Život bez maternice

koralovka
11. jan 2012

Maminky mám komplikácie v tehotenstve a lekár mi povedal že ak by sa veci skomplikovali pri cisaráku, bude musieť ísť von aj maternica...máte s tým nejaká skúsenosť? Ako sa vám s tým žije? Beriete hormóny? Treba ich striedať každé tri roky? Ako sa cítite, aké sú tam riziká? Mohli ste kojiť?

drnduliak
11. jan 2012

no predstava je to isto hrozna, ale ved to este nie je tvoj pripad a pevne verim, ze ani nebude, takze sa s tym vobec teraz nestresuj, budes riesit ak by to bolo aktualne...

bobsent
12. jan 2012

@koralovka ak by ti vybrali "iba"maternicu a vaječníky zostanú, netreba žiadne hormóny, lebo tie sa tvoria v nich nie v maternici. nemala by si menzes a nemohla by si otehotnieť ale v prechode by si nebola.ak by zobrali aj vaječníky treba brať náhradné hormóny.
predpokladám,že vaječníky by ti nebrali.ak neplánuješ ďalšie bábo život by ti to nenarušilo.
ja ľutujem že mi ju pri cisárskom nevybrali....aj tak ma to zrejme čaká kvôli gyn. diagnóze a mohla som to maž za sebou a život bez bolesti.
zrejme máš myóm keď niečo také plánujú alebo endometriózu maternice. bez maternice sa dá žiť tak ako bez slepáku.akurát deti nemôžeš už mať.držím palce, neboj sa.

koralovka
autor
12. jan 2012

Ahoj dakujem ti za odpoved🙂 Ja mám placentu zrovna na reznej rane po predošlom cisaráku a ak by placenta vrástla do strany maternice museli by ju vybrať ale vaječníky ostávajú, ja sa len bojím toho potom, ženy opisujú návaly, dlhšie bolesti, neskôr vstávali z postele a mali dlhšie cievku...a to sa nestarali o novorodenca, bojím sa ako to zvládnem, nemám možnosť opatery zo strany inej osoby a že by som ležala v posteli☹

koralovka
autor
12. jan 2012

@koralovka ozaj a kojiť sa dá? Hormóny sa tvoria opať vo vaječníkoch? Kojili ste?

marionmarion
12. jan 2012

@koralovka prolaktin aj oxytocin / hormony zodpovedne za tvorbu materskeho mlieka / sa tvoria v hypofize, nie vo vajecnikoch cize by to nemalo mat vplyv na kojenie. Vylucovanie tychto hormonov najviac podporis castym prikladanim babatka...
prajem vela stastia...

koralovka
autor
13. jan 2012

@marionmarion Dakujem za odpoved🙂

marionmarion
14. jan 2012

neni zac 🙂

katrinna
7. mar 2012

ahoj.mne zobrali maternicu 2dni po cisarskom.mam len jedno dieta je to hrozny pocit .

rebroza
12. mar 2012

Ahoj. ja som prisla o maternicu priamo pri porode. najprv prebehol relativne pohodovy normalny porod, potom nesla von placenta a potom ma uspali, ze ju vyberu rucne strucne a potom... som sa prebrala na jiske so sitim aj na bruchu. mala som placentu zrastenu s maternicou, takze to bolo o tom, ze bud ju beru aj s maternicou, alebo vykrvacam.
tiez mam z toho nedobry pocit v hlave. ale mam dve zdrave deti, ja som to prezila (a podla doktorov to bolo pre mna dost na hrane)... treba najst to pozitivne a tesit sa z babatka. sama viem, ze reci o tom, ze ine su na tom horsie, neuspokoja, ale ... snazim sa to brat tak, ze v tom nestasti som mala kus stastia. kolko ludi by chcelo mat aspon ten moj kus stastia.
inak ja som bola 5dni na jiske, 4 tyzdne brala antibiotika a cely ten cas som sa snazila odstriekavat mlieko, lebo kojit som nemohla. a ku koncu to bolo uz len par kvapiek za 3-4hodiny, ale ked som su malu prvy krat prilozila k prisniku (mala 28dni), bolo to super. Prichytila sa na prvy sup a aj ked sme museli dokrmovat z flase, tahala aj z prsnika... a casom som ju uz len kojila.
nuz a cakam ako to bude bez tej maternice. mam uz len jeden vajecnik, tak dufam, ze bude vyrabat hormony cim dlhsie. Porod som mala pred 8 mesiacmi a zatial sa citim v pohode.

