Život so schizofrenikom

denisamko34
19. jan 2014

S manzelom sme dokopy spolu 10rokov a nikdy som si nic zvlastne na nom nevsimla.Mali sme nejake problemy ale vzdy sme ich vedeli spolu vyriesit.Teraz vsak nastal zlom.Manzel mal vela prace,pracuje na 3zmeny a tie nocne ho fakt velmi vycerpavali.K tomu sa pridali nejake rodinne problemy.Skoro vobec nespal a stale rozmyslal nad riesenim tychto problemov.Jeho mozog to uz asi nestihal spracovavat a kedze sa nechcel delit so mnou o riesenia nastal skrat.Bohuzial lekari mu zistili zacinajucu schizofreniu.Precitala som dost clankov o tejto chorobe ale bojim sa ako to zvladnem v realite.Mate niektora podobne skusenosti s manzelom alebo clenom rodiny s touto chorobou a zivotom s nim?

danjelca
19. jan 2014

@denisamko34 obrát sa na odborníkov. Nebudem ti klamat. Je to zlé a zasahuje to celú rodinu.
Ale mám pocit že tvoj muž to má z vyčerpania...a verím že sa mu podarí zmenit režim a klud mysle a choroba sa neprejaví

evaighomitedo
19. jan 2014

ja som mala priatela schyzofrenika ako vedela som ze to ma ale jedneho dna som sa ho zlakla..samozrejme zalezi aj na tom v akom je stadiu atd

denisamko34
autor
19. jan 2014

@danjelca To iste si myslim aj ja,kedze tyzden nespal skoro vobec,potom mu nechutilo ani jest a do toho este stres.No rada by som poznala nazory ostatnych a hlavne skusenosti s tymito ludmi.

denisamko34
autor
19. jan 2014

@evaighomitedo Rozisli ste sa?U mojho este nie su isty ci je to ono alebo nieco ine.Len ma dedicne predpoklady tak preto si to myslia.

evaighomitedo
19. jan 2014

@denisamko34 prosim ta...dedicne predpoklady...ako clovek ktori si najblizsie k nemu musis vediet ci sa zmenil a podobne....doktori natrepu hocico....a ver mi ze podla mna tvoj muz schyzu nema...dokial neni archanjel gabriel jak moj ex je to vsecko v poradku 😀

denisamko34
autor
19. jan 2014

@evaighomitedo Vdaka za povzbudenie a budem verit ze sa to neprejavi ako pises. 😉

evaighomitedo
19. jan 2014

@denisamko34 hlavne si ho vsimaj co robi a podobne...pprepracovanost neni schyza potom ju mam aj ja lebo obcas sa pristihnem ze sa usmievam a neviem nacom 😀

danjelca
19. jan 2014

@denisamko34 fakt ja si myslím že je to psych. preťaženie..to by sa mu spustilo už dávno..ak by mal...
musí zmenit prácu a klud-resp Pn-ka.Fakt urobit preto všetko nech sa nenervuje.

denisamko34
autor
19. jan 2014

@danjelca Mozno mas pravdu,len teraz sa mu nakopilo viac veci naraz a mozog nestihal vsetko spracovat.Teraz ma Pn ku a budeme rozmyslat nad zmenou zamestnania lebo po nocnych bol vzdy KO a tym trpela aj jeho psychika.

kvietocek55
19. jan 2014

@denisamko34 a kto ti povedal, že to je začínajúca schizofrénia? Bol vyšetrený odborným psychiatrom? Ako ja mám mamku schizofreničku a musím povedať, že si myslím, že je to tak trochu aj dedičná záležitosť.. lebo v každom pokolení je niekto kto to v našej rodine má.. neviem, možno nie, ale myslím si.. mal to jej otec (spáchal samovraždu), má to syn jej sestry.. naše deti chvalabohu to zatiaľ obišlo, ale ktovie...
a aký je život s takýmto človekom? uff.. je neskutočne ťažký.. 😒 ja obdivujem môjho otca že takto dokázal žiť.. a pre nás deti, och to je na dlhú debatu.. liečba? 0 bodov..

denisamko34
autor
19. jan 2014

@kvietocek55 Bol vysetreny ale nie su si isty zatial je to na 80;/. a myslim si ze za to moze pretazenie a vycerpanost.V akom stadiu to ma mama?Ako sa to prejavuje u nej?

