Umelé prerušenie tehotenstva v 2. trimestri

29. máj 2022

Ahojte, chcem sa spýtať či niekto zažil to čo prežívam. Som v 14tt hospitalizovaná v nemocnici a vyvolávajú mi potrat, avšak už som tu 4.den a stále nemám kontrakcie proste žiadna zmena, dostala som už niekoľkokrát tabletu zospodu, 1x dilapan a 2x injekčne do plodovej vody vyvolavacku a stále nič. Už som z toho zúfalá som na oddelení pôrodných sál čiže denne si vypočujem šťastný koniec tehotenstva. Zaujima ma či niekto podobne podstúpil UPT z dôvodu ťažkého poškodenia plodu a koľko trvalo kým sa spustil pôrod. Prosím komentáre typu prečo UPT si nechajte pre seba, mám za sebou niekoľko vyšetrení ktoré mi potvrdili ťažké postihnutie, bolo to ťažké rozhodnutie ale už som sa rozhodla. Ďakujem za každú skúsenosť.

martina123s
29. máj 2022

Ahoj, je mi luto, co prezivas. Minuly rok som si zazila tiez upt z dovodu vvch plodu nezlucitelneho so zivotom na konci 14 tt - 13+6, ale mne teda nastastie robili kyretaz. Drzim palce, nech to mas cim skor za sebou.

eva233
29. máj 2022

Áno, mám to za sebou. V 14tt našli ťažké poškodenie, v 16tt potvrdili. Keďže sa čakalo ešte na jedno vyšetrenie v 23tt robili UPT. Nakoniec sa k tomu pridali ešte ďalšie poškodenia + žiadna plodová voda. Ale teda ja som ani nestihla poriadne prehltnúť tabletku a začala som strašne krvácať. Placentu som mala naspodu a preto som len krvacala bez pokročenia k pôrodu. Nakoniec museli robiť akútnu sekciu, aby som nevykrvacala. Oni chcú proste, aby sa to spustilo "samé", pretože ak budú robiť sekciu tak už tam je rez a s ďalším tehotenstvom budete musieť dlhšie čakať, idete do narkozy atď.... Takže asi len čakať, držím palce a prajem veľa skoré psychické aj fyzické uzdravenie. Ak sa budete chcieť vyrozprávať kľudne napíšte ss.

klarss
29. máj 2022

Mrzí ma, že ťa takto naťahujú. Už ťa mali dávno uspať. Ja som bola dokonca 23tt a keď pôrod nepostupoval uspali ma a bolo.. hrozný prístup dosť čo to majú ženy ťažké a ešte 4 dni takto veď to je totál na psychiku. Dali ti aspoň oxitocín?

kiki68
29. máj 2022

Kamoska musela a nakoniec uz ani nebilo srdiecko pred vyvolavackou. Cakala dva dni nez sa to uplne spustilo. Urcite potom psychologa, ona mala z toho dost traumu. Maju ale uz zdrave babo. Cize mozno taka nadej, ze to nie je take priserne v tom celom. Boli potom na xy vysetreniach, mali velmi vzacny typ vady

autor
29. máj 2022

@martina123s mne práveže nechcú že nasilu otvárať, keďže mám placentu folu veľmi bysom krvácala 😢

autor
29. máj 2022

@eva233 ďakujem za povzbudenie, mne to potvrdilina odbere choriových klkov, plus veľmi zlý ultrazvukový nález a teda tiež mám dolu placentu , aj preto takto postupujú, len som si nemyslela že to môže takto dlho trvať ☹️

autor
29. máj 2022

@klarss áno dali aj oxitocin tiež to bolo bez efektu, ako som písala dievčatám mám dolu placentu a mohla by som stratiť priveľa krvi preto takto postupujú...

patricka
29. máj 2022

Ja som.bola v 24tt astupila som v piatok do nemocnice a v pondelok večer som porodila...ale teda cely víkend do mňa prstami sprtali a otvarali krcok...

klarss
29. máj 2022

Aha áno to chápem samozrejme prvoradé je tvoje zdravie. Tak už len dúfať nech si čím skôr doma a nech máš po. Držím palce nech to zvládneš najlepšie ako sa dá 🙏🏻

ruzasipova
29. máj 2022

Podstupila som to pred 3ma rokmi v 20tt. V pondelok rano ma prijali, jedla som 2-3? krat denne tabletky na vyvolanie porodu, za 2 dni mi odisla plodova voda a tak mi vyvolali porod oxytocinom.