zu2za3na
12. mar 2012

@bobsent nemôže už vôbec mat? ak by jej vybrali maternicu a vajíčka by jej ostali teoreticky by mohla mat deti ale museli by jej vziat to vajíčko a vynosit by to musela iná žena🙂 na svk síce nereálne ale deti by takým spôsobom mohla mat...len neviem, ktorá žena by sa podujala na vynosenie dietata, keby si ho nemohla nechat

zu2za3na
12. mar 2012

@koralovka držím palce, aby všetko dobre dopadlo 😉

bobsent
13. mar 2012

@zu2za3na hej, teoreticky je to možné 😉 týmto smerom som neuvažovala..

martinkatinka
13. mar 2012

Ahojte.. mne hrozilo 4 hodiny po porode, že idem znova pod nože a vyberú mi maternicu, prvá moja reakcia bola, preboha nie!!! Nevedeli zastaviť krvácanie z maternice, tak už uvažovali o tomto riešení. Po 5 jednotkách transfúzie mi to už ale začalo byť jedno a teda ak je zlá tá amternica, nech ju dajú preč. Ale nakoniec ma nadopovali niečím a krvácanie prestalo, tak sa rozhodli nechať mi ju. O týždeň sato opakovalo a tiež sa nakoniec nič nevyberalo... ale pocity som mala hrozné... No teraz viem, že aj keby mi ju vyoperovali, život by mi to veľmi nezmenilo.

rebroza
18. sep 2012

rada by som si podebatovat s niekym, kto pri porode prisiel aj o maternicu. lenze pol roka dozadu tato tema zmrzla a od vtedy cakam, ci sa nerozmrazi.... mozno dnes.

rebroza
18. sep 2012

je tu niekto bez?

evakva
13. dec 2012

@rebroza Mne vzali maternicu, bo som krvacala a mala placentu vrastenu do maternice.

rebroza
15. dec 2012

@evakva hmmm. asi hodinu som premyslala, ze co ti napisem. lebo ja ta tak trochu cez MK poznam. ked som hladala nejaku diskusiu o problemoch s placentou, nasla som aj teba, resp. diskusiu, kde ste hovorili o placente praevia totalis. nuz a potom som sa obcas pozrela na tvoj ucet, ze ako sa ti dari...
ak si si citala moj prispevok vyssie, tak vies, ze ja som mala "len" placentu vrastenu do maternice, prislo sa na to az pocas porodu, ale dcerka uz bola v tom case na svete, v riadnom termine. takze doktori mali potom problem len so mnou.
nuz a chcela som najst niekoho, kto zazil nieco podobne, tiez prisiel o maternicu pri porode a podebatit o pocitoch, ale aj o naslednych nasledkoch.
a ... teraz neviem, co ti mam napisat. tak strasne ma mrzi, co sa ti stalo.
ak budes chciet, mozem ti napisat ako sa citim po fyzickej stranke, ja som prisla o maternicu pred rokom a pol.

evakva
15. dec 2012

@rebroza Ani u mna nevedeli s istotou, ci bude maternica zrastena s placentou. Niekedy vraj moze byt pri tej mojej diagnoze a niekedy nie. Pred sekciou som podpisala papier, kde som suhlasila s odobratim maternice v pripade nudze. Porod som mala sekciou v spinali. Mala sa narodila bez problemov, potom sa uz starali zvlast o mna a zvlast o malu. Pre kazdu jeden tym lekarov. Ja som vsak stale krvacala a lekari sa snazili, no neslo to zastavit. Tiez som mala na male. Uz som citila bolest a tak ma uspali. Museli mi ju vziat, inak by som vykrvacala. Dostala som niekolko transfuzii. Jazva sa mi hoji dobre, brucho ma este troska na pohmat boli. Sem-tam sa mi toci hlava, niekedy az na odpadnutie. Ja mam oba vajecniky. Ako sa citis bez maternice? Nepocitujes nejake zmeny, nepribrala si? Uzivas nejake lieky? Ja sa uz po fyzickej stranke citim celkom fajn, no psychika je horsia