kvietocek55
19. jan 2014

@denisamko34 tak v štádiu, ja ti ani neviem.. ja mám dojem že asi v tom najhoršom 😒 a prejavy sú rôzne, to záleží ale od typu schizofrénie (sú rôzne prípady podľa mňa.. niekto počuje bludy, vidí bludy, namýšľa si rôzne veci a tak), lebo každý trpí niečim iným. Ale určite je to nervozita, výbuchy zlosti až afekty, citový chlad, nechuť chodiť medzi ľudí, nesústredenosť, zlosť na blízkych, odmietanie pomoci a pod.. mohla by som písať do nekonečna..
...ale teda sú aj lepšie obdobia... kedy je relatívny kľud.

kvietocek55
19. jan 2014

@denisamko34 pýtam sa preto, či bol vyšetrený lebo podľa mňa sa to prejavuje omnoho skôr, už v mladom veku.. tí ľudia sú pre okolie jednoducho divní.. takže zatiaľ nevešajte hlavu.. pokiaľ ho nehospitalizovali tak to určite nebude také zlé.. ak si to uvedomuje, mylím tú chorobu, tak sa snáď aj bude ochotný liečiť. Lebo u ťažkých schizofrenikov ide o to, že oni to čo cítia, tomu aj veria a nechdú počuť o tom, že to je choroba.. majú pocit, že všetci sú proti nim, že im nikto neverí a nerozumie im..

kveta
19. jan 2014

@denisamko34 Stres je spustacom schizofrenie, ale bohuzial neplati to, ze staci sa vyspat a problem je vyrieseny. A ak je tam moznadedicnost.. tak to nie je dobre. Pravdupovediac schizofrenia by pre mna bola dovodom na odlucenie/rozvod.

kveta
19. jan 2014

@kvietocek55 niektore typy schizofrenie startuju neskor, nie v mladom veku.

kvietocek55
19. jan 2014

@kveta asi áno, netvrdím že nie.. až tolko o tom nemam poštudované, len to s čím prichádzam do kontaktu 😉

zeleny_cajik
20. jan 2014

@denisamko34 Ahoj, je mi luto, ze mate taketo problemy, ale este nezufaj. Nie som odbornik, ale mam v blizkom okoli s chorobou skusenost. Schizofrenia je choroba, ktora zahrna velmi siroku skalu prejavov, zjednodusene povedane, su rozne formy a stupne, ked pacient moze fungovat v beznom zivote takmer bezproblemovo az po velmi tazke stavy. Ako tu chorobu diagnostikovali? Lebo diagnostika psychickych chorob, najma schizofrenie nie je taka jednoznacna, najma v takom "pociatocnom" stadiu.
Dolezite je, aby sa manzel dostal ku kvalitnemu odbornikovi, ktory mu nastavi dobre liecbu (medikamenty) a zaroven sa mu venoval aj psychoterapeuticky. Cim skor tym lepsie!
Tiez by som trochu popatrala v manzelovej rodine. Schizofrenia byva ozaj dedicna a ak by ste zistili, ze niekto z jeho rodiny mal problemy tohto razu, vedeli by ste mozno lepsie porozumiet tomu, co sa deje s manzelom a co by ste mali ocakavat.
Ako som pisala, mam v blizkom okoli cloveka so schizofreniou a pokial berie lieky v predpisanych davkach, funguje uplne normalne, vystudoval VS, pracuje, ma rodinu a nikto z jeho kamaratov, kolegov, znamych o jeho dg. (cca 15 rokov od prepuknutia) ani len netusi. Nehovorim, ze nie su ziadne problemy, ale doteraz boli vzdy riesitelne s oporou jeho najblizsej rodiny a verim, ze to tak aj zostane.
Drzim palce.

betka011
20. jan 2014

@denisamko34 je to ťažké žiť s takýmto človekom, ale sú lieky ktoré tomu pomáhajú
budeš sa musieť naučiť rozoznať kedy je to manžel a kedy ,,ten druhý,, - s tým sa neoplatí nič riešiť a hlavne nie hádať sa lebo ublížiš len sama sebe

denisamko34
autor
20. jan 2014

@kvietocek55 Bol vysetreny len teraz po tom skrate a do dneska bol aj v nemocnici.No bohuzial dnes usiel a ja mam o nho velky strach lebo netusim kam by mohol ist a co chce urobit.

maznacik007
20. jan 2014

@denisamko34 a dali ho do patrania ... nahlasili ste to na policii ... ked ide o dusevne choreho cloveka netreba cakat 48 hodin ....
mam psychicky choru svokru ... ale ine ochorenie tazke depresie, maniodepresia ... nezvladli sme to .... prerusili sme kontakt ked to zacalo ublizovat detom ... a predtym to bolo peklo ....

