Ťažká asfyxia, poškodenie mozgu - následky

veronkaha
22. okt 2022

Baby, ktoré si tým prechádzate? Prechádzali ste? Čo poradíte?

xsuzannex
22. okt 2022

Syn ma stredne tazku asfyxiu ked sa narodil.. teraz ma diagnostikovany autizmus

veronkaha
autor
22. okt 2022

@xsuzannex zdal sa vám už ako bábätko ,,iny”? My mame hypertonus končatiny a hypo chrbátik zatiaľ maly má 6mesiacov

xsuzannex
22. okt 2022

@veronkaha tak museli sme chodit na rehabky lebo mal slabsie brusko (bol po porode dva tyzdne v umelom spanku, tak zoslabol), nevladal ani hlavku dvihat ked bol na brusku.. po magnetoterapii sa to zlepsilo a chodit zacal uz normalne okolo roka.. on bol ako babo v pohode len rec nabehla az po 3 rokoch ale zle.. teraz ma 6 rokov a sice rozprava ale ma narusene porozumenie a tazku poruchu pozornosti..

clarissa96
22. okt 2022

@veronkaha moja mala asfyxiu, apgar 3/5/8. Cvičili sme vojtu niečo cez rok, tiež hypertonus. Ako miminko bola náročná, dlho zovreté pasticky, jedna strana evidentne slabšia, aj skulila tým okom. Chodiť začala v 15 mesiacoch. Teraz má 4 roky, je veľmi šikovná.

veronkaha
autor
22. okt 2022

@xsuzannex aha my tiež rehabky..malého ale vôbec nezaujímajú hračky, môžem hrkat, svietiť a nič pozrie a otočí hlávku ani si ich nechce chytať. Preto je ťažké ho zabaviť a je umrncany 🤷‍♀️ Inak sa smeje,dzavoce a sleduje set okolo seba po svojom.

veronkaha
autor
22. okt 2022

@clarissa96 to je super❤️. Verím, že to bolo náročne obdobie. Ja s malým vojtujem od 2mesiacov už mame za sebou aj prvý pobyt v tetise. Veľmi mu držím palce a robíme pre neho čo sa dá 😊

clarissa96
22. okt 2022

@veronkaha aj ja vám držím palce, viem, že v tom prvom roku je to ťažké, sledovať čo je Ok a čo nie. Verím, že vďaka cvičeniu máte veľkú šancu 🙂

xsuzannex
22. okt 2022

@clarissa96 aj nas mal presne 3-5-8

betkaulicna
22. okt 2022

@veronkaha Ahoj 🙂 dcérka mala Apgar skóre 1/3/7. Ťažká asfyxia. Veľa sledovania, najmä na neurológii. Pani sestrička na neonatológii nám ukázala jednu masáž, mám pocit, že bola jej vlastná a bolo to skvelé. Volala to motivačná masáž, na nete som to nenašla. Vďaka tomu sme sa vyhli vojtovke.
Držím palce ❤️ nie je to ľahké, ale zvládnete to ❤️
Ak chceš, môžeš mi napísať do správ 🙂

veronkaha
autor
22. okt 2022

@betkaulicna ahoj, no nám asi masáž stačiť nebude…ale ako doplnok ku cvičeniu a vode je to super. Nás maly mal 2-3-6 a bol aj na hypotermii no napriek tomu sa mozog poškodil. Ale aj tak má tá masáž zaujíma. Napíšeš o nej aj sem? Možno sa to zíde aj niekomu inému. Mám pocit že počet zbabraných pôrodov je čoraz väčší 🤷‍♀️

chiara_elle
22. okt 2022

@veronkaha Ako vies o tom, ze sa mozog poskodil? Uz to mas potvrdene nejakymi vysetreniami?
Inak, aj ked je vraj mozog poskodeny, ta vojtovka velmi pomoze a v konecnom dosledku sa to nemusi sa tom dietati prejavit.
Moja mala 1-3-5. Ale nastastie ma len plochy nohy a stale slabsie brucho. Ale vela tancuje, robi gymnastiku. Uz ma skoro 9 a chvalabohu ziadne ine nasledky to u nej nezanechalo.