rebroza
15. dec 2012

@evakva ja som mala malu vyhodu v tom, ze mna uspali pred tym, nez nastali problemy. povedali, ze na par minut, aby vybrali placentu. a nikto sa ma nepytal, ale vysvetlili mi, ze na nic ine nebol cas a bolo to ako aj ty pises. bud, alebo. len zvlastne bolo, ked ma preberali, hned mi bolo jasne, ze sa nieco stalo, bo bolo okolo privela ludi a ked som zistila, ze mam ranu aj na bruchu, tak nejak mi to samej doslo, ze co asi sa stalo. a dodnes premyslam, ze ako by to dopadlo, keby som nerodila v piatok na obed, ale napr. v sobotu o polnoci. lebo nic nenasvedcovalo, ze budem nieco "specialne", to mi len manzel hovoril, ze zrazu zacali pribiehat doktori, sestricky.....
potom som bola 5 dni na jiske pre istotu a zospodu museli nanovo urobit jeden stich a potom som chytila daku infekciu.... tak som bola v nemocnici 21 dni po porode a cely cas cez infuzky davali dake antibiotika... ale nakoniec sa to vsetko zahojilo. len mam pocit, ze ma dost zasivali aj zospodu zvnutra, akurat sa to neda vidiet.
ja mam len jeden vajecnik (ten druhy mi vybrali uz 10 rokov dozadu s cystou a vyzera to tak, ze funkcny bol len ten jeden), ale zatial nepocitujem nejake zmeny. doktor mi povedal, ze sa da nejak otestovat hladina hormonov, ale ak sa zatial citim dobre, nie je to treba. len som niekde citala, ze ten vajecnik nebude "naprazdno" fungovat tak dlho, ako za normalny okolnosti, tak sa uvidi. potom sa vraj beru dake hormony, resp. lieky na zmiernenie priznakov "prechodu".
inak nepocitujem nejake zmeny. nepribrala som, ale ani som sa nevratila na povodnu vahu (ale to je o inom), ani v "manzelskom spoluziti" zmeny necitim. akurat teda necakam na menstruaciu (aspon jedno plus), ale mam pocit, ze zmeny nalad v suvislosti s cyklom mavam. stale sa chystam, ze si budem znacit dni, kedy mi ide vsetko a vsetci na nervy, ci to ma naozaj mesacny cyklus.
inak k tomu toceniu hlavy. ja by som zasla za doktorom, nech zoberu krv na rozbor. bo kamaratka je chudokrvna a prvy krat jej na to prisli, ked sla na krv, ze sa jej casto toci hlava a tusim aj raz odpadla. a ma malo zeleza, musi ho obcasne doplnat.
ja som mala pocit, ze na jiske prvu noc do mna naliali strasne vela krvi a to manzel rozprava, ako sestricky na seba kricali (ako ma operovali), bez po tolko krvi a tolko plazmy niekolkokrat....a potom mi niekolko krat brali krv na rozbor este na tej jiske a doplnali aj ine veci okrem krvi a plazmy, kym som nemala krvny obraz ako tak v norme.
drzim palce, aby si po fyzickej stranek bola cim prv fit a psychika, ta bude potrebovat asi o dost viac casu.
ja tak trochu v duchu stale na pozadi riesim, ze uz dalsie vlastne deti mat nebudem, ale trapi ma zaroven, ze sak mam vlastne velmi vela stastia oproti inym a chcela by som sa nejak podelit o to stastie, akurat to nejde.

evakva
16. dec 2012

No tiez si to mala "vesele". Ja mam jazvu len v oblasti bikin, no mam ju od jednej strany az po druhu v celej sirke. Ja som po sekcii lezala na klasickej izbe, brala som transfucie a infuzie. Domov ma pustili na 6 den od sekcie. Zatial to vyzera, ze sa vsetko dobre hoji. Na kontrolu idem 20.12. Ja som chodokrvna, malo zeleza a neviem este coho + mam nizky tlak. Beriem zelezo, ale nejak extra to nepomaha. Chodim aj na hematologiu. Ako dlho si spinila?
Ja sa citim prazdna. Mam maleho a muza, ktorych lubim, no chyba mi mala. Vzdy som chcela minimalne 2 deti. Teraz mam 3, no len s jednym sa mozem pomojat. Stale dufam, ze sa prebudim zo sna a uvidim malu. Velmi sme tuzili po dalsom dietatku. V rodine sa nam teraz narodili 2 deti a ja som plakala nad ich fotkami. Neviem, kedy budem schopna sa s nimi stretnut. Pri pohlade na nich budem vidiet moju Veroniku.

