Neoprávnene vyplácaný daňový bonus

mis_h
22. sep 2017

Dobrý večer, chcela by som sa opýtať ako mam postupovať a konať v prípade, keď v júni som odišla s maloletou dcérou od manžela a v júli som podala návrh na rozvod. Každý žijeme v domácnosti u svojich rodičov, avšak on si v zamestnaní nepozastavil poberanie daňového bonusu, ktorý si myslím podľa definície zo zákona, že ho poberá neoprávnene, keďže spolu nežijeme v jednej domácnosti. K 1.9 zmenil zamestnanie a teraz odo mňa žiada kópiu rodného listu dcéry. Výživné mi posiela 40€, takže DB mi nedáva, ten si necháva pre svoje potreby. Mam mu teraz tu kopiu RL dat? Viem, že ja keďže nie som zamestnaná ho poberať nemôžem, čítala som však, že na úrade práce sa dá požiadať o vyplácanie náhradnej dávky. Je to možné už teraz aj keď nie sme ešte rozvedení? Žiadať od neho, aby mi daňový bonus posielal neprichádza do úvahy, je to škrob, dobrovoľne mi nedá ani cent.

pribinak
22. sep 2017

Ak mu nedáš RL, tak si ho výbavi na matrike. Co tym získaš?
Skor sa s nim dohodni, nech ti napr vyplatí polovicu bonusu. Alebo nech peniaze vo výške bonusu da dcere na knižku/účet.

loginexistuje
22. sep 2017

@mis_h povedz mu ze v pripade, ze ti nebude okrem tych 40 EUR (co je uplne ze malinko dufam ze si poziadala o vyssie aspon 120 EUR ) posielať polovicu DB tak to nahlasis na DU kedze neopravnene pobera DB

A takeho hajzla by som veru nahlasila ... a dufam ze si podala aj ziadost o vyzivne na manzelku na neho mas tiez narok aj pocas trvania manzelstva ...

mis_h
autor
22. sep 2017

@pribinak RL som myslela ze mu nedám v tom prípade, že by som si ja šla vybaviť dávku na UPSVaR, ale to zas neviem ci na to mam nárok ak ešte nie sme právoplatne rozvedení, aby som to poberala ja a nie on.
Nedá nič, ani mne ani dcére. Za rozbitý telefón čakám peniaze od júna. Teraz sa zmohol na polovicu, lebo som dala na neho TO, takže si škodu môžem vymáhať na súde, preto mi dal aspoň časť, lebo mu lepí. Ale pokiaľ nemusí nedá nič. Aj to výživne posiela na hranici zákona. A vôbec mu nie je ľúto, že okráda vlastne dieťa. A nemá ani hanbu.

@loginexistuje
V návrhu sme tuším s právnikom uvádzali 150. Na mňa sme nežiadali, neviem prečo. Ale právnik ma uistil, že na malú mi bude musieť spätne doplatiť za tie mesiace odkedy je podaný návrh. Takže v tomto som kľudná. No len ma štve ten DB, že okráda štát aj nás dve. Takže dá sa to nahlásiť na DU? Inak mi ešte napadlo, že robí s kamarátom, tak by som jeho žene napísala, že aká vec. No len to zas budem ako pred nimi vyzerať...

ragulca
23. sep 2017

Áno, daňový bonus poberá neoprávnene, nakoľko nezije s dieťaťom v spoločnej domácnosti. Máš dve možnosti - spojiť sa so zamestnávateľom, že ho poberám ty, pripadne nahlásiť jo na daňový úrad. My ako zamestnávateľ vyžadujeme potvrdenie od zamestnávateľa manželky, že ona bonus nepoberá. Po ďalšie v novom zamestnaní pri nástupe sa vypisuje vyhlásenie pre daňové účely a tam musí uviesť rodinný stav. Už to by malo byt indiciou, aby si to potvrdenie od tvojho zamestnávateľa vyžiadali, pripadne rozhodnutie súdu komu bolo dieťa zverene

mis_h
autor
23. sep 2017

@ragulca ja zamestnaná nie som, na materskú som nastupovala ako nezamestnaná, nie sme ešte ani rozvedení, ja DB nepoberam. Môžem konať aj v takomto prípade, ak sme v rozvodovom konaní? Lebo nebývame spolu. Tou spoločnou domácnosťou sa nemysli spoločne bývanie? Ze hoci sme ešte manželia, ale nebývame spolu - podľa mňa už kvôli tejto skutočnosti je poberanie DB neoprávnene. Alebo si to len ja zle vysvetľujem a teda pokiaľ sme manželia môže to poberať, aj keď bývame každý zvlášť?

