Bývalý manžel zomrel a ja si chcem vybaviť sirotský na dieťa

26. okt 2023

Prosím Vás, vedel by mi niekto poradiť?
Exmanžel zomrel, chcela by som pre maloletého syna vybaviť sirotský dôchodok.
LENŽE sa absolútne neviem dostať k požadovaným papierom od skončenia školy, cez vojenskú knižku, cez prácu v zahraničí až po posledného zamestnávateľa. Netuším kam chodil do školy, kde všade pracoval.
EX rodina so mnou absolútne nekomunikuje Po rozvode si všetko zobral so sebou. Na socialke mi nevedia/nechcu/ poradiť. ĎAKUJEM.

11miska07
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
11miska07
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
tosomja
26. okt 2023

Asi by som neodišla zo sociálnej, kým by mi nepovedali, ako mám vymáhať doklady od rodiny, ktorá nekomunikuje. Aj keď s tým nič nemá, tak musia mať nejaké skúsenosti s takými prípadmi.

kikusahoj
26. okt 2023

Na vybavenie sirotskeho treba len kopiu umrtneho listu. Moj manzel ma syna z predch.manzelstva. Ked umrel,prefotila som jeho umrtny list a poslala jeho ex. To bolo pred 5timi rokmi,nemyslim,ze odvtedy sa daco zmenilo.

matkahelka
26. okt 2023

na sirotsky dochodok sa nedokladuje ani ukoncene vzdelanie, ani zapoctove listy zo zamestnani. staci umrtny list. neverim, ze ti toto na pobocke SP nepovedali.

negymama
26. okt 2023

minimalne pracu na slovensku ma socialka zdokumentovanu, ved jeho zamestnavatelia musia mat pracovnika prihlaseneho a kazdy mesiat posielt vykaz, kde je jeho mzda, odvody, a doba prace v danom zamestnani.

betulinka1
26. okt 2023

Tie doklady co si napisala sa vyžadujú pri vdovskom dochodku, tam sa skutocne musela predkladať aj vojenská knizka.

negymama
26. okt 2023

doklad o voj. sluzbe mozes ziadat na vojenskej sprave v mieste jeho povodneho bydliska, min. vies odkial ex pochadza. Takisto doklad o ukoncenom vzdelani si mozes pytat na jeho strednej ci vysokej skole.
ohladom zamestnania na soc. poistovni sa pise...
"potvrdenie zamestnávateľa o období zamestnania pred 1. májom 1990 v štátoch, s ktorými Slovenská republika nemá uzavretú medzištátnu zmluvu o sociálnom zabezpečení."
Neviem aky stary je ex, ale ak nepracoval pred 1,5.1990 tak toto potvrdenie ti ani netreba.

katsmolkova
26. okt 2023

Ja som si vybavovala pred davnejsim casom sirotsky dochodok a ano,vsetky taketo kraviny som dokladovala. Vyucny list zo skoly,ktora uz neexistuje,vysvedcenie 9 rocnik, pracovne zmluvy z 85 a ine hluposti. Pani na socialke mi vysvetlila,ze novy system nesiel spatne a ide od nejakeho datumu. Ak tam maju medzeru,musi sa "vyplatat".

negymama
26. okt 2023

@betulinka1 Praveze som to na stranke SP nasla pod info, ake doklady treba na vybavenie sirotskeho dochodku. Ide tu o to, ze sirotsky sa vypocitava nejakym percentom, tusim 40% z invalidneho alebo starobneho dochodku, na ktory by mal narok zomrely

betulinka1
26. okt 2023

@negymama inak toto je vazne taka situacia, ze tie doklady napriklad nema sancu ziskat, nevie kam chodil do skoly alebo tak. Som myslela, ze pri detoch nerobia take ceremónie, lebo napr. Toho otca moze mat na RL ale nemusi o nom nic vediet. Cele zle tento system u nas.