Zubný strojček v dospelosti

12. jan 2024

Nosila ste/ nosíte niektorá? Vyrovnali sa vám vady? Ako dlho ste nosili? Ja rozmýšľam medzi tým neviditeľným alebo keramickým, u toho neviditeľného mám trochu obavy, neviem či to nie je len reklama. Prípadne ak máte fixný, nevšimli ste si zvýšenú kazivosť zubov?

vela02
12. jan 2024

Fixný ti máloktorý doktor spravi. Som po liečbe neviditeľným, trvalo to ani nie 2 roky, zuby mám vyrovnane krásne rovné. Keby to bola len reklama, nenosilo by ho toľko ľudí 🙂 pozri si nejaké ig/fb stránky lekárov ktorí to robia, majú tam porovnavačky.

autor
12. jan 2024

@vela02 Prečo fixný nie? Rozmýšľam práve nad keramickým.

vkatush
12. jan 2024

Kamoška má ten neviditeľný, asi rok, a tú zmenu je poriadne vidieť. Odporúča každému.

(Z dlhodobého hľadiska neviem ako je to s neviditeľným.
Ja som mala fixný, potom som zanedbala to nočné nosenie, keď ho dali dole a zuby sa mi vrátili späť).

autor
12. jan 2024

Mne sa totiž nechce veriť, že ten neviditeľný niečo robí 🙈 je to len plast. Ale nechám si poradiť, preto sa pýtam na skúsenosti.

vela02
12. jan 2024

Pretože jednak ti ho poisťovňa už aj tak nepreplatí, je tam náročnejšia hygiena, nie je taky účinný ako neviditeľný ktorý je presne vyrobený na tvoje zuby. Fixný nie je vyrobený na teba. Je to plast, ktorý ti narovnava zuby. Dospelým ľudom, pokiaľ ja viem, sa už fixne (väčšinou) nedávajú.

vela02
12. jan 2024

Na zuboch budeš mať nalepené attachmenty, ktoré ti tie zuby ťahajú. Ak sa objednas niekam na konzultáciu tak ti presne úkazu a vysvetlia ako sa ti zuby budú ťahať. Keby to nepomáhalo, tak mi to nevyrovná zuby 🙂

autor
12. jan 2024

@vela02 Ja mám predkus, tak to chcem riešiť, už dlhšie nad tým rozmýšľam a v mojom veku by boli lepšie tie neviditeľné. Ako dlho trvá liečba? Koľko takto stálo?

autor
12. jan 2024

*ťa to stálo

vela02
12. jan 2024

Doba liečby je cca 2 roky +-. Treba rátať s tým, že môžu nastať komplikácie, sú to zuby, môže trvať liečba dlhšie, treba spolupracovať s doktormi. Ja som zaplatila okolo 4000€ (neplatila som naraz, mala som splátky), ale bolo to dávnejšie, možno už išli ceny hore.
Ale budeš vidieť každým týždňom posun, naozaj ho odporúčam 🙂

autor
12. jan 2024

@vela02 Doktorka mi tiež povedala, že mám počítať dva roky. Je to ale hrozne moc peňazí za ten neviditeľný, tak preto váham.

diefca
12. jan 2024

Ja mam neviditelny, liecba nastavena na 31 tyzdnov. Ak by nebol vysledny efekt 100%, daju sa dorobit dalsie dlahy. Uz po necelych 5 mesiacoch vidim take zmeny, ze ak by som mala povodne zuby take ako teraz, tak neriesim vyrovnavanie. Mozno len odporucim to riesit s celustnym ortopedom a nie beznym zubarom, s niektorymi strojcekmi mozu robit iba ortopedi. Stal o cca 1000 eur viac ako fixny.

autor
12. jan 2024

@diefca Ja som bola priamo u ortodontistu. Nevracajú sa zuby do pôvodnej polohy?

jevma
12. jan 2024

Ja som začala v decembri s liečbou. Mam 37r. Rozhodla som sa pre neviditeľný, značku mam eezysmile. Dokopy budem mať 45 nasad a dĺžka liečby približne 2 a pol roka. Násady sa menia každé dva týždne. Cena 3800€

jevma
12. jan 2024

@diefca mate prosím fotky pred a teraz?

diefca
12. jan 2024

Nevracaju, som este v liecbe a 22 hodin zo dna nosim dlahy. Po skonceni liecby budrm nosit retainer, pripadne aj podlepia zuby drotikom, aby sa tak nestalo.

rusalinka
12. jan 2024

Ja som to písala už v nejednej diskusii, áno, mala som, a ako dospelá a mala som fixný. Nevidím dôvod, prečo by sa dospelým nemal dávať. Čo sa týka kazivosti - je úplne jedno, či strojček a aký, máš - ide o poriadnu a dôslednú hygienu, vtedy sa ti zuby nekazia ani so strojčekom ani bez neho.
Samozrejme, že po liečbe sa zuby chcú vrátiť do polohy, kde boli niekoľko desiatok rokov, preto treba poctivo nosiť aj nočné strojčeky po liečbe. Ja som už asi... hm... 5-6 rokov po (ani neviem), a stále v noci, 2x do týždňa nosím, a stále keď si ho dám, cítim, že zuby sa pohli.