fidorka7
23. sep 2017

@mis_h ty ale nemáš nárok na príplatok k prídavku na dieťa / to je tá dávka z upsvaru/, tam sú iné podmienky, nepoberanie DB je len jednou z nich. Skús sa s mužom dohodnúť, ak mu dáš DB stopnúť, nezískaš nič.

ragulca
23. sep 2017

@mis_h áno, môžeš, DB potom nebude vyplácaný nikomu.

mis_h
autor
23. sep 2017

@fidorka7 super ďakujem, toto som chcela vedieť.... A ak budeme rozvedení, tak potom uz budem mať nárok na ten prispevok? Alebo ako to je s DB po rozvode - kto bude môct poberať a co? No to pochybujem, on s ničím súhlasiť nebude. Nie je s ním vôbec rozumna reč. Hrabe len pre seba.

@ragulca och vôbec neviem, čo robiť.

fidorka7
23. sep 2017

@mis_h nárok na DB budeš mať, ak budeš pracovať
Nárok na príplatok k prídavku nie, ani po rozvode. Jednou z podmienok nároku je poberanie dôchodku - starobného alebo plného invalidného Predpokladám že toto nespĺňaš.

mis_h
autor
23. sep 2017

@fidorka7 nie, nie, dôchodok nepoberam. Poberam rodičovský príspevok. Mimochodom, ved on nepotrebuje aj iné doklady než rodný list? Potom v marci pri zúčtovaní dane sa nepreukazuje ci sme spolu žili alebo nie? Nepotrebuje moje cestné prehlásenie? A muž po rozvode nebude mať nárok na DB, ze? A za tie mesiace co sme spolu nežili mu tie peniaze ostanú (alebo ich bude musieť vrátiť a k vrátení dôjde len vtedy ak to on sám prizná alebo môžu mu to prikázať na základe toho, že v návrhu som uviedla odkedy spolu nezijeme) a poberanie zanikne dňom rozsudku, ci kedy mu ten DB stopnú? A ak nebude ani jeden z nás poberať DB, tak neexistuje nejaká náhrada za to?

fidorka7
23. sep 2017

@mis_h iné doklady nepotrebuje, ani tvoje prehlásenie. V marci len do papierov pre zúčtovanie uvedie, s kým žije v spoločnej domácnosti. Po rozvode by mal DB sám odhlásiť. Peniaze bude musieť vrátiť ak ho udáš ale na tvojom mieste by som to nerobila, Náhrada neexistuje - len ten príplatok na ktorý ale nárok nemáš. Jednoducho, kým nebudeš robiť, nebude poberať DB nikto, tak ako je to v mnohých rodinách.

mis_h
autor
23. sep 2017

@fidorka7 prečo to nemám robiť? A po rozvode ak to neodhlasi, tak bude poberat riadne ďalej? To smie? A ako potom keď bude on poberať naďalej a o 2,5roka, keď nastupim do prace a budem chcieť poberať ja? Och, mam v tom zmätok. V marci môže uviesť, že žije so mnou v spoločnej domácnosti, ak nežije?

fidorka7
23. sep 2017

@mis_h nerobila by som to do rozvodu. dohodni sa s ním. teraz sa chceš len mstiť, ale ako myslíš

mis_h
autor
23. sep 2017

@fidorka7 skúsim, ale ak s ním nebude dohoda? Tak po rozvode ako zistim, či poberá alebo nepobera? A po rozvode môžem aj spätne nahlásiť, že poberal, aj keď nemal nárok?