni a ano, ved je to infekcne, ale dostat z toho mozu kiahne ti, co ich nemali. a nikdy nevies, kto kiahne nemal a kto mal.

ak niekto tvrdi, ze to niekde dostal, ako to moze vediet? toto predsa nemoze dokazat. aaj keby je v kontakte s niekym, co pasovy opar ma, musela by sa dokazat suvislost. tvrdenie nestaci. stale je tu ten fakt ze aj ked to kontakt s chorym clovekom vyprovokuje, je nutne mat kiahne prekonane.

anavixy
22. apr 2024

@majamat ja suhlasim 100%, je to dalsie ochorenie o ktorom koluju myty a su podporovane aj zdravotnikmi, urcite opatrnost je na mieste pri osetrovani choreho, ale myslim, ze by bolo vhodnejsie, ked sa bavime o tomto konkretnom pripade, rodine vysvetlit, ze starky to nechytí v nemocnici od niekoho s oparom, no namiesto toho vlastne dostali potvrdenie tejto mylnej teorie, lebo “je to vysoko infekcne” (a myslene to bolo akoze od pasoveho oparu chytite autmaticky pasovy opar)🫣

lenqua_12325
23. apr 2024

Ako dieťa som mala kiahne a teraz v dospelosti som chytila pre oslabenú imunitu pasový opar.
Susedove deti mali kiahne a behali si po bytovke aj medzi zdravé deti na ihrisko sa vybrali, nemala som to od koho iného dostať.

domka222
23. apr 2024

Mala som opar a dr povedal,že je málo pravdepodobné, že dostanú deti kiahne. Vraj by museli prísť do styku s tekutinou. A tak aj bolo,kiahne nedostali. A myslím, že človek sa oparom nenakazí. Je to skôr o imunite a iných faktoroch.

majamat
23. apr 2024

@domka222 to ano, ale nikdy nevies, ci neprides do styku s tekutinou, resp niekto iny.
z pasoveho oparu sa skutocne daju kiahne dostat. moja znama tak mala. v nemocke na odd mali cloveka s pasovym oparom, ona dostala kiahne.
nedostanes samozrejme pasovy opar a nedostanes nic, ak si kaiahne prekonala. v populacii nikdy nevies, kto ich prekonal, kto nie, cize nemusi sa nakazit fakt nikto,a le aj moze.
moja dcera ed bola mala, v obdobi kiahni mala 2 nejake podozrive pupaky, neviem ci mala kiahne. mozno. niekedy mozu prebehnut dokonca aj nenapadne. a mozno ich nemala. uvidie casom.
@anavixy ti poviem, ze mnohi zdravotnici nevedia ako to je.

autor
23. apr 2024

@lenqua_12325 ja si myslím, že som to tiež tak dostala, aj keď teda načítala som si o tom hrooozne veľa a podľa odbornej literatury je to nereálne, takže asi to bude mega náhoda, ale boli sme s detmi, ktoré už vraj neboli infekčné a o tyždeň bum pásový opar

majamat
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
majamat
23. apr 2024

no vsak typicke pre pasovy opar je, ze sa ti oslabila imunita a spustil sa. nahoda je ze si bola s detmi, ktre vraj nei su infekcne.
aj keby boli, je to len spustac, nevyvola to zapal, musis mat toho povodcu v sebe. ved inkubacna doba pre kauhne je 2-3t.

taktotedanie
23. apr 2024

Pasovy opar moze dostat ktokolvek (co prekonal kiahne) a kedykolvek

alickapusinka
23. apr 2024

Ja ho mávam 2 krát do roka na bedre a na páse strašne strašne katastrofa boli to hrozne. To môžeš dostať kedykoľvek nie len ked sú kiahne.

majamat
23. apr 2024

@alickapusinka fuha, to je dost, ak sa ti to takto opakuje.

alickapusinka
23. apr 2024

@majamat hlavne jeseň a ak je tak zima teraz naposledy som mala medzi Vianocami. Nič mi nebolo dobre oblečene ani poriadne sedieť ani stať. To že sa mi robí z liekov na epilepsiu. Strašne to štípalo pálilo mala som tak 10 cm na páse sa mi urobil. Strašne bolesť ako nikdy.

majamat
23. apr 2024

@alickapusinka ja som to nikdy nemala, nastastie.

deti95060810
23. apr 2024

mala som kiahne ako dieťa a pásový opar som dostala pred pár rokmi od jedného dieťaťa čo malo ovčie kiahne - v čakárni u lekára.
bolesť som nemala...

jana005
23. apr 2024

Minulý rok boli na škole, kde mi chodia deti, od apríla kiahne.
Dcéra, keďže už kiahne mala, schytala pásový opar. Myslela som, že sa chlapci nakazia kiahnami, lebo všade som čítala, že je to dosť infekčné a kto nemal kiahne, tak sa nakazi.
Boli sme s tým aj na infekčnom. A tam mi lekárka povedala, že dá ruku do ohňa, že chlapci sa nenakazia. Že to by museli prísť do styku s tou tekutinou.
A mala pravdu, nenakazili sa.
Až potom syn v tábore v lete sa konečne nakazil ako desaťročný.

veronika2021
23. apr 2024

Ked som ako pubertiak mala pasovy opar,netusila som co to je,najskor som myslela,ze ma nejaky chrobak oblozil,ked sme boli na jazerach a minimalne tri decka sa mi toho chytali a nikomu po kontakte so mnou nic nebolo