@betkaulicna Ako je teraz dcerka na tom?

veronkaha
autor
22. okt 2022

@chiara_elle bol na magnetickej a je sledovaný neurológom aj na sone vidno. Následok toho ze bol dlho bez kyslika

lasoli
23. okt 2022

@veronkaha kolko bol bez kyslika?

veronkaha
autor
23. okt 2022

@lasoli ťažko povedať, to ti už nik nepovie…a papier znesie…ale isto dlho keďže bol ozivovany 20min

lasoli
23. okt 2022

@veronkaha tak to je dost,a preco bol ozovovany,skor sa narodil alebo tazky porod?Tusim do 5 minut je to ok lebo telo ma zasoby na 5 minit.Potom uz to je horsie

deedol
23. okt 2022

ake mal sono mozgu po narodeni a neskor?
moj mal apgar 3/7/9, bol ozivovany, ale sono mal ciste, ziadne krvacanie. mal hypo aj hypertonus, torticollis, zlomenu klucnu kost. cvicili sme vojtovku od 2 do 11 m, v 8m sme boli na tyzdnovom pobyte v tetise. on to ale vsetko vycvicil (teraz ma 4,5r). tak drzim palce, aby to dopadlo aj u vas co najlepsie, nestracajte nadej.

veronkaha
autor
23. okt 2022

@lasoli no všetko bolo v poriadku a porod bola jedna veľká fraška…prenášaný 12 dni z toho 6dni som už ležala na gynde. To nevravím že sme boli na IVF čiže termin bol presný. Maly mal šnúru okolo krku a ja ako som tlačila jeho ťahalo dnu. Nakoniec ho vybrali zvonom.prečo neurobili cisársky sa má pýtajú všetci lekári naokolo🤷‍♀️

veronkaha
autor
23. okt 2022

@deedol po narodení netuším ale bol prevazany na hypotermiu. My sme vlastne čakali na tu MR aby sme vedeli aké poškodenie má a či má..no a na mozgu má ischemicke zmeny s nekrozou..a že mame čakať do 3rokov či niečo bude. V tetise povedali že super reaguje na vojtovku ze v tom mozgu to je a že treba makať tak dúfam že majú pravdu aj keď už sa netesim ani z pozitívnej správy lebo potom sa vždy niečo pokazí

deedol
23. okt 2022

@veronkaha presne viem, ako sa citis, pre mna bol cely prvy rok uplne peklo, prva rehab lekarka ma totalne vystrasila s DMO a pod. potom sme sli do tetisu a tam mali vsetci od primarky az po fyzioterapeutky uplne super pristup, vzdy ma upokojili, ze reaguje dobre a ze to bude ok. mozog babatka sa rychlo vyvija, takze nadej tam je. urcite robiš vsetko, co je v tvojich silach. drzim palce, nech to dopadne co najlepsie.

lasoli
23. okt 2022

@veronkaha no a kde si rodila?To ti inak pekne ten porod dorobili,to ma mrzi,tiez nerozumiem tomu,preco rodit za kazdu cenu..

veronkaha
autor
23. okt 2022

@deedol áno áno presne toto vôbec si neužívam materskú malého aj si poviem že idem si že to dáme ale myšlienkami som stále niekde inde. Áno aj mne sa v tetise páčilo že nevideli len zle ale našli aj pozitívne. A rehab lekárka na kontrole v 4 mesiacoch že pohybovo mi to príde celkom ok,ktovie či nebude autista začnite sa zaujímať o delfíny napríklad na Ukrajine ak máte finančne prostriedky… a celkovo má sere že len lekári od seba odpisujú nič nepovedia lebo nevedia. Ale riešenie žiadne. Napise ti rehabilitacna, vojtovka, bobath, fitlopte proste všetko čo existuje a ty sa staraj samozrejme tebe nepovie nič až potom sa to Dočítas v sprave

veronkaha
autor
23. okt 2022

@lasoli Mikulas

lasoli
23. okt 2022

@veronkaha ale tak ho nedavaj ockovat,ak by najodou este ho to neposunulo v krok vzad,a tak nemusia len delfiny byt prinos,mate macku,psa?Aj tieto zvierata vedia ore deti vela,dobreho urobit.