denden77
29. máj 2022

ja som to absolvovala v 21tt, vecer mi zaviedli tycinky, rano dali tabletky a na obed bolo po vsetkom.. viem zial aj o pripade, kde to nepostupovalo pomaly 5 dni..
drzim palce, nech to mas co najrychlejsje za sebou 🍀

autor
29. máj 2022

Ďakujem vám každej za podporu, veľmi mi to dobre padlo... nuž ani dnešná dávka injekcie a tablety mi nič nespôsobila, takže zajtra zasadnú lekári a rozhodnú o mojom osude, pravdepodobne to bude kyret pod narkozou, avšak túto možnosť mi načrtla primárka v deň nástupu s dosť škaredou prognózou, že teda tym, že je placenta dolu môžem začať krvácať silno a potrebovať transfúziu krvi, horší prípad ak krvácanie nebudú vedieť zastaviť musia odstrániť zdroj krvácania ktorým je maternica😢, a tohto sa neskutočne bojím, síce už mám 2 detičky a toto bolo neplánované, ale už sme sa naň tak tešili že sa chceme pokúsiť znovu. Tak veľmi veľmi dúfam že to so mnou dobre dopadne, držte mi prosím palce.🍀

sommama123
29. máj 2022

Bože veľmi ti držím palce nech to dobre dopadne🙏.Mna zajtra tiež čaká kyret ale ja som len v 11tt,ale zato už druhá strata.

autor
29. máj 2022

@sommama123 ach to mi je ľúto, drž sa, verím že všetko bude ok❤️🍀

elenita
29. máj 2022

Drzim Ti velmi palce, aby si to v ramci moznosti zvladla co najlepsie 🙏

kiki68
29. máj 2022

Ja myslim, ze to nemusi skoncit nejak zle. Ako oni vzdy nacrtnu zle scenare, ale nemusi to tak byt. Ja som mala cele tehu placentu dole a krvacala som pri porode minimalne. Tiez mi hovorili, ze mozno budem velmi krvacat a ze to moze byt divoke. Nastastie nebolo .

autor
31. máj 2022

@sommama123 Ahoj, ako si dopadla, dúfam že v rámci možností prebehlo všetko v poriadku ❤️

autor
31. máj 2022

Ahojte, tak dnes sa môj 5 dňový pobyt v nemocnici čo chvalabohu končí. Po 4 dňoch neúspešného vyvolávania pôrodu (za ktorý som však vďačná lekárom, keďže sa snažili aby to prebehlo v rámci možností čo najprirodzenejšie a najsetrnejsie z fyzického hľadiska) som sa nevyhla zákroku. Trvalo to asi 20minut a prebehlo to v poriadku, až na mierne vyššiu stratu krvi (nič život ohrozujúce) vďaka ktorej som tu pobudla ešte jednu noc na pozorovanie. Je to ťažká téma, ale chcem aby ste vedeli, že v súčasnosti sa lekár z povinnosti opýta či si budete želať pitvu alebo pohreb bábätka. S ťažbou na srdci som obe odmietla. Pitvu, preto lebo som vedela čo bábätku bolo a nechcela som to ďalej riešiť pre pokoj a dôstojnosť môjho nenarodeného dievčatka a pohreb som odmietla, kvôli sebe nechcem sa v tom myšlienkovo utápať, musím sa s tým zmieriť. Aj vzhľadom k spôsobu potratu si chcem svoje bábätko pamätať ako jedno krásne 6tyzdnove stvorenie, ktoré bude navždy našim anjelikom. Totižto z tohto týždňa mám sono fotku, kde ešte poškodenie nie je viditeľné. Nuž tymto pre seba uzatváram toto ťažké obdobie a dúfam, že ma stretne šťastie v podobne nového, zdravého tehotenstva a hlavne zdravého dieťatka. Želám každej mamičke ktorej sa prihodí podobné nešťastie, aby nestrácala nádej, otriasla sa, v dobrom spomínala na stratené bábätko, odpustila si a vstala a išla ďalej, lebo my ženy sme silnejšie než si mnohokrát myslíme. ❤️🍀❤️🍀❤️🍀❤️🍀❤️🍀❤️🍀❤️🍀❤️🍀❤️🍀❤️

sommama123
31. máj 2022

Ahoj som rada ze si dobre dopadla.Mne nakoniec zákrok odsunuli na dnes nakoľko mi hrozí väčšie krvácanie tak zabezpečovali ešte krv. Dnes to budem mat za sebou aj ja a dúfam ze po tomto to konečne v sebe uzavriem,lebo je to veľmi ťažké.

