Ergo nosič a pokrivený chrbátik

mareka49
4. sep 2018

Ahojte zienky, mamicky,nosicky😊
Vcera som si.kupila.nas prvy nosic. Velmi som.sa.tesila.ze.zacneme.nosit,.ale..
Dnes.som.bola.s drobcom ma sono noziciek a.doktor si vsimol,.ze.vystupuju troska.stavce. Maly ma.pre.upresnenie 4 mesiace a par.dni. Pytal sa, ci som.davala sediet. Ano, davala. Povedal ze.este.nedavat. Nedavala som casto, ale sem tam uz hej. Viem, som hlupa.asi, ale to by bola.dalsia.debata..
Otazka je ci teraz pouzivat nosic, ked v nom.babetko.po.spravnosti vlastne sedi. Uskodi.mu to este.viac, alebo naopak?
Mam odlozit.nosic,.kym nebude samswdier?.prosim.mate podobnu.skusenost?

nerya
4. sep 2018

Nemám skúsenosť, len čerstvú radu od fyzioterapeutky, ktorá sa zaoberá aj takýmito detičkami a ta nás dôrazne varovala pred šatkami a nosičmi na deti, že je to síce pekné ale tie chrbtice a celkovo fyzický vývoj dieťaťa v Tom nie je prirodzeny. Takisto nás upozornovala nech dieťa nedávame sedieť a už vôbec nie stavať, že ho máme sledovať, povzbudzovať a ono všetko postupne začne robiť samé keď na to bude pripravené a hlavne jeho telo a svaly. Ja by som to neriskovala 😉

domak2
4. sep 2018

@mareka49 ked je dieta v nosici spravne, tak tam nesedi. Ma zaobleny chrbat, podporenu hlavu a nohy na siroko.
Tazko radit, ked uz sa vyskytol problem, lebo suvisiet ci ovplyvnit to moze a nemusi.

zinulka
4. sep 2018

Nie som za nosiče ani za šatky. Určite mate super kociar s hlbokou vaňou. Nech dieťa v ňom pekne leží. Má len 4 mesiace, je maličké. Myslím, že tak je to prirodzené. A ako písala mamička predo mnou. Všetko príde časom samé. Do nosiča by som ho nedávala. Bála by som sa, že mu uskodim, ešte po výstrahe doktora.

kianka5
4. sep 2018

@mareka49 ja veľmi nie som zástancom nosenia, ale kvôli tomu, že mám problémy s chrbticou a tých pár krát čo sme použili ergo nosič bolo pre mňa utrpením. Preto si myslím, že hoci je nosenie pre niektoré mamičky ozaj krásne, nie je vhodné pre každého. Ja by som to pre istotu odkonzultovala s odborníkom, ktorý drobca prezrie a posúdi vhodnosť. Kludne to povedzte na poradni pani doktorke nech vám niekoho odporučí. Predsa len na diaľku ťažko posúdiť 😉

madeleine
4. sep 2018

Odporucam urychlene tuto temu uzavriet, rovnako ako celu webstranku a obratit sa na expertov ohladom nosenia. Odnosila som dve deti, obe krasne, zdrave, rovne a vzpriamene. Velmi zavisi v com nosite (znacka model), pretoze mnoho akoze ergo nosicov su velkym problemom neznalych, ktori naozaj potom detom ublizuju. Spravny uvaz v satke alebo naozajstvom ergonomickom nosici dietatko v spravnom vyvoji podpori.

Je velmi nebezpecne davat sedie, stat, pomahat chodit detom, ktore na to nie su fyzicky prirpavene a teda robia tento pohyb same. Akonahle je telo cloviecika prirpavene, vsetky pohybove ukony vykona sam, bez pomoci a s absolutnou presnostou. Budte trpezliva, dieta sa Vam odvdaci zdravou chrbticou. Vykaslite sa na to rychlo, rychlo, nech uz sedi / stoji / chodi, ublizuje mu to. Zo dna na den to zrazu pojde, hned ako budu spevnene svaly a telo pripravene pohyb podporit.

