Dohoda popri evidencii - odvody

6. dec 2021

Ahojte zaujíma ma čo ak by niekto pracoval na dohodu popri evidencii na úrade práce a zamestnávateľ by za neho nezaplatil odvody respektíve by ho neprihlásil do ZP ani SP?? Ak by ma takýto človek zmluvu aj ukončenie zmluvy môže mať nejaké problémy? Prípadne dlhy za nezaplatené dní?? A pri takejto dohode po skončení dohody normálne pokračuje v platení ZP štát keďže človek by bol na úrade práce?? Ďakujem 🙂🙂

ciernabrigita
6. dec 2021

čierna práca? z akého dôvodu by ho neprihlásil do SP a ZP a z akého dôvodu by neplatil odvody?

autor
6. dec 2021

@ciernabrigita len tak ma to zaujíma že či v takomto prípade môže mať nejaké problémy zamestnanec

adriana7510
6. dec 2021

Keby zamestnávateľ nenahlásil zamestnanca na ZP ani SP je to čierna práca, tak ako sa píše v prvom príspevku. Dohoda, ktorá sa podpisuje sa musí zaniesť deň pred nástupom do práce na úrad práce. Mzda nesmie presiahnuť myslím, že 218€ v hrubom za mesiac. Inak je uchádzač z úradu vyradený. Pokiaľ máš dohodu, ale nie si prihlásená na SP ani ZP, je to chyba zamestnávateľa, ak si niečo odpracovala. Ak bola dohoda len uzavretá, ale ty si na tú brigádu nenastúpila, môže zamestnávateľ dohodu stornovať a nie si tým pádom nahlásená za to obdobie na SP ani ZP.

autor
6. dec 2021

@adriana7510 áno tie podmienky na úrade práce poznám...len ma zaujíma tá téma z odvodmi že či môže mať zamestnanec nejaké problémy kvôli tomu .