Invalidný dochodok

4. nov 2021

Prosím,kto vie poradiť. Osoba je evidovaná na úrade práce ako nezamestnaná,nepoberá dávky žiadne a prišiel oznam zo sociálnej poisťovne (prisluš.k miestu bydliska) o potvrdení invalidity. Len bolo povedané,že treba ešte čakať na rozhodnutie zo soc.poistovne Bratislava a to trvá cca dva mesiace. Otázka je,kedy to treba oznámiť úradu práce? Už teraz,alebo až príde rozhodnutie z BA? Potvrdenie,že je podaná žiadosť o ID na úrade práce majú. Ďakujem

martinkatinka
4. nov 2021

Vziat ten papier a ist sa opytat, ci to staci. Ak nie, cakat, kym pride druhy.

moni106
4. nov 2021

Staci ked ti pride rozhodnutie

autor
4. nov 2021

@moni106 vďaka,toto ani neprislo doporučene. Len aby z toho neboli problémy nejaké.

prispievatel
4. nov 2021

Ťažké je vybaviť invalidný ak sú len ľahšie diagnózy a prevažne psychického charakteru? Sedliacky povedané máš zdravé ruky tak padaj robiť! Ale takto rozprávajú starí ľudia. Sú rôzne duševné choroby kvôli ktorým má človek problémy začleniť sa do kolektívu, nestíha normy, tlaky, stresy čo zamestnania obnášajú keďže dnes je taká doba že sa v práci naháňajú doslova. A kvôli tomu sa daný človek nemôže zamestnať resp. odvšadiaľ ho vyhodia. Dá sa s tým niečo robiť? Jediná kľudnejšia práca kde sa netreba ponáhľať je SBS ale to robiť nemôže lebo mu nedajú ani zbroják ani preukaz spôsobilosti keďže bol niekoľkokrát liečený u psychológov a psychiatrov.

autor
4. nov 2021

@prispievatel je to ťažké,ja napr.nechapem. Poznám mladého človeka s cukrovkou a má polovicny ID,pritom nemá pridružené komplik.
dg.este. Normálne funguje,aj v práci. A diétu nedodržiava absolútne. A poznám človeka po operácii chrbtice, ťažšie poškodenia,bolesti a nepriznali. Nie je spravodlivosť.

prispievatel
4. nov 2021

Toto je fakt sila. Ktovieod čoho to záleží. Kto má hlavné slovo pri posudku? Zdravotná poisťovňa či sociálna? Viem že lekár navrhne a potom čo je ďalej?

autor
4. nov 2021

@prispievatel ani spravodlivosť nehľadajte. Osobné viem,že záleží veľa na pos.lekarovi. A samozrejme dg. Psychiatrické sú posudzované na vyššie percenta. Ale viem aj o hospitaliz.3x,a nepriznali. No....,ťažko. Aj nespravodlivo mnohokrát.

9lf9
4. nov 2021

treba az s rozhodnutim, kde je uvedena miera poklesu a od od kedy je ID priznany.

autor
5. nov 2021

@9lf9 tam je uvedená miera poklesu aj dátum od kedy prizn.len to nie je rozhodnutie ale potvrdenie.