Ak sa chcete poradit ohladom typu nosica ktory mate, alebo vhodneho nosica, skuste http://nosma.sk/podporne-skupiny-nosenia-deti/ pripadne skupinu na FB https://www.facebook.com/groups/682053868471503, pripadne podla Vasej lokality su lokalne skupiny.

Drzim palce, vsetko sa spravnym nosenim moze dat do poriadku rovnako rychlo ako chyba nastala, nevahajte a hladajte kvalifikovanu pomoc (nie v nemocniciach, fyzioterapeutoch ci doktoroch, pretoze oni su v tomto sto rokov za opicami, bez urazky k povolaniu).

madeleine
4. sep 2018

Tu najdete mnozstvo krasnych prikladov porovnani ergonomickeho vs. neergonomickeho nosenia: https://www.facebook.com/media/set/?set=oa.1212.... A na kocik zabudnite, lezat ako doska pri vyvijajucej sa chrbtici je pre dieta, ktore potrebuje byt v pohybe a vyvijat svalove skupiny tak isto krok vzad. Ak sa nosit chce (a to chce drviva vacsina deti, pretoze matka je predsa clovek, s ktorym chcu byt), tak ho noste tak vela a casto ako obaja chcete a vladzete.

Nerada odkazujem na bulvar a sokovalo ma, ze som tam nasla clanok podporujuci nosenie, najdete v nom zakladne info a uprostred obrazok vyvova detskej chrbtice a spravnu polohu pre ne.

http://www.pluska.sk/izdravie/zdrave-dieta/navr...

kocurikpupcek
4. sep 2018

ked som dala ja toho mojho do kocika, mi tak reval, az sa zachadzal,bala som sa ze prave tym silenim v kociariku mu uskodim. tak automaticky som riesila nieco ine. Pozicala som si elasticku satku,neskor kupila normalnu pevnu satku, neskor ergonosic...dieta spokojne, kludne, zaspalo. a ja vtedy spokojna, normalne som citila, ze ano toto je ono, takby to malo byt spokojne dieta a matka. A to som ho hned dala dole, ked uz tvrdsie zaspal.Takze u nas satka/ nosic sluzil iba ako uspavadlo, pripadne ked sme niekam isli ako rodina aj so starsim synom niekam, kde by som s kociarom nezasla daleko. Tych par hodin mu to neuskodilo. Ked mal rok a pol, tak uz nosic bol nepotrebny. A je to nesmierny pohodak, zatial co ten prvy strasny nervak, co som ho silila a trapila v kociari, lebo ved tak to ma byt. Trd makovy! A este ked k tomu priratam vyhodu 2 volnych ruk, a moznost vyslapat s nim aj hore na Oravsky zamok...teraz je to jedno spokojne zlate dieta. Normalne by som si to zopakovala, ale tak aj dve deti su dost😅

madeleine
4. sep 2018

@zinulka viete kedy vymysleli kocik? Co robili zeny s detmi predtym? Myslite ze ich miliony rokov nosili uplne neprirodzene? Co robi cela Afrika, povodne kmene alebo ti, ktori sa vracaju k svojim prirodzenym korenom? Kocikuju? Hladajte prirodzene tam, kde nenastupil prudky marketing konzumnej spolocnosti. Flasa, dudlik, kocik, postielka, choditka, popruhy, to vsetko su moderne vymysly, ktore Vasa babka mozno poznala, no skor nemala ako mala, nieto este generacie pred nou. Dieta potrebuje matku, to je jedine co potrebuje. Tak ako je prirodzene nosit dieta na rukach, kojit a spat s nim, je prirodzene vediet ako je pre dieta pohodlne sa nosit a spravne si pomoct, sebe i dietatu. ;)

kocurikpupcek
4. sep 2018

@madeleine presne tak! az mi prislo normalne neprirodzene ho nutit na cumel, ked o dva roky zas by som krkolomne ho odducala od cumla...sice je pravda, ze prsniky boli rozkojene po prvom synovi, takze ziadne bolesti uz neboli. Ale pamatam sa ako mi to normalne bolo proti srsti mu pchat nasilu ten kus plastu do ust. Ked dieta bolo nekludne, sme sa pomojkali, sup do satky, vytiahla som cicik....no rozmyslam nad tym tretim babom...😂

