Preventívna prehliadka a menštruácia

kk3
18. apr 2024

Dobrý deň, mám ísť na preventívnu prehliadku k obvodnému lekárovi, ale zrovna vtedy mi má vyjsť menštruácia. Môže mi v tom prípade brať krv?

stanulienkat
18. apr 2024

@kk3 moze, ale niektore parametre mozu byt mierne skreslene.

danniiee8
18. apr 2024

Môžeš, okrem toho na odbery sa môžeš dohodnúť a objednať pred alebo po menštruácii. Niektoré parametre môžu byť možno trochu skreslené, napr hemoglobím počas veeelmi silnej ms, avšak menštruácia nie je choroba takže to nebudú nejaké horibilné skreslenia, vôbec by som to neriešila.
Napr moja obvodná vždy naordinuje odbery až počas preventívky a podľa toho, kedy má sestrička a aj ja voľno sa objednám na ne, niekedy až za týždeň. A keď som mala svoje dni, moč som jej doniesla až po skončení.

opica_skorica
18. apr 2024

Ale nezoberie moč.

nevenka
18. apr 2024

Krv zobrat mozr v pohode, nikto to nikdy nerirsil, ale pri preventivke sa berie aj moc, a ten nevezme.

katulienkax
18. apr 2024

no mne sa stalo, ze som bola na preventivnej pocas menstruacie, a kedze mavam migreny, zjedla som 2 ibalgeny a vypila kavu, co sa samozrejme prejavilo na mojom zvysenom tlaku, co hned spozornela doktorka a bola mierna panika. Takze za mna uz preventivka pocas menstruacie velke NIE. A ked som bola tehotna, tak pocas preventivky jej vyskocili niektore parametre v krvi inac, co zas suviselo s tehotenstvom a ja som bola z toho iba nervozna a potom neskor uz bolo OK. Takze niekedy lekari nepocuvaju pacienta, ze mam menstruaciu, som tehotna a je zbytocna panika.
Takze zaver bol, ze vsetko bolo OK, akurad ja som mala nervy, doktorka plasila s hypertenziou a podobne.