Rakovina hrubého čreva - prejavy z dlhodobého hľadiska

31. mar 2023

Stretol sa tu stym niekto? Aké boli prosím prejavy z dlhodobého hľadiska ? Pripadne prvé postrehy že to boli prejavi rakoviny?

lusiza
31. mar 2023

Dedko.. Prestal jedávať, nechutenstvo, dosť schudol... Tak sme si to všimli

rebellefleur
31. mar 2023

Moja babka nemala dlho stolicu (neviem kolko, ale nemala), brucho ju z toho bolelo a kedze dedko zomrel par rokov pred na rakovinu creva, rovno sme ju hnali na vysetrenia.

zuzzinka
31. mar 2023

Moja svokra silno krvacala z konecnika.

luccija
31. mar 2023

Najhoršie je, že nemusia byť žiadne, keď už človek chudne a krváca môže byť neskoro

svetlonos
31. mar 2023

Teplota 37 namiesto 36,6, ceruzkova stolica - taka tenka. Neviem o koho ide ale riesit treba urgentne rychlo. Kamaratku zachranily, nador bol zhubny, vecsiu cast creva jej odobrali, chemo nebolo treba, funguje uz roky normalne akoby nic.
Uja uz nezachranili, zial Bohu. Ten mal nador ako dve peste, ked ho otvorili. Hned ho aj zasili ani ho nevyberali, metastazy mal uz vsade.

jamimo
31. mar 2023

môj strýko, stále ho boleli bedrá, doktori mu hovorili to máte od chrbtice a prd... keď už začal krvácať bolo bohužiaľ neskoro... 43rokov 😢

koniarova
31. mar 2023

@jamimo och. To nikto z dr. nič nezistil?

mpg
31. mar 2023

Naša všeobecná lekárka dáva pri preventívnej prehliadke taký test, ktorý to zistí rakovinu hrubého čreva, niekto nemá zo začiatku žiadne príznaky.

deti95060810
31. mar 2023

blízky príbuzný... prvý príznak že niečo nie je OK bolo krvácanie z konečníka.... potom už rýchlo nasledovala operácia cca za 2 týždne , po čase rádioterapia a chemoterapia....
ale podľa príbuzného - spätný pohľad - bol problém už určite dlhšie - neskutočne páchnuce a hlasné prdy.... 🙄
bolo to v roku 2010 - odvtedy OK

mimi3008
31. mar 2023

Pozitivny test na okultne krvacanie, malatnost, ceruzkova stolica, striedanie hnacky a zapchy, krv v stolici, nechutenstvo, bolesti, zvysena plynatost...

jamimo
31. mar 2023

@koniarova nie, nezistili, sťažoval sa dlho.... ale ja mám takýchto príbehov plný rukáv. Ja keď počujem zaklínadlo a kúzelnú vetu: To máte od chrbtice, dvíha mi adrenalín. Predpíšu Dorsiflex, Flector a vybavené. Známa takto ťahala 4 roky nohu za sebou, to máte od chrbtice... Za 4 roky sa jej potvrdila skleróza multiplex. Pacient behá od dverí k dverám, cez 3 okresy, žije, trápi sa ako vie 🤔Ja chápem, že ľudský organizmus je zložitý, avšak máloktorý dr. je aj dobrý diagnostik. Zároveň pozdravujem tých na jednej ruke, kt. ma nezanedbali, a neodbili alibistickými výhovorkami.

sasa1310
31. mar 2023

@mpg žiadny test neodhalí rakovinu hrubého čreva iba kolonoskopia. Otestuje max. či sa nachádza krv v stolici

galioska
31. mar 2023

prejavy su a cim skor to da clovek skontrolovat tym lepsie ale su rakoviny aj take ktore cloveka zozeru do mesiaca da sa to geneticky zistitt, taku mala moja mama aj moja segra a uz neziju a my surododenci sme previdelne sledovani , este nam segru ktora ma plastiku konecnika a ja a bracho my sme ok.

yoxinka
31. mar 2023

Dedo. Krvácanie z konečníka. Keď šiel s tým k lekárovi na naliehanie celej rodiny, lekár mu len oznámil, nech sa so všetkými polúči, lebo veľa času mu neostáva. Dedo tam s šiel s tým, že sú to somariny a nič mu nie je. Zrazu schudol asi 20kg za kratučký čas a do 3 mesiacov zomrel. Na smrteľnej posteli plakal, že s tým niečo nič nerobil, lebo problémy vraj mal veľmi dlho. Ja som bola decko, ale na plačúceho deda v nemocke nikdy nezabudnem.