zinulka
4. sep 2018

@madeleine mne je jedno, nech si ho pani nosí. Radšej sa mala spýtať doktora, či je to vhodné. Ja by som si to za klobúk nedala. Nech leží, nech pasie koníkov na bruchu a posilňuje svaly. Pani nespomína, že je inak malý nekludny a treba ho nosiť. My sme nenosili a tu sme.

kocurikpupcek
4. sep 2018

@zinulka ved hej, ani mna mama nenosila a tu som....ale ze bola moja matka na nervy zo mna, stratila mlieko,cela rodina z revuceho dietata na nervy, uz dalsieho surodenca radsej moja mama neriskovala...a ked som prekonala aj hysteps, co som tak vrieskala (vtedajsi akoze "liek na ukludnenie/omamenie dietata, co uz mama bola zufala, ze musi ist za lekarkou a dat mi to pichnut )....no pri prvom som myslela, ze si aj ja hodim maslu, co bol taky narocny a urevany a o noseni v satke/ergo nosici som vedela iba pramalo... inak po prvom som si povedala nikdy viac uz...az som pomaly bola psychicky na dne, s muzom pomaly rozvod....druhe sa nam pritrafilo nahodou,som ho satkovala/nosila v ergu a normalne az pri druhom som mala konecne radost a pohodu z materstva. Vzdy lepsie satka s ergo nosicom, nech je matka a dieta kludne ako flaska s vinom a ine oblbovaky

madeleine
5. sep 2018

@zinulka určite áno, keď sa pani doktorky spýtate na štúdie ktoré potvrdzujú poškodzujú je nosenie dieťaťa v šatách a ergonosicoch tie slušnejšie ostanú bez slova, tie arogantne Vás zhulakaju že Ste zas jedna s tých čo sa vracajú loziť po stromoch a späť v jaskyniach. Takže u mňa väčšina doktorov skončí po prvej otázke. Vedia len to čo im povedali skriptá zo 68meho a okrem zmenených metód vyšetrovania sa k nim napríklad úcta k pacientovi, záujem o nové postupy alebo alternatívny prístup neostane, lebo to nehradia farmaceuticke spoločnosti. 😉 Toľko k doktorom.

emjee
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
teada
29. okt 2018

@madeleine ..len upresnim, kedysi nemali kociky tak ano, nosili deti, ale nie sustavne, ale ked isli kopat na rolu, odniesli si dieta a tam ho uz polozili na plachtu na zem, seno..nosic sluzil na odnos dietata na miesto prace mimo domu a nie na tancovanie pri vareni, pri zaspavani, pri kazdej cinnosti matky dobre, ze nie pocas celeeeeho dna...ked vidim, ako mamicky doslova tancuju s nosicom,tak sa cudujem, ze ako je to vobec mozne, ked tym detom sa podla mamiciek v tom nosici tak paci, tak naco este tance okolo toho??a potom dieta nedokaze zaspinkat v pohodlnej postielke, nedokaze sa nijak utisit, len skackanim v nosici??...

madeleine
30. okt 2018

@teada vidím že o ergonomickom nosení či spaní toho veľa neviete. A o pocite aký to je mať dieťa na sebe asi tiež nie. Ja som nosenie milovala a s deťmi tancovala, varila, prádla, kosila aj nakupovala. A moje deti to podľa všetkého milovali. Blízkosť matky je nenahraditeľna. A pohodlnosť postieľky je tiež dobrý vtip. Má Vaše dieťa ergonomický matrac? Potom sa môžeme baviť o pohodlnosti, možno, trošku. Pre dieťa nie je nič pohodlnejšie a prirodzenejšie ako byť s matkou. Je jedno či cez deň pri aktivitách alebo v posteli.

teada
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
teada
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
teada
31. okt 2018

