Pavúčkové nevy v dekolte - odstránenie

viera1107
11. okt 2020

Ahoj, chcem sa spýtať či te niektorá bola na laserové odstránenie červených cievok? Sú to tzv pavúčkové nevy ktoré sa vyskytujú na trupe alebo tvári.. Rada by som vedela či na odstránenie stačí jedno sedenie alebo či nezostávajú jazvy? Mám ich na dekolte a už asi 10 kusov a dosť ma to štve.. Ďakujem..

natuska87
12. okt 2020

Ide o dôsledok hormonálnej nerovnováhy spojenej s nedostatočnou funkciou pečeňového tkaniva. Jednou z mnohých funkcií tkaniva pečene je aj odbúravanie hormónov, napríklad ženských pohlavných hormónov estrogénov.

Estrogény v malej miere vznikajú aj u muža, u pacientov s cirhózou sa ich koncentrácia začne neúmerne zvyšovať. To môže viesť k zväčšeniu prsného tkaniva u mužov (tzv. gynekomastia). Okrem toho sa prejaví vplyv estrogénov na krvné cievy a spôsobí ich roztiahnutie. Klbka takto roztiahnutých ciev nazývame pavúčikovité névy.
Príčiny pavúčikovitých névov

Ako bolo povedané vyššie, vznik pavúčikovitých névov je typický pre cirhózu pečene spojenú s pečeňovým zlyhaním. Vyskytujú sa však v malej miere aj u úplne zdravých ľudí, o niečo častejšie u žien a u stavov spojených so zvýšenou hladinou estrogénov v organizme – napríklad tehotenstvo či užívanie hormonálnej antikoncepcie.
Diagnostika

Névy sú na prvý pohľad vidieľné. Často sa vyskytujú na tvári, horných končatinách a na hornej časti trupu. Zvyčajne sa nevyskytujú pod pupkom.
Liečba pavúčikovitých névov

U zdravých ľudí tento typ névov často sám vymizne, pri tehotenstve zvyčajne ustupujú po pôrode, u užívateliek hormonálnej antikoncepcie po jej vysadení.

U pacientov s cirhózou je pavúčikovitých névov veľké množstvo a väčšinou sa nijako neriešia – pacienti s cirhózou majú výrazne odlišné starosti než nejaké škvrny na koži.

V prípade záujmu je možné liečiť névy laserom s len malým rizikom vzniku drobných jazvičiek.

Zdroj: https://www.stefajir.cz/pavouckove-nevy
MUDr. Jiří Štefánek

dadulienda
8. jún 2023

@viera1107 tak ako dopadli tie nevy

viera1107
autor
6. júl 2023

@dadulienda odstránené laserom

dadulienda
7. júl 2023

@viera1107 a viete z čoho ste ich mali?

viera1107
autor
7. júl 2023

@dadulienda nie, ale ani som to moc neriešila..

dadulienda
7. júl 2023

@viera1107 pýtam sa lebo mám rovnaký problém
V každom prípade ďakujem veľmi pekne za odpoveď 😊

viera1107
autor
8. júl 2023

@dadulienda mám svetlú pokožku a v minulosti som jej dosť dávala zabrať na slnku alebo v saune, nemala som žiaden zdravotný problém čo by za ne mohol.. Dala som ich odstrániť a bolo vybavené..

dadulienda
9. júl 2023

@viera1107 presne aj ja mám svetlú pokožku. Vôbec som to neriešila ze čo to je
Náhodou na Orl ma upozornila ze najčastejšie je to z pečene. Plný internet negatív tiež. Úplne haluze. Na krvi som bola. 🙀
Tam všetko ôk našťastie

viera1107
autor
9. júl 2023

@dadulienda veď práve, že internet sú samé haluze.. Nie dávno som bola na preventívke, výsledky všetky dobré.. S pečeňou som nikdy nič nemala.. Tiež si myslím, že my svetlé sme len citlivejšie..