Dohoda o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva

fabian8
6. aug 2023

Dobrý deň,
Som podielovým vlastníkom pozemku o veľkosti cca 1200m2 ktorý je difinovaný ako orná pôda. Chcel by som uzavrieť dohodu o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, pričom by mne pripadla polovica pozemku a polovica by ostala medzi 3 majiteľov. Mojím zámerom je prerobiť ornú pôdu na stavebný pozemok.
Prosím Vás viete mi poradiť ako postupovať? Od obce mám potvrdené že to je možné prerobiť na stavebný pozemok, len neviem ako to je s dohodou pokiaľ je pozemok menší ako 2000m2, ale chcem ho prerobiť na stavebný.
Ďakujem

kirakira
6. aug 2023

Najprv treba pozrieť na list vlastníctva či je to v v intraviláne obce. Ak áno nič Vášim planom nebráni.
Ale ak je to extravilán tak na Vaše zámery potrebujete písomné potvrdene obce že pozemok je zahrnutý v územnom pláne rozvoja obce. Ak takéto potvrdenie nedostanete tak na všetko zabudnite.
Ak by to aj šlo tak je dôležite aby na pohodovú realizáciu tohto plánu boli všetci vlastníci živí a s musia s tým súhlasiť. Ak aj sú živí ale aspon jeden s tým nesúhlasí musíte to urobiť žalobou.
Ak je čo len jeden z podielníkov neznámy vlastník alebo osoba o ktorej je pochybnosť že žije tak musíte si vyžiadať stanovisko správcu za podielníka (SPF) a potom to prehnať cez advokáta.

Mimochodom bez geometrického plánu to neopôjde.
Držím palce.