evakva
16. dec 2012

@rebroza No tiez si to mala "vesele". Ja mam jazvu len v oblasti bikin, no mam ju od jednej strany az po druhu v celej sirke. Ja som po sekcii lezala na klasickej izbe, brala som transfucie a infuzie. Domov ma pustili na 6 den od sekcie. Zatial to vyzera, ze sa vsetko dobre hoji. Na kontrolu idem 20.12. Ja som chodokrvna, malo zeleza a neviem este coho + mam nizky tlak. Beriem zelezo, ale nejak extra to nepomaha. Chodim aj na hematologiu. Ako dlho si spinila?
Ja sa citim prazdna. Mam maleho a muza, ktorych lubim, no chyba mi mala. Vzdy som chcela minimalne 2 deti. Teraz mam 3, no len s jednym sa mozem pomojat. Stale dufam, ze sa prebudim zo sna a uvidim malu. Velmi sme tuzili po dalsom dietatku. V rodine sa nam teraz narodili 2 deti a ja som plakala nad ich fotkami. Neviem, kedy budem schopna sa s nimi stretnut. Pri pohlade na nich budem vidiet moju Veroniku.

rebroza
17. dec 2012

@evakva ahoj. ja mam jazvu mensiu. cca 10cm. akurat teda uz treti krat je to miesto rezane (vajecnik, prvy cisarsky a druhy porod). ale zasa na druhu stranu nemam tri jazvy.
spinila som relativne dlho (aj v nemocnici sa doktor vyjadril, ze na to, ze nemam maternicu je to dlho). viem, ze minimalne pri odchode z nemocnice este hej a to bolo tych 21 dni. a este par dni doma, ale uz to bolo potom len velmi jemne. a ked som sla po sestonedeli na kontrolu, povedal dr, ze je to zahojene. bola som aj na kontrole po roku a zistil, ze mi tam zostal vlastne jeden zatial funkcny vajecnik a potom vajcovod, co patril k nefunkcnemu vajecniku, co mi ho brali uz x rokov dozadu. chapem doktorov, ze asi nebol cas to riesit a kukat, ze kde co je a brat zbytocny vajcovod (predpokladam, ze v tej chvili ani nevedeli, ze na jeho konci nie je vajecnik), potrebovali ma rychlo zasit a zastavit krvacanie. ale teraz cakam, co z toho bude. bo vraj je to teraz rurka z oboch koncov uzavreta a naplnena tekutinou dakou. a dr nepovedal priamo nic, ale kazdopadne to treba sledovat, ci sa s tym nebude nieco diat. tak dufam, ze v blizkej dobe nepojdem na dalsiu operaciu.
ja som bola po tom porode nestastna z toho, ze som nebola schopna sa postarat o malu. na druhu stranu, ked uz bolo lepsie, ona odputala zle myslienky. ale dodnes mam problem hlavne s tym, ze stacilo malo a nemusela som tu byt. a taky ten zmysel zivota, ze o nieco sa snazis a potom sa to cele zvrtne. lebo u nas dopredu nic nenasvedcovalo tomu, ze bude nejaky problem. ja som este v porodnici stale cakala, ze sa zobudim zo sna a zistim, ze som absolvovala normalny porod.... moja vyhoda bola v tom, ze som len musela byt trpezliva, dat sa cim prv dokopy a potom uz bolo dobre.
ty tu moju "vyhodu" nemas a rada by som ti nejak "pomohla", len neviem ako. Mozem ti len napisat, ze tvoje deticky by isto chceli usmievavu a stastnu maminu a tvoj syncek ta taku isto potrebuje. A neviem, akeho mas muza, ale mne velmi pomohlo, ked sme si jeden vecer porozpravali o svojich pocitoch, vyplakala som sa mu.
On si tiez zazil svoje, ked ho z porodnej saly poslali na chvilku prec, ze len vyberu placentu. a potom videl, ako zacali vsetci behat, pribiehat doktori... a nikto sa mu nechcel pozriet do tvare, len ho doktorka z novorodeneckeho "otravovala" nech sa ide pozriet na malu. jedna doktorka mi potom povedala, ze proste tam len stal na chodbe a cakal a oni sa na neho nechceli ani pozriet, lebo nevedeli, co mu maju povedať, lebo nevedeli, ako to este dopadne.
drzim palce, nech kontrola dopadne dobre.

