Môže mať matka iný trvalý pobyt ako manžel a deti?

helena220
13. aug 2014

Ahojte. V nasej familii sa vyskytol mensi problem. Som vydata,mame rocnu dcerku a coskoro pride k nam druhe dietatko. Po narodeni dcerky sme jej nahlasili trvaly pobyt na adresu trvaleho pobytu manzela, v okrese Presov a kedze matka ma mat podla zakona vraj rovnaky pobyt ako dieta,nahlasila som si tam trvaly pobyt aj ja. Uz vtedy som mala problem so svokrou ,ktora vyslovila nazor ze manzel aj dcerka samozrejme mozu mat trvaly pobyt tam( ide totiz o adresu mojich svokrovcov, zili sme u nich cca 4 mesiace po svadbe), ale na urade v danej obci bolo povedane ze matka a dieta musia mat rovnaky trvaly pobyt. V januari sme sa odstahovali do prenajmu ,prenajali sme si byt v meste a konecne mame ,,pokoj",kedze zivot so svokrou bol skuskou prezitia-doslova. Teraz ale svokricka spekulujeze si mam odhlasit rrvaly pobyt ale s tym ze jej milovana vnucka a coskoro vnucik tam budu mat trvaly ale ja nie. Pokusala som sa jej vysvetlit ze z pravneho hladiska to asi nie je celkom mozne,ale pytam sa aj vas,vyznate sa v tom niektora? Cisto realne.Mohla by som mat odlisny trvaly pobyt ako moj manzel a deti???

jul11
13. aug 2014

Ano mozes mat iny.a dieta nemusi mat pobyt ako matka

sissy27
13. aug 2014

@helena220 prvý trvalý pobyt dostáva dieťa automaticky tam, kde ho má matka, pokiaľ to na úradoch nenahlási inak... počas života môže dieťaťu zákonný zástupca meniť trvalý pobyt ako chce... takže áno, môžeš mať trvalý pobyt na inej adrese ako tvoj manžel a deti, dokonca každý môže mať trvalý pobyt inde... je to viac menej len formalita a evidenčný údaj, nezakladá žiadny právny nárok k danej nehnuteľnosti (ak by toto svokru trápilo), stačí len súhlas vlastníka nehnuteľnosti...

palculienka7
2. okt 2014

Ahojte, potrebujem poradiť..tiež mám trvalý pobyt v inom meste ako manžel v decembri sa nám má narodiť syn ktorého chcem rovno nahlásiť na manželov TP kde spolu bývame. Otázka znie, budem mať potom problémy pri vybavovaní príspevkov na dieťa keď budeme mať rozdielny TP, bude musieť vybavovať manžel v terajšom meste alebo mám radšej počkať, nechať dieťa na mojom TP a po čase ho prehlásiť? Ide mi o to aby sme nemuseli potom behať z PK do NR s malým, lekára si môžeme dať kde chceme len neviem čo na to úrady kôli rodičovskému, príspevku pri narodení, prídavku na dieťa.. poraďte ak máte skúsenosti, ďakujem.