denisamko34
autor
20. jan 2014

@maznacik007 Uz ho hladaju ale ja neviem ci mam cakat alebo ho ist tiez hladat.Spolahnut sa na policiu ze ho najdu no neviem.Mam velky strach je mlady s neviem co ho moze napadnut.

zeleny_cajik
20. jan 2014

@betka011 Schizofrénia nie je mnohopočetná porucha osobnosti, žiadny manžel a "ten druhý" sa tu nevyskytuje.
@denisamko34 dôležité je, aby manžel aj ty ste porozumeli tej chorobe, aby ste vedeli, ako funguje medikamentózna liečba, ktorú mu doktor nastaví, aby si vedela ako jeho nnajbližší človek odhadnúť podľa manželovho správania, kedy sa schyľuje k relapsu, rozpoznala spúšťače a hneď to riešiť.
Aj u môjho blízkeho človeka boli začiatky veľmi ťažké, bolo tam zapieranie choroby, odmietanie liečby, zle nastavená liečba, obrovský prírastok na váhe, opúšťanie sa, ľahostajnosť k sebe aj k druhým... Veľká škoda, že zavreli mužské psychiatrické oddelenie v Ružinovskej nemocnici, tam mu po dlhých a bolestivých neúspešných pokusoch konečne pomohli a vrátili ho do života (hoci v súvislosti s ostatnými zariadeniami je aj pokus silné slovo, lebo reálne mu tam nikto ani len neskúšal pomôcť, len ho nadopovali neuveriteľnou kombináciou liekov, len aby z neho urobili chodiacu mŕtvolu a nemali s ním žiadnu robotu).
Skús sa skontaktovať s denným stacionárom Hestia v Bratislave, sú tam výborní entuziastickí lekári, majú veľmi ľudský prístup.
Teraz čítam, že sa manžel stratil. Dúfam, že sa ti ozve sám čo najskôr a dostanete to spoločnými silami pod kontrolu. Drž sa.

lukaskam
20. jan 2014

@denisamko34 ja osobnú skúsenosť nemám ale ako tvrdia dievčence bude to vyžadovať hlavne dobrého lekára a záleží aj od priebehu choroby ako sa bude vyvíjať každopádne nieje to 10% potvrdené treba veriť že to dopadne dobre. Veľmi silno držím palce!!!!

latvia
20. jan 2014

@denisamko34 keby to bol skrat z vycerpanosti, jednak by neutiekol a jednak schizofrenia ma svoje prejavy, bludne myslienky atd, ked povedia ze je to zrejme schiza, tak to aj schiza bude, len tam je viac typov a mozno este nie je presne doriesene, ktory typ presne. kazdopadne, so schizofrenikom by som nezila, to nie je choroba, ktora sa da vyliecit.da sa liekmi stabiliyovat, ale nikdy nie je iste, ze ten clovek v bludnom afekte nieco neurobi. bohuzial su casto pripady, kedy bolo ublizene na zdravi, schizofrenici ked chytia amok, tak nevedia, co robia, neuvedomuju si koho maju pred sebou a su schopni aj zabit.ja by som patrala aj v rodine, ci niekto nemal hoci len psychicke problemy, ono vela rodin tieto veci zatajuje, lebo schizofrenici su dedicni, a tak do takehoto zvazku nechce nikto ist... ja chodim uspavat schizofrenikov na elektrosoky, tak len na chvilku ich vidim, obcas maju svoju "minutku" kedy zacnu rozpravat scesty....nezila by som s takym clovekom, mala by som strach o seba aj o deti....viem ze ti ludia za to nemozu, ale ...

latvia
20. jan 2014

http://sk.wikipedia.org/wiki/Schizofrénia,_schi...

tu mas rozdelenie schizofrenii a jej typy, mozno v nejakom "najdes" aj spravanie tvojho manzela, mozno nie...

