/Ne/prepis auta - riešenie

barbara9456
26. mar 2024

Ahojte, stala sa nám taká nepríjemná vec.
Mali sme jednostaršie auto, ktoré sme predali jednému pánovi, ale vytlaçili sme iba 1 kúpno predajnú zmluvu, ktorú sme dali pánovi. Naša chyba, úplne nám to vypadlo.
Stalo sa to cca pred pol rokom. Odvtedy nám prišliel už druhý papier z polície, že sa našim autom išlo po diaľnici nad limit... pokutu sme zaplatili a okamžite sme volali pánovi /nie raz/ nech láskavo prepíše auto na seba. No nestalo sa. Raz nám zvdvihol mobil s tým, že on ho už predal ďalej inému....
Je z toho cesta von? Zmôže právnik niečo, keď nemáme papier o predaja vozidla?
Ďakujeme za názory a pomoc

ibrunova
26. mar 2024

Vy ste ho odhlásili na ODI?

klarissa25
26. mar 2024

A inak vieš ze keď takto predávaš auto nestačí len kupnopredajna zmluva ale musís mať od neho splnomocnenie aby si TY ako predávajúca šla najskôr auto odhlásiť od seba na nového majiteľa?

andrea_82
26. mar 2024

Kedze auto je stale pisane na vas, vyzvala by som ho, aby ho vratil. A ked predlozi zmluvu, okopirovala by som ju. Vyhrozila by som sa mu sudnou zalobou. Dali ste overovat podpis? Tam by mal byt aspon zaznam, ze nejaka zmluva bola.

klarissa25
26. mar 2024

A ak nesúhlasí resp vás ignoruje jedine nahlásiť auto ako kradnuté

petruldo
26. mar 2024

@ibrunova no veď píše že im prišla pokuta, teda auto oni neodhlasili, nechali to na nového majiteľa a potom to takto dopadlo.
@barbara9456 a pzp ako, ešte aby ti neprišiel exekútor ak ho nik neplatí a auto je stále neprepisane

tanyan
26. mar 2024

Ak ste si ani vy ako predávajúci a ani kupujúci nesplnili povinnosti v zmysle odhlásenie / prihlásenie, tak ste z pohľadu štátu a polície vy stále majiteľom vozidla a zodpovední. Ono to nie sú len pokuty za rýchlosť, ale časom môžete dostať pokutu za neplatnú STK/EK a tiež omeškané PZP.
Určite by som ho na polícii radšej ohlásila ako ukradnuté, nakoľko netušíte kto sa na ňom vozí a čo s ním robí. Potrebujete doklad v prípade, že bude napríklad vozidlo zúčastnené v nejakom trestnom čine.

vikusjk
26. mar 2024

@klarissa25 inak presne takto sme riesili predaj auta my, mali sme plnu moc od kupujuceho a muz isiel na policiu, kde mu povedali, ci chce platit poplatok za prihlasenie, on ze nie, tak oni ze nech da on plnu moc kupujucemu a kupujuci si ho prihlasi. Tak sme to riesili tak, ale boli sme prekvapeni, lebo nikde som sa nedocitala o tom, ze my mame platit poplatok za prihlasenie, ked ho ideme vlastne akoze odhlasit na kupujuceho a on si ho mal ist nasledne prihlasit. Bananova republika

matullienka
26. mar 2024

@barbara9456 čím skôr riešiť, nahlásiť auto ako kradnuté lebo keď niekto na tom aute niekoho zabije a ujde alebo spôsobí, dopravnú nehodu potom budú problémy

laurita285
26. mar 2024

Toto sú zapeklité situácie z ktorých sa ide horko ťažko preč aj keď máš kúpno-predajnú zmluvu v ruke nie to keď ju ani nemáš

alickapusinka
26. mar 2024

Ako môže byť taký niekto naivný predávala som tiež auto. Ja som mu ho predala a ON ho kúpil papiere som si vysporiadali ja som sa s DI odhlásila ON sa nahlásil. Prebehol normálny prepis. A nie žiadne čachre machre. Raz ak zhrabnem peniaze mám aj povinnosti. Vaša chyba. A nehovoriac o tom že auto môže havarovať alebo sa tam niekto zabije a budete mať opletačky s políciou. Tak asi to už také dobre nebude. Ako sa to mohlo stať však vždy sú dve strany jedna predáva druha kupuje musia byť 2 zmluvy. Už darmo ho budete kontaktovať toto ste už mali dávno mať vyriešene. ON už ak má zmluvu že ho kúpil a následné predal jemu nehrozí nič ale vám áno.

tamitamitami
26. mar 2024

Nahlás auto čím skôr ako kradnuté a oznám to aj pánovi že takto ideš konať. Keďže auto je stále oficiálne tvoje a on na ňom jazdí.
Môže to byť ešte omnoho väčší prúser (poistka je ako riešená, na aute môže spáchať trestný čin, príde ti pokuta za neplatnú STK a podobné veci).

letfenixa
26. mar 2024

@vikusjk platí sa prepise, platí ten, kto prepisuje. Zrovna toto je úplne jasné.

draik
26. mar 2024

Predovšetkým zabudnite na rady,že máte nahlásiť krádež vozidla. Len si môžte pohoršiť, a to až stíhaním.
Oznámte na DI PZ, že ste vozidlo predali, a údaje o kupujúcom, s tým, že zmluvu nemáte. Riešte to čím skôr.