evakva
18. dec 2012

@rebroza Mala si stastie, ze si dopadla "len" bez maternice. Na mna boli nachystani a pocitali aj s komplikaciami. Muz mi vravel, ze ma operovali vyse 2 hodiny a to uz malu medzi tym videl, ked ju odvazali na JISku. Jemu aspon priebezne hovorili, co sa deje, ze sa snazia zastavit krvacanie. Tvoj to mal ovela tazsie.
Ja stale spinim - niekedy dohneda, inokedy aj jasna cervena - ale len troska (stacu mi intimka). Dufam, ze bude vsetko OK vo stvrtok na kontrole. Brucho ma uz boli len minimalne, jazva sa hoji pekne.
Muz mi je velkou oporou a dost nas to spojilo. Spolu sme plakali, rozpravame sa a ked mi je smutno, tak idem za nim a placem pri nom. Pri malom sa snazim neplakat a byt "vesela a usmievava". On nevnima, ze by mu niekto chybal, nemal s malou ziaden vztah a ani ju nazivo nevidel. Len vie, ze babenko zomrelo a pozera sa na nas z nebicka.

rebroza
18. dec 2012

@evakva ahoj, s tym spinenim som na tom bola rovnako, presne ako si napisala. tak ak nemas bolesti a teploty, hadam je vsetko v poriadku. ked na mna "zautocila" ta infekcia este v nemocnici, zacali ma rany boliet nanovo...
Je super, ze mas takeho muza, ktory sa je ochotny rozpravat, pocuvat. Ja mam doma asi nieco podobne a je to dobre.
uz si len musime uzivat to, co mame.
ak sa ti bude chciet, napis mi prosim, ako dopadla kontrola a ci ti nieco doktor navrhol, alebo povedal, ze sa pocka a uvidi sa, co sa bude s telom diat. dik.

evakva
20. dec 2012

@rebroza Kontrola dopadla dobre. Lekarka nevedela podla spravy, ci mi vzali aj krcok. Tak aj krcok vzali. Hoji sa to dobre, len este nie je vsetko dohojene - preto to spinenie. Vraj este vidno aj stehy. Tiez povedala, ze je vidno, ze to robili v rychlosti - ziadna kozmeticka operacia. Ale ze je to primerane casu po operacii. Tak som aspon troska rada, ze sa to hoji.

rebroza
20. dec 2012

@evakva tak to je dobre. ak sa nemylim, aj mne zobrali krcok. mam pocit, ze aj tak by tam bol zbytocny... a aspon sa nemaju na com drzat dake potvorky ako bakterie, virusy...

skajja
28. jún 2013

ANO ja som prisla o maternicu v 26 rokoch to bolo pred 3 rokmi mala som termin 12 septembra a 2 tyzdne pred porodom som mala vysoky tlak praskla mi plodova voda a mala sa narodila 30 augusta.Po cisarskom po druhom ale neplanovanom som som mala hematom na bruchu mala sa narodila rano o 4 a na salu ma hned brali o jednej poobede a pri tom mi zobrali maternicu aj vajecnik a potom za takych 4 dni mi zase objavili hematom sa zopakoval na bruchu tak zase na operacku.Mesiac som lezala v nemocnici aj ked ma mala 3 roky stale sa trapim ze nemozem mat deti je to cosi straste.vsetci hovoria mas 2 pekne dievcatka ale to sa kazdemu hovori ked mlada zena pride o maternicu je to strastne nik si to nevie predstavit. Inak rodila som v Ruzomberku

e_z
8. júl 2013

O hysteroktómii je článok aj vo Wiki Modrý koník: https://www.modrykonik.sk/hysteroktomia/
Ak vieš viac, napíš mi a článok zlepšíme.

@rebroza @evakva @skajja budem rada, ak pridáte aj svoje skúsenosti pod článkom.

rebroza
9. júl 2013

@skajja ahoj. plne chapem tvoje pocity. tiez mam krasne dve deticky, ale stale ten cervik v hlave hloda... tak sa snazim brat to, ako to je a uzivat si, co mam.
inak taka prakticka otazka. mne zostal jeden vajecnik (o jeden som prisla uz davno) a cyklus pravdepodobne bezi, takze zatial nepocitujem ziadne zmeny na svojom tele. zaujimalo by ma, ako je to s tebou, ak teda nie som prilis zvedava. ja mam od zakroku uz 2 roky.

skajja
10. júl 2013

No ja mam od zakroku bude to teraz v auguste 3 roky no a tiez mam len jeden vajecnik pretoze pri histerektomii mi vybrali aj vajecnik jeden a mavam pocity tepla niekedy mam take navaly tepla potim sa aj v zime strastne niekedy.ale iba to.A mavam na jednom vajecniku stale cystu ktora potom zmizne.aniekedy ma uz ide porazit ako neustale na to myslim a placem.