veronkaha
autor
23. okt 2022

@lasoli nie ockovat sa nebude. A to s tými delfínmi som myslela ako výsmech pretože rehabilitacna dr asi moc nemá čo riešiť diagnózu ako autizmus a už vôbec nie v 4. Mesiacoch 🙈

betkaulicna
24. okt 2022

@chiara_elle
@veronkaha

Aj našej robili hypotermiu, bola na hypotermiu, neviem ako sa to gramaticky správne tvaruje, ale chápeme sa. Myslím, že 5 dní. Snáď netrepem.
Na neuro sme boli často, mala nejaké nálezy. Píšem nejaké, lebo ozaj sa to často menilo.

Je zdravá! Vďaka Bohu 🙏🏻 je ozaj zdravá a úžasná preúžasná ❤️ stále nás upozorňovali, že dôsledkom môže byť kedykoľvek čokoľvek a to naháňa hrôzu. Hovoríme o neuro poruchách. Je citlivejšia na zmeny. Pri zmenách, alebo veľkých podnetoch teplotuje 🤷🏼‍♀️
Bolo nám povedané, že bola 10 alebo viac minút bez kyslíka.
Teraz má 4 roky. Napadá mi milión vecí, píšem ich ako mi napadnú.

A teda tá masáž 🙂 neviem či sa to bude dať pochopiť z popisu, ale skúsim.

betkaulicna
24. okt 2022

Začína sa jemným pohladením po tváričke, hrudníčku. A prihováraním sa.
Od momentu kedy na bábätko položím ruku sa jej dotýkam bez prestávky.
Od tváričky prejdem na pravú rúčku až ku končeku prstov.
Svojimi prstami idem idem po vonkajšej strane ruky od prštekov až k ramienku. Opakujem 3x. Vytváram jemný tlak na pokožku.
Pokračujem krúživými pohybmi od prštekov k ramienku.
Opakujem 3x.
Jemné "štipkanie" od prštekov k ramienku. Opakujem 3x.
To isté z vnútornej strany ruky.
Zakončujem masážov dlane (krúživé pohyby, potom každý prštek zvlášť. Len ich jemne premasírujem medzi svojimi prstami)
Prechádzam z pravej rúčky svojimi prstami cez hrudník na ľavú rúčku, kde tento postup zopakujem.

Vrátim sa na hrudníček. Stále sa bez prestania dotýkam pokožky bábätka.
Zo stredu hrudníčka prejdem 2 prstami (2, 3 alebo aj všetkými prstami -podľa veľkosti bábätka) pravej ruky na ľavú stranu hrudníčka, na bok.
Prsty ľavej ruky dám na pravý bok hrudníčka.
Prstami prechádzam po pokožke, kým sa nestretnú na hrudnej kosti
Opakujem tento pohyb, až kým nedôjde k na koniec rebier. Opakujem 3x
Vtedy preložím moju jednu (hlavnú) ruku ku pupku. Palec dám pod pupok a ostatnými prstami prechádzam okolo pupka v smere hodinových ručičiek okolo pupka (nie je to celý kruh, komu ako výjde) opakujem 3x.
Ďalej prejdem na pravú nôžku.
Robím to isté, čo pri rukách. Zakončujem masážou chodidla a každého pršteka zvlášť.
Prejdem na ľavú a opakujem to isté.

Stále sa dotýkam bábätka.
Jemné ho otočím na bruško.
Masírujem chrbátik.
Jemne premasírujem ramienka ("štipkanie", krúženie).
Prsty nám na jeden aj druhý bok chrbátika a prechádzam po pokožke, kým sa nestretnú takmer v strede. POZOR. chrbticu samotnú nedráždim.
Robím to na celej dĺžke chrbta. Potom robím na oboch stranách chrbta krúživé pohyby. Na oboch stranách rovnako.
Zadocek jemne "poštípem". No.. iné slovo mi nenapadá, ale nespôsobujem bolesť. Len jemne, fakt jemne týmto stimulujem.
Otočím bábätko späť na chrbát a zakončím rovnakým pohladením akým som začala.