kiki68
20. jan 2014

da sa s tym zit a este je jedna moznost a to,ze ma tu docasnu formu,jednoducho ked sa skludni,tak mozno to postupne odide. Je aj taky tym schizofrenie,mala to kamoskina sestra. Tiez mala stresove obdobie na vyske a zrazu zacala pocut hlasy,ktore jej nieco hovorili, nastastie sa zverila rodine,ze je jej divne a teda nasadili sa lieky, po 2 rokoch to samo odoznelo. Takze treba to riesit a podchytit to. To je zaklad u tychto ochoreni. Tiez je podstatne to dobre diagnostikovat. V muzovej rodine jeho mame nieco zle diagnostikovali a doslova jej liekmi znicili telo, az teraz sa podarilo nasadit spravnu liecbu,ktora zabera a nerobi jej zle. Treba sa pripravit an to,ze pokial zacnu zaberat lieky a najdu sa tie vhodne moze to trvat a moze to prejst nejakymi stadiami. Nastastie sa dnes stale vyvijaju psychofarmaka, tieto veci idu dost dopredu,nakolko tym trpi viac a viac ludi. Ja by som so schizofrenikom ostala,najma ak by bol stav stabilizovany a pod kontrolou. Nie kazdy so schizou konci kdesi v ustave, to je blbost. Prave dolezita je tam aj rodina, aby ten clovek mal oporu, aby mu niekto vedela zachytit to, ze sa meni stav. To je velmi dolezite a hovorim to z vlastnej skusenosti, co mame takto v rodine. Akonahle vypozorujeme nejaku zmenu v spravani (napriklad ze osoba si zacne mysliet,ze sa na nu niekto pozera,alebo tvrdi,ze jej volal nejaky clovek a vieme,ze on uz nezije a pod.) tak okamzite to musime riesit s lekarmi. Musi ale spolupracovat cela rodina, na jednu osobu by to bolo prilis. A naozaj je dolezite presna diagnostika. Napriklad v nasom priapde sa zo schizofrenie vyklubala schizoafektivna psychoza. Ale po 15 rokoch....a tiez je pravda,ze schiza vacsinou zacina uz v mladom veku, cize o dost skor. Vacsinou to ma nejaky spustac.

kvietocek55
20. jan 2014

@denisamko34 no to mi je ľúto, hádam tu večer napíšeš, že sa našiel..neboj sa evidentne má v tebe podporu, takže sa treba k tomu postaviť reálne a riešiť. Naozaj je veľmi podstatná správna liečba a hlavne nájsť aj ochotného a dobrého lekára, ktorý nastaví správnu liečbu.. ako píše @kiki68 toto môže trvať aj roky kým sa to dostane do štádia, že sa to stabilizuje po správnej liečbe.. my sme to šťastie žiaľ nemali.. mama má 70 rokov a už na ňu všetci dr.kašlú.. ale čo si pamätám tak aj keď bola v nemocnici tak ako píše @zeleny_cajik vždy tam z nej len urobili "chodiacu mŕtvolu" nadopovali liekmi a bolo. Potom po prepustení týždeň OK a zase to bolo späť.. takže pre nás takéto hospitalizácie stratili úplne význam. Hľadali sme aj riešenia iné, sme 3 sestry, samostatné a životaschopné ale nedokázali sme jej pomôcť.. je to na zaplakanie v tých psychiatrických nemocniciach. Všetky tie hospitalizácie sprevádzal veľký stres a výčitky a nenormálnu psychickú záťaž aj pre nás, nielen pre ňu, keďže ona chorobu stále zapiera. Nechaj si poradiť dobrých odborníkov, ako ti vyššie radila zeleny-cajik.. ten denný stacionár napríklad, v BA máte určite viac možností ako my tu na východe. On je mladý snáď sa s pomocou rodiny z toho vyhrabe..

zeleny_cajik
20. jan 2014

@kvietocek55 Veru, stav psychiatrie je na Slovensku, apsoň z toho, čo som mala možnosť vidieť, žalostný, koniec koncov ako v celom zdravotníctve.
Stále pretrváva ten socíkovský prístup k psychatrickým pacientom, kedy lekári pacienta hlavne utlmili, zaradili do príslušnej škatuľky s nálepkou "nepoužiteľný blázon" a podľa možnosti izolovvali od spoločenského a rodinného života. A od toho sa odvíjal a žiaľ stále odvíja aj pohľad na psychické problémy a choroby u laickej verejnosti. Pritom je také množstvo ľudí, ktorí pri správnej liečbe a spolupráci rodiny môžu (a mohli) fungovať takmer plnohodnotne (a to sa netýka iba schizofrénie).
Úplne chápem, že ženy, ktoré nemajú žiadnu osobnú skúsenosť alebo majú skúsenosť negatívnu sa vyjadrujú v zmysle, že by do takého vzťahu vedome nešli. Ale toto je iná situácia, toto je manžel a otec rodiny, s ktorým už zakladateľka niečo prežila, niečo mu počas svadobného obradu sľúbila. Mávnuť nad ním rukou a povedať jej, že "ja by som s ním nežila", to je dosť povrchné a najmä kruté.
Sama som videla, ako môže jeden a ten istý človek vyzerať u viacerých psychiatrov. Keby vtedy pred 15 rokmi rodina dôverovala prvému lekárovi, čo dostal nášho pacienta do rúk, keby verila jeho prognóze, alebo keby verila druhému a dala ho liečiť elektrošokmi, keby nehľadali najlepších odborníkov, ktorí vidia za diagnózou aj človeka, ktorý s prepuknutím choroby nestratil inteligenciu, city.... ktovie, ako by to dnes bolo.