autor
31. máj 2022

@sommama123 ďakujem, drž sa, dobre to fopadne, budem na teba myslieť 🙏

glorika
27. feb 2023

Ahojte mohla by som sa spýtať je tu nejaká žienka ktorá si niečím takýmto prešla a pri ďalšom tehotenstve bolo všetko v poriadku a narodilo sa zdravé bábo? Pýtam sa preto lebo môj osud bol takmer taký istý ako osud autorky. Teraz v Januári 2023 tiež vyvolaný pôrod v 23tt kvôli ťažkému poškodeniu vývoju môjho synčeka. Len s tým rozdielom že ,,našťastie" kontrakcie začali do pár hodín a nemusela som podstupovať dočistenie. Ešte neplánujeme s mužom začať sa snažiť o ďalšie ale keď na to pomyslím hneď ma zahltí strach že by sa to mohlo znovu zopakovať. Žiaľ toto bolo moje druhé neúspešne tehotenstvo ☹

sommama123
27. feb 2023

@glorika ahoj ja som po 2 potratoch ale z nezistených pričin.Podstúpili sme všetky vysetrenia genetiku ta bola ok, reproimunologiu ta tiež ok.Potrat som mala v máji 2022 a otehotnela som znovu v októbri 2022.Teraz som v 23tt a všetko v poriadku.Cakame zdravého chlapceka.Tie predchádzajúce potraty uzavreli ze babatka neboli geneticky v poriadku.Ale mam kamošku a ta tiež musela ísť na UPT lebo babatko malo vady nezlučiteľné so životom.cca 2 mesiace nato otehotnela u už majú zdravé dieťatko.

glorika
28. feb 2023

@sommama123 nám s plodovej vody zistili že malý mal poškodený nejaký chromozóm ale to malo mať vraj súvis s intelektom nie s vývojom skeletu ako nastal. Na ďalšie vyšetrenia na genetiku ideme teraz v piatok 6.3. aby nám vedeli povedať na koho strane môže byť chyba alebo či sme prenášači alebo čo sa vlastne stalo a či je nejaká pravdepodobnosť že by sa to zopakovalo. Lebo ani v mojej rodine ani v rodine môjho muža nie je nikto fyzicky alebo mentálne postihnutý. Plus mohla by som sa spýtať kedy si dostala prvý krát menzes po potrate? U mňa je to už 6 týždeň od toho a stále nič. Je pravda že pár krát sme mali už sex ale nemyslím si že by sme mali také ,,šťastie" že by som znova ostala tehotná.

sommama123
28. feb 2023

@glorika ja som dostala menzes cca 4 týždne po kyrete.Drzim palce nech dopadnú vysetrenia dobre a potom nech sa čím skôr zadari.

glorika
28. feb 2023

@sommama123 ďakujem no verím v to aj ja. Len teraz neviem čo si mám myslieť o tých krámoch že kde sú :D ale uvidím budúci týždeň idem na kontrolu k lekárke.

ruzasipova
1. mar 2023

@glorika Ja. Na potrat som sla v aprili 2018, v novembri som ostala opat tehotna a toto dietatko sa uz narodilo zdrave. Ale strach som mala neskutocny celu dobu.

denden77
1. mar 2023

@glorika ja som bola na UPT v 2019, o pol roka som otehotnela a vsetko ok 🙏

juliavolna
11. mar 2023

@denden77 môžem sa spýtať že vám na toto prišli až na vekom skríningu ? NIFTY a podobne nič neukázala ?

denden77
11. mar 2023

@juliavolna 2 screening bol pozitivny, na Nifty som sla az potom.. a nasledne aj na amnio..

juliavolna
11. mar 2023

@denden77 a druhý screening sa robí akom týždni ? NIFTY to potvrdili ? :(

Prečítaj si, čo potrebuješ vedieť o otehotnení.
Naše mamičky spísali skvelé rady, ako otehotnieť.
Dôležité je poznať aj príznaky tehotenstva.
Zisti, kedy má žena plodné dni.
Kedy a ako používať tehotenský test?
Zisti viac o tvojom tehotenstve týždeň po týždni alebo si prečítaj, ako prebiehajú jednotlivé mesiace tehotenstva.
Nepoznáš termín pôrodu? Vypočítaj si ho v tehotenskej kalkulačke.
Modrý koník ti prípadne napovie aj pri neplodnosti.

Nenašla si odpoveď na svoju otázku?Opýtaj sa vo fóre