Pri masáži od začiatku do konca používam olej alebo telové mlieko (čo bábätku viac vyhovuje).
Zo začiatku (od 2 týždňov) sme to robili 3x denne. Po polroku, už len 2 krát denne, okolo roka raz.
Počet opakovania pohybov pri masáži je zakaždým 3.
Je to stimulačná masáž, takže nerobiť pred spaním 🙂
Pri malinkom bábätku je to ťažké si dobre načasovať.

No.. písala som to najlepšie ako som vedela. Snáď sa z toho bude dať vyjsť. Doteraz som to len ukazovala.
Nie som zdravotník. Ale takto som si to zapamätala.z nemocnice, robila som to s dcérkou, ktorej sa to stalo a neskôr aj pri synčekovi, keď mal ťažšie obdobie. Obom to pomohlo. 🙂

Držím vám palce, nech sú vaše deti zdravé a šťastné ❤️ milované už sú ❤️

betkaulicna
24. okt 2022

@betkaulicna a celý čas počas masáže na bábätko hovoríme 🙂 jemne, láskavo, s úsmevom a nehou.

betkaulicna
24. okt 2022

@veronkaha och. Veľmi vám držím palce, nech ste okej. Malý, aj ty ❤️ fakt. Si alfa omega a ešte viac. Nepamätám si seba jej prvý rok života. Žila som ňou. Totálne všetko som sledovala. Nikomu som ju nedávala, lebo čo ak si nevšimnú niečo podstatné (v noci prestávala dýchať, resp. mala dlhé pauzy medzi nadýchmi, takže monitor na plienke stále pípal).
Nechodili sme po rehabilitáciách len po xy vyšetreniach. Každý týždeň sme trávili u doktorov. Prvé mesiace takmer denne. Neuro, kardio, neonatológia, gastro, orto, pediater. Boli tam dosť dynamické zmeny.
Je mi strašne ľúto, že si tým musíte prejsť.
Viem že je ľahké vravieť, že stačí makať, keď ti nikto nezaručí, že sa to zlepší.
Tak ti len držím palce. Veľmi preveľmi ❤️ a prajem vám len to najlepšie ❤️

Dosť nám s manželom pomohlo, že sme sa nastavili na to, že je nám jedno čo bude. Len nech ju nič nebolí. Nech sa ona netrápi. Všetko ostatné zvládneme. Aj keby mala byť ležiaca. Len nech je bez bolesti a šťastná. Potom sme sa z každého úspechu tešili 100x viac.

Z celého srdca vám prajem, aby ani vaše bábo nič nebolelo a boli ste obaja šťastní a v pohode ❤️

25silvia25
16. dec 2023

@veronkaha
@betkaulicna
Ahojte baby
Hladam nejake info a citam ze mate podobny pribeh ako jedna moja rodinna znama ktora porodila minuly utorok
Babatko bolo na riadenej hypotermii ale stale je v umelom spanku. Vraj reaguje dobre, papa mlieko cez sondu, cika. Len ma nejake krce a nevedia z coho
Po akej dobe vase babatka prebrali a nasledne pustili domov? Na MG nieco nasli a doktori vraj nevedia ake to bude mat nasledky do buducna

veronkaha
autor
16. dec 2023

@25silvia25 ahoj, ja si to už poriadne ani nepamätám ale prebúdzal sa asi po tých 72 hodinách keď ho začali otepľovať a mal vlastne dobrú telesnú teplotu. ale detičky sú utlmovane aj tak si myslím. Kŕče mal môj maly pri prevoze dali mu antiepileptikum keppru. Tu berieme stále. Všetko bolo nedokyslicenim. A to aj nám vraveli najskôr že do roka treba makať cvičiť, potom že do troch sa uvidí. Nik nič nepovie na to sa musí kamoska pripraviť a obrniť sa aj keď to zo začiatku nebude vôbec ľahké. O mne si mysleli dr že som sibnuta aj sa to pýtali partnera ja som stále revala ale to mám vlastne dodnes stále sa pýtam prečo to takto muselo byt.