barbara9456
autor
26. mar 2024

Ďakujeme všetkým veľmi pekne za super rady a pomoc!!
@ibrunova neodhlásili sme ho
@klarissa25 🙏 dali sme mu splnomocnenie
@andrea_82 👏 žiaľ sme podpis overovať nedali
@petruldo 👍 pzp stále platíme
@tanyan 🙏 auto už bolo staré, tento rok mu má končiť STK 🙊
@alickapusinka ďakujem, že si sa podelila o Tvoju skúsenosť. V našom prípade to nebolo prvé auto, ktoré sme predávali a všetko stále prebehlo rovnako ako píšeš Ty. Čo čert nechcel, raz nám vypadlo urobiť 2 zmluvy a akurát tu sú problémy :D. To tak občas chodí.

tamitamitami
26. mar 2024

@barbara9456 Keď autu skončí STK a on ju nedá urobiť príde vám ďalšia pokuta (takže spraviť všetky opatrenia čím skôr).

barbara9456
autor
26. mar 2024

@tamitamitami no super :D áno, zajtra mu ideme volať... 🙏

nisia
26. mar 2024

@barbara9456 nemate elektronicky OP? Vozidlo sa da odhlasit aj elektronicky. Ak nahlasite kradez vozidla, a toho noveho majitela na nom zastavia zacnu trestne stihanie za precin neopravnene uzivanie cudzieho motoroveho vozidla (ak je hodnota vozidla viacako 266 €) on sa vyjadri k tomu anakoniec sa zisti ze vozidlo nebolo ukradnute a vy ste podali krivu vypoved (co je tiez paragraf v trestnom zakone). 🙁 Nic by sa nestalo ak by bolo vozidlo zlikvidovane, nepojazdne a rozobrate na suciastky a ste si ista ze ho nik nepouziva.

Ked ste auto predavali postupujete podla obcianskeho zakonnika a teda musite vyzvat toho kupujuceho aby vam poskytol udaje komu to predal a telefonne cislo,potom sa spojit s tym najnovsim majitelom a prepisat vozidlo na neho.

A k tej pokute ste sa mali odvolat,ze vozidlo nepouzivate ze ste ho predali tomu a tomu adresu a udaje napisat. Objektivna zodpovednost je sice na vozidlo ale snad nebudete platit pokuty za cudziu osobu. V pouceni ste to isto mali napisene ak ste neboli na vozidle uvedte udaje kto vozidlo vyuzival v dany den a cas.

barbara9456
autor
27. mar 2024

@nisia ďakujem veľmi pekne za super radu! 🙂

tanyan
27. mar 2024

@draik Pokiaľ by bolo v zmluve okrem iného explicitne napísané, že kupujúci sa zaväzuje (alebo je povinný) auto prehlásiť, ale nevykoná tak, je zmluva napriek tomu platná?

maranco
27. mar 2024

@barbara9456 dočasné vyradenie vozidla z evidencie vieš urobiť na tejto stránke, ale pravdepodobne nemáš doklady k vozidlu tak neodhlásiš

https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

Pri dočasnom vyradení vozidla z evidencie sa neodovzdávajú TEČ, ale len doklady k vozidlu na orgáne Policajného zboru.

Dočasné vyradenie vozidla z evidencie vozidiel a predĺženie dočasného vyradenia vozidla z evidencie vozidiel je spoplatnené nasledovne:

V lehote
1. do jedného roka ........................................................................................... 5 eur,
2. od jedného roka do dvoch rokov .................................................................... 20 eur,
3. od dvoch rokov do štyroch rokov ....................................................................35 eur,
https://www.minv.sk/?docasne-vyradenie

nisia
27. mar 2024

@maranco pri docasnom vyradeni treba odovzdat znacky na evidencie vozidiel.

maranco
27. mar 2024

@nisia to nie je pravda, prečítaj si

Pri dočasnom vyradení vozidla z evidencie sa NEodovzdávajú tabuľky s evidenčným číslom.
https://www.minv.sk/?docasne-vyradenie

Pri dočasnom vyradení vozidla z evidencie sa NEodovzdávajú TEČ, ale len doklady k vozidlu na orgáne Policajného zboru.
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...

simca06022011
27. mar 2024

Vždy keď si myslím, že už má nič neprekvapí = stane sa. Ako niekto môže bez toho aby mu ostal doklad o predaji. Bez prepisu, následne odhlásenie auta zo vsadil ( aj ozp napriklad) vôbec dat kľúče od auta len tak??? Ze zabudli sme... dnes v online dobe. Keď prepis auta cez Slovensko sa urobí raz dva a ešte aj za nižší poplatok?
Ako ho dalej predal, ved stale nie je prepisane? A išla by som sa informovať na políciu co s tým robiť a poradia co s tým. Takto sme my raz predali vrak auta a tiež sme to riešili potom cez políciu ( len u nás auto odtiahli, s tým ze papiere sa urobia dodatočne, zmluvy, faktúry som urobila. Auto viac nevidela, ani úhradu.. ale za to auto bolo na polícii ešte naše aj o 5rokov :D)

nisia
27. mar 2024

@maranco tak v takom pripade strata technickeho plus docasne vyradit 😃 a da sa myslim na 5 rokov najviac. S tym ze kazdy rok sa zvysuje poplatok. 😉

draik
27. mar 2024

@tanyan
Prepis vozidla je len administratívny úkon, ktorý nasleduje po zmene vlastníctva. Teoreticky by bolo možné dohodnúť, že sa zmluva zrušuje, ak nedôjde k prepisu v lehote, čo je mimochodom povinnosť zo zákona.

barbara9456
autor
27. mar 2024

veľmi ste nám všetci pomohli, ďakujeme!! 🙏🙏
@simca06022011 presne ako píšeš, zabudli sme... myslím, že asi nie sme jediní 😃 prajem všetko dobré!