Mám na nárok na študijné voľno?

19. apr 2024

Ahojte, pracujem v jasliach. V júni končím pedagogiku, ktorú študujem externe. Požiadala som nadriadenu o študijné voľno pred skúškami aspoň dva dni ale vykruca sa. Chce aby som si zobrala dovolenku. Teraz hľadá pre mňa kolegyňu a podmienkou je aspoň stredná pedagogická ale zdravotná škola. Čiže som študovala školu, ktorú na vykonávanie práce potrebujem. Mám na voľno nárok?

alenah31
19. apr 2024

toto je riadne definované v ZP §140 - podľa odst. 1. je to prekážka na stane zamestnanca, nemusí ho to vôbec zaujímať: Podľa odst. 2. zamestnávateľ môže poskytovať zamestnancovi pracovné voľno a náhradu mzdy v sume jeho priemerného zárobku, najmä ak je predpokladané zvýšenie kvalifikácie v súlade s potrebou zamestnávateľa.

lilianka28
19. apr 2024

Pokiaľ nemáš uzatvorenú so zamestnávateľom Dohodu o zvýšení kvalifikácie, tak nárok na študijné voľno nemáš. Zamestnávateľ so zamestnancom môže túto dohodu uzatvoriť, čiže nemá povinnosť. Dohoda musí byť uzatvorená samozrejme na začiatku štúdia. Pozri si §155 ZP.
Všetko závisí aj ako máte postavenú Kolektívnu zmluvu a či takého preplácanie nemáte ustanovené v nej.

ibrunova
19. apr 2024

Nárok máš vtedy, ak študuješ so súhlasom zamestnávateľa, alebo ak ťa poslal do školy on, inak nie.

alenah31
19. apr 2024

@lilianka28 jej sa týka §140 a nie § 155 - ten sa týka zvýšenia alebo získania kvalifikácie, ktoré nevyplývajú priamo z požiadaviek na riadny výkon práce dojednaných v pracovnej zmluve. Jej štúdium sa jej konkrétnej prac. pozície týka.

bellaa3007
19. apr 2024

U nás to je tak, že ťa musi riaditelka zahrnúť do "plánu rozvoja" v tom prípade máš nárok na 5dni štud. volna za rok

gelifil
19. apr 2024

podpisala si rpihlasku?doteraz davala volno?