@madeleine .pisala som rozsiahlu reakciu, tak som to radsej zmazala, skusim strucnejsie)..z vasej reakcie som si urobila obraz s kym hovorim, teda s kym pisem, kedze vy viete co ja viem a aj co ja neviem)..nuz pre informaciu, nemam ani jedno ani dve deti..mam viac deticiek a ano, mam skusenost aj s ergonomickym nosicom a aj o pocite mat dietatko v blizkosti v nosici..je to naozaj velmi prijemne som vdacna za to..no moje dieta bolo v nosici maximalne do 30 minut a bolo tichucko, zaspinkavalo, ale ked som ju davala do postielky po tych par minutach, tak mi vobec neprislo, ze jej tam bolo pohodlne, povystierala si nozicky, rucicky, bolo mi jej luto, tak som zabudla na svoje prijemne mamickovske pocity a dala som na dcerku..opakujem, nosic je dobra vec, ale vyuzivat, ked je to potrebne..pokial je nosic napomocny..ja som si ho zaobstarala kvoli tomu, aby som nemusela kocik vytahovat z pivnice, ked pojdem zavazat deti do skolky, kedze bola blizko..a k tancovaniu, nuz, jedna moja znama tancovala, dobre ze neskakala, ale v pohode, ibaze nebolo to kvoli tomu, zeby si spievali pesnicky,ale kvoli tomu, ze dieta bolo veelmi nespokojne, nedalo sa utisit, tak muselo prist aj hopi cupi..myslim, ze da sa to aj inak a ovela efektivnejsie a pre dieta prijatelnejsie..a posledna vec- dieta tam vobec nie je ako v maternici, tam plavalo, nic ho netlacilo a v nosici, ci chcete alebo nie, tam tlacene je, opiera sa o chrbatik, ritku..rovnako ako nie je pre vyvin zdrave dlhodobe nosenie na rukach, tak ani v nosici..a kedze som tu po rokoch prisla sa podelit o skusenosti, len na skok, kedze ani nemam cas, tak je to vsetko co mozem k tomu dodat..nech si mamicky urobia usudok..Vam prajem pekny den aj vsetky ostatne

teada
31. okt 2018

@madeleine ..jemine uz som aj zabudla ako sa tu orientuje🙂..aj toto je akesi rozsiahle🙂)ale uz posledne aspon

madeleine
22. nov 2018

@teada Vidim, ze Ste svoju odpoved par krat vymazali a prepisali, tak to tiez hovori za seba, rovnako ako to, co ja viem alebo neviem o tom co viete alebo neviete vy. Vsetko je to len forma vyjadrenia sa. Kazda matka ma pravo rozhodnut za seba. Vase vyhlasenia k ergonomickym nosicom boli jednoznacne proti a k tomu som sa ohradila ja. Ani kocik ani postielka nie je pre male dieta lepsie, nielen kvoli tomu, ako sa vyvija chrbtica dietata a ze ten vyvoj potrebuje urcity cas, ale aj kvoli kontaktu, ktory dieta nutne potrebuje. Ja nosenie nikomu nevnucujem, len ma irituju vyhlasenia, ze to vobec nie je take dolezite, alebo dokonca zbytocne, ze ved ani nas nase matky nenosili a aha tu sme a podobne nezmysly. Nasa generacia je jedna z tych, co najviac trpia bolestmi chrbtice, co viacero lekarov a odbornikov indikovalo prave ako vcasne odlozenie deti. O psychologickom dopade sa bavit vobec nemusime, neskutocne mnozstvo dospelych ludi, ktori ziju single a muzov, ktori po tridsiatke ziju s matkami tolko snad este nebolo... Je k tomu rovnako milion studii pre kazdeho, koho tieto temy zaujimaju.

Kto chce nosit, hlada si plnohodnotny zdroj, verim a nie modreho konika, na ktorom par mamiciek robi cely svet ;) (nic osobne, len skratka treba zvazit ci pisem o "jednej znamej", alebo odporucenie, je to sakra rozdiel).

https://chcemnosit.webnode.sk/nosne-info/preco-...