dai
20. jan 2014

ja poznam jednu osobu so schizofreniou - poznam ju uz dlho a doteraz som o diagnoze nevedela - choroba sa spustila prednedavanom po 30tich rokoch kludu - proste vypukla, asi rok trvalo nastavenie spravnej liecby a odvtedy osoba zila viac menej plnohodnotny zivot - rodina, deti etc. ...
tuto chorobu pokial to nie je diagnoza od detstva spusta mnohokrat prave obrovsky stres - vaecsinou vo veku okolo 30 rokov - to bol aj pripad osoby ktoru ja poznam... je to osoba velmi kludna a dobroprajna, urcite nie nebezpecna... celkovo schizofrenicky pacienti ak aj su nebezpecny ( je to velmi male percento tychto pacientov ) na 99% predstavuju nebezpecenstvo len sami pre seba - aj to len vcase aktivnych prejavov...

@denisamko34 s manzelom treba vyhladat dobrych lekarov aby nadstavili co najlepsiu liecbu ( predtym si diagnozu este nechat preverit - aspon 2-3 nazory mat ) - muz sa bude musiet pravdepodobne velkemu stresu vyhybat - ale to sa musia aj vsetci pacienti s epilepsiou, chorobami srdca, vysokym tlakom etc. etc. ... celkovo stres nikomu dobre nerobi a je dobre sa ho naucit co najskor regulovat ( nato existuje mnozstvo priruciek a pod. ) - moja mama ma napr. nador na mozgu a tiez sa musi stresovym situaciam prisne vyhybat.... zit sa s touto diagnozou jasne ze da - len ju treba mat pod kontrolou.
drzim palce

denisamko34
autor
20. jan 2014

@zeleny_cajik dakujem za informacie.Manzel sa sam vratil domov nastastie,povedal ze si musel len ist nieco vybavit a potom sa chcel este doma najest a vratit sa spat so nemocnice.Myslim ze to bude s nim komplikovane,nepripusta si ze mu nieco je a velmi chcel ostat doma s nami.Ten stacionar v Ba je denne centrum alebo tam pacienti byvaju?
@latvia Velmi pekne ti dakujem za zaujimavy clanok.Priznaky mojho manzela som nasla pod Dg F23,vivinuli sa v priebehu 1 max.2tyzdnov.Vlastne z nicoho nic len sa nakopilo vela problemov naraz a este k tomu aj praca v noci a uplna vycerpanost.Tak neviem ako to cele dopadne lebo Dg este stanovenu nema.Este je v stadiu pozorovania.
@kiki68 Pevne verim ze je to len docasna forma a casom sa to nejak vyvinie bud k lepsiemu alebo k horsiemu naco nechcem ani mysliet.Ved mame dve krasne,male deti tak to musime spolu nejak zvladnut.
@dai Presne ako pises.Manzel ma 30r,vzdy bol mily i ked niekedy trochu precitlively.Moja svokra ma bohuzial tiez schyzofreniu takze vsetci si myslia ze ju urcite musi mat aj manzel.Mozno maju pravdu,nehovorim ze nie ale mohlo sa to zacat aj skor,ved zijeme v stresovom obdobi.Ked prisiel domov bol velmi stastny a vyrovnany sam so sebou.Velmi som sa o neho bala ale on vie ze ma vo mne oporu a moze sa na mna vzdy spolahnut.Takze to musime nejak dotiahnut do uspesneho konca.
Vsetkym vam dakujem za nazory a rady.Ste mile ako pomahate a snazite sa najst nejake riesenia.Dnes som zazila druhy najhorsi den v zivote ked som sa dozvedela ze manzel usiel z nemocnice a nik nevie kam.A ten prvy bol pred tyzdnom ked mi zavolala policia ze nasli mojho manzela ako pobehuje po poli a chce sa rozpravat s Bohom.Vtedy sa mi pomali zacal burat svet a kladla som si otazku preco?Tento jeho stav vyvolalo viacej faktorov a okrem vycerpanosti a stresu aj strata majetku,dedicstva ktore sa snazil ziskat spat i ked vedel ze je to nad jeho sily a moznosti.