panonia
31. mar 2023

@sasa1310 To je pravda ale automaticky keď máš pozitivny test na skryté krvacanie ideš na kolostomiu.

panonia
31. mar 2023

Dievčatá čo Vám umrel niekto zo starych rodičov na rakovinu hrubého čreva, konečníka a podobne urobte si ten test na skryté krvacanie,kupite ho v lekárni.

rebellefleur
31. mar 2023

@panonia ja si davam robit kazdy rok v ramci preventivky

rebellefleur
31. mar 2023

@jamimo v tomto s tebou plme suhlasim, naozaj dobrych lekarov je ako safranu, bohuzial. A niekedy naozaj nechapem, pri akych priznakoch sa ludom taha diagnostika tak dlho..ako dobre,tym, ze mame v rodine samu rakovinu, viem z rukava vysypat hlavne priznaky vsetkych a nie som studovany lekar. A ako clovek,co ma 20r sm nechapem, ze niekto 4r vlaci za sebou vlastnu nohu a po 4r !!!! dostane az dg sm 🙈🙈🙈

jamimo
31. mar 2023

@rebellefleur to je realita v našom zdravotníctve. Lekári sú vyhorení, pracovné prostredie a možnosti demotivujúce, poisťovňa šliape na krk lekárom a okliešťuje možnosti. A odbornosť? Tiež žiadne terno. Kamarátka chorá na štítnu žľazu a lekárka jej predpíše lieky s opačným účinkom? Alebo hladina vitamínu D? Ani merné jednotky výslednej hodnoty nevedia diferencovať... Suseda má celiakiu, upozorňovala na to, malá dcérka vo veku 9 mesiacov išla sa vyhnačkovať na druhý svet, kakala až krv, pediatrička že nie, to také malé deti nemajú celiakiu🙄 Musela behať po 3 okresoch, kým malú diagnostikovali. Vo vlastnej iniciatíve, byť tou dr. chodím kanálmi a vrátim diplom. Mohla by som tu pokračovať v písaní do vianoc, alebo napísať knihu. A o sebe? Panoptikum hrôzy slovenských nemocníc a ambulancií.

sasa1310
1. apr 2023

@panonia ale vieš koľko chorôb čreva existuje, kde ti črevo krváca a rakovina to nie je?

panonia
1. apr 2023

@sasa1310 Ano viem, len som myslela geneticku predispoziciu, keď mi babka zomrela na rakovinu konečníka tak si každý rok urobim test na OK, lebo je u mna zvyšné riziko.

denisaaairdacova
7. jan 2024

@panonia prosím vás s to sú aké testy to robí obvodni?

vejapa76
7. jan 2024

@denisaaairdacova test na okultne krvácanie. Spraví obvodný alebo si ho vieš spraviť aj sama doma. Kúpiš v lekárni. Ale neľakaj sa, ak by ti vyšiel pozitívny neznamená to hneď nádor.

denisaaairdacova
8. jan 2024

@vejapa76 dobré ďakujem. Vám ináč strašne sa bojím či ti naozaj není ten nádor takto sa necítim zle len mám takú svetlejší stolicu mám hlien a troška máličko krvi a stolicu mám takú skoro ako ceruzkovatu ale brucho má nebolí nič také no slabá som a svalov ma bolia možno st oho že som schudla ale pri maloch deti sa necudujes keď sa stresujem veľa

vejapa76
8. jan 2024

@denisaaairdacova ak máš viditeľnú krv tak ten test ti je zbytočné robiť. Ten ti len potvrdí prítomnosť krvi. Choď k MUDr., ideálne keby ťa na gastro poslala. A hlavne sa nestresuj. Krvácanie neznamená automaticky nádor. Môže to byť napr.polyp, Crohn... Takže smer lekár a kľud

denisaaairdacova
8. jan 2024

@vejapa76 dobré ďakujem vám no dúfam že to nič nebude vážne som aj dosť schudla

panonia
8. jan 2024

@denisaaairdacova Ak máš ceruzkovitu stolicu choď hneď k lekárovi aj bez testu.

denisaaairdacova
8. jan 2024

@panonia no nie vždy mám napríklad ráno som nemala

valeria_h
8. jan 2024

Krvácanie a hlien z konečníka, ale nemusí automaticky znamenať rakovinu.

denisaaairdacova
8. jan 2024

@valeria_h tak sa bojím že az