diefca
12. jan 2024

@jevma aktualnu nemam, ale mozem vam poslat do spravy, ked sa k tomu dostanem

michaela26296
12. jan 2024

Ja som nosila fixný v dospelosti 2 roky a nemenila by som. Zuby sa krásne vyrovnali. Mám známych ktorý mali neviditeľný a liečba sa im aj predĺžila lebo ked zuby začali bolieť tak ho hned vyberali 😄 co sa týka kazivosti zubov, paradoxne pred strojčekom som mala častejšie nejake kazy. Teraz 5 rokov po sňati strojčeka som zatiaľ nemala ani jeden kaz za cely čas. Naučila som sa poriadnu hygienu 😁

jevma
12. jan 2024

@diefca ďakujem , budem rada

asfodelka
12. jan 2024

Ak mas predkus bolo by dobre poradit sa s ortodontistom o postupe- ci by ti tahali zuby. Synovi sme davali strojcek kvoli predkusu. Ak by mal nosit fixny - vythnu mu zdrave zuby. Pri neviditelnom mu netrhali nic a vidno krasnu zmenu uz po polroku. Najprv menil po 1tyzdni, teraz po 2tyzdnoch plus nosi gumicky. Znacka je spark, cena 3000e. Ja som nosila fixny strojcek - oproti tomu je neviditelny rozpravka. Nema porezane lica, nemusime chodit kazdu chvilu dotahovat, netrapi sa s cistenim. Ide jest, da dole, potom normalne umyje zuby a da spat. Chodime na kontrolu raz za par mesiacov, doma si foti zuby v aplikacii, komunikacia cez mail. V aplikacii vies pozriet progres.

guudy
12. jan 2024

Invisalign funguje dobre, nemas mat preco obavy.
Ja by som ta upozornila na to, ze v dospelosti je udrziavacia doba po liecbe (nosis nadalej dlahy) roky. Dcera ma 16 r a ma udrziavacie dlahy na 2 roky. Iba 2 roky preto, ze je este vo vyvine. U dospelych su zuby v nespravnej polohe zafixovane dlhodobo, preto po liecbe treba ovela dlhsi cas na to, aby ostali na novom mieste a nepohli sa do povodnej polohy. Pytaj sa ortodontistu.

minenkak
12. jan 2024

@vela02 toto je fixný strojček

nicol_ka55
12. jan 2024

@vela02 samozrejme, ze aj dospeli mavaju fixny strojcek. kolegyna mala 42 rokov a nosila ho a vobec nelutuje. ja ho takisto mam a zuby uz mam takmer rovne. zvykla som si nan tak, ze uz o nom ani neviem, nijak ma neobmedzuje ani nic. dva a pol roka a uz vyberame termin, kedy pojde dolu. nie je to nic strasne, je lacnejsi ako ten neviditelny, jedine o to mi slo. a dalsia vec - tento fixny je aj ovela praktickejsi, nemusis ho davat zakazdym dolu, ked ides jest.

vela02
12. jan 2024

@minenkak ja viem či je fixný strojček, neboj 🙂 ale dakujem
@nicol_ka55 v poriadku, ako komu vyhovuje. Fixný strojček je náročnejší na údržbu. Ja viem, že ho majú aj dospeli, iba vravím že je to skôr rarita (aspoň ja som veľa dospelých ľudí s ním nevidela). Dať si dole strojček pred jedlom, potom ho umyť rovnako ako zuby bolo pre mňa pohodlnejšie, ako čistiť FA.

Každý nech si dá akýkoľvek, ja hovorím o svojej skúsenosti s Invisalign, ktorý som nosila a pomohol mi 🙂
Pekný deň.

vela02
12. jan 2024

@asfodelka presne toto sú tie výhody, autorka 🙂 na kontroly nechodíš pravidelne raz za mesiac ako pri FA, komunikuješ cez aplikáciu, drôt ťa neomíňa, netlačí. Pri FA sa väčšinou trhajú 2 zuby. Na kontrolách ti nárazovo zatiahnu zuby co spôsobuje bolesti. Ale najlepšie máš určite ísť niekam na konzultáciu, či si vôbec vhodný adept na fixny aparát, lebo to nie je len tak, že ty si povieš že ho chceš a bodka 🙂

zuska_bluzka
17. apr 2024

@jevma
@asfodelka
ahojte, viete mi poradiť u koho ste si ten strojček dávali robiť? ďakujem 🙂

asfodelka
17. apr 2024

@zuska_bluzka ddd dental dr. Ivančová. Ak chces poslem Ti do ip kontakt, alebo si vies najst na googli 😉

zuska_bluzka
17. apr 2024

@asfodelka Ďakujem krásne, našla som 🙂

svokrinjazykmonika
17. apr 2024

Ja len sa pridám do debaty že som mala normálny kovový fixný strojček a nemuseli mi nič trhať, ani som nikdy nemala dorezané líca, ani kazy sa mi neurobili. Zuby mám už rovné, už nosím priesvitné platničky. Lebo sa tu deje nejaký hon na kovový strojček ale teda neviem prečo, ja som žiadne problémy nemala. Vyberala som si slabofialové gumičky a normálne mám pocit že mi chýba 😅 taká pekná, mladá som sa s ním cítila.

jevma
18. apr 2024

@zuska_bluzka ja v dentalnom centre v Humennom