Preventívna prehliadka u všeobecného lekára

gemerka17
11. okt 2020

Ahojte,

Zaujíma ma ako u vašich všeobecných lekárov prebieha preventívna prehliadka u dospelého človeka, čo všetko robí a načo sa pýta. Nebudeme si klamať, vieme ako to s lekármi je, niekto je až veľmi starostlivý a snaží sa pomôcť čo to ide, inému je to úplne jedno a je v zdravotníckom systéme len do počtu.

PS: Nepotrebujem aby mi sem nejaký "chytrák" kopíroval z poisťovní VŠZP, Dôvera či Union aká je náplň preventívnej prehliadky a čo všetko by lekár mal alebo nemal spraviť. To si vieme na papieri prečítať všetci avšak realita je často krát iná.

Poprosila by som o reálne skúsenosti s vašimi obvodnými lekármi v tejto oblasti. Ďakujem

sissy27
11. okt 2020

@gemerka17 ja som bola v januári tento rok, bolo potrebné doniesť moč, brala mi krv. Čo presne z toho skúmala si už nepamätám, teda cukor, cholesterol to viem, kontrolovala mi zrak, hmotnosť, prehmatala brucho, pozrela do krku, skontrolovala žily na nohách. V podstate nič nové som sa nedozvedela - problémy, ktoré mi oznámila, o tých dávno viem, riešenie na ne nemala, takže viac menej pre mňa strata času.
Chodím pravidelne darovať krv, aj keď to samozrejme nenahrádza preventívku, ale tak by som sa dozvedela asi skôr a viac ak by niečo nebolo ok.

martul
11. okt 2020

@gemerka17 vždy keď niečo chces alebo ocakavas od druhých najprv sprav sama, tzn. napíš ako robí tvoj doktor preventivku.

klarissa25
11. okt 2020

Sestricka zoberie krv, zrak a pozrie ci je moc ok.. Odvazi, odmera.. .. Lekar sa popyta... Pozrie chrbticu, prehmata brucho, pozrie nohy.. Ale chodím k pediatrovi 😉

twinflame
11. okt 2020

@gemerka17 moj lekar vola na preventivku emailom. Nasleduje odber krvi, kontrola mocu, FOB test (prevencia rak.hrubeho creva). Pri odbere krvi ponukaju zakladny odber parametrov alebo rozsireny vratane pecenovych testov, zapalovych markerov a inych, neviem presne akych. Po vysledkoch konzultacia s lekarom. Lekar porovna vysledky vysetreni spred 2 rokov a reaguje, urobi sa EKG. Posle k specialistovi, ak sa nic nezisti, opatovny odber krvi. Podla vysledkov dalsie riesenie. Pocas konzultacie odmeria tlak, preveri aktualnost rodinnej anamnezy, poradi co zmenit, vyzdvihne potrebu chodit na prevencie ku gynekologovi a ine ukony, ktore sa daju precitat na strankach poistovni. Zmysel prevencie podla mna je vcas zachytit nejake zmeny. Plus sleduje preockovanie. Zaklad je spolupraca, ked lekar vidi, ze spolupracujem, snazi sa pomoct. Teda aspon ten moj je OK.

simca06022011
11. okt 2020

No zalezi na lekarovi.. u nas je zaujimave, ze zakladna preventivka nemala ani len cholesterol... ked som doplatila, tak cholesreol, mineralogram atd... Inak moc, krv, citanie, odmeria tlak,,.. popyta sa lekar co to - tiez zalezi na konkretnom lekarovi.. tento rok ma odbavili za 5 minut a pred 2 rokmi tam bol lekar co ma spovedal 20minut, odmeral vysku, hmotnost, pás... dostala som vymenne listky k specialistom.. byvala lekarka, kontrolvoala hlavne starsim pacietom, ci absolvovali gynekologa/urologa, zubara/ocneho a ostatnych odbornych podla diagnozy ... atd... Fakt co lekar, to iny pristup.

marcellka32
11. okt 2020

Krv, moc, tlak, dýchanie, stolica

ovaaa
11. okt 2020

Podla toho kolko mas rokov. Klasika moc, krv, hrdlo, prehmata krk, brucho, odvazi, odmeria vysku, tlak, skontroluje zrak. Ja uz chodim aj na EKG. Pozrie kartu ci netreba kontroly u specialistov, ak sa na nieco stazujem tak vysetri, ak nieco nesedi s vysledkami komunikujeme co dalej.

lenkamatkova
11. okt 2020

Krv, moč, zrak, tlak...prehmatávala mi brucho, pýtala sa na gynekologické problémy a či chodím na prehliadky tam. Ďalej mi pozerala zuby, čo mi prišlo zvláštne, ale na druhej strane prečo nie...nebolo to ako u zubára, len nakúkla dnu či nemám veľmi kazivé zuby a či sa o ne starám. Prehmatávala celú chrbticu, zistila pár vyskočených stavcov a hneď to chcela riešiť....pýtala sa a či športujem, ako sa stravujem...no naozaj sa mi venovala. A ešte ma vyspovedala ohľadom chorôb v rodine....

marcellka32
11. okt 2020

@lenkamatkova schvalujem dr