Ľutovali ste interrupciu?

maria123a
2. aug 2023

Ahojte.. sú tu nejaké ženy.. ktoré sa rozhodli pre potrat a následne neoľutovali svoje rozhodnutie? Ja sa interupciu chystám a bojím sa ako sa budem citit potom :(

pribinak
2. aug 2023

@maria123a takých žien je veľa, ale máloktorá to otvorené prizná

maja22
2. aug 2023

@maria123a To, ze ina zena podstupila umely potrat a nelutuje to, bude len nejaka informacia, ktora tebe nijako nepomoze. Lebo ty mas vlastne pocity, vlastne prezivanie, vlastne svedomie, toto je neprenosna skusenost. Je mi luto, ze v obdobi, ked sa v tebe rodi novy zivot, musis miesto radosti riesit prave tuto otazku. Citis to spravne, ked sa bojis, zena je stvorena na to, aby novy zivot prijimala, chranila a vytvorila mu co najlepsie podmienky, ak robi opak, ide sama proti sebe a to nie je lahke spracovat, moze to trvat roky, aj cely zivot... Skus prehodnotit svoje rozhodnutie a najst lepsie riesenie. Odporucam poradnu alexis...

surrender
2. aug 2023

Ženy, ktoré majú aspoň štipku svedomia, si budú po celý život vyčítať, že vzali život vlastnému dieťaťu...

jaass
2. aug 2023

@maria123a keď už teraz si smutná a ničí ta to, tak ani si nevieš predstaviť čo bude potom. Chúďatko dieťatko. Ty si smutná a ono v tvojom brusku len plače. A nie je to umelé prerušenie. Je to vražda.

anonymanonym
2. aug 2023

Nemam osobnu skusenost. Kamaratka ano. Nicilo ju to tak, ze musela chodit na terapie. Psychicky ju to polozilo.

avonladyba
2. aug 2023

A nebojíš sa ako sa bude ten plod cítiť PRI TOM? Iba o seba sa bojíš?

jamimo
2. aug 2023

@maria123a pozri... čo okno to príbeh. Možno tu napíšem niečo čo spustí verejnú šibenicu a lynč, ale aj taký je život... My máme takú ženu vo vzdialenej rodine. Teta mala 1. dieťa v manželskom zväzku s alkoholikom a násilnikom. Rozviedla sa. Opäť sa vydala. S druhým manželom dvoch synov- ten druhý ťažko postihnutý. Druhý manžel to nezvládal, vyčítal jej to, dával za vinu, sem tam si vypil. Otehotnela opäť, ups... (vtedy pojem antikoncepcia nehrozil) 4. dieťa v poradí. Strašne vtedy plakala, nezvládla by to, psychicky, finančne. Rozhodla sa pre interrupciu. Za komunistov= musela pred komisiu zodpovedať sa, prečo... Schválili, šla. Mala ťažký život... Jedného dňa sa vyjadrila, že to bolo pre ňu veľmi ponižujúce a potupné, aby nejaký funkcionár so straníckou knižkou rozhodoval od stola... (viď dnes pani Záborská), ale že je vďačná, že mala tú možnosť.
Ty sama vieš, v akej si situácii, prečo si sa rozhodla, ako si sa rozhodla. Nenechaj sa vydierať citovými útokmi a prijímať šibenicu výčitiek, morálne posudzovanie a odsudzovanie "verejnej mienky". Ak máš potrebu poradiť sa, skús vyhľadať pomoc tu:
https://alexisporadna.sk/
Prajem všetko dobré.

dada558
3. aug 2023

@maria123a interupcia= výčitka na celý život. Neskôr to ľutovať budeš.

kris_tin257
3. aug 2023

Musíš byť s tým stotožnená a byt si istá že robíš správnu vec, ak máš už teraz pochybnosti tak potom to bude ešte horšie 😕

martinmmartin
3. aug 2023

@dada558 pre koho ako. Niekto si to bude vycitat niekomu to zlepsi zivot. Ty sa to ale nedozvies

zuzka565
3. aug 2023

Áno ľutujem. Keby sa dal vrátiť čas tak to nerobím. Už je tomu 17 rokov a nie je dňa kedy by som na to dieťa nemyslela.

katarinka89
3. aug 2023

@maria123a kamaratka bola, už je to cca 11rokov, po zákroku strasne plakala a veľakrát to obanovala. Bola k tomu donutena, doteraz nemá stáleho partnera a od vtedy sa strašne zmenila. ( k horsiemu)

beataxxx
3. aug 2023

Keď nebolo iné východisko, musela byt interupcia. Niekto to považuje za pomaly trestný čin, niekto za lekársky zákrok a pomoc v ťažkej situácii.neľutovala som to, len som bola na seba nahnevaná, že som sa lepšie nechranila

akim13
3. aug 2023

@maria123a nie, neolutovala som. Je tomu uz 20 rokov. Proste som to vtedy vnimala ako jedine riesenie a nikto ma do toho nenutil. Mozno preto ziadne psychicke zrutenia a ani trauma. A podstatna vec, personal v nemocnici ma nejako nesudil, boli celkom empaticki.

pininka1
3. aug 2023

Ja osobne by som sa nikdy nevedela vzdať už narodeného dieťaťa, sesternica bola na potrat, áno bolo to ťažké, poplakala si, ale bola na strednej, žiadne zázemie, bez partnera, ľahko sa hovorí, ale podla mňa než sa pozerať na zivoriace dieťa, neštátne, bez podmienok na slušný život, radšej to riešiť takto. A tie co tu moralizujete sú aj ženy,ktoré ostali tehotné po znásilnení, často s ťažkou traumou a odmietanim dieťaťa už od začiatku, naozaj je vhodné aby sa takto dieťa narodilo za každú cenu?? Dieťa by sa malo narodiť do milujúceho prostredia, nezaslúži si trpieť od počiatku.

