Aké právo má otec na starostlivosť o dieťa?

klea1993
1. mar 2020

Ahojte chcem sa spýtať odsťahovala som sa s malým od ex priateľa ktorý my dal 2 dní na od sťahovanie samozrejme ze som vzala zo sebou aj malého... Malý tam mal školu trvalý pobyt... Odsťahovala som sa s ním do iného mesta kde mu už vybavujem aj školu bývame u známeho... Chcem sa spýtať ma otec nejakú šancu že by mohol zariadiť aby my malého vzali?

syslik81
1. mar 2020

pokial nedrogujes, niesi alkoholik , maleho nezanedbavas etc tak nie maleho ti nevezmu .. mozu ak je starsi dat striedavku ale to nedavaju casto ..

klea1993
autor
1. mar 2020

@syslik81 byvame 3 hodiny od seba takže aj ta striedava by bola asi mimo nie 😢

syslik81
1. mar 2020

3h nieje vela.. kamaratka tak cestuje s malym cez pol slovenska ... on ide ponho ona prenho ... otec je stale otec aj ked rodicia nevychadzajua dieta potrebuje oboch .. ale naozaj striedavka je len vo vynimocnych pripadoch a vatsinou davaju kazdy druhy vikend a prazdniny na striedacku plus pocitaj aj vianoce ze aj on bude chciet maleho etc.. treba sa radsej v klude dohodnut v zaujme dietata

maciatkolulu
1. mar 2020

@klea1993 takto, otec ma rovnaké práva ako matka, môže žiadať striedavo starostlivosť, môže žiadať rovnako ako ty. To malé čakáš s ním tiež?

veronikaszabova
1. mar 2020

@klea1993 no minimalne kazdy druhy vikend mu daju. Plus cast prazdnin.
Nakolko ste od seba 3h vzdialeni, striedavku pri skolakovi skorej nie, ako ano.

mondolina
1. mar 2020

@klea1993
Ak nemáš súdne určenú starostlivosť tak má úplne rovnaké práva ako ty.

dopolbokaodrata
1. mar 2020

A on ta poslal preč s dieťaťom, ako pozerám tehotnú, a ty si sa vzala a išla? Nedalo sa to riešiť inak, rozumne ako ľudia..?

maciatkolulu
1. mar 2020

@klea1993 počuj, vy ste sa v decembri snažili splodiť dieťa a o dva mesiace ti dal priateľ 2 dní na vyťahovanie a chce dieťa do svojej starostlivosti? Alebo to nie je tata? Každopádne ma rovnaké práva do rozhodnutia súdom ako ty.

veronikaszabova
1. mar 2020

@maciatkolulu ma 7r syna a je v 17tt.
Teraz riesi 7r syna

maciatkolulu
1. mar 2020

@veronikaszabova tak ja neviem pokiaľ rieši jedno dieťa, bude musieť časom aj druhé. A za mňa nepochopiteľné, že sa niekto snaží v decembri splodiť potomka a na konci februára vyhadzuje ženu z bytu a pritom chce dieťa. Jedine, ze nie je otcom,alebo teda nie je normálny. Ale ako som písala, otec ma rovnaké práve ako mama. A naozaj nie je celkom ôk toto riešiť uprostred roka, prvákovi toto nepridáva.

23121974
1. mar 2020

@maciatkolulu V decembri sa snažili splodiť dieťa a už je 17tt? Nejak mi tie počty nesedia 🙄

veronikaszabova
1. mar 2020

@23121974 15teho decembra bola v 4tt, takze to sedi

veronikaszabova
1. mar 2020

@maciatkolulu ved to sedi - 15teho mala dostat menstruaciu -- to uz je 4tt. Do dnes 17tt

maciatkolulu
1. mar 2020

Každopádne dieťa bolo plánované.

23121974
1. mar 2020

@veronikaszabova Ja som reagovala,len na to snaženie,myslela som,že v decembri len začala.Autorka mi nič nehovorí a diskusie sa mi nechce vyhľadávať..Každopádne je to divné,že je 17tt a vyhodí ju,asi to dieťa nie je jeho...Však poznáme tu aj expertku,ktorá si menila týždne,nie? 😉 😂

extempore
1. mar 2020

Už by ste si tu mali podaktoré zvyknúť na to, že otec má ako rodič rovnaké práva ako matka!!

tosomja
1. mar 2020

Na dieta ma rovnake pravo ako ty, matka je vsak uprednostnena. Ak otec ma vyzivovaciu povinnost, ma aj urcite prava. Nebran mu byt otcom.

maciatkolulu
2. mar 2020

@veronikaszabova Le však to je absolútne jedno, proste sa snažili o babo a o dva mesiace ju výklopné a ona ide ta het o 300 km, dieťatu sa "vybavuje" škola.... A bývajú u známeho. No ok.

klea1993
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lujza123
2. mar 2020

Prečo riešite jej tehotenstvo? Stava sa všeličo, dokonca aj také ze ľudia plánujú dieťa, svadbu a za týždeň si nevedia prísť na meno. Myslím ze ju netreba hneď začať dojebavat, určite si to pri pocati dieťatka neplanovala že bude musieť kdesi narýchlo zháňať ubytovanie

veronikaszabova
2. mar 2020

@lujza123 presne tak.
Teraz musi poriesit starsie dieta, potom moze riesit novorodenca.

maciatkolulu
2. mar 2020

@lujza123 to fakt do. ebavat? Máš pekný slovník. Prepáč, ale tebe ako matke by sa asi tiež nepáčilo, kebyže si otec vezme dieťa a odíde 300 km bývať k známej. Otec ma úplne rovnaké práva. Ci on, je len na zarábanie, neskôr na platenie alimentov? A pri posudzovaní súd bude rýpať do všetkého. Neviem mam dosť rokov, ale ešte sa mi nestalo, ani v okolí, že niekto sa "snazilkuje" a o dva mesiace parkuje svestky k známemu do 300 km vzdialeného miesta a prvákovi chce meniť školu. Vždy sa dá nájsť riešenie v prospech dieťaťa. A toto zaručene v prospech nie je. Pokiaľ nevieš ako všetko je, tak zaručene je žena chuderka a chlap hajzel, hej? No ono to tak nie je vzdy🤔

lula313
2. mar 2020

@lujza123 Presne, riešia hlúposti, nie to, na čo sa pýta autorka. Nie je prva, ani posledna, ktorú vyhodil/podviedol chlap počas tehotenstva. Dovodov môže byt milion milenka, psychická porucha, (neoprávnená) žiarlivosť, koniec nájomnej zmluvy za byt a finančne problemy, hocico..

lujza123
2. mar 2020

@maciatkolulu v tom všetkom máš pravdu, nieje správne ťahať deti 3 hodiny cesty od otca lebo to všetkým skomplikuje život.... To je aj predmetom tejto témy, nie otehotnenie a následný rozchod.
Nechápem tu potrebu riešiť jej tehotenstvo, písať ze to dieťa nieje jeho keď ju vykopol alebo vynášať akékoľvek súdy.
Ženy vedia byť k sebe niekedy neuveriteľne hnusne a bez kúska empatie.

janett_332
2. mar 2020

Ak sa pýtaš na to, že by ti ho mali vziať úplne, tak si myslím, že nie. Ak máš vhodné podmienky pre život aj s malým a nie si napríklad alkoholička, alebo máš dlhy, ktoré nesplácaš, tak isto nie

maciatkolulu
2. mar 2020

@lula313 plus môže byť chyba aj na strane ženy, či nie😉a v tom prípade, pokiaľ nemá vhodné podmienky, bývanie u známeho napríklad, plus dieťa vyňaté zo svojho obvykleho života, školy, zjavne teraz do školy nechodí, keďže mu ju vybavuje a podobne to do plusu nedáva. Ale jasne, žena je chudera a muž hajzel. Možno by ste inak pozerali, kebyže poznáte podstatu. A dieťa má právo na otca ako otec na dieťa, tobôž, keď nie je stanovené súdom nič. Takže kebyže príde k známemu a vezme si ho, nič sa nedeje. Plus autorka by si mohla uvedomiť v jej veku, že nie my vezme dieťa, ale mi, lebo sa na to zle pozera

lula313
2. mar 2020

@maciatkolulu ale je irelevantne, koho je to chyba, autorka sa pýtala, ako je to so striedavou starostlivosťou.. čiže ona o voze a veľa diskutujúcich o koze..

maciatkolulu
2. mar 2020

@lula313 nie, nepýta sa ako je to so striedavou starostlivosťou, ale či jej ho môžu vziať. Odpovedala som k veci, záleží od okolností a to všetkých.... A áno môže a aj nemusi. Rovnako ako ho vzala ona jemu z jeho domova, školy, trvalého pobytu, niekde k znamemu
Záleží od všetkého možného. Možno to je tyran, možno je ona mimo, to my tu neviem, odpoveď je, môže a nemusí.... Obvykle nie, ale záleží dokola a dokola od všetkého možného.

luccija
2. mar 2020

@klea1993 otec ma také právo ako ty.Ak sudca uzná za vhodné, že sa s ním môže stretávať okrem víkendu aj 2 dni cez týždeň nezmozes nič.Ako otec navrhne, že sa chce stretavat...tak sa bude prihliadať.Kludne aj striedavka záleží od vzťahov, problémov.Nezabudajte, že aj deti majú city a radi dvoch rodicov.Cely život je to Vaše spoločné dieťa.Kludne môžu teba obviniť, že si sa odsťahovala nachval ďaleko a robí to prieťahy v stretávani sa s dieťaťom.

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre