Mám sa hneď zaregistrovať na úrade práce?

spajka
11. nov 2014

Ahojte, prosim vas ako to je:
ukoncila som zivnost k 1.11.2014 , za posledne 2 roky som dobrovolne neplatila do socialnej positovne takze narok na matersky prispevok zo socialky mi tym padom prepada, mam narok iba na rodicovsky prispevok po narodeni babatka.
8.11. mi lekar vypisal nastup na MD, zajtra idem na socialku a potom sa idem hned zaregistrovat na urad prace? urad prace mi bude totiz platit povinne zdravotne poistenie, tak preto chcem vediet kedy ma byt registracia. Zaregistruju ma tam hned zajtra a po narodeni predlozim ostatne potrebne doklady k naroku na davky?
dakujem velmi pekne

gapa
11. nov 2014

@spajka škoda, že si nešla na up do 7 (alebo tuším 8) dní po ukončení živnosti, by ti platili hned od 1.11. Ak sa chceš evidovať, tak taká základná podmienka je, že chceš a môžeš pracovať a si hladáš prácu. Som sa stretla s tým, že na upsvar nevedeli, či môžu zaregistrovať mamičku, čo bola tehotná viac ako 6týž. pred termínom, preto chceli od nej potom ešte jedno potvrdenie, že si hladá prácu (to aby sa istila pracovníčka predpokladám), no aj som čítala, že s tým nerobili problém. Ak nie si schopná práce a si nehladáš prácu, tak by ťa vlastne nemali zaregistovať- to píšem pre tvoju info, aby si vedela, aké majú oni zákony. Potom ťa vyradia dnom pôrodu (manžel musí odniesť kopiu rodného listu ako dôkaz) a môžeš si požiadať o rodičovský príspevok odo dna narodenia dieťaťa. Nezabudni potom do 45dní po narodení dať prihlášku na sociálnu poistovnu (nie upsvar!) aby si bola štátom dôch.poistená odo dna pôrodu ako osoba riadne sa starajúca o dieťa do 6rokov (najlepšie si urobiť pre seba kopiu, ktorú daš potvrdiť pečiatkov, že si odovzdala prihlášku a založíš si to k zápočtovým listom do dôchodku). Môžeš hned zajtra zájsť na odbor soc.vecí a rodiny na upsvar a sa spýtať, čo budeš potrebovať k žiadosti o rodič.príspevok, či bude stačiť rozhodnutie zo soc.poistovne, že nemáš nárok (kedysi bolo treba ešte iné tlačivo, no myslím v tom sa n iečo zmenilo, no nepamätám sa iste). Tiež budeš žiadať o jednorázový príspevok a prídavok na dieťa. Potom ked ti priznajú rodič.príspevok (nie som si istá, či posielajú papier o tom, že ti nárok vznikol, myslím, že nie, tj. treba potom zájsť pre potvrdenie, odkedy poberáš RP), aj ťa zaevidujú aj vyradia z evid. uchádzačov a budeš mať o tom doklad, tak s tým na zdr.poistovnu (ako prvé asi zaradenie, aj ked to mi prišlo po mesiaci myslím a to príp. môžeš byť už v pôrodnici 🙂 Tiež treba vedieť, že na soc.poistovu, ked si podáš prihlášu ako osoba riadne sa starajúca ...(vid vyššie) máš povinnosť podať aj odhlášku, ak by si napr. pracovala na dohodu, prac.pomer alebo dieťa dovrši 6rokov (príp. ak by sa menil zákon, tak podla znenia zákona)