maja22
3. aug 2023

@pininka1 Znasilnenie je tazka trauma na cely zivot, avsak tuto traumu nevyriesi zakrok, ktory opat prinasa dalsiu traumu. Uz asi pred 15-20 rokmi som citala vyhlasenie nejakej zahranicnej asociacie, ktora zdruzuje znasilnene zeny, ze si nezelaju, aby sa pravo na potrat obhajovalo tym, ze sa tym akoze pomaha znasilnenym zenam, lebo nepomaha, samotne znasilnene zeny toto odmietaju. Dieta je sice pocate nasilnou cestou, preto je ta zena v soku a nevie sa z dietata tesit, ale uvedomuje si, ze je to aj jej dieta a rozhodnutie o umelom potrate pre nu vobec nie je jednoduche a absolutne neriesi jej traumu zo znasilnenia.

athena27
3. aug 2023

@maria123a takúto tému si tu dávať nemala, nepomôže ti to nato aby si sa cítila lepšie keď ťa tu označia za "vraha". Určite existujú ženy čo toto rozhodnutie oľutovali aj tie ktoré nie. Každý človek je iný. Máš na to určité dôvody ak sú vážne a nie je inej cesty a dieťatko nechceš či nemôžeš mať tak nemuč samú seba a neťahaj myšlienky k tejto téme.. aj keď je to ťažké ale jediná vec aby si psychicky netýrala samú seba.

cecilia29
3. aug 2023

Zavolaj do poradne Alexis a informuj sa, aké sú nasledky

beronsche
3. aug 2023

Kolko zien, tolko osudov...
Suhlasim s nazorom, ze niektore si to budu vycitat cely zivot, inym to zivot zlepsi. Sama musis vediet, ako to citis.

Avsak, to, ze existuju zeny, pre ktore je to velmi traumatizujuci zazitok, s ktorym sa nikdy celkom nevyrovnaju, je fakt. Rovnako je faktom, ze existuju zeny, pre ktore je to vychodisko z nudze, nijako ich to netraumatizuje, Skor sa I'm ulavi. A nie su to ziadne monstra bez svedomia, ako to pro life fanatici radi propaguju.

beronsche
3. aug 2023

@maja22 samozrejme, ze to neriesi traumu zo znasilnenia. Ako by mohlo. Avsak su zeny, pre ktore by vynosenie dietata pocateho nasilnym sposob predstavovalo sekundarnu traumu, ktore by nijako nedokazali dieta prijat a pre tie je interupcia riesenim.
@avonladyba co presne citi plod bez nervovej sustavy?

lonely66
3. aug 2023

@pribinak udivuje ma, ako dokazes hovorit za tych "vela" zien. co ty vies, ktora to ako lutuje a ci vobec niektora.

pribinak
3. aug 2023

@lonely66 mna udivuje ako si dovolíš hodnotit koho ja poznám a koho nie

beronsche
3. aug 2023

@lonely66 to je vzdy tak, ze zeny, ktore si nevedia interupciu predstavit, nie su schopne pripustit, ze inej to naozaj vyriesi kriticku, bezvychodiskovu situaciu a nesposobi jej traumu.

Preto by nik nemal inej zene do toho mudrovat.. Cele to odsudzovanie, ake aj tu v niektorych prispevkoch je ubohe..
Pre zenu, ktora sa rozhodla interupciu podstupit, ide o tazke rozhodnutie, tie moralisticke kecy jej nepomozu...

beronsche
3. aug 2023

@pribinak ved pises velmi vseobecne, ze "Takych zien je vela..." Preco potom reagujes urazene, ze niekto, koho take vyhlasenie bez vypovednej hodnoty udivi, hodnoti koho ty poznas? Kde to hodnoti?

pribinak
3. aug 2023

@beronsche reagujem urazené? Nie, argumentujem. Nepozna má, nevie a nedokáže posúdiť koho poznám a koho nie a v akom počte

beronsche
3. aug 2023

@pribinak neargumentujes. A vyjadrenie "vela zien" neznamena vobec nic, kedze je to velmi relativne.
Keby pises konkretne a niekto to spochybnuje, potom by bola tvoja reakcia pochopitelna.

lonely66
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mikadooo
3. aug 2023

@maria123a ja len tak mimo témy, vidím, že samé "osobné skúsenosti" tu lietajú....

lonely66
3. aug 2023

@pribinak ty si nenapisala, poznam vela takych zien. ale je vela takych zien. ty poznas mozno tie, co sa psychicky zrutili. ja mam zase v okruhu znamych take, ktore to brali ako vychodisko z nudze a ziadnu traumu z toho nemali - narocky som sa ich na to opytala aj rok po zakroku, ci to nevnimaju inak. ani jedna nelutovala a ich prekvapenie z mojej otazky bolo uprimne. nechapali, preco by to mali lutovat, ked v danom case to bola pre nich jedina mozna alternativa.

babyjune
3. aug 2023

Ved v maji si riesila anembryolu (pamatam si to, lebo som prispela do diskusie). Takze neslo o anembryolu, tehotenstvo asi prosperovalo a teraz chces ist na potrat? Ved to musis byt uz v 4. mesiaci, takze na Slovensku asi tazko...
(a to nie som prolife fanatic, ale v tomto stadiu si neuvazovala skor nad tym, ze das dieta na adopciu, prip. o